FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 16 kwietnia 2024, 17:19 - wt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ] 
Autor Wiadomość
Post: 21 sierpnia 2018, 11:00 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 lutego 2011, 23:40 - śr
Posty: 1088
Lokalizacja: Chełm- lubelskie
Hejka, czy koniecznie cukier zalewać wrzątkiem?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 sierpnia 2018, 11:08 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 stycznia 2013, 01:03 - ndz
Posty: 3409
Lokalizacja: dolnośląskie/ Lubomierz
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski korpusowy
Nie koniecznie, lecz dobrze ze względu na drobnoustroje w wodzie lub odparowanie chloru. Dodatkowa dezynfekcja szczególnie przy wodzie niepewnej. Ważne jednak, by po połączeniu z cukrem już nie gotować.

_________________
Ewa
Nie sztuką jest leczyć. Sztuką jest zdrowych przy zdrowiu utrzymać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 sierpnia 2018, 11:11 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 stycznia 2010, 12:21 - pt
Posty: 3523
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Bydgoszcz
Robię tak całe lata .pawel


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 sierpnia 2018, 11:28 - wt 

Rejestracja: 01 września 2013, 10:18 - ndz
Posty: 5355
Lokalizacja: woj. Śląskie, Beskid Żywiecki
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Żywiec
idzia12, ja zazwyczaj robię na zimnej, bo nie jest chlorowana w moim przypadku. Chyba, że muszę gęsty zrobić 3:2 to wtedy trzeba zagrzać wodę żeby się cukier dobrze rozpuścił, ale jak ktoś ma 100, 200, 300 rodzin to już na to trochę kasy idzie za prąd. Chyba, że ktoś nad ogniem grzeje :)
zbycho81, nie koniecznie, ale jeśli już to tak jak pisze idzia12, zalać wrzatkiem i już nie gotować jak jest cukier w wodzie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 sierpnia 2018, 11:34 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 stycznia 2013, 01:03 - ndz
Posty: 3409
Lokalizacja: dolnośląskie/ Lubomierz
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski korpusowy
Nawet na dużo jest sposób , parnik. Kilka gałązek, zero opłat. Syropu dużo i prędko. :mrgreen:

_________________
Ewa
Nie sztuką jest leczyć. Sztuką jest zdrowych przy zdrowiu utrzymać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 sierpnia 2018, 11:40 - wt 

Rejestracja: 01 września 2013, 10:18 - ndz
Posty: 5355
Lokalizacja: woj. Śląskie, Beskid Żywiecki
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Żywiec
idzia12, dokladnie :mrgreen:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 sierpnia 2018, 11:54 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 lutego 2017, 17:00 - wt
Posty: 1113
Ule na jakich gospodaruję: D17
Miejscowość z jakiej piszesz: Sucha Beskidzka
BARciak, znacznie gorsza niż chlorowana jest woda z ciepłej instancji. Kup sobie miernik TDS i sprawdź ile gratisów masz w kurku z czerwoną kroką

_________________
--
Najlepszy czas na zasadzenie drzewa był 20 lat temu. Następny najlepszy czas jest teraz.

https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/2uXs/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 sierpnia 2018, 11:57 - wt 

Rejestracja: 01 września 2013, 10:18 - ndz
Posty: 5355
Lokalizacja: woj. Śląskie, Beskid Żywiecki
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Żywiec
Maxik, wszystko sprawdzone i nic nie ma nie takiego :wink:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 sierpnia 2018, 11:58 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 lutego 2017, 17:00 - wt
Posty: 1113
Ule na jakich gospodaruję: D17
Miejscowość z jakiej piszesz: Sucha Beskidzka
A chlor niektórzy dodają jako zabezpieczenie przed fermentacja syropu. Co majster to inne podejście do tematu.

