FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW
http://forum.pasiekaambrozja.pl/

Wysoka zawartość wody w miodzie
http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=35&t=21585
Strona 1 z 1

Autor:  Wampun [ 30 lipca 2018, 20:04 - pn ]
Tytuł:  Wysoka zawartość wody w miodzie

Jestem właśnie w trakcie odbierania ostatniego pożytku tj lipy ze spadzią. Miód w większości ładnie zasklepiony, ale wyszła wysoka próba wody. Pobierałem też próbki z plastra spod zasklepu i zdarzały się wyniki nawet 20,3%. Akurat ta pasieka z której odbierałem miód stoi w lesie, gdzie aktualnie ule są zacienione, wilgotna ściółka i powietrze. Przypuszczam, że to było przyczyną tego że pszczoły nie były w stanie porządnie odparować nektaru. W przyszłym sezonie przesunę je w bardziej nasłonecznione miejsce.
Po paru dniach w odstojniku miód z góry ma zawartość 19,0-19,5%, a od dołu (z zaworu) 18,4%-18,6. Z własnych doświadczeń (jak i ogólnie dostępnych informacji) wiem, że miód z zawartością 18,5% i więcej może sfermentować w ciepłej kuchni dlatego takiego miodu nigdy nie wypuszczam w świat. W zeszłym sezonie miałem z tej samej lokalizacji podobny miód, ale niewielką ilość, więc w większości zużyłem go na miód pitny. Teraz mam go znacznie więcej i zastanawiam się co z nim zrobić. Może macie jakieś patenty na pozbycie się nadmiaru wody? Oczywiście poza zakupem kosztownego dehydratorem.
Póki co planuję ten miód podać pszczołom na innej pasiece do ponownego przerobu. Pytanie rozcieńczać go, czy nie?

I jeszcze taka sytuacja. Pewien nieznajomy pszczelarz wymienił się ze mną słoiczkiem lipą na spadź liściastą. Później z ciekawości zbadałem jego miód i próba wyszła 20,5%-20,8%.

Autor:  BARciak [ 30 lipca 2018, 20:56 - pn ]
Tytuł:  Re: Wysoka zawartość wody w miodzie

Wampun, po co w te % się bawić? jak zasklepiony to biorę i mnie nic nie interesuje więcej, a jak niezasklepiony to zostaje. Taka zabawa w % mogła by mieć sens przy sytuacji gdy pozytek kończy się przed zasklepieniem miodu. Jak się przy przelewaniu robi stożek to miód jest dobry.

Autor:  Wampun [ 30 lipca 2018, 21:14 - pn ]
Tytuł:  Re: Wysoka zawartość wody w miodzie

Jak jest 30 C w cieniu to i przy 16% stożek się nie robi. Robiłem trochę doświadczeń i wiem jak się taki miód potem zachowuje.

Autor:  BARciak [ 30 lipca 2018, 21:19 - pn ]
Tytuł:  Re: Wysoka zawartość wody w miodzie

Wampun, w pracowni masz 30*C? :D

Autor:  astroludek [ 30 lipca 2018, 21:20 - pn ]
Tytuł:  Re: Wysoka zawartość wody w miodzie

BARciak, generalnie tak, ale nie do końca. Wampun, ma rację, miód z wartością 18,5% i więcej może w ciepłej kuchni sfermetnować. Z tym że dzieje się to po dłuższym czasie (np. wiosna nasepnego roku).
Wampun, dobrze by było gdybyś mógł porównać pomiar z innym przyrządem, bo może być tak że jest źle skalibrowany. Dodatkowo zwróć uwagę, miód z taką zawartością wody jest dość płynny, trudno go nałożyć na kanapkę tak żeby nie skapło z łyżki.

Autor:  marcinbzyk [ 30 lipca 2018, 21:21 - pn ]
Tytuł:  Re: Wysoka zawartość wody w miodzie

U mnie gryka pod zasklepem od 18,5-19,5, nieposklepione nawet 20,5. Część w sloikach włożyłem do suszarki do pyłku i tam 24 h na osuszanie, dobra sprawa to komora 1-2 farelki i wentylacja na opór.

Autor:  Wampun [ 30 lipca 2018, 21:41 - pn ]
Tytuł:  Re: Wysoka zawartość wody w miodzie

BARciak, Jak robiłem miodobranie to w pracowni było 28C, a miód wyciągnięty z busa miał prawie 30C Oczywiście, stożek jest dobrym wskaźnikiem zawartości wody. Jeśli się tworzy to właściwie nie ma co badać. Jak jest powyżej 18% to stożek jest minimalny i to przy cienkiej strużce.
astroludek, Higrometr mam raczej porządny, elektroniczny. Przy każdym użyciu kalibruje się go wodą w tej samej temperaturze co miód. Pokazuje zawartość wody i temperaturę.

Jeśli miód trafi do chłodnej piwnicy to i 19% wody mu nie straszne, ale jak ktoś weźmie większą ilość i przetrzyma w kuchni do wiosny to mamy po kliencie.

Autor:  tomi007 [ 30 lipca 2018, 22:07 - pn ]
Tytuł:  Re: Wysoka zawartość wody w miodzie

Wampun,

To może wstaw do zimnej piwnicy... Poczekaj aż skrystalizuje... Zimą miód szybko raczej schodzi... Rozlej w mniejsze słoiki to i klient szybciej takie zuzyje...

Autor:  Rybnik87 [ 30 lipca 2018, 23:27 - pn ]
Tytuł:  Re: Wysoka zawartość wody w miodzie

Wampun pisze:
astroludek, Higrometr mam raczej porządny, elektroniczny. Przy każdym użyciu kalibruje się go wodą w tej samej temperaturze co miód. Pokazuje zawartość wody i temperaturę.

Z tą elektroniką nie byłbym taki pewny, kalibrujesz wodą to pokaże 100%, a jak skalibrujesz w drugą stronę żeby pokazał 0% albo chociaż 5%?
Elektronika jest powtarzalna o ile jest sprawna, natomiast dokładność to już zupełnie inna sprawa. Nie bez powodu najlepsze termometry to rtęciowe... ;)

Autor:  Wampun [ 31 lipca 2018, 08:25 - wt ]
Tytuł:  Re: Wysoka zawartość wody w miodzie

Mam japoński nagradzany produkt co do którego sprawnosci nie mam obaw. Tu nie ma jakiegoś kalibrowania 5%. Wlewa się kilka kropli wody i zeruje, a potem miód.
Może inaczej, jak na tym urzadzeniu odczyt jest 18,5% lub wiecej to w takim miódzie przetrzymanym do wiosny w górnej warstwie zaczyna się fermentacja. Sprawdzone wielokrotnie.

Autor:  BARciak [ 31 lipca 2018, 10:55 - wt ]
Tytuł:  Re: Wysoka zawartość wody w miodzie

Wampun, żeby nie było, że się czepiam, ale ja ramki z miodem odstawiam na jakiś czas w pomieszczeniu o temp. pokojowej na 30 min niech ostygną o tych kilka stopni i wszystko widzę jak się leje. Mam taką możliwość :)

Autor:  paraglider [ 31 lipca 2018, 11:32 - wt ]
Tytuł:  Re: Wysoka zawartość wody w miodzie

Miód o większej zawartości wody niż 20% nie jest jeszcze dojrzały (wyjątkiem jest miód z koniczyny, wrzosowy i akacjowy).
Powstający stożek przy spływającym miodzie /w temp. 20* C / świadczy o jego dojrzałości .

Autor:  Wampun [ 31 lipca 2018, 13:10 - wt ]
Tytuł:  Re: Wysoka zawartość wody w miodzie

BARciak, Przy wysokiej temperaturze miód szybko i dokładnie wylatuje z ramek. Badanie refraktometrem robię i tak ( zajmuje to kilka sekund) jeśli stożek jest to wiadomo że miód jest dobry.
Ogólnie fajna dyskusja, ale wracając do meritum ciekawi mnie czy macie jakieś patenty na obniżenie wody w odwirowanym miodzie? Podając pszczołom do ponownego przerobu rozcieńczać wodą czy może lepiej gęsty? Jakieś doświadczenia?

marcinbzyk pisze:
U mnie gryka pod zasklepem od 18,5-19,5, nieposklepione nawet 20,5. Część w sloikach włożyłem do suszarki do pyłku i tam 24 h na osuszanie, dobra sprawa to komora 1-2 farelki i wentylacja na opór.


I jakie efekty?

Tak patrzę, że być może problem rozwiąże się sam bo po odpowiedniej informacji (żeby miód zjeść w pierwszej kolejności, piwnica itd) większość go chętnie bierze.

Autor:  BARciak [ 31 lipca 2018, 13:19 - wt ]
Tytuł:  Re: Wysoka zawartość wody w miodzie

Wampun, jest jeszcze jedna opcja. Miód pitny :mrgreen:

Autor:  Wampun [ 31 lipca 2018, 13:23 - wt ]
Tytuł:  Re: Wysoka zawartość wody w miodzie

BARciak, Część na pewno pójdzie bo taki miałem zamiar. Z lipowo-spadziowego może wyjść ciekawy smak.

Autor:  zento [ 31 lipca 2018, 13:41 - wt ]
Tytuł:  Re: Wysoka zawartość wody w miodzie

Wampun, w krajach gdzie uprawiają trzcinę cukrową, to po jej ścięciu, pszczoły potrafią w jeden dzień przynieść i ok. 2 korpusów wielkopolskich , tego cukru do ula, lecz nie są w stanie odparować nadmiaru wody. Wówczas pszczelarze wirują te ramki i tak odwirowany produkt podgrzewają w kotłach i maja gotowy miód, który sprzedaja do ue jako pełnowartościowy miód.

Autor:  Wampun [ 31 lipca 2018, 13:54 - wt ]
Tytuł:  Re: Wysoka zawartość wody w miodzie

zento, Czytałem, daleki jestem od takich praktyk :)

Autor:  marcinbzyk [ 31 lipca 2018, 16:45 - wt ]
Tytuł:  Re: Wysoka zawartość wody w miodzie

marcinbzyk pisze:
U mnie gryka pod zasklepem od 18,5-19,5, nieposklepione nawet 20,5. Część w sloikach włożyłem do suszarki do pyłku i tam 24 h na osuszanie, dobra sprawa to komora 1-2 farelki i wentylacja na opór.


I jakie efekty?

Tak patrzę, że być może problem rozwiąże się sam bo po odpowiedniej informacji (żeby miód zjeść w pierwszej kolejności, piwnica itd) większość go chętnie bierze.[/quote]

Autor:  marcinbzyk [ 31 lipca 2018, 16:46 - wt ]
Tytuł:  Re: Wysoka zawartość wody w miodzie

Efekt bardzo dobry miód odparowal.

Autor:  bo lubię [ 01 sierpnia 2018, 10:15 - śr ]
Tytuł:  Re: Wysoka zawartość wody w miodzie

W którymś poście bodajże Idzia pisała że miód o podowyższonej zawartości wody w odstojniku się rozwarstwia ,a że rzadszy to zbiera się u góry.Tylko to pewnie nie dotyczy jako całości odwirowanego z podwyższoną zawartością wody.

Autor:  JM [ 01 sierpnia 2018, 23:10 - śr ]
Tytuł:  Re: Wysoka zawartość wody w miodzie

marcinbzyk pisze:
Efekt bardzo dobry miód odparowal.
Próbowałem tego sposobu i "figa z makiem".
Na powierzchni tworzy się kożuszek który nawet zasycha i blokuje dalsze odparowywanie.
Powierzchnia parowania musiała by być bardzo duża i na dodatek mieszana.

Autor:  marcinbzyk [ 01 sierpnia 2018, 23:50 - śr ]
Tytuł:  Re: Wysoka zawartość wody w miodzie

Spróbuj samym wentylatorem na niższej temp. Ja ustawiłem 30C i pomaga. A najlepiej odparowac w korpusie u lysonia widziałem już takie urządzenia.

Autor:  Misiek123 [ 07 czerwca 2021, 14:19 - pn ]
Tytuł:  Re: Wysoka zawartość wody w miodzie

Odkąd mam reflektometr a to już ze 3 lata pierwszy raz zdążyło mi się że miód ma trochę powyżej 18% Miod odbierany tak jak zawsze z ramek częściowo już poszytych min 50% ramki 18 wlkp.
Czy mam się obawiać fermentacji?

Autor:  baru0 [ 07 czerwca 2021, 22:39 - pn ]
Tytuł:  Re: Wysoka zawartość wody w miodzie

Jak bliżej 19 to coś kombinuj.
Kiedyś miałem 19 zaczynał świrować i "odparowywałem pszczołami " ,ubyło prawie jedna trzecia :?
Zdaje się że widziałem gdzieś ogłoszenie "osuszanie miodu " poszukaj .

Autor:  Misiek123 [ 08 czerwca 2021, 02:06 - wt ]
Tytuł:  Re: Wysoka zawartość wody w miodzie

Sprawdzę jeszcze raz jak postoi trochę. Miód z większą zawartością wody podobno wypływa na wierzch może zbiorę z wierzchu i w podkarmiaczki wleje.

Autor:  Andy2321 [ 16 sierpnia 2021, 13:17 - pn ]
Tytuł:  Re: Wysoka zawartość wody w miodzie

Witam. A czy miodek gdzie wskazania wody pomiędzy 17,5 a 18 będzie fermentował czy nie . Niby z ramki nie kapał ale nie poszyty.

Autor:  tomi007 [ 16 sierpnia 2021, 15:38 - pn ]
Tytuł:  Re: Wysoka zawartość wody w miodzie

Andy2321 pisze:
Witam. A czy miodek gdzie wskazania wody pomiędzy 17,5 a 18 będzie fermentował czy nie . Niby z ramki nie kapał ale nie poszyty.


mieści się w granicach normy - napisz na etykiecie ze przechowywać w temp pon. 18C - w chłodnej piwnicy nic mu nie będzie przez b długi czas.. zacząć to się może coś dziać ale po długim czasie i jak w ciepłym będzie stał... zresztą gatunek miodu też ma znaczenie - podatne na fermentacje są najbardziej jasne miody wiosenne a to dlatego że pszczoły nie dodają do nich dużo inhibin.. a ponoć właśnie te enzymy blokują rozwój drożdżaków... niebezpieczna jest też "ta pianka" bo w niej może być właśnie więcej drożdżaków..

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/