FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 16 lipca 2025, 22:41 - śr

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Szybka powałka

Ule na jakich gospodaruję: WP,D1/2
Miejscowość z jakiej piszesz: Olsztyn
Przed zimą będę chciał wycofać w kilku ulach folię i zastąpić ją czymś innym.
Może ktoś podpowiedzieć sposób na szybką powałkę, zamiast folii.
Myślałem wcześniej o workach jutowych, matach z filcu czy płótnie lnianym.

Ule na jakich gospodaruję: Dadanta
Miejscowość z jakiej piszesz: Opole
Nie wiem czy pszczoły tego nie zgryzą i nie narobią syfu? Kiedyś zastosowałem siatkę z włókna szklanego aby osłonić tylko otwór w powałce ale nie blokować cyrkulacji powietrza i skończyło się jak wyżej.

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Od wielu lat używam folii tkanej /tej czarnej z zielonym paskiem jest w każdym sklepie ogrodniczym, kiedyś kupiłem białą/ i to jest uważam dobre rozwiązanie. Przy zimowaniu nie muszę kombinować jak przy folii gładkiej, co jakiś czas wypiorę w sodzie kaustycznej a