_________________
--
Najlepszy czas na zasadzenie drzewa był 20 lat temu. Następny najlepszy czas jest teraz.

https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/2uXs/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 sierpnia 2018, 11:59 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 sierpnia 2017, 08:10 - pn
Posty: 118
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Ule na jakich gospodaruję: Ostrowskiej
Miejscowość z jakiej piszesz: Będzin
Szczególnie z sieci ciepłowniczej :D , wim bo czasem dajemy ludkom rożne niespodzianki do kranu. Ale rozpisywał się nie będę, ja bym jej jednak nie pił...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 sierpnia 2018, 12:02 - wt 

Rejestracja: 01 września 2013, 10:18 - ndz
Posty: 5355
Lokalizacja: woj. Śląskie, Beskid Żywiecki
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Żywiec
Hjozo, dlatego najlepiej mieć własną studnię. Ja mam 2, w ty jedna z wodą czystą jakby jej nie było :mrgreen:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 sierpnia 2018, 13:26 - wt 
Ja mam wodę ze źródła które wybija jakieś 200 m od mojego domu .W latach 80 kilku sąsiadów się zebrało i zrobili prywatny wodociąg ,grosze za wodę płacę :P 80zl za rok niezaleznie od zuzycia :)


Na górę
  
 
Post: 21 sierpnia 2018, 13:36 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 sierpnia 2017, 08:10 - pn
Posty: 118
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Ule na jakich gospodaruję: Ostrowskiej
Miejscowość z jakiej piszesz: Będzin
He he dlatego ja mam niestety zespół dupnych filtrów, choć mam tylko wodę miejską :) .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 sierpnia 2018, 21:45 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 lutego 2011, 23:40 - śr
Posty: 1088
Lokalizacja: Chełm- lubelskie
No to trzeba zainwestować w parnik :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 21 sierpnia 2018, 22:27 - wt 
Zainwestowałem w maszyne ale nie te jutubowe paści tylko porządna samoróbka miesza beczke w 5 minut . Moge 500 rodzin tym robić.


Na górę
  
 
Post: 22 sierpnia 2018, 06:40 - śr 
BOMECKI pisze:
Zainwestowałem w maszyne ale nie te jutubowe paści tylko porządna samoróbka miesza beczke w 5 minut . Moge 500 rodzin tym robić.


A co frania padla ? :)
Tez mam mieszalnik i to juz od dawna 130kg cukru mieszam za 1-nym zamachem .jest wygoda jak nie wiem .trzeba sobie ulatwiac robote :wink:


Na górę
  
 
Post: 22 sierpnia 2018, 16:19 - śr 
Mam teraz na 5 worków zasyp 3;2 i na 4 worki zasyp 1;1 piekna sprawa ,a Panie Szymku przeciez Pan inwertem karmi :śmieję się z ciebie:


Na górę
  
 
Post: 22 sierpnia 2018, 16:22 - śr 
BOMECKI, karmilem inwertem 2 lata ale sie wyleczylem :P ps.wpadniemy tam z kudlatym do Ciebie ,mam franie w stanie salonowym ,przywioze Ci :mrgreen:
Ps.moj mieszalnik kosztowal okolo 100zl. Radosc z roboty ktora robi ,bezcenna :haha:


Na górę
  
 
Post: 22 sierpnia 2018, 21:02 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 kwietnia 2009, 22:30 - czw
Posty: 751
Lokalizacja: Wieluń
Ule na jakich gospodaruję: dadan.wlkp
A pszczoły jak przynoszą wodę do ula by rozcieńczyć pokarm to ja potem przegotowują?

_________________
firefighter


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 22 sierpnia 2018, 21:09 - śr 
dokładnie tak nie ma co przesadzać jeżeli woda z tego samego ujęcia co my sami spożywamy to bez przesady nam nie zaszkodzi a dziewczynom tak?
martwił bym się raczej o czystość sterylność podkarmiaczek tych drewnianych szczególnie


Na górę
  
 
Post: 23 sierpnia 2018, 08:52 - czw 
Wczoraj rozmieszałem 140 kg w moim Turbo mieszalniku :wink: woda którą lałem miała około 50 stopni z tym że po wsypaniu cukru była w zasadzie tylko lekko letnia ,wszystko super się rozmieszało.he :)
Ps w nosie mam tanie inwerty...


Na górę
  
 
Post: 23 sierpnia 2018, 09:03 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 stycznia 2010, 12:21 - pt
Posty: 3523
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Bydgoszcz
szymek1 pisze:
Wczoraj rozmieszałem 140 kg w moim Turbo mieszalniku :wink: woda którą lałem miała około 50 stopni z tym że po wsypaniu cukru była w zasadzie tylko lekko letnia ,wszystko super się rozmieszało.he :)
Ps w nosie mam tanie inwerty...
A czemu woda nie miała 80 stopni po wlaniu pawel


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 sierpnia 2018, 09:05 - czw 
pawel. pisze:
szymek1 pisze:
Wczoraj rozmieszałem 140 kg w moim Turbo mieszalniku :wink: woda którą lałem miała około 50 stopni z tym że po wsypaniu cukru była w zasadzie tylko lekko letnia ,wszystko super się rozmieszało.he :)
Ps w nosie mam tanie inwerty...
A czemu woda nie miała 80 stopni po wlaniu pawel


Ponieważ panele słoneczne które u mnie grzeją wodę nie potrafią dogrzać do temperatury wyższej niż 60 stopni ale to jest temperatura w zupełności wystarczająca by porządnie rozmieszać syrop cukrowy
Ps.Jak wrócę z pracy rozleje ten syrop z mieszalnika do wiaderek i dziś rozmieszam kolejną porcję jest ładne słońce woda będzie nagrzana zupełnie gratis :wink:


Na górę
  
 
Post: 23 sierpnia 2018, 09:05 - czw 

Rejestracja: 23 lutego 2014, 19:04 - ndz
Posty: 536
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Władysławów
A ja używam zimnej z kranu, mieszam sobie cukier dzień wcześniej. A jak potrzeba to i na bierząco. Nigdy nic się nie działo. Jeszcze tego brakuje żebym wodę specjalnie gotował - ja się w to wrobić nie dam :)

_________________
Robiąc byle co stajesz się byle kim.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 23 sierpnia 2018, 15:52 - czw 

Rejestracja: 25 sierpnia 2015, 23:57 - wt
Posty: 173
Ule na jakich gospodaruję: warszawskie komb.
Miejscowość z jakiej piszesz: Lublin
BOMECKI, szymek1, pochwalcie się zdjęciami tych swoich mieszalników


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 24 sierpnia 2018, 13:47 - pt 
Tobiasz musisz wykorzystać cały ruch obrotowy wody w beczce czyli na dość wolnych obrotach ale stosunkowo duże łopatki mieszające i umieszczone w dolnej części beczki.Montaż jak przy miodarce góra- dół mieszalnik musi sie trzymać i obejma górna do którego przymocowane jest mieszadło. Kran 1 cala.


Na górę
  
 
Post: 24 sierpnia 2018, 13:51 - pt 
BOMECKI, Cwaniakujesz bo na pw dokładnie wytłumaczyłem Ci jak to zrobić :P :haha:

Tobiasz, Zrobię zdjęcie I wstawię na razie nie mogę tego zrobić.W mieszalniku jest pełno syropu nic nie będzie widać, jest on zrobiony z plastikowej beczki silnik jest od wycieraczek samochodowych na12v ma dwa biegi Mieszadło zrobiłem z ocynkowanego płaskownika mniej więcej tak jak opisał kolega BOMECKI, :wink:


Na górę
  
 
Post: 24 sierpnia 2018, 22:02 - pt 

Rejestracja: 03 grudnia 2007, 23:00 - pn
Posty: 335
Lokalizacja: grudziadz
Witam. A ja wodę podgrzewam do temp.36,6 i mieszam w kierunku przeciwnym do wskazówek zegara w czasie nie dłuższym niż 36,6sek,a woda ostromecka.Myślę że syrop będzie dobry.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 25 sierpnia 2018, 04:37 - sob 

Rejestracja: 05 czerwca 2016, 14:07 - ndz
Posty: 267
Lokalizacja: Okolice Częstochowy
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Aleksandria Druga
ydyp pisze:
i mieszam w kierunku przeciwnym do wskazówek zegara

I bardzo dobrze przynajmniej nie musisz pokonywać siły Coriolisa :haha: :haha:

_________________
https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/4r8l/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: ldawid i 18 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

   baner na stron                



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji