FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 16 lipca 2025, 01:38 - śr

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 dadanta
Jeśli wysyłacie słoiki z miodem firmą kurierską to co wpisujecie jako zawartość przesyłki.W firmach ,z których korzystam przedmioty szklane i opakowania szklane są zabronione.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: LN3/4
Zawsze piszę, że miód. Jak skłamiesz a potem się coś wydarzy, a wcześniej czy później tak będzie, to nie otrzymasz odszkodowania.
Należy też pamiętać, iż wypłacają tylko 80% wartości zniszczonego towaru. Więc jak chce się odzyskać 100% wartość, to trzeba wpisać kwotę ubezpieczenia o 25% wyższą.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Krzyżak pisze:
Zawsze piszę, że miód. Jak skłamiesz a potem się coś wydarzy, a wcześniej czy później tak będzie, to nie otrzymasz odszkodowania.
Należy też pamiętać, iż wypłacają tylko 80% wartości zniszczonego towaru. Więc jak chce się odzyskać 100% wartość, to trzeba wpisać kwotę ubezpieczenia o 25% wyższą.

tak z ciekawości dostałeś kiedyś choć 1pln zwrotu? pytam bo jeszcze nigdy nie uznali mi reklamacji a paczki były uczciwie pakowane ubezpieczone i dokumentacja fotograficzna z pakowania jako dowód, raz mi odpisali że nie jest możliwe aby uszkodzić tak zapakowaną przesyłkę i odrzucili reklamacje, gdybym zdjęc nie miał to by napisali że beznadziejnie spakowane, pisałem oczywiście odwołania w jednym z nich napisałem że skoro sie nie dało a uszkodzili to 1 taki cud po przemienieniu wody w wino i nakarmieniu kilkutysięcznego tłumu kilkoma rybami i chlebem, zawsze sie kończy tak jedz do warszawy i składaj wniosek do sądu o kilkaset pln bo trzeba składać tam gdzie zarejestrowana firma... :haha: tak więc najwięcej przy jednym podejściu byłem w plecy 1400pln bo wziąłem szkode na siebie mimo że po wysłaniu i odbiorze paczki staje sie włascielem osoba która paczkę odebrała... znalazłem na to oczywiście podstawy w naszym kochanym prawie, a w tym przypadku paczka nie została otworzona w obecności kuriera a jak przyjechali pisac protokół to kurierzy napisali co chcieli wykorzystując nieobeznanie w temacie odbiorcy odbiorca podpisał i koniec, skończyło sie jak sie skończyło, wystarczy zapis ze brak było uszkodzeń zewnętrznych paczki albo naklejki ostrożnie i to wystarcza aby odrzucić reklamacje, podstawa to otwierać w obecności kuriera bo jak sie to zawali to już trudno co kolwiek udowodnić, a oni robią wszystko aby byli czyści bo wtedy odpowiada nie ten co uszkodził tylko ten co paczkę wydawał bo on ostatni w tym łańcuszku, wytłumaczył mi to jeden z kierowców przy okazji spisywania protokołu bo akurat źle trafił i dostałem do podpisania coś co nie miało odzwierciedlenia ze stanem faktycznym

po tych przejściach słoiki i wiadra wysyłam paletowo ale po przedpłacie (jest kilku pośredników i wielkie szanse na to ze klient zapłaci kase a ja nie dostane ani złotówki z tego i można sobie reklamować a odpiszą ze nie jest sie stroną bo strona jest pośrednik albo ze oni przekazali kase a winny jest któryś pośrednik i to do niego ping pong a tamci odpisza to samo i tak w koło) pojedyńcze wiadra tylko po skrystalizowaniu miodu jak ktoś chce inaczej tylko odbiór osobisty

jeszcze jedna sprawa zanim sie skorzysta z usług jakiejś firmy kurierskiej warto do nich napisać oficjalnego maila co chcemy wysyłać i jak spakowane z zapytaniem czy realizują takie przesyłki i jakie mają wytyczne odnośnie pakowania wtedy jest papier, bo oni mają zbiorową amnezje jak sie coś przytrafi i wtedy warto sie posłużyć taką korespondencja

Awatar użytkownika

Krzyżak pisze:

teraz ja piszę.
Własnie o to chodzi,że nie chcę kłamać ale w wykazie towarów zakazanych znajduje się pozycja żywność,suplementy diety i w skrócie wyroby szklane.
Obie te pozycje w/g mnie wskazują na to ,że miód wysyłam nielegalnie.
Jeżeli tak by to zinterpretować to zamiast oczekiwać na odszkodowanie możemy być płatnikami takiego odszkodowania w razie gdyby np.płynny miód z rozbitego słoika pobrudził inne przesyłki.
Pisanie prawdy może nie wystarczyć.
Poniżej wykaz:

https://allekurier.pl/towary-przedmioty-zakazane-wylaczone-z-przewozu

Miejscowość z jakiej piszesz: Kostarowce
emka24, Według tego spisu to naprawdę niewiele możemy wysłać hahahahaha. Na pewno powietrze hahahahaha

MODERATOR

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Rzepiennik
Ja pisze kosmetyki :D ,przecież każdemu wolno smarować się miodem :wink: .emka24, Wysyłam też za pomocą tej strony.

Ule na jakich gospodaruję: WLKP
Obecnie chyba jedynym kurierem dla delikatnych paczek jest Poczta Kurier 48 z usługą "Ostrożnie" [Traktowanie przesyłki ze szczególną ostrożnością; usługa wymagana dla przesyłek z zawartością: przedmiotów łatwo tłukących się, płynów, gazów, szkła, rzeczy łamliwych i kruchych itp.]", za którą trzeba zwykle dopłacić 50% stawki wyjściowej. Możesz oklejać paczkę naklejkami 'ostrożnie', co u innych przewoźników może być zabronione. W opisie paczki piszę: miód w słoikach i przechodzi.

Awatar użytkownika

leszczyk pisze:
W opisie paczki piszę: miód w słoikach i przechodzi.

U ciebie to przechodzi u baruO kosmetyki a u krzyżaka miód.
Nie chodzi o to że nie odbiorą paczki tylko co w razie uszkodzenia a jak pisze słusznie krzyżak prędzej czy później to się przydaży. O odszkodowaniu nie ma co myśleć a jeszcze można ponieść konsekwencje za zniszczenie innych przesyłek.

Awatar użytkownika

właśnie od lat korzystam z usług pośrednika allekurier do paczek małych zarówno pobrania jak i przedpłaty wszystkie pieniądze są u mnie na koncie na czas ale nie maja wpływu na to co można a co nie wysyłać za ich pośrednictwem, nie są może najtańsi na rynku ale w razie czego nie zostawią na lodzie człowieka,
natomiast jeśli chodzi o przewozy paletowe to patologia zostałem naciągnięty przez firme złapkuriera a powinna sie nazywać raczej złap frajera,
nadałem za ich pośrednictwem kilka palet za każdym razem były jakieś przeboje bo jacyś pośrednicy jeżdzili pare razy bylo tak że paleta 300kg a wysyłali auto bez windy na szczęście przypuszczając ze mogą być jaja zostawiałem palety na busie to sie dało przechylić i załadować na dostawczaka
rozstaliśmy sie bez pożegnania czekałem 10 dni na odbiór jednej palety dzwoniłem kilka razy anulowałem w końcu zlecenie i wysłałem inna firmą jakie było moje zaskoczenie jak dostałem fakture z karą za przekroczenie wymiarów i wagi palety której nie odebrali, bardzo byłem ciekaw protokołu z tego zajścia od przesyłki widmo ale nie dane mi było widzieć, wyczyścili mi z konta 300pln i jestem jeszcze jestem na minusie 260pln w ich systemie, straszyli windykacją sadem itp zeby zapłacić całość kary i ze dopiero rozpatrzą reklamacje :haha: a i były telefony życzliwej pani która doradzała prywatnie aby zapłacić a ja ja w rewanżu zaprosiłem do wadowic do sądu jeśli mają taka ochote no i na kremówki, byli tacy co zapłacili za lipne faktury pewnie ta sama pani im doradziła że sprawa pewna i oczywista i ani kasy ani reklamacji, jest grupa nawet na pejsbuku oszukanych przez tą złodziejską firmę ja i tak miałem "szczescie" bo są ludzie z fakturami na naście tysięcy,
mimo że nie byłem stroną jeśli chodzi o reklamacje to uzyskałem informacje na pismie od firmy która palete miała odebrać że nigdy jej u siebie nie mieli bo dziwne gdyby było inaczej inna sprawa że przy okazji wyszło że oni nie obciążyli żadną opłatą pośrednika na którą ten sie powoływał
Nie pisze tego żeby sie wyżalić tylko jako przestroga dla osób nieświadomych jak wyglądaja pewne sprawy w naszym kraju gdzie promuje sie cwaniactwo i złodziejstwo kosztem zwykłego obywatela.
Mogę tylko przypuszczać gdzie miałbym kase za wysłaną palete gdyby oni pośredniczyli w zwrocie pobrania dlatego odradzam pobrania paletowe bo przy tej ostatniej palecie co były problemy naliczyłem 7 firm pośredniczących tak ze nie było wiadomo jaki list przewozowy nakleić bo co firma to co innego było

Ule na jakich gospodaruję: WP leżak i WP korpus
A jaki ubaw jest jak na magazynie rozbije się słoik z miodem i wycieknie to tańczą po całym magazynie.

Awatar użytkownika

emka24,

dobrze sie zastanów nad tym czy masz zdrowie i cierpliwość użerać sie z tymi debilami z firm kurierskich, możesz mieć wszystko ubezpieczone ale jak trafi sie szkoda to musisz sięgnąć do własnej kieszeni aby wyjść z sytuacji z twarzą, to wszystko jak kopanie sie z koniem oni maja ludzi od tego którzy maja płacone za to aby rozstrzygali sami we własnej sprawie bo zawsze znajdzie sie jakiś powód aby odrzucić a im trzeba wszystko korespondencyjnie odsyłać a tamci po miesiącu meila odpiszą i na tym sie kończy a za pare stówek nikt nie pojedzie na drugi koniec kraju aby użerać sie z korporacją w sadzie bo jeszcze można wyjść jeszcze bardziej do tyłu niż na wejściu

Awatar użytkownika

Marian. pisze:
A jaki ubaw jest jak na magazynie rozbije się słoik z miodem i wycieknie to tańczą po całym magazynie.

no nie wiem czy taki ubaw, w ubiegłym roku kurier mówił wylał sie im miód z przesyłki a był okres bezpożytkowy musieli zamknąć cały odział jak sie okoliczne pszczoły zleciały, jak myślisz kto dostał za to fakture?

Ule na jakich gospodaruję: WLKP
emka24 pisze:
co w razie uszkodzenia

Raz mi potłukli. Po dwóch tygodniach paczka wróciła w większym kartonie. Na protokole nic nie było o uszkodzeniach innych paczek. Za powrót zapłaciłem 100% ceny wysyłki. Straciłem jeden słoik, pozostałe 15 wróciło całe. To akurat była paczka zwykła. Teraz dokładniej pakuję i szczelniej.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: LN3/4
emka24, kudlaty, korzystam z pośrednika tuwysylam.pl Szczerz, to nigdy nie czytałem regulaminu czy można wysyłać miód czy nie. Wysyłam i raz zniszczyli mi wiadro miodu. Dostałem info po czasie, że paczka ciekła i ją zutylizowali. Był to DHL. Po złożonej reklamacji odzyskałem kasę bez większych problemów. Przedstawiłem rachunek i wypłacili 80% wartości.

Awatar użytkownika

Krzyżak,

miałem kilka reklamacji w dpd inpost i ups żadna nie została uwzględniona a naprawdę przygotowałem sie ze strony formalnej bo i zdjęcia i inne dowody ale co z tego jak protokoły szkody pisali na pałę a ludzie to podpisali bez czytania co podpisuja i wiedzy jaki zapis czym sie kończy co z tego że miałem zdjęcia pakowanych paczek z naklejonymi listami przewozowymi i wymiarami skoro na protokołach popisali co innego a tamci biorą zawsze to co im bardziej odpowiada, w dhl nie wysyłam paczek bo nie mam takiej opcji u pośrednika, bo oferta jest dostosowana do konkretnego obszaru u mnie dhl mało jeździ, to porządna firma i nie miałem z nimi nigdy problemów dlatego jestem skłonny przyjąć do wiadomości ze uznano reklamacje choć pewno zmienili regulamin :haha:

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Wysokie Mazowieckie
Jak rozwiązujecie reklamację klienta, który mówi że w paczce był zbity słoik.
Wysyłacie drugi słoik, zwracacie pieniądze, żądacie jakiś dowodów np. zdjęcia.
Pytam bo dziś miałem taką sytuację, jeden słoik z dwóch był pęknięty.

Ule na jakich gospodaruję: WP leżak i WP korpus
Jak wysłałem 20 słoików i klient mi zadzwonił, że miał pecha bo mimo dobrze zapakowane to jeden pękł, nie chciał nic tylko mówił, że powiadamia, że w razie czego próbować jeszcze lepiej pakować. Nie chciał nic ale po telefonie wysłałem jeden słoik,zadzwonił i dziękował ale powiedział że niepotrzebnie wysyłałem, miła rozmowa i po temacie

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]