FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 19 kwietnia 2024, 05:55 - pt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 41 ] 
Autor Wiadomość
Post: 11 lutego 2018, 15:17 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 lipca 2011, 16:47 - pt
Posty: 4332
Lokalizacja: Mrozy/mazowieckie
Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
Jak myślicie, co lepiej sie sprawdzi. Coś takiego:
https://www.olx.pl/oferta/mieszalnica-m ... 98d5d642c8

czy:
https://www.olx.pl/oferta/mieszalka-mie ... df91cffe24

_________________
Węza z własnego wosku.
511 110 110


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 lutego 2018, 15:27 - ndz 

Rejestracja: 24 sierpnia 2011, 23:35 - śr
Posty: 4140
Lokalizacja: Ełk
Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
Moim zdaniem tylko to pierwsze rozwiązanie, to mieszalnik planetarny do gęstego ciasta. Ten drugi nieprzydatny. Ostatnio idzia w wątku wynalazków pszczelarskich prezentowała ruski filmik z betoniarką jako mieszalnikiem do ciasta, całkiem zgrabnie to wychodziło. Skoro potrzebujesz ciasta w dużej skali , najpierw wypróbuj małą betoniarkę ( sprzedawane są też pod nazwą mieszalnika do pasz nie tylko ze względu na VAT).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 lutego 2018, 15:59 - ndz 

Rejestracja: 07 marca 2013, 17:54 - czw
Posty: 627
Lokalizacja: Baćkowice
Ule na jakich gospodaruję: WP=> Wlkp
Jezeli kilo cukru jest tansze o 1 zl od gotowego ciasta to bys musial zrobic 2,5 tony ciasta zeby taki mikser sie zwrocil. Troche drogo. Zwyklym mieszadlem tez ciasto zrobisz. Ja robie takie sypkie, aby tylko dalo sie scisnac w rekach i jedza az milo

_________________
Nie mów że coś jest niemożliwe
jeśli tego nie próbowałeś


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 lutego 2018, 17:04 - ndz 
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 marca 2008, 22:33 - ndz
Posty: 983
Lokalizacja: Smęgorzów
Moim skromnym zdaniem żeby mieszalnik do ciasta (cukrowego)zdał egzamin i ciasto było wystarczająco twarde to powinien się kręcić pojemnik a (mieszadło) stać w miejscu
https://www.youtube.com/watch?v=CZULPeUMbX4


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 lutego 2018, 17:37 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 lipca 2011, 16:47 - pt
Posty: 4332
Lokalizacja: Mrozy/mazowieckie
Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
Dominik.. Dzisiaj cukier kupowałem po 1,49zł.. Ciasto 3,4zł + wysyłka.. różnica 2zł. Do tego mogę zrobić sobie ile chcę, kiedy chcę i z miodem. Poza tym.. przyda się co roku, nie muszę tony jednorazowo kręcić.

_________________
Węza z własnego wosku.
511 110 110


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 lutego 2018, 17:40 - ndz 

Rejestracja: 01 czerwca 2014, 22:20 - ndz
Posty: 978
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Jerzmanowice
No już nastał czas ładowania mikstur do uli .... :)
https://www.youtube.com/watch?v=cjED-SqJefs


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 lutego 2018, 17:57 - ndz 

Rejestracja: 07 marca 2013, 17:54 - czw
Posty: 627
Lokalizacja: Baćkowice
Ule na jakich gospodaruję: WP=> Wlkp
To ja nie wiedzialem ze ciasto zdrozalo. Ciasto nie musi byc twarde

_________________
Nie mów że coś jest niemożliwe
jeśli tego nie próbowałeś


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 lutego 2018, 18:01 - ndz 

Rejestracja: 24 sierpnia 2011, 23:35 - śr
Posty: 4140
Lokalizacja: Ełk
Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
stantom20 pisze:
Moim skromnym zdaniem żeby mieszalnik do ciasta (cukrowego)zdał egzamin i ciasto było wystarczająco twarde to powinien się kręcić pojemnik a (mieszadło) stać w miejscu
https://www.youtube.com/watch?v=CZULPeUMbX4

Mieszalnik który polecam z pewnością sobie poradzi , a jest tak silny że czasem zdarza się ,że ukręci rękę ciekawskiemu cukiernikowi , który wbrew zasadom zdejmie osłonę w trakcie pracy. Betoniarka spełnia z powodzeniem warunek podany przez stantoma20 , popatrz od 7 minuty, więc każdy sposób jest dobry. Mieszalnik kiełbasiany nie da sobie rady.
https://www.youtube.com/watch?v=8XW-lamd6Kk
gotowe ciasto to tylko cukier i woda , w najlepszym razie inwert, a samodzielnie można z robić ze swoim miodem , pyłkiem i co tam jeszcze przyjdzie do głowy - tego nie ma w handlowym cieście. Betoniarką jak widać też można .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 lutego 2018, 19:01 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 lipca 2011, 16:47 - pt
Posty: 4332
Lokalizacja: Mrozy/mazowieckie
Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
Betoniarka fajna, ale jakoś mnie higiena odrzuca.. szczególnie, jak nie będzie nowa.

Czyli generalnie w kierunku Miksera spiralnego się rozglądać?

_________________
Węza z własnego wosku.
511 110 110


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 lutego 2018, 19:09 - ndz 

Rejestracja: 24 sierpnia 2011, 23:35 - śr
Posty: 4140
Lokalizacja: Ełk
Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
IMO zdecydowanie tak. Mikser jest planetarny ( to od napędu który jednocześnie obraca mieszadłem wokół osi i mieszadło krąży po obwodzie naczynia - czyli jak planeta wokół słońca) , spiralne jest tylko mieszadło , a w zestawie są i inne mieszadła. Betoniarka wyjdzie taniej, ale twardsze ciasto zrobisz mikserem planetarnym.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 12 lutego 2018, 22:22 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 lutego 2011, 23:40 - śr
Posty: 1088
Lokalizacja: Chełm- lubelskie
Obstawiam mieszarkę nr 1, pracowałem kiedyś w piekarni i podobne się używało tylko, że dużo większe. Ale taką małą na pewno wygnieciesz ciasto dla pszczół.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 lutego 2018, 07:17 - wt 
MODERATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 września 2007, 18:41 - sob
Posty: 5356
Lokalizacja: Czaszyn /Londyn
Ule na jakich gospodaruję: ,wielkopolski i 435x250
Miejscowość z jakiej piszesz: Czaszyn
Na pweno ugniecie tylko o jakiej gęstości bo o takiejżeby sie nie lało pożniej do ula to wątpie czy da rade


henry

_________________
https://www.facebook.com/10000202901431 ... zMQagKKAl/
henry


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 lutego 2018, 09:31 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 lutego 2011, 23:40 - śr
Posty: 1088
Lokalizacja: Chełm- lubelskie
Henry, jestem przekonany, że spokojnie wygniecie. Oczywiście trzeba do wszystkiego podejść z głową. To mieszadło jest ślimakowe, spokojnie da radę, łopatkowe nie da rady. Moim zdaniem fajny sprzęt.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 lutego 2018, 10:09 - wt 
MODERATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 września 2007, 18:41 - sob
Posty: 5356
Lokalizacja: Czaszyn /Londyn
Ule na jakich gospodaruję: ,wielkopolski i 435x250
Miejscowość z jakiej piszesz: Czaszyn
zbycho81 pisze:
Henry, jestem przekonany, że spokojnie wygniecie. Oczywiście trzeba do wszystkiego podejść z głową. To mieszadło jest ślimakowe, spokojnie da radę, łopatkowe nie da rady. Moim zdaniem fajny sprzęt.



Wygląda spoko tylko że w piekarni czy ciastkarni robia ciasta miekkie wiec moim zdaniem raczej słabo to widze zeby twarde zrobiło no moze sie myle ale jak by dało rade co cena spoko


henry

_________________
https://www.facebook.com/10000202901431 ... zMQagKKAl/
henry


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 lutego 2018, 12:11 - wt 

Rejestracja: 07 listopada 2007, 17:39 - śr
Posty: 223
Lokalizacja: Jarocin
Ja trzy lata temu kupiłem specjalnie tylko do robienia ciasta taką nową betoniareczkę.
http://allegro.pl/betoniarka-140l-230v- ... 29168.html
Jednorazowo urabiam w niej około 60kg ciasta o takiej gęstości jaka mi odpowiada, czas urobienia jednej takiej porcji to 5-10min. Maszyna jest stosunkowo tania zdaje egzamin przy robieniu ciasta w 100% i nic lepszego mi nie potrzeba.

Pozdrawiam
Stanley


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 lutego 2018, 13:13 - wt 
MODERATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 kwietnia 2008, 22:09 - śr
Posty: 6434
Lokalizacja: Rzepiennik Biskupi
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
StanleyK,
Silnik zmieniałeś na mocniejszy ?

_________________
W wolnej chwili-Pasieka Bajorek
Dążyć do ideału nie znaczy nim być ;) .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 lutego 2018, 14:29 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 lutego 2011, 23:40 - śr
Posty: 1088
Lokalizacja: Chełm- lubelskie
henry650 pisze:
zbycho81 pisze:
Henry, jestem przekonany, że spokojnie wygniecie. Oczywiście trzeba do wszystkiego podejść z głową. To mieszadło jest ślimakowe, spokojnie da radę, łopatkowe nie da rady. Moim zdaniem fajny sprzęt.



Wygląda spoko tylko że w piekarni czy ciastkarni robia ciasta miekkie wiec moim zdaniem raczej słabo to widze zeby twarde zrobiło no moze sie myle ale jak by dało rade co cena spoko


henry

Najlepiej zapytać Bogdana, on kiedyś pisał że ciasto robi w piekarni za słoik miodu. Dodam od siebie, że jak się wyrabia kwas żytni to on nie jest miękki tylko twardy . Mieszarki piekarnicze wyrabiają na raz (w zależności od potrzeby i wielkości mieszarki) nawet 300 kg ciasta. Ta mieszarka na zdjęciu to była użytkowana na pewno albo w jakiejś cukierni albo pizzeri. Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 lutego 2018, 14:40 - wt 

Rejestracja: 24 sierpnia 2011, 23:35 - śr
Posty: 4140
Lokalizacja: Ełk
Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
baru0 pisze:
StanleyK,
Silnik zmieniałeś na mocniejszy ?

myślę ,że nie ma potrzeby bo beton ma znacznie większy ciężar niż najtwardsze ciasto :P


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 lutego 2018, 18:46 - wt 

Rejestracja: 07 listopada 2007, 17:39 - śr
Posty: 223
Lokalizacja: Jarocin
baru0 pisze:
StanleyK,
Silnik zmieniałeś na mocniejszy ?



Silnik jest taki jaki był oryginalnie przy zakupionej betoniarce czyli 850W/230V. Spokojnie daje sobie rade bez problemu, ja przez około 2 godz. na spokojnie
urabiam 360kg ciasta i to na prawdę twardego. Osobiście jestem ze sprzętu zadowolony myślę że mi posłuży jeszcze kilka lat.

Pozdrawiam
Stanley


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 lutego 2018, 21:05 - wt 
MODERATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 kwietnia 2008, 22:09 - śr
Posty: 6434
Lokalizacja: Rzepiennik Biskupi
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
StanleyK, Ale przerabiałeś coś tą betoniarkę czy tak jak beton mieszasz .
Bo widziałem patent z dorobioną łapą na sztywno .

_________________
W wolnej chwili-Pasieka Bajorek
Dążyć do ideału nie znaczy nim być ;) .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 lutego 2018, 09:20 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 lipca 2011, 16:47 - pt
Posty: 4332
Lokalizacja: Mrozy/mazowieckie
Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
Jak ktoś ma dużo miejsca to za cenę betoniarki:
http://allegro.pl/mieszarka-do-ciasta-i7174407795.html

_________________
Węza z własnego wosku.
511 110 110


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 lutego 2018, 11:12 - śr 

Rejestracja: 25 grudnia 2013, 20:29 - śr
Posty: 2539
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: opole
adamjaku, ta maszyna nie daje rady z ciastem miodowo cukrowym. Do pewnego stopnia wymiesza ale jak ciasto się zagęści to obkleja mieszadło, następnie tworzy się taka klucha, która z łatwością blokuje całe ramię. Można maszynę zajechać na amen.
Pozdrawiam. :pl:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 lutego 2018, 11:30 - śr 

Rejestracja: 07 listopada 2007, 17:39 - śr
Posty: 223
Lokalizacja: Jarocin
baru0 pisze:
StanleyK, Ale przerabiałeś coś tą betoniarkę czy tak jak beton mieszasz .
Bo widziałem patent z dorobioną łapą na sztywno .




Baruo, nic w betoniarce nie było dorabiane ani przerabiane, tak jak ją nową kupiłem tak jest eksploatowana tylko i wyłącznie do ronienia ciasta dla pszczółek.

PS. być może ktoś coś w niej ulepszył jeżeli widziałeś taki patent.

Pozdrawiam
Stanley


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 14 lutego 2018, 12:00 - śr 

Rejestracja: 25 grudnia 2013, 20:29 - śr
Posty: 2539
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: opole
Jak się sprawy dobrze poukładają sprawdzę jeszcze możliwości tego urządzenia https://www.youtube.com/watch?v=VbnNPuZkIz0.
Jest dość drogie ale jak się okaże że zabieraki się sprawdzają, można będzie
własnym sposobem coś pokombinować.
Sprawę mieszalnika przerabiam kolejny raz i śmiało mogę powiedzieć ,że
maszyny która wymiesza ciasto do oczekiwanej twardości przez pszczelarza na rynku nie znajdziemy. Pozostaje nam funkcja wymieszania składników do określonej plastyczności w maszynie a dalsze zagęszczanie to
już ręczna robota.
Pozdrawiam :pl:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 sierpnia 2023, 17:47 - czw 

Rejestracja: 18 marca 2013, 21:12 - pn
Posty: 1236
Lokalizacja: woj. kujawsko-pomorski
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
A co myślicie o tym mieszalniku do ciasta miodowo-cukrowego?
https://www.olx.pl/d/oferta/mieszalka-z ... vTwW1.html
Producent twierdzi , że robi ciasto sprawnie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 sierpnia 2023, 18:22 - czw 
MODERATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 kwietnia 2008, 22:09 - śr
Posty: 6434
Lokalizacja: Rzepiennik Biskupi
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Wybieranie trochę kiepskie, jak ciepłe składniki idzie wymieszać mieszarkom do zapraw, jak tak robię.
Gorący miód i woda koło 80 st, cukier puder też koło 20-30st.

_________________
W wolnej chwili-Pasieka Bajorek
Dążyć do ideału nie znaczy nim być ;) .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 sierpnia 2023, 18:53 - czw 

Rejestracja: 18 marca 2013, 21:12 - pn
Posty: 1236
Lokalizacja: woj. kujawsko-pomorski
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
baru0 pisze:
Wybieranie trochę kiepskie, jak ciepłe składniki idzie wymieszać mieszarkom do zapraw, jak tak robię.
Gorący miód i woda koło 80 st, cukier puder też koło 20-30st.

Szukam sprzętu do wyrobu ciasta miodowo-cukrowo -pyłkowego tak , że temperatura składników poniżej 40 stopni Celsjusza.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 sierpnia 2023, 19:44 - czw 
MODERATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 kwietnia 2008, 22:09 - śr
Posty: 6434
Lokalizacja: Rzepiennik Biskupi
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
A to inna sprawa, wiem że kolega próbował robić w piekarni i maszyna stawała, o tej z linku nie wiem, ale mięso kiełbasiane jest o wiele luźniejsze.

_________________
W wolnej chwili-Pasieka Bajorek
Dążyć do ideału nie znaczy nim być ;) .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 sierpnia 2023, 20:16 - czw 

Rejestracja: 26 grudnia 2021, 20:12 - ndz
Posty: 321
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Rzeszów
Termomix pewnie lepiej wymiesza ale tony nie przerobi


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 24 sierpnia 2023, 05:39 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 lutego 2017, 17:00 - wt
Posty: 1113
Ule na jakich gospodaruję: D17
Miejscowość z jakiej piszesz: Sucha Beskidzka
lech pisze:
A co myślicie o tym mieszalniku do ciasta miodowo-cukrowego?
https://www.olx.pl/d/oferta/mieszalka-z ... vTwW1.html
Producent twierdzi , że robi ciasto sprawnie.


mam takie tylko z motoreduktorem 063/i-50/28 z silnikiem 0,55kw.
Urwało kilka razy śrubę blokującą łopatki, wymieniłem na śrubę trochę grubszą 4M, działa jako tako.

_________________
--
Najlepszy czas na zasadzenie drzewa był 20 lat temu. Następny najlepszy czas jest teraz.

https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/2uXs/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 24 sierpnia 2023, 07:08 - czw 

Rejestracja: 18 marca 2013, 21:12 - pn
Posty: 1236
Lokalizacja: woj. kujawsko-pomorski
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Maxik pisze:
lech pisze:
A co myślicie o tym mieszalniku do ciasta miodowo-cukrowego?
https://www.olx.pl/d/oferta/mieszalka-z ... vTwW1.html
Producent twierdzi , że robi ciasto sprawnie.


mam takie tylko z motoreduktorem 063/i-50/28 z silnikiem 0,55kw.
Urwało kilka razy śrubę blokującą łopatki, wymieniłem na śrubę trochę grubszą 4M, działa jako tako.

Ale czy idzie sprawnie zrobić ciasto tym urządzeniem i nie lepi się zbyt mocno do urządzenia?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 24 sierpnia 2023, 08:38 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 lutego 2017, 17:00 - wt
Posty: 1113
Ule na jakich gospodaruję: D17
Miejscowość z jakiej piszesz: Sucha Beskidzka
Idzie zrobić ciasto. Nic się nie klei, wyrabia się fajnie.
Ostania na potrzeby ulików weselnych robiłem: 10kg cukru przepuszczone przez garnek ze szlifierką kątową + 2 litry inwertu. Ciasto ok, dodaję je również do klateczek z matkami na sprzedaż.

Można też zrobic żadsze ciasto - maszyna pracuje lżej - po wyrobieniu też się nie klei

_________________
--
Najlepszy czas na zasadzenie drzewa był 20 lat temu. Następny najlepszy czas jest teraz.

https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/2uXs/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 24 sierpnia 2023, 13:24 - czw 

Rejestracja: 18 marca 2013, 21:12 - pn
Posty: 1236
Lokalizacja: woj. kujawsko-pomorski
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Maxik pisze:
Idzie zrobić ciasto. Nic się nie klei, wyrabia się fajnie.
Ostania na potrzeby ulików weselnych robiłem: 10kg cukru przepuszczone przez garnek ze szlifierką kątową + 2 litry inwertu. Ciasto ok, dodaję je również do klateczek z matkami na sprzedaż.

Można też zrobic żadsze ciasto - maszyna pracuje lżej - po wyrobieniu też się nie klei

Dzięki za opinię.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 sierpnia 2023, 22:29 - śr 

Rejestracja: 28 grudnia 2012, 18:48 - pt
Posty: 2450
Lokalizacja: Kraków/Jura
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
stach56 pisze:
Termomix pewnie lepiej wymiesza


Ten przereklamowany badziew stawał przy mieszaniu piernika na miodzie. Nie widzę mieszania gęstego ciasta cukrowego tym wynalazkiem.
Do dużych ilości bym stawiał na maszyny z przemysłu spożywczego, a przy małych dobrej jakości robot planetarny lub maszynę do pieczenia chleba.

