FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 26 kwietnia 2024, 09:53 - pt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
Post: 19 czerwca 2019, 10:12 - śr 

Rejestracja: 21 czerwca 2015, 17:34 - ndz
Posty: 146
Ule na jakich gospodaruję: Wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Zalesie
http://next.gazeta.pl/next/7,151003,249 ... &s=BoxBizM


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 czerwca 2019, 12:33 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 czerwca 2009, 23:59 - czw
Posty: 8680
Lokalizacja: Ciemnogród 724227381
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Zaleski,
dwa cytaty z tekstu
pierwszy

Aby uwiarygodnić obrót cukrem przemysłowym tworzono fikcyjną dokumentacje, według której surowiec był wykorzystywany na przykład do produkcji spirytusu czy syropów.

drugi
Cukier przemysłowy i spożywczy nie różnią się składem. Ma po prostu nieco gorsze parametry takie jak wilgotność, kolor, oraz stopień polaryzacji, który świadczy o koncentracji poszczególnych rodzajów cukrów.

_________________
sprzedam korpusy wielkopolskie i dadant produkcja babik nowe i używane 724227381


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 czerwca 2019, 12:47 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 lipca 2015, 17:01 - śr
Posty: 2289
Lokalizacja: Warszawa/Bydgoszcz
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.10r+wlkp-18tka=60uli prod
Miejscowość z jakiej piszesz: Warszawa
artykuł jest napisany tak, ze ciężko zrozumieć coś więcej poza tym, że to jakaś afera cukrowa...

zastanawiam się co znaczy ostatnie zdanie:

"Cukier przemysłowy i spożywczy nie różnią się składem. Ma po prostu nieco gorsze parametry takie jak wilgotność, kolor, oraz stopień polaryzacji, który świadczy o koncentracji poszczególnych rodzajów cukrów".

skoro się nie różnią składem:

wilgotnośc do pewnego % nie robi specjalnej różnicy o ile cukier nie zaczyna żyć własnym życiem - powoduje tylko że cukru jest % mniej w jednostce miary... np. 5% wilgotności oznacza że w tonie cukru jeden duży 50 kg worek to woda - także różnica wilgotności to parametr do przełknięcia...

kolor...
-hmmm tu na logikę zależy on od stopnia pozostałości melasy - więc to już różnica w składzie... melasa jest szkodliwa dla pszczół - im jej mniej tym lepiej - czysta melasa jest brązowo-czarna - podobnie coś jak ropa naftowa
-na kolor może wpływać też "szlif" kryształow - tj b drobne kryształy jak i porysowane ścianki wydają się bielsze ale taka różnica koloru nie ma znaczenia....

polaryzacja - jeżeli odnieść to pojęcie do polaryzacji cukru w burakach to w przypadku produktu gotowego tj. cukru chodziłoby o "zawartość cukru w cukrze" - kiedyś w b, dobrej starej polskiej komedii już jakiś pan "chemik-laborant" się tym zajmował a pewna Marysia mu ten cukier dostarczała:) - ale nie wiem z czego ta różnicą w polaryzacji miałby wynikać poza wilgotnością i większą pozostałością melasy ??? - coś innego musiałoby być jeszcze dodane - co jest b. tanie i rozpuszcza się i względnie nie wpływa na zmianę smaku...

wobec powyższego to w końcu różnią się te cukry czy nie różnią się jednak składem... - bo gdyby się nie różniły to nie byłoby podziału jak i różnicy w cenie...

fajnie gdyby jakiś technolog produkcji cukru/żywnosći się wypowiedział...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 czerwca 2019, 12:50 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 lipca 2018, 09:33 - pt
Posty: 360
Lokalizacja: Północne Lubuskie
Ule na jakich gospodaruję: Dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: SŁUBICE
przy tych upałach to za dużo, aby to rozgryźć i zrozumieć :haha:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 czerwca 2019, 08:12 - czw 

Rejestracja: 11 stycznia 2010, 01:33 - pn
Posty: 2667
Lokalizacja: Śląsk...ale Dolny ;)
Wychodzi na to, że to afera podobna do tej z solą drogową. Która różniła się tym od spożywczej, że na kwitach miała inną nazwę a z kopalni na jednej taśmie wyjeżdzały bo się niczym nie różnią od siebie.

_________________
https://t.me/pump_upp


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Majestic-12 [Bot] i 25 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

   baner na stron                



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji