FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW http://forum.pasiekaambrozja.pl/ |
|
Fałszowanie cukru http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=35&t=22573 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | Zaleski [ 19 czerwca 2019, 10:12 - śr ] |
Tytuł: | Fałszowanie cukru |
http://next.gazeta.pl/next/7,151003,249 ... &s=BoxBizM |
Autor: | kudlaty [ 19 czerwca 2019, 12:33 - śr ] |
Tytuł: | Re: Fałszowanie cukru |
Zaleski, dwa cytaty z tekstu pierwszy Aby uwiarygodnić obrót cukrem przemysłowym tworzono fikcyjną dokumentacje, według której surowiec był wykorzystywany na przykład do produkcji spirytusu czy syropów. drugi Cukier przemysłowy i spożywczy nie różnią się składem. Ma po prostu nieco gorsze parametry takie jak wilgotność, kolor, oraz stopień polaryzacji, który świadczy o koncentracji poszczególnych rodzajów cukrów. |
Autor: | tomi007 [ 19 czerwca 2019, 12:47 - śr ] |
Tytuł: | Re: Fałszowanie cukru |
artykuł jest napisany tak, ze ciężko zrozumieć coś więcej poza tym, że to jakaś afera cukrowa... zastanawiam się co znaczy ostatnie zdanie: "Cukier przemysłowy i spożywczy nie różnią się składem. Ma po prostu nieco gorsze parametry takie jak wilgotność, kolor, oraz stopień polaryzacji, który świadczy o koncentracji poszczególnych rodzajów cukrów". skoro się nie różnią składem: wilgotnośc do pewnego % nie robi specjalnej różnicy o ile cukier nie zaczyna żyć własnym życiem - powoduje tylko że cukru jest % mniej w jednostce miary... np. 5% wilgotności oznacza że w tonie cukru jeden duży 50 kg worek to woda - także różnica wilgotności to parametr do przełknięcia... kolor... -hmmm tu na logikę zależy on od stopnia pozostałości melasy - więc to już różnica w składzie... melasa jest szkodliwa dla pszczół - im jej mniej tym lepiej - czysta melasa jest brązowo-czarna - podobnie coś jak ropa naftowa -na kolor może wpływać też "szlif" kryształow - tj b drobne kryształy jak i porysowane ścianki wydają się bielsze ale taka różnica koloru nie ma znaczenia.... polaryzacja - jeżeli odnieść to pojęcie do polaryzacji cukru w burakach to w przypadku produktu gotowego tj. cukru chodziłoby o "zawartość cukru w cukrze" - kiedyś w b, dobrej starej polskiej komedii już jakiś pan "chemik-laborant" się tym zajmował a pewna Marysia mu ten cukier dostarczała:) - ale nie wiem z czego ta różnicą w polaryzacji miałby wynikać poza wilgotnością i większą pozostałością melasy ??? - coś innego musiałoby być jeszcze dodane - co jest b. tanie i rozpuszcza się i względnie nie wpływa na zmianę smaku... wobec powyższego to w końcu różnią się te cukry czy nie różnią się jednak składem... - bo gdyby się nie różniły to nie byłoby podziału jak i różnicy w cenie... fajnie gdyby jakiś technolog produkcji cukru/żywnosći się wypowiedział... |
Autor: | ivi584 [ 19 czerwca 2019, 12:50 - śr ] |
Tytuł: | Re: Fałszowanie cukru |
przy tych upałach to za dużo, aby to rozgryźć i zrozumieć ![]() |
Autor: | Rob [ 20 czerwca 2019, 08:12 - czw ] |
Tytuł: | Re: Fałszowanie cukru |
Wychodzi na to, że to afera podobna do tej z solą drogową. Która różniła się tym od spożywczej, że na kwitach miała inną nazwę a z kopalni na jednej taśmie wyjeżdzały bo się niczym nie różnią od siebie. |
Strona 1 z 1 | Strefa czasowa UTC+1godz. [letni] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |