Miałem podobną jak kolega opisuje ale zrobioną z suszarki do grzybów. Teraz muszę zrobić coś co samo będzie
rever pisze:
zbycho81 pisze:
Witam, chciałbym zrobić suszarkę do pyłku. Potrzebowałbym paru rad jak zrobić ją poprawnie (otwory wentylacyjne, jakiej mocy kabel grzewczy i inna elektronika). Czy któryś z kolegów na forum mógłby pomóc. Myślę nad suszarką na ok 15 kg pyłku.
W całym pszczelarstwie najprostsza i chyba najtańsza rzecz do zrobienia to suszarka-dekrystalizator. Co się będziesz rozdrabniać zrób na 50kg a nawet na 100 kg pyłku myślę że będzie łatwiej i taniej niż na 15kg pyłku. Kupujesz styrodur formatki chyba mają 1125x60 z nich budujesz skrzynię "lodówkę" koszt około 60zł za całość. W tylniej ścianie wycinasz na dole otwór 30cm za suszarką stawiasz farelkę która będzie tłoczyć ciepłe powietrze przez otwór. Farelka powinna mieć regulację grzania oraz termostat koszt około 150zł w środku suszarki robisz szuflady 60x60 z listewek i siatki moskitiery spokojnie upchasz takich szuflad z 10-15 szt. na jedną szufladę wejdzie spokojnie 2-3 kg po sezonie można suszyć grzyby owoce i co tylko chcesz. Ważne jest też żeby nie przekraczać temp. 40-45C suszenia pyłku a zrobisz to dobierając odpowiednio małą moc grzania oraz zwiększając wentylację np. przez uchylenie drzwi. Ja obecnie buduję suszarnię na 200kg pyłku jednorazowo ale to już inna historia.
pozdrawiam rever
Muszę zrobić taką która będzie sama regulowała temperaturę, bo nie będzie mnie każdego dnia w miejscu gdzie pyłek będzie suszony, dlatego myślałem o kablu grzewczym i jakimś urządzeniu który będzie załączał i wyłączał suszarkę. Czy ktoś jeszcze może ma jakiś pomysł? Byłbym bardzo wdzięczny...