FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW
http://forum.pasiekaambrozja.pl/

Jaka konsystencja ciasta?
http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=35&t=23089
Strona 1 z 1

Autor:  ldawid [ 21 lutego 2020, 18:58 - pt ]
Tytuł:  Jaka konsystencja ciasta?

Panowie i Panie albo i na odwrót ... :D
Pytanie zdawałoby się proste - zakupiłem byłem sobie Apikand z pyłkiem - ciasto pokarm dla pszczół u jednego z dostawców. Przewiduję zastosowanie tego specyfiku, dla podratowania wiosennego przezimowanych odkładów, które mam zamiar(jestem w kolejce) - zakupić.
I teraz sedno ... ciasto powyższe ma mieć/powinno mieć jaką konsystencję typowego ciasta cukrowego czy ... zmrożonej tabliczki czekolady?
Jestem początkującym w tym zagadnieniu dlatego na Was liczę.
Mi się wydaje, że wymieniony "Apikand z pyłkiem" powinien mieć rzeczywiście konsystencję średnio ścisłego ale "ciasta".
A może gdzieś jest tu "sabak" pogrzebany? :P :P :P

... Leszek

Autor:  JM [ 21 lutego 2020, 19:06 - pt ]
Tytuł:  Re: Jaka konsystencja ciasta?

Ciasto kupne ma taką konsystencję jaką nadaje mu producent i żadnego wpływu na to nie mamy.
Może się ona komuś wydawać nieodpowiednia, no i cóż z tego - najwyżej można nie kupować.

Autor:  kudlaty [ 21 lutego 2020, 19:14 - pt ]
Tytuł:  Re: Jaka konsystencja ciasta?

a co to za odkłady co trzeba je ratować :?: dawanie ciasta z pyłkiem nieznanego pochodzenia nie jest dobrym pomysłem, natomiast jest świetną okazją na przysposobienie sobie grzybicy, zgnilcy oraz innej zarazy,
nie dalej jak wczoraj na pejsbuku człowiek ostrzegał przed zakupem pyłku po okazyjnej cenie w tym przypadku z ukrainy, w gratisie dostał piękne mumie zamarłego czerwiu czyli typowy obiaw grzybicy, ktoś kto produkuje ciasto ma w tyle co ty sobie z tym zrobisz ważne aby cena zakupu była najniższa bo i klient wymaga najniższej ceny, inna sprawa że to że ktoś tanio coś kupił nie oznacza że musi też tanio odsprzedać bo przecież każdy żołądek ma i musi jeść :haha:

Autor:  kudlaty [ 21 lutego 2020, 19:16 - pt ]
Tytuł:  Re: Jaka konsystencja ciasta?

JM pisze:
Ciasto kupne ma taką konsystencję jaką nadaje mu producent i żadnego wpływu na to nie mamy.
Może się ona komuś wydawać nieodpowiednia, no i cóż z tego - najwyżej można nie kupować.


inna sprawa że coś co przy temperaturze 0 będzie twarde jak skała, przy temperaturze 40 stopni może okazać się kleistą papką

Autor:  ldawid [ 21 lutego 2020, 19:31 - pt ]
Tytuł:  Re: Jaka konsystencja ciasta?

kudlaty pisze:
... co to za odkłady co trzeba je ratować ...

Na tutejszym "forumie" gdzieś wyczytałem, że dobrze jest po osadzeniu takiego odkładu, podać mu ciasto z pyłkiem.
Moje nieopatrzne wysłowienie tu
ldawid pisze:
podratowania wiosennego przezimowanych odkładów

raczej powinno sprowadzać się do ... "ew. uzupełnienia niedoborów pyłku w tym czasie".
Ciasto przedmiotowe nabyte od uznanego dostawcy.
JM pisze:
Ciasto kupne ma taką konsystencję jaką nadaje mu producent

A to akurat może być słuszny wniosek tym bardziej, że może być i tak:
kudlaty pisze:
coś co przy temperaturze 0 będzie twarde jak skała, przy temperaturze 40 stopni może okazać się kleistą papką

Autor:  ldawid [ 21 lutego 2020, 20:46 - pt ]
Tytuł:  Re: Jaka konsystencja ciasta?

JM pisze:
Może się ona komuś wydawać nieodpowiednia, no i cóż z tego - najwyżej można nie kupować.

Ale też i nie chciałem/nie chcę dezawuować produktu - bardziej mi chodziło o to, czy pszczółki sobie "zębów" nie stracą :haha: przy pobieraniu tego konkretnego ciasta :P
Ale i dopuszczam jako wielce prawdopodobną myśl taką, którą poddał w ostatnim akapicie swojej ostatniej wypowiedzi, kol. @kudlaty
Zobaczymy.
Dziękuję.

Autor:  zdunska [ 22 lutego 2020, 09:23 - sob ]
Tytuł:  Re: Jaka konsystencja ciasta?

ja jako kobieta na ciastach się znam :D musi być dobrze wyrobione i wypieczone :haha: pszczołom smakuje że hej :P spadłam z fotela :lol: pisząc serio ,ZDROWE pszczoły solidnie i odpowiednio zakarmione jesienia nie potrzebują ciasta ...

Autor:  lalux5 [ 22 lutego 2020, 11:21 - sob ]
Tytuł:  Re: Jaka konsystencja ciasta?

zdunska pisze:
pisząc serio ,ZDROWE pszczoły solidnie i odpowiednio zakarmione jesienia nie potrzebują ciasta ...

A do kawy co :oczko:
Na czym będą zarabiać sprzedający? Na przedwiośniu można tyle wcisnąć , a tu taka negatywna opinia psująca biznes , oj nieładnie :D

Autor:  ldawid [ 22 lutego 2020, 12:00 - sob ]
Tytuł:  Re: Jaka konsystencja ciasta?

Drodzy moi,
zarówno temat wątku jak i jego clou:
ldawid pisze:
ciasto powyższe ma mieć/powinno mieć jaką konsystencję typowego ciasta cukrowego czy ... zmrożonej tabliczki czekolady

stanowi jasno - o co mi chodziło.
Jasne wypowiedzi kol. @JM oraz @kudlaty raczej wyczerpały zakres chyba że, jeszcze pozostały inne doświadczenia w tym względzie. Zawsze z mojej strony cenne/merytoryczne/płynące z doświadczenia uwagi były, są i będą doceniane. Z 40 lat temu kiedy miałem przez krótki okres czasu do 10 rodzin, nie stosowałem ciasta. Te 40 lat przerwy w kontakcie z tymi sympatycznymi owadami poczyniło swoje a i technika, poszła "fest" do przodu. Tamtego czasu po przeprowadzce do małej tam wioski Gdańsk :wink: i podjęciu czynności zawodowych tu - brakło okazji do rozwijania zainteresowań. Sytuacja się zmieniła po moim przejściu na emeryturę.
Dlatego proszę etatowych zgryźliwców o powstrzymanie się o ile nie mają nic konkretnego do powiedzenia - od kąśliwych i prześmiewczych uwag. Może się zdarzyć tak - że trafi kosa na kamień. Nigdy tak do końca nie wiadomo przecież - kogo mamy z drugiej strony klawiatury :oczko:
Dziękuję za uwagę i pozdrawiam ... Leszek

Autor:  Viator [ 22 lutego 2020, 20:01 - sob ]
Tytuł:  Re: Jaka konsystencja ciasta?

Wszystko zależne, który znany producent je robi. Najlepsze ale za razem najdroższe ma diamant. Niektóre ciasna kupne są w formie plastycznej masy, którą łatwo się kroi nożem. Takie ciasto po czasie schnie i twardnieje. Nie przeszkadza to jednak pszczołom w jego pobraniu. Więc nie musisz się martwić, o jego zjedzenie. Inna sprawa, że odkład powinien mieć żelazny zapas pokarmu, bez względu czy sam go robisz czy kupujesz.

A na marginesie. Nie powinna istnieć konieczność ratowania odkładów, jeżeli były odpowiednio zimowane. Gdyby nawet miało im braknąć pokarmu, to przed zakupem, sprzedający powinien im go zapewnić. W innej sytuacji, szkoda wydawać pieniądze na takie odkłady.

Autor:  robik [ 23 lutego 2020, 00:52 - ndz ]
Tytuł:  Re: Jaka konsystencja ciasta?

Arctos latem się rozłazi... ciężko porcjować… przynajmniej tak miałem 2 lata temu... :roll:

Autor:  paraglider [ 23 lutego 2020, 13:20 - ndz ]
Tytuł:  Re: Jaka konsystencja ciasta?

Po co ten pyłek w cieście skoro nie może on być wykorzystany do produkcji mleczka pszczelego i karmienia larw ? Korzystają z niego tylko pobierające ciasto pszczoły , a te zaopatrzyły swój organizm w ten cenny białkowy produkt jeszcze przed nastaniem zimy . Teraz zamiast ciasta z pyłkiem , niezastąpiona jest ramka z pierzgą - ona jest na wagę złota . Warto ją zakamuflować jesienią w magazynie i wstawić na obrzeże czerwiu , który już pojawia się w ulach . Zresztą ciepła aura spowodowała , że rośliny tylko czekają by wybuchnąć pyłkiem - to na moim terenie nastąpi lada dzień . Jeżeli ma się wątpliwości czy starczy pokarmu w zamian wątpliwej jakości ciasta , dwu i pół kilogramowe opakowanie wypróbowanej Apifondy położone na pajączek - nie zaszkodzi .

Autor:  andrzejkowalski100 [ 23 lutego 2020, 13:52 - ndz ]
Tytuł:  Re: Jaka konsystencja ciasta?

paraglider pisze:
Po co ten pyłek w cieście skoro nie może on być wykorzystany do produkcji mleczka pszczelego i karmienia larw ?

I tu mam odmienne zdanie.
Pyłek wprowadzony do ciasta zostaje zagospodarowany przez pszczoły w każdym potrzebnym zakresie .
Również do karmienia larw.
Potwierdzeniem takiego stanu rzeczy są pszczoły w ulikach weselnych.
Młoda pszczoła nawet w okresie bezpyłkowym zaopatrzona w ciasto z odpowiednią ilością pyłku karmi i wychowuje larwy.
Obserwuję to zjawisko od szeregu lat i polecam wszystkim hodującym matki aby do ciasta , zaopatrzenia ulików weselnych dodawać pyłek.
Zupełnie nowa jakość.
Pozdrawiam :pl:

Autor:  baru0 [ 23 lutego 2020, 14:24 - ndz ]
Tytuł:  Re: Jaka konsystencja ciasta?

andrzejkowalski100 pisze:
I tu mam odmienne zdanie.
Pyłek wprowadzony do ciasta zostaje zagospodarowany przez pszczoły w każdym potrzebnym zakresie .
Również do karmienia larw.
Potwierdzeniem takiego stanu rzeczy są pszczoły w ulikach weselnych.
Młoda pszczoła nawet w okresie bezpyłkowym zaopatrzona w ciasto z odpowiednią ilością pyłku karmi i wychowuje larwy.

Ostatnio gdzieś czytałem właśnie o tym ,masz rację .

Autor:  paraglider [ 13 marca 2020, 11:20 - pt ]
Tytuł:  Re: Jaka konsystencja ciasta?

Nadmierna ilość pokarmu w gnieździe na przedwiośniu ogranicza matkę w czerwieniu i rodzina zwalnia z rozwojem - do czego nie wolno nam dopuścić . Aby temu zapobiec część tych ramek musimy wycofać a na ich miejsce , podać ramki suszu do czerwienia . Wycofane ramki z pokarmem zawieszamy w nowej kondygnacji , ustawionej na dennicy . Kondygnację tą przykrywamy nie do końca folią z wąskim / 3-5 cm /przejściem dla pszczół od strony wylotka . Na niej ustawiamy gniazdo . Pszczoły z tak ustawionego "magazynu pokarmowego" będą sukcesywnie przenosić pokarm do gniazda. Matka w gnieździe będzie miała dostateczną ilość miejsca na składanie jajek a przenoszony pokarm będzie ją stymulował do czerwienia . Ja na kondygnację z folią kładłem dodatkowo oprawioną w ramę kratę odgrodową z wlotem / co zapobiegało przypadkowemu przejściu matki do kondygnacji pod folią / . Pszczoły korzystały wtedy z dwóch wejść : z sanitarnego nad dennicą i nowego wejścia nad kratą , prowadzącego bezpośrednio do gniazda .

Autor:  paraglider [ 14 marca 2020, 14:22 - sob ]
Tytuł:  Re: Jaka konsystencja ciasta?

Jak prawidłowo zakładać folię pod gniazdem .
W filmie polbarta została ona położona na pustą kondygnację , pełniącą funkcję poduszki powietrznej . W obu przypadkach ma poprawić warunki termiczne w stojącym na niej gnieździe .
https://www.youtube.com/watch?v=UOPjgKBZW_w

Dalsza część dyskusji nie dotycząca tematu, znajduje się w temacie "po trochu o wszystkim w dziale Hyde Park

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/