_________________
Jedynie cenzor cesarski Jüang, Co umie dać się we znaki,
Nie żałuje swej pięknie haftowanej sukni, Pył ściera z uwagą, czyta. [Bo Juyi, Wiersze na ścianie]
http://www.pasiekatilia.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 sierpnia 2023, 15:41 - czw 

Rejestracja: 07 listopada 2007, 17:39 - śr
Posty: 223
Lokalizacja: Jarocin
Najlepszą maszyną niezawodną jest zakup małej betoniarki ale z silnikiem 850W mieszam tak jednorazowo około 50kg ciasta na raz idzie bez zrzutów ósmy rok tania sprawa i bez problemowa.

stanley


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 sierpnia 2023, 16:00 - czw 

Rejestracja: 18 marca 2013, 21:12 - pn
Posty: 1236
Lokalizacja: woj. kujawsko-pomorski
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
StanleyK pisze:
Najlepszą maszyną niezawodną jest zakup małej betoniarki ale z silnikiem 850W mieszam tak jednorazowo około 50kg ciasta na raz idzie bez zrzutów ósmy rok tania sprawa i bez problemowa.

stanley

Mam taką betoniarkę do ciasta. Generalnie dobrze miesza , tylko jeżeli chcemy , aby bardzo dobrze wymieszała ciasto to musimy zrobić je troszkę rzadsze , a te później jest zbyt rzadkie i spada na dennicę. Jak zrobimy troszkę bardziej suche to nie miesza się bardzo dobrze i trzeba poprawiać ręcznie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 sierpnia 2023, 19:33 - czw 

Rejestracja: 03 grudnia 2007, 23:00 - pn
Posty: 335
Lokalizacja: grudziadz
Witam. kol. a jaki dajesz wsad do betniarki tzn.ile inwertu i ile pudru cukru?Dziękuję.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 sierpnia 2023, 19:35 - czw 

Rejestracja: 18 marca 2013, 21:12 - pn
Posty: 1236
Lokalizacja: woj. kujawsko-pomorski
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
ydyp pisze:
Witam. kol. a jaki dajesz wsad do betniarki tzn.ile inwertu i ile pudru cukru?Dziękuję.

Daję 15 kg cukru pudru /mielonego w śrutowniku Bąk/ , 10 kg suszonego pyłku kwiatowego mielonego śrutownikiem i 8,5 kg inwertu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 września 2023, 01:07 - sob 

Rejestracja: 21 grudnia 2016, 16:38 - śr
Posty: 2469
Ule na jakich gospodaruję: wz, 1/2 dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: Puławy
lech pisze:
Daję 15 kg cukru pudru /mielonego w śrutowniku Bąk/ , 10 kg suszonego pyłku kwiatowego mielonego śrutownikiem i 8,5 kg inwertu.


Na 15 kg cukru dajesz 10 kg pyłku ?????????//
:bosie: :bosie: :bosie:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 września 2023, 05:50 - sob 

Rejestracja: 18 marca 2013, 21:12 - pn
Posty: 1236
Lokalizacja: woj. kujawsko-pomorski
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Bartek.pl pisze:
lech pisze:
Daję 15 kg cukru pudru /mielonego w śrutowniku Bąk/ , 10 kg suszonego pyłku kwiatowego mielonego śrutownikiem i 8,5 kg inwertu.


Na 15 kg cukru dajesz 10 kg pyłku ?????????//
:bosie: :bosie: :bosie:

Tak , wtedy ciasto ma 30% pyłku.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 listopada 2023, 11:12 - pn 
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 marca 2008, 22:33 - ndz
Posty: 983
Lokalizacja: Smęgorzów
Witam
Mam z betoniarki tylko wyrzuciłem ze środka te łopaty i odciąłem górę ,wstawiłem od góry jedno ramie (taką łopatę ) które stoi w miejscu a bęben z ciastem się kręci i tym sposobem można wymieszać dość twarde ciasto


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 41 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 28 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

   baner na stron                



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji