FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 27 lipca 2025, 12:04 - ndz

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: WLKP
Pojechałem dziś robić przegląd .Pszczoły stoją na rzepaku
Tydzień temu mimo słabej pogody całkiem ładnie naniosly więc byłem pełen optymizmu
Szczęście nie trwało długo
Pierwszy ul pustka.Troche pszczoły,trochę miodu , trutni
Zero jajek ,młodego czerwiu,mateczników, matki.
Myślę sobie ,widocznie przegapiłem i wyrobiły się.
Syt podobna w pięciu kolejnych.
6-13 ok i pełne miodu

I nagle widzę szerszeń pcha się do jednego z tych osłabionych
I teraz pytanie.
Przypadek że 5 uli od lewa patrząc puste, wyrojone kolejne mocne i zalane miodem ?
Ktoś miał doczynienia z szerszeniami?

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlp
Miejscowość z jakiej piszesz: małopolska
O szerszeniach jest cała sterta różnych mitów.
widzę czasem w pasiece jak szerszeń łapie pszczołę i z nią ucieka, w żaden sposób nie osłabia to rodzin i nie jest większym problemem. trzeba się zastanowić ile tych szerszeni musiałoby być żeby zjadły w kilka dni 5 Uli? Na moje oko masz po prostu wyrojone rodziny.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
wyrojone bo pogoda była jaka była to i nastroje, albo ktoś zrobił sobie pakiety teraz smierdząca sprawa bo ludzie sie boją czujników i różnych gps wiec dla złodzieja najlepsza opcja, w ubiegłym roku miałem przy ulach ślady nie swojego auta w ulach pszczół ubyło matki czerwiły, w miejscowości obok były przypadki kradzieży miodu z rodzin razem z ramkami,

MODERATOR

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: ok.Kalisza
neryng pisze:
Pojechałem dziś robić przegląd .Pszczoły stoją na rzepaku
Tydzień temu mimo słabej pogody całkiem ładnie naniosly więc byłem pełen optymizmu
Szczęście nie trwało długo
Pierwszy ul pustka.Troche pszczoły,trochę miodu , trutni
Zero jajek ,młodego czerwiu,mateczników, matki.
Myślę sobie ,widocznie przegapiłem i wyrobiły się.
Syt podobna w pięciu kolejnych.
6-13 ok i pełne miodu

I nagle widzę szerszeń pcha się do jednego z tych osłabionych
I teraz pytanie.
Przypadek że 5 uli od lewa patrząc puste, wyrojone kolejne mocne i zalane miodem ?
Ktoś miał doczynienia z szerszeniami?

W tej chwili szerszeni jest bardzo mało i nie są w stanie wykończyć rodziny pszczelej , na dodatek mają łatwiejszy pokarm w postaci larw innych owadów a tutaj pewnie wyczuł okazję.Szerszenie atakują pszczoły późnym latem , jak braknie larw owadów.

Awatar użytkownika

kudlaty pisze:
w ubiegłym roku miałem przy ulach ślady nie swojego auta w ulach pszczół ubyło matki czerwiły, w miejscowości obok były przypadki kradzieży miodu z rodzin razem z ramkami,

Kradną skurczybyki, jest to już plaga.
Jak tak dalej Staszek będzie to trzeba jakąś klamkę na jarmarku kupić i spać w pasiece :haha: :haha:

Ule na jakich gospodaruję: WLKP
Ano kradną, kradną .Nie mają skrupułów w ogóle , ale akurat w tym przypadku nie zakładałbym kradzieży. Nic na to nie wskazuje choć stoją na odludziu , schowane i w zasadzie można by sobie siedziec cały dzień i wybierać co lepsze pszczoły
Jeśli faktycznie wyroiły się poczekam jeszcze chwilę i zobaczę co będzie z matkami bo wczoraj w żadnym nie dojrzałem.

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Władysławów
U mnie się wczoraj wyroily. W ulu zostało Pszczoly na 5 ramkach a były na 2 korpusach. Uwiesiły się w czubku modrzewia na ok 15m. Próbowałem je zrzucić żeby uwiązały się niżej ale nic to nie dało. Zostały na noc i pewnie już i ich nie ma.
Tak ze ja myśle ze się wyroily. U mnie wszystkie krainki co wpadły w nastrój rojowy już z niego nie wyszły. Wyroily się pomimo odkladow i zabrania miodu. Bakfasty Po zrobieniu miejsca znowu zaczęły czewrwic i wszystkie są w ulach. Jedna mi tylko matke wymieniły bo już miała 3 lata i słabo zaczęła czerwic.

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Płytnica
neryng, Zobacz czy masz mateczniki wygryzione lub czy wogóle są .
kudlaty pisze:
albo ktoś zrobił sobie pakiety teraz smierdząca sprawa bo ludzie sie boją czujników i różnych gps wiec dla złodzieja najlepsza opcja, w ubiegłym roku miałem przy ulach ślady nie swojego auta w ulach pszczół ubyło matki czerwiły,
Założyłem taki sobie ulik na okazjonalny rój , jeśli by jakiś zabłądził .Przychodzę za kilka dni , patrzę ktoś próbował oderwać - bo przykręciłem 2 śrubami do drzewa , ale trzymał mocno i nic z tego .Przeniosłem w inne miejsce obok { bo i tak planowałem przenieść }pod daszek włożyłem kartkę "jak chcesz być na fb to bierz " i do tej pory spokój . Może się boi , albo nie był .

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.10r+wlkp-18tka=60uli prod
Miejscowość z jakiej piszesz: Warszawa
neryng

4 dnia po rójce będzie już wszystko jasne - jak nie ma jajek i starej matki to rójka... do tego jak znajdziesz wygryziony matecznik to masz 100% pewności... co do szerszeni... ostatnio znalazłem gniazdo w starym ulu - "malutkie" - królowa i z 8-10 larw rożnej wielkości - to jeszcze chyba nie ta pora aby szerszenie miały wielkie rodziny... a jak już to łapią najczęściej pszczoły w locie... w sumie szerszenie są nawet pożyteczne aczkolwiek lepiej aby nie było ich w pobliżu pasieki... w innym starym ulu chyba też jest drugie gniazdo bo coś tam się za często szerszeń koło tego ula kręci...

co do kradzieży - możliwa - ale dziwne że złodziej miodu też nie zabrał

PS - matki dla Ciebie zaraz jadą na pocztę :)...

pozdr
Tomek

Awatar użytkownika

U mnie na razie nic nie wyleciało na drzewo, ale nie mało się na pracowałem i na kombinowałem żeby ta sytuacja była taka jaka jest.
W trzech ulach jest początek stanu rojowego nawet była taka sytuacja że mateczniki były już zasklepione a pszczoly nie wyleciały na drzewo :) matki nie są odchudzone i cały czas składają jajka, nawet dzisiaj wyciąłem kilka mateczników i wkleiłem do odkładów. Jeszcze jakieś 2 tygodnie i pszczoły przestaną myśleć o rojeniu, będzie święty spokój.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.10r+wlkp-18tka=60uli prod
Miejscowość z jakiej piszesz: Warszawa
Pisiorek pisze:
że mateczniki były już zasklepione a pszczoly nie wyleciały na drzewo

to norma u "normalnych pszczół" - tacie wyroiła się jedna rodzina przeglądał w środę i "szczęśliwie matecznik był pusty wg niego" - było tylko mleczko - dużo mleczka... potem nie pamiętał czy to było w rodni czy na przeniesionym czerwiu w miodni... ja mu na to że 2-3 dni i ma rójkę jak to była rodnia....w sobotę rano jechał po rój bo dostał telefon :P - a miał jechać wcześniej zabrać starą matkę do odkładu... "ale to było chyba w miodni jednak..." pytam a matka jaka była - duża czy taka mała ? - a on że raczej mała... - dla mnie sytuacja na 80% była jasna - rójka za 2-3 dni - jak tylko pogoda będzie lepsza... w każdym razie ja mam teraz tą rójkę na 10 ramkach :)

normalne pszczoły roją się krótko przed wygryzieniem matki z zasklepionego matecznika albo i później... dając czas pszczelarzowi...

typowo rojowe pszczoły roją się już na etapie pół zasklepionych mateczników...i takie ciężko upilnować - chwila i mogą być na drzewie... a potem idą często kolejne roje... a mateczniki mają "gęsto" i dużo - nie pojedyncze a w kupach po 2-3 obok siebie... takich nie warto trzymać - wymienić matkę ...

Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

yanek_113 pisze:
Wyroily się pomimo odkladow i zabrania miodu.

Przy zaawansowanym nastroju rojowym jeżeli nie zamierzamy zabierać matki , takie zabiegi mogą być nie wystarczające . Nastrój rojowy potrafi się ciągnąć tygodniami .
Czy nie lepiej dopuścić do kontrolowanej rójki ?

Żeby nie przedłużać bezrobocia pszczół , a w końcowym efekcie narażać się na ich stratę , najprostszą metodą stosowaną przez wielu pszczelarzy jest , celowe dopuszczenie do rójki tak , by pszczoły rojowe same powróciły do ula .
Jest to możliwe wtedy , gdy w ulu po przeglądzie pozostawiamy tylko jeden matecznik a matka ma podcięte jedno skrzydełko . Po wyjściu roju , matka pada przed ulem , gdzie pozostaje z garstką pszczół . Reszta towarzystwa wraca posłusznie do ula , gdzie czeka już nowa królowa . Rodzina z radością zabiera się do pracy i może przynieść pszczelarzowi dużo miodu .

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Władysławów
Chyba zacznę podcinać skrzydła tym w nastroju rojowym. Ten rok to masakra, jeszcze nigdy nie musiałem tak pilnować towarzystwa... a i tak idą w świat.

Ule na jakich gospodaruję: wz, 1/2 dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: Puławy
Dzisiaj przejechałem chmurę pszczół :?
Zanim zawróciłem nie było po nich śladu, tylko na masce i na szybie :(
A dużo ich szło

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp/półnadstawka hoffmanowska
To wyrojenie...
Szerszenie o tej porze mają pierwsze dość karłowate robotnice.
Nie mają jeszcze sił (ich rodziny) do ataku na pszczoły.
Za 1,5-2 miesiące będą problemem dla niektórych. Teraz jak szerszeń chodzi po plastrach to albo matka - szuka łatwego łupu dla swoich larw albo jedna z pierwszych robotnic.
Ani jedna ani druga przy mikro sile swojej rodziny nie stanęłaby do walki teraz, zresztą zapotrzebowanie na pokarm mają teraz małe, bo mało larw do karmienia.

Awatar użytkownika

yanek_113 pisze:
Chyba zacznę podcinać skrzydła tym w nastroju rojowym. Ten rok to masakra, jeszcze nigdy nie musiałem tak pilnować towarzystwa... a i tak idą w świat.
moze zbyt ciasno trzymasz pszczoły dla tego się tak roją ? :roll: u mnie na razie jedna się wyroiła i to po moich błedach ,nie przeglądałem ich w ogóle bo to bf ,nigdy mi sie bf nie wyroiły ,hm :roll: u znajomych pszczoły idą na drzewa tylko furczy :haha: rojliwy rok :wink:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]