FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 15 lipca 2025, 21:46 - wt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: ramka 36x18 korpusy
Chciałbym otworzyć nowy temat w celu stworzenia projektu prowadzącego do wzbogacenia bioróżnorodności gminnych łąk i nieużytków. Po rozmowie z przewodniczącym naszej rady gminnej zobowiązałem się że taki projekt złożę na ręce wójta a radni postarają się go wdrożyć poprzez dofinansowanie pszczelarzy i gospodarzy, którzy wzięli by w tym udział.
Rozpocząłem tak:
Projekt poprawy bioróżnorodności gatunkowej łąk i nieużytków w naszej gminie.
Cel Projektu:
Celem projektu ma być wprowadzenie w naszej gminie nowych gatunków roślin miododajnych .
Obszary objęte projektem::
Projekt byłby realizowany przez rejonowych pszczelarzy ze wsparciem urzędu Gminy.
Do obszaru objętego projektem zostaną włączone łąki prywatnych właścicieli oraz tereny będące pod zarządem Urzędu takie jak pobocza dróg włącznie z rowami melioracyjnymi, obszary wokół obiektów zarządzanych przez gminę.
Sposoby realizacji:.........................................
Skład mieszanek nasion:..........................................
Proponowane sposoby dofinansowania:..........................................
No i właśnie te zakropkowane fragmenty projektu chciałbym z Wami skonsultować.
Jeśli ktoś z Was słyszał o kimś kto już realizował taki projekt to proszę o kontakt żebym może nie odkrywał drugi raz Ameryki.
Myślę że warto złożyć w gminach taki projekt bo może to coś zmieni.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
wprowadzić nakaz wykaszania nieużytków i łąk przynajmniej raz w roku, chociażby ze względów pożarowych a coś zawsze przy okazji zakwitnie drugi raz,
druga sprawa zastanawia mnie dlaczego w naszym kraju nie sieje sie rzepaku jarego a to byłby na lipiec kiedy nic nie kwitnie idealny sposób na poprawienie kondycji pszczół, wiem że chodzi głównie o gospodarkę wodną i jej okresowe braki ale dużo w naszym kraju jest rejonów gdzie z opadami nie ma problemów a mimo tego nie sieją, przypuszczam że wyższe dotacje w tym akurat przypadku załatwiły by sprawę

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Beskidy
Idea godna pochwały, ale... diabeł tkwi w szczegółach. Jakoś nie wyobrażam sobie zasiania rowów melioracyjnych czy poboczy mieszankami nasion roślin miododajnych. Z reguły wszystko to jest zarośnięte trawą i chaszczami sortu wszelakiego. Jak to sobie wyobrażasz? Przynajmniej minimalnie trzeba by tę glebę jakoś przygotować pod siew. Rzucenie garści nasion w chaszcze nie wiele da. Poza tym nie wiem skąd weźmiesz takie mieszanki w ilościach megahurtowych? Nie wiem, może są, ja się jeszcze nie spotkałem z nasionami chwastów które przecież są miodajne czy nasion roślin miododajnych w opakowaniach np 10kg. No może poza facelią...
Według mnie nakłady niewspółmiernie wysokie do efektów. O wiele lepsze byłoby jednak obsadzenie aleji, poboczy ulic, parków, czy tych miedz drzewami miododajnymi. Drzewa w porównaniu do roślin zielnych to jednak "dobro trwałe", posłuży następnemu pokoleniu. No i łatwiej zakupić kilkadziesiąt czy kilkaset lip, klonów, robinii niż szukać nasion u kolekcjonerów. Szkółki masz raczej w każdej gminie...

Pozdrawiam zachęcająco Beeskit

Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
kudlaty pisze:
wprowadzić nakaz wykaszania nieużytków

u mnie przynosi to dokładnie odwrotny skutek. Jeśli dzika łąka czy nieużytek nie jest wykaszany to szybko zarasta krzakami lub nawłocią i jest monokultura. Nawet w Biebrzańskim Parku Narodowym problemem jest ,że nie ma komu kosić łąk, nie ma zwierząt , które by można tam wypasać. W wysokich trawach nie chcą gniazdować ptaki - które są główną atrakcją Parku. Sprowadzono specjalne maszyny do wykaszania podmokłych łąk i nie radzą sobie , a ostatni kosiarze właśnie wymierają.
Nieużytek to obszar na którym nic użytecznego nie urośnie i taki będzie los ukwiecania łąk i nieużytków . Zarobią handlarze nasionami i wykonawcy tych robót. Potem wróci do stanu aktualnego. Samo , bez pracy nic nie rośnie - ale to wie każdy chłop z ławki pod sklepem. Jest kasa do wydania i tyle.

Awatar użytkownika

U mnie sam wójt wpadł na początku na to żeby obsiewać rowy przydrożne kwiatami tylko motywacja była inna bo chodziło o to żeby miejscowość uatrakcyjnić dla turystów i to miał być jeden z elementów do zrobienia, Ja raczej myślałem o przekształcaniu nieużytków w pola obsiewane mieszankami kwiatowymi i o dosiewaniu kwiuatów do pastwisk tak żeby je wzbogacić w elementy ziołowe teraz dużo u nas jest kóz i koni coraz mniej krów a na przykład kozy wolą zioła od trawy. Trzeba to tylko zamienić na jakieś konkretne propozycje do przyjęcia.

Awatar użytkownika

Na przykład zaproponowanie sadzonek śnieguliczki lub kruszyny na żywopłoty lub stanowiska wolne lub coś podobnego zamiast nagminnych cyprysów,

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Chojnice
Dotacje takie same jak na łubin lub seradele. Żaden rolnik nie posieje facelii bo jeśli dobrze pamiętam to dotacje są możliwe ale trudniej spełnić warunki.

Awatar użytkownika

Proszę Was o zgłaszanie konkretnych pomysłów lub konkretnych wsiewów na łąki bo to muszę zawrzeć w projekcie a chciałbym go zgłosić zaraz po wyborach.
Ja bym wpisał właśnie dofinansowanie do żywopłotów z roślin miododajnych i sadzone z drzew takich jak lipy czy klony.

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Żywiec
Beeskit pisze:
Jakoś nie wyobrażam sobie zasiania rowów melioracyjnych czy poboczy mieszankami nasion roślin miododajnych. Z reguły wszystko to jest zarośnięte trawą i chaszczami sortu wszelakiego.

W mojej najbliższej okolicy na poboczu czy w rowie nie ma prawa nic rosnąć, jeśli coś rośnie to władze wykaszają/wycinają lub wysypują kamieniem takie pobocze lub wykładają płytami rowy/brzegi rzek.
Coraz częściej zaczynam się zgadzać z tym, że jak pszczelarz sobie sam nie posadzi czy nie posieje to będą same iglaki i kostka brukowa/beton oraz pryskany na kwitnące chwasty monokulturowy trawnik(lub wykaszany zanim cokolwiek zakwitnie). Taka smutna prawda, którą widuję w swojej okolicy. Coraz więcej ludzi nie chce jak coś brzęczy koło nich podczas kwitnienia danej rośliny. Nie wiem co się z tymi ludźmi porobiło, że na potęgę wywalają wszystko co kwitnie i wabi owady, a w zamian sadzą te paskudne iglaki lub nie sadzą nic, bo całe podwórko betonują. Nawet niektórzy pszczelarze maja takie ogródki, a powinni świecić przykładem!

Awatar użytkownika

Też uważam że powinniśmy pójść z jakimś projektem do gmin żeby zacząć odkręcać tą pokręconą rzeczywistość bo kto to zrobi jak nie my.
Zaraz po wyborach przedstawię do dyskusji na forum mój projekt i może coś z tego wyjdzie.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]