FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 26 kwietnia 2024, 03:53 - pt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
Post: 27 lipca 2017, 14:17 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04 czerwca 2015, 17:47 - czw
Posty: 186
Lokalizacja: Sądeczyzna
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Mordarka
Czy stosujecie kwasek cytrynowy lub ocet jako dodatek na obniżenie PH syropu cukrowego ? Jeżeli jest sens stosować to w jakich proporcjach dodawać kwasek lub ocet ?

_________________
Zmiana nigdy nie boli, to opór przed nią jest bolesny.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 lipca 2017, 21:47 - czw 
MODERATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 kwietnia 2008, 22:09 - śr
Posty: 6444
Lokalizacja: Rzepiennik Biskupi
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Czasem stosuje ,jeden gram na jeden kilogram.

http://free4web.pl/3/2,52530,79670,4764470,Thread.html

_________________
W wolnej chwili-Pasieka Bajorek
Dążyć do ideału nie znaczy nim być ;) .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 lipca 2017, 20:57 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 stycznia 2011, 17:54 - śr
Posty: 3365
Lokalizacja: Lubelskie.51°10'51.50"N 22°35'32.23"E
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
baru0, Kwasek cytrynowy nie zmienia ph. syropu tylko samej wody i liczy się na litr wody sprawdzałem to dokładnie dla samej wody i po dodaniu cukru ph. się nie zmieniło piszę to ponieważ jest wiele bzdurnych wpisów w tym temacie .
Sam miód również ma różne ph. więc przyjąłem taką dawkę jaką podaje w zacytowanym poście kol. Zdzisław nie pamiętam dokładnie jaka to wartość ale chyba 6 ph. przy dawce 10g na 30 l.wody nie roztworu bo to zmienia postać rzeczy . Tu jest post kol.
Zdzisław.
Tytuł:
Post: 2 wrz 2011, o 07:59
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 gru 2010, o 22:05
Posty: 2702
Lokalizacja: Łódź
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Temat octu w miare jasny.
Kwasek cytrynowy --cel zastosowania podobny.
Według mojego doświadczenia jego zastosowanie ma następujące zalety:
-- zakwaszony syrop nie ulega tak szybko fermentacji,ważne gdy wypadnie pare dni
karme potrzymać.
--zmiana ph syropu z zasadowego na kwaśny,upodabnia jego właściwości do naturalnych
--zmiana ph w warunkach zimowli powoduje ograniczenie namnażania grzybów w
środowisku ula [biegunki] .

Sam stosuje kwasek cytrynowy,octu nie stosowałem,kiedyś stosowano alkohol ''po pierwszej destylacji''.
Proporcja,tutaj nie ma znaczenia aptekarska dokładność ,ale bez przegięć w żadną strone
ja daje około 10 g na około 30 l roztworu [niezależnie od proporcji cukier\ woda]
najlepiej kupić takie opakowania odpada rozsypywanie,odmierzanie,
w syropie jest wyczuwalny lekko kwaśny posmak.
viewtopic.php?f=9&t=133&p=88446&hilit=kwasek+cytrynowy#p88446

_________________
Wiesiek33

TANKUJĘ TYLKO NA-PKN ORLEN


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 lipca 2017, 20:57 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 grudnia 2010, 23:05 - sob
Posty: 3002
Lokalizacja: Łódź
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Cos w tym zakwaszaniu musi być "pozytywnego" skoro wszystkie gotowe pokarmy dla pszczół sa zakwaszane .

_________________
Pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 lipca 2017, 21:04 - pt 

Rejestracja: 03 listopada 2011, 20:45 - czw
Posty: 970
Lokalizacja: zachód Poznania
Ule na jakich gospodaruję: 12r wielkopolski
Ja w tym roku dodaje trochę kwasu mlekowego do syropu.

_________________
Zapraszam na stronę na FACEBOOK-u
Moje zdjęcia przyrodnicze


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 lipca 2017, 21:22 - pt 

Rejestracja: 21 stycznia 2011, 14:09 - pt
Posty: 215
Lokalizacja: Łódź
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
kwas cytrynowy to ogólnie stosowany konserwant E 330. Substancja :
Regulująca kwasowość, Aromatyzująca, Zwiększająca wydajność antyoksydantów


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 lipca 2017, 21:31 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 stycznia 2011, 17:54 - śr
Posty: 3365
Lokalizacja: Lubelskie.51°10'51.50"N 22°35'32.23"E
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
Zdzisław. pisze:
Cos w tym zakwaszaniu musi być "pozytywnego" skoro wszystkie gotowe pokarmy dla pszczół sa zakwaszane .
Raczej nie są zakwaszane jest to jest ph. powstałe z hydrolizy jako kwasy w tym procesie używa się kwasu siarkowego , solnego itd. tu jest na temat.
http://www.pomysl.com/agnieszka/zalaczn ... nik_51.pdf.
Dodanie kwasu ułatwia pszczołom proces inwertazy oraz samoczynnie ją rozpoczyna ale aby do tego doszło bez udziału enzymów potrzebna jest wysoka temp.i czas. nie pamiętam ale ok. 90*C a tu niestety powstają dodatkowe cukry szkodliwe dla pszczół , tak więc sam kwas w syropie o temp.pokojowej tylko ułatwia i przyśpiesza rozkład sacharozy naszym pszczołom .

_________________
Wiesiek33

TANKUJĘ TYLKO NA-PKN ORLEN


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 28 lipca 2017, 22:22 - pt 
MODERATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 kwietnia 2008, 22:09 - śr
Posty: 6444
Lokalizacja: Rzepiennik Biskupi
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Kwasek stosuje ,żeby syrop się nie psuł jak odkład nie weźmie od razu ze słoika .
Pewnie to działa
stolarzgrzegorz pisze:
kwas cytrynowy to ogólnie stosowany konserwant E 330. Substancja :
Regulująca kwasowość, Aromatyzująca,

,tak samo dokładam go do wody w poidle .Woda nie psuje się tak na słońcu i nie śmierdzi .

_________________
W wolnej chwili-Pasieka Bajorek
Dążyć do ideału nie znaczy nim być ;) .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 41 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

   baner na stron                



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji