FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 19 kwietnia 2024, 12:46 - pt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: 08 stycznia 2018, 08:00 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 lipca 2011, 16:47 - pt
Posty: 4332
Lokalizacja: Mrozy/mazowieckie
Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
Czy ktoś może używał lub widział co powstaje z takiego młynka:
https://www.olx.pl/oferta/mlynek-do-kaw ... e7c11501d6

_________________
Węza z własnego wosku.
511 110 110


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 stycznia 2018, 09:00 - pn 

Rejestracja: 07 marca 2013, 17:54 - czw
Posty: 627
Lokalizacja: Baćkowice
Ule na jakich gospodaruję: WP=> Wlkp
Ja kupilem taki sam. Pudru nie da sie tym zrobic. Ale cukier da sie zmielic jednak ma male krysztalki. Robilem ciasto z miodu i zmielonego tym mlynkiem cukru i pszczoly zjadaja bez problemu. Ja dalem 300zl

_________________
Nie mów że coś jest niemożliwe
jeśli tego nie próbowałeś


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 stycznia 2018, 09:06 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 lipca 2011, 16:47 - pt
Posty: 4332
Lokalizacja: Mrozy/mazowieckie
Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
Ciekawe, czy tych kryształków nie wynoszą..

_________________
Węza z własnego wosku.
511 110 110


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 stycznia 2018, 09:21 - pn 

Rejestracja: 07 marca 2013, 17:54 - czw
Posty: 627
Lokalizacja: Baćkowice
Ule na jakich gospodaruję: WP=> Wlkp
Nie bardzo bo to ciasto teraz dalem kilku rodzinom. Pudru tym nie zrobisz, chyba ze przerobisz obudowe zaren. Gdy ustawi sie na puder, cukier nagrzewa sie i zalepiaja sie zarna. Tam jest bardzo malo miejsca pomiedzy zarnami a obudowa. Nie pomaga zmniejszenie do minimum dozowania cukru na slimak. Ale przy troszke grubszym przemiale idzie bez problemu.
Po za tym ludzie podaja candy board i pszczoly cukier zjadaja. Ja kupilem po to zeby dawac ciasto odkladom zamiast suropu.

_________________
Nie mów że coś jest niemożliwe
jeśli tego nie próbowałeś


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 stycznia 2018, 10:34 - pn 

Rejestracja: 24 sierpnia 2011, 23:35 - śr
Posty: 4140
Lokalizacja: Ełk
Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
Taki zabytek PRLu stał w każdym większym sklepie spożywczym , bo nie było wtedy w handlu kawy mielonej , tylko prawdziwa kawa ziarnista. Na życzenie klienta Pani Kerowniczka mieliła kawę wsypując kawę do młynka, a z drugiej strony podczepiała torebkę z której wysypała ziarna. Rozchodził się piękny zapach, na koniec obsługa opukała młynek,żeby nie było podejrzenia że coś zostało.
Młynek jest żarnowy , kawę mieli się dość grubo , nie jak mąkę i nie nadaje się do cukru.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 stycznia 2018, 18:35 - pn 

Rejestracja: 18 marca 2013, 21:12 - pn
Posty: 1236
Lokalizacja: woj. kujawsko-pomorski
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Do mielenia cukru na cukier puder najlepiej mi się sprawdza śrutownik do zboża o nazwie Bąk. Dobrze też mieli suchy pyłek kwiatowy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 stycznia 2018, 18:54 - pn 

Rejestracja: 28 sierpnia 2016, 10:47 - ndz
Posty: 176
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Zachodniopomorskie
lech pisze:
Do mielenia cukru na cukier puder najlepiej mi się sprawdza śrutownik do zboża o nazwie Bąk. Dobrze też mieli suchy pyłek kwiatowy.

Potwierdzam, pracowałem kiedyś w piekarni tony tego pudru chłopaki przerabiali na bąku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 stycznia 2018, 18:57 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 listopada 2009, 18:07 - pn
Posty: 1904
Lokalizacja: Srodek / Niemiec
Ule na jakich gospodaruję: weza*350/200
Czesc
moge to kupic czy nie kupic????
warto czy nie do zboza i kukurydzy itd srutownik poz d
80 euro
czekam na szybka odpowiedz

_________________
http://www.buckfast-zucht.de/index.php?seite=shop


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 stycznia 2018, 19:23 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 listopada 2009, 18:07 - pn
Posty: 1904
Lokalizacja: Srodek / Niemiec
Ule na jakich gospodaruję: weza*350/200
Czesc
https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-anz ... 61-87-7482
A juz se kupilem ale nie wiem po co? na experymenty :haha:
cukier puder mieszac z woda i troszke miodu czy jak robicie...poz d

_________________
http://www.buckfast-zucht.de/index.php?seite=shop


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 stycznia 2018, 20:46 - pn 

Rejestracja: 09 września 2013, 21:57 - pn
Posty: 199
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Kiedyś używałem starego miksera do zupek dla dzieci (teraz to już nazywa się blender) do mielenia na drobny pył składników do moich doświadczeń chemicznych :twisted:
Trzeba potrząsnąć czasami ale mieli na bardzo drobny proszek.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 stycznia 2018, 20:50 - pn 

Rejestracja: 24 sierpnia 2011, 23:35 - śr
Posty: 4140
Lokalizacja: Ełk
Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
Cukier potrafi zniszczyć każdy młynek "pożyczony" z kuchni ,bo stawia duży opór i przeciąża silnik. Mam od kilku lat młynek zrobiony ze szlifierki kątowej i nierdzewnego garnka ze szklaną pokrywką. Bijakiem jest kawałek blachy nierdzewnej zamocowany na szlifierce. Bardzo wydajne i niezniszczalne urządzenie. Podpatrzone na youtube u ludzi radzieckich.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 stycznia 2018, 21:45 - pn 

Rejestracja: 04 grudnia 2009, 18:00 - pt
Posty: 678
Lokalizacja: Wrocław
Ule na jakich gospodaruję: ramka 36-18
Też mam zrobiony ze szlifierki kątowej (tej większej 230 mm) Wirnik w kształcie krzyża z tarczy do betonu. 1 kg cukru 30 - 40 sekund i puder jak się patrzy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 stycznia 2018, 21:49 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 grudnia 2009, 18:32 - wt
Posty: 2155
Lokalizacja: Płock
lucjan49 pisze:
Też mam zrobiony ze szlifierki kątowej (tej większej 230 mm) Wirnik w kształcie krzyża z tarczy do betonu. 1 kg cukru 30 - 40 sekund i puder jak się patrzy.

Też ma to samo a bijak to stara tarcza - piła widiowa z powyginanymi zębami idzie jak cholera 15-20 sekund 0,5 kg pudru aż się kątówka ciepła robi. :D

_________________
waldek6530


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 stycznia 2018, 22:26 - pn 
MODERATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 kwietnia 2008, 22:09 - śr
Posty: 6434
Lokalizacja: Rzepiennik Biskupi
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
A wszystko dzięki8 Idzi12 ;)
Tysiaka chce a lejek (zbiorniczek ) to chyba do spożywki kwasówka się chowa . :mrgreen:
Gadacie że działacie na tym uradzeniu ale ile tak przerobiliście bo mnie po 30 kg szlag trafił szlifierkę 2000 W
I zwaliłem na ten proceder ,chyba że akurat przyszedł czas na niego :|

_________________
W wolnej chwili-Pasieka Bajorek
Dążyć do ideału nie znaczy nim być ;) .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 stycznia 2018, 22:43 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 listopada 2009, 18:07 - pn
Posty: 1904
Lokalizacja: Srodek / Niemiec
Ule na jakich gospodaruję: weza*350/200
[quote="darius4257"]Czesc
https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-anz ... 61-87-7482
TO jak ta moja bedzie dobra widze ze bedzie na sile ..musze lejek dorobic do wsypywania cukru i przyjdzie z austri .Przerobie na 230V tylko potrzebuje wiedziec jaki kondensator potrzebny ile ..MFaradow na 1KW silnika..
Koszt 80 euro plus przesylka 12E., przesylka pieniedzy na austrie 2,50E
drogo czy idzie ...poz d

_________________
http://www.buckfast-zucht.de/index.php?seite=shop


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 stycznia 2018, 22:53 - pn 
MODERATOR

Rejestracja: 07 stycznia 2017, 10:28 - sob
Posty: 3960
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: ok.Kalisza
baru0,
Kup sobie taki młynek. :haha:
https://www.olx.pl/oferta/srutownik-bak ... 4;promoted


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 stycznia 2018, 22:57 - pn 

Rejestracja: 24 sierpnia 2011, 23:35 - śr
Posty: 4140
Lokalizacja: Ełk
Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
baru0 pisze:
szlag trafił szlifierkę 2000 W

nic nie jest niezniszczalne , ale gdybym chciał jednorazowo 30 kg to bym zawiózł worek do piekarni . Mają tam też mieszadła i za flaszkę zrobią ciasto. W nocy i na rano gotowe .
Ja nie robię jednorazowo więcej jak 2-3 kilo cukru i robię przerwy dla ostygnięcia bo garnek się grzeje. Szlifierka też markowa . Bijak z pojedynczego kawałka blachy , jak krzyżak lub stara tarcza to wcale nie jest wydajniejsza , a większe opory i łatwiej o uszkodzenie. Nie należy przesadzać bo skutek odwrotny.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 stycznia 2018, 23:05 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 grudnia 2009, 18:32 - wt
Posty: 2155
Lokalizacja: Płock
baru0 pisze:
ale ile tak przerobiliście bo mnie po 30 kg szlag trafił szlifierkę 2000 W

Po 30 kg to każdąby trafił w tym urządzeniu ma ciężko. Ale jak przerabiam 3 kg to daje rade.
Hieronim pisze:
Kup sobie taki młynek.
https://www.olx.pl/oferta/srutownik-bak ... 4;promoted

Taki to mam ale wykorzystam go jak będę miał 300 rodzin :) i wtedy to jeszcze przydałby się jakiś mieszalnik do ciasta może taki jak w piekarniach maja do urabiania chleba.

_________________
waldek6530


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 stycznia 2018, 23:20 - pn 
MODERATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 kwietnia 2008, 22:09 - śr
Posty: 6434
Lokalizacja: Rzepiennik Biskupi
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Hieronim,
Mam taki sprzęt ,jestem gospodarzem też ;) .
manio pisze:

nic nie jest niezniszczalne , ale gdybym chciał jednorazowo 30 kg to bym zawiózł worek do piekarni . Mają tam też mieszadła i za flaszkę zrobią ciasto. W nocy i na rano gotowe .
Ja nie robię jednorazowo więcej jak 2-3 kilo cukru i robię przerwy dla ostygnięcia bo garnek się grzeje. Szlifierka też markowa . Bijak z pojedynczego kawałka blachy , jak krzyżak lub stara tarcza to wcale nie jest wydajniejsza , a większe opory i łatwiej o uszkodzenie. Nie należy przesadzać bo skutek odwrotny.[/quote]

I tutaj pewnie piesek pogrzebany.
Cytuj:
ale gdybym chciał jednorazowo 30 kg to bym zawiózł worek do piekarni

I za takie teksty lubię to forum człowiek się mota a pod ręką rozwiązanie sprawy :okok: .
Choć mam u forumowego kolegi "kolejkę "zamówiona do mieszarki :wink:

_________________
W wolnej chwili-Pasieka Bajorek
Dążyć do ideału nie znaczy nim być ;) .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 stycznia 2018, 09:24 - wt 
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 marca 2008, 22:33 - ndz
Posty: 983
Lokalizacja: Smęgorzów
baru0 pisze:
Choć mam u forumowego kolegi "kolejkę "zamówiona do mieszarki
Ty Broniu to sie potrafisz ustawić puder czeka na palecie kolega wymiesza gotowe ciasto (smaczne)wyjdzie Cie gdzieś w granicach 2,50złza kilo no chyba że będziesz wzbogacał je w Emy ,pyłek ,itd.
Chba się podepne do tego biznesu 8)
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 stycznia 2018, 11:34 - wt 

Rejestracja: 25 grudnia 2013, 20:29 - śr
Posty: 2539
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: opole
Wymieszać w piekarni rzeczywiście można ale jak do tej pory nie znalazłem
piekarni która posiadała by profesjonalny młynek do cukru pudru. Szukam dalej dobrego rozwiązania.
Czy ktoś miał do czynienia z takim młynkiem http://allegro.pl/mlynek-zarnowy-986600 ... 56231.html
Pozdrawiam :pl:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 stycznia 2018, 11:46 - wt 

Rejestracja: 08 stycznia 2014, 00:56 - śr
Posty: 43
Ule na jakich gospodaruję: WL
Miejscowość z jakiej piszesz: pow.radomski
ten żarnowy do zelmera się nie nadaje, przypala cukier ,no i wydajność niewielka.On to raczej do mielenia kawy czy ziaren zbóż w kuchni


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 stycznia 2018, 12:21 - wt 

Rejestracja: 25 grudnia 2013, 20:29 - śr
Posty: 2539
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: opole
Wybiorę chyba takie rozwiązanie młynka . Samo wymieszanie zostanie wykonane w piekarni.https://www.youtube.com/watch?v=8EcTbnk2Nj4
Pozdrawiam :pl:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 stycznia 2018, 13:04 - wt 
MODERATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 września 2007, 18:41 - sob
Posty: 5356
Lokalizacja: Czaszyn /Londyn
Ule na jakich gospodaruję: ,wielkopolski i 435x250
Miejscowość z jakiej piszesz: Czaszyn
andrzejkowalski100, nie da rady po jednej szklance wysiadł ,poprostu zatarl sie


henry

_________________
https://www.facebook.com/10000202901431 ... zMQagKKAl/
henry


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 stycznia 2018, 13:14 - wt 
MODERATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 września 2007, 18:41 - sob
Posty: 5356
Lokalizacja: Czaszyn /Londyn
Ule na jakich gospodaruję: ,wielkopolski i 435x250
Miejscowość z jakiej piszesz: Czaszyn
andrzejkowalski100, natomiast szlifierka bedzie ok tylko trzeba z iloscia uwazac żeby nie zajeżdzic maszyny ,tylko wydaje mi sie ze to mieszadło to ma za duze obroty i to ciasto wyglada na żadkie może sie myle


henry

_________________
https://www.facebook.com/10000202901431 ... zMQagKKAl/
henry


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 stycznia 2018, 14:31 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 czerwca 2012, 10:29 - pn
Posty: 1495
Lokalizacja: Toruń
Ule na jakich gospodaruję: LN3/4
A Rosjanie wszystko robią jedną maszyną.
Biorą czystą betoniarkę wsypują do niej cukier i wrzucają kilka dużych kamieni otoczaków. Betoniarka chodzi perę minut. Jak otoczaki rozbiją cukier na puder wyciągają kamienie i dolewają resztę składników na ciasto. Po urobieniu ciasta wyrzucają do kisty. Prosto i szybko :)
Miałem kiedyś link do filmiku na YT, gdzie ten proceder był pokazany ale teraz nie mogę znaleźć.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 stycznia 2018, 16:42 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 czerwca 2009, 23:59 - czw
Posty: 8668
Lokalizacja: Ciemnogród 724227381
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
2,8zł/kg kosztuje gotowe ciasto przy zakupie detalicznym przy palecie rabat, nie wiem jaki jest cel pieprzenia się z mieleniem a później mieszaniem, papraniem i rozważaniem na porcje

_________________
xyz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 stycznia 2018, 17:44 - wt 
Ja jakos w ogole ciasta u siebie nie uzywam.bazuje na syropku cukrowym .robie 2 ramkowe odklady i odrau dostaja syropek .pzd osiolek :haha:


Na górę
  
 
Post: 09 stycznia 2018, 20:30 - wt 

Rejestracja: 25 grudnia 2013, 20:29 - śr
Posty: 2539
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: opole
kudlaty, piszesz o cieście wykonanym z cukru pudru i miodu czy to zrobione ze zboża . To są dwa różne produkty.
Pozdrawiam :pl:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 stycznia 2018, 20:41 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 czerwca 2009, 23:59 - czw
Posty: 8668
Lokalizacja: Ciemnogród 724227381
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
andrzejkowalski100 pisze:
kudlaty, piszesz o cieście wykonanym z cukru pudru i miodu czy to zrobione ze zboża . To są dwa różne produkty.
Pozdrawiam :pl:


ciasta z miodu nie chciałbym widzieć na oczy a tym bardziej dawać go do uli nie z tego powodu że jest złe tylko z tego co może być w miodzie zwłaszcza nieznanego pochodzenia, nie widzę powodu dla którego miałbym dawać pszczołom miód w innej sytuacji niż widmo głodu zimą, jak ktoś nie zadba jesienią o to co pszczoły mają do jedzenia to nie pomoże im wiosną najlepsze ciasto nawet z rodzynkami i orzechami

_________________
xyz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 stycznia 2018, 20:59 - wt 

Rejestracja: 25 grudnia 2013, 20:29 - śr
Posty: 2539
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: opole
kudlaty, zawsze ciasto robię dla siebie i z własnego miodu . Bywa że robię ciasto z dodatkiem pyłku pozyskanym we własnej pasiece.. Nie stosuje zamienników miodu z krajów UE i z poza.
Kiedyś pisałem ,że w mojej pasiece jest droga jednokierunkowa, zasadniczo nic z zewnątrz nie wjeżdża. Konia można zajechać na zamiennikach a co dopiero pszczółkę.
Pozdrawiam :pl:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 stycznia 2018, 21:40 - wt 

Rejestracja: 10 stycznia 2011, 21:51 - pn
Posty: 996
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Ule na jakich gospodaruję: 1/2 dadan
Panowie, koledzy, jeźeli ktoś chce robić cukier puder z cukru, to niech znajdzie walce, granitowe, lub bazaltowe do mielenia twarogu i cukru i będzie mial super wyniki. Mialem do czynienia z takimi walcami w cukierni i mielenie a raczej miazdzenie cukru i twarogu było bez problemu i super efekt końcowy. A wydajnośc bardzo duźa.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 stycznia 2018, 21:54 - wt 
MODERATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 kwietnia 2008, 22:09 - śr
Posty: 6434
Lokalizacja: Rzepiennik Biskupi
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
kudlaty,
Obrazek
Weź tak się chłopie przypatrz dobrze ,domyślam się dla jakiej dziewczyny ;) ten buziak ale miej litość .
Co do piekarni to mielenia nie rozpytywałem ale mieszanie to odpada bo piekarnicze maszyny nie przystosowane do takiej twardości ciasta ,paski śmierdzą ;) .Kolega próbował i musiał robić rzadsze .
To tak jak z mieleniem boschem ; ) małe ilości tak ale więcej to kiszka .
Pozostaje mi wykupić nocleg w "zakładzie robienia ciasta "
I będzie git ;) .

_________________
W wolnej chwili-Pasieka Bajorek
Dążyć do ideału nie znaczy nim być ;) .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 stycznia 2018, 22:02 - wt 
MODERATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 kwietnia 2008, 22:09 - śr
Posty: 6434
Lokalizacja: Rzepiennik Biskupi
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
kudlaty,
Obrazek
Weź tak się chłopie przypatrz dobrze ,domyślam się dla jakiej dziewczyny ;) ten buziak ale miej litość .
Co do piekarni to mielenia nie rozpytywałem ale mieszanie to odpada bo piekarnicze maszyny nie przystosowane do takiej twardości ciasta ,paski śmierdzą ;) .Kolega próbował i musiał robić rzadsze .
To tak jak z mieleniem boschem ; ) małe ilości tak ale więcej to kiszka .
Pozostaje mi wykupić nocleg w "zakładzie robienia ciasta "
I będzie git ;) .
Będzie okazja otynkować co nieco :) .

_________________
W wolnej chwili-Pasieka Bajorek
Dążyć do ideału nie znaczy nim być ;) .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 stycznia 2018, 22:03 - wt 
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 marca 2008, 22:33 - ndz
Posty: 983
Lokalizacja: Smęgorzów
baru0 pisze:
Pozostaje mi wykupić nocleg w "zakładzie robienia ciasta "
I będzie git .
Z noclegiem to sie obawiam że cie wyjdzie więcej jak 2,50


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 stycznia 2018, 22:30 - wt 
MODERATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 kwietnia 2008, 22:09 - śr
Posty: 6434
Lokalizacja: Rzepiennik Biskupi
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Będę negocjował ;) .

_________________
W wolnej chwili-Pasieka Bajorek
Dążyć do ideału nie znaczy nim być ;) .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 stycznia 2018, 23:02 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 czerwca 2009, 23:59 - czw
Posty: 8668
Lokalizacja: Ciemnogród 724227381
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
baru0, a co to rodziny już nie poznajesz :?:
jak nie możesz patrzeć nie patrz na przyszłośc miłuj bliźniego swego jak siebie samego tak mówią z ambony, lubię zwierzęta one nie są takie fałszywe i zakłamane jak ludzie a czy to jest małpa czy złota rybka w awatarze to już moja sprawa

_________________
xyz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 09 stycznia 2018, 23:20 - wt 

Rejestracja: 24 sierpnia 2011, 23:35 - śr
Posty: 4140
Lokalizacja: Ełk
Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
W piekarni jest młynek do mielenia cukru , a może i jeszcze czego innego , a mieszadła do ciasta drożdżowego radzą sobie z ciastem . Usługa jest kompleksowa, dla samego mieszania za dużo zachodu. Mieszać można mikserem planetarnym, tylko takim z wyższej półki. Podobne, tylko duże i dużej mocy są w piekarni. Nikt już nie męczy buły ręcznie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 stycznia 2018, 01:29 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 listopada 2009, 18:07 - pn
Posty: 1904
Lokalizacja: Srodek / Niemiec
Ule na jakich gospodaruję: weza*350/200
Czesc jak mi przyjdzie mlynek to zaraz bede pisal i podam wyniki dobry czy zly....powiem jak mieli i wydajnosc ...poz d

_________________
http://www.buckfast-zucht.de/index.php?seite=shop


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 stycznia 2018, 14:59 - pt 

Rejestracja: 07 marca 2013, 17:54 - czw
Posty: 627
Lokalizacja: Baćkowice
Ule na jakich gospodaruję: WP=> Wlkp
https://youtu.be/kyHbQS1WP8A
Pudru nie zrobi, ale zmieli tak ze da sie zrobic ciasto. Trzeba pilnowac, bo jak zagrzeja sie zarna to trzeba przerwac prace. Ogolnie lepiej miec taki niz nie miec, ale nie wiem czy bym kupil drugi raz

_________________
Nie mów że coś jest niemożliwe
jeśli tego nie próbowałeś


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 stycznia 2018, 15:12 - sob 

Rejestracja: 21 listopada 2009, 21:49 - sob
Posty: 915
Lokalizacja: małopolska
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Ja dzisiaj sobie troszkę mieliłem 80 kg cukru w 55 minut
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 stycznia 2018, 20:56 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 listopada 2009, 18:07 - pn
Posty: 1904
Lokalizacja: Srodek / Niemiec
Ule na jakich gospodaruję: weza*350/200
Czesc

jeszcze jednego znalazlem w pasal poz d
https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-anz ... 61-87-7482

_________________
http://www.buckfast-zucht.de/index.php?seite=shop


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 stycznia 2018, 08:20 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 lipca 2011, 16:47 - pt
Posty: 4332
Lokalizacja: Mrozy/mazowieckie
Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
Powiedz lepiej, jak sprawdza się Twój.. Ja nadal poszukuję czegoś działającego.

_________________
Węza z własnego wosku.
511 110 110


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 stycznia 2018, 11:18 - pn 

Rejestracja: 07 marca 2013, 17:54 - czw
Posty: 627
Lokalizacja: Baćkowice
Ule na jakich gospodaruję: WP=> Wlkp
https://youtu.be/0Q5hI-EESdk
Fajny sprzet i dosc prosto zrobic. Czy ta blacha w srodku jest perforowana? Chyba zrobie takie cos jako przystawke do heblarki tak jak ma to zrobione jerzy9666

_________________
Nie mów że coś jest niemożliwe
jeśli tego nie próbowałeś


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 15 stycznia 2018, 18:52 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 listopada 2009, 18:07 - pn
Posty: 1904
Lokalizacja: Srodek / Niemiec
Ule na jakich gospodaruję: weza*350/200
adamjaku pisze:
Powiedz lepiej, jak sprawdza się Twój.. Ja nadal poszukuję czegoś działającego.

Czesc
Jesli o mnie chodzi to moja z austri idzie jeszcze poczta i jak juz bedzie to zmiele troszke cukru i opisze bedzie moze jutro lub pojutrze.Ale jest taka sama jak na linku co podalem .Wyglada solidnie .
Wymieszal bym cukier puder z woda troszke miodu i na zimowe zakarmianie tez postawil na ramki 20 kilo i do wiosny spokoj.Nie musial bym latac z wiadrami i z woda.poz d (to teoria)

_________________
http://www.buckfast-zucht.de/index.php?seite=shop


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 stycznia 2018, 07:19 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 lipca 2011, 16:47 - pt
Posty: 4332
Lokalizacja: Mrozy/mazowieckie
Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
Ja zaczynam się zastanawiać, czy nie lepiej do cukierni podjechać ze słoikom miodu i poprosić o użyczenie młynka. Myślę też, w jakie torby się zaopatrzyć, aby to przechowywać i dowieźć do domu w całości.

_________________
Węza z własnego wosku.
511 110 110


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 stycznia 2018, 15:44 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 maja 2009, 20:09 - czw
Posty: 879
Lokalizacja: Jakubowice/opolskie
Ule na jakich gospodaruję: Dadant
adamjaku, myślę że najlepsze byłyby wiaderka np. po inwercie :)

_________________
https://www.facebook.com/miodyfinezja


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 stycznia 2018, 08:03 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 lipca 2011, 16:47 - pt
Posty: 4332
Lokalizacja: Mrozy/mazowieckie
Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
Fakt.. odstojniki zatrudnię.. Szczelnie można domknąć. Dzięki.

_________________
Węza z własnego wosku.
511 110 110


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 stycznia 2018, 08:23 - śr 

Rejestracja: 24 sierpnia 2011, 23:35 - śr
Posty: 4140
Lokalizacja: Ełk
Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
Jak już pukasz do cukierni to zapytaj też o ciasto , szkoda się wozić tylko z cukrem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 stycznia 2018, 08:36 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 lipca 2011, 16:47 - pt
Posty: 4332
Lokalizacja: Mrozy/mazowieckie
Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
Nigdy ciasta nie robiłem.. rozumiem, ze miód wcześniej przydałoby się upłynnić?? Dodawać lepiej ciepły?

_________________
Węza z własnego wosku.
511 110 110


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 20 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

   baner na stron                



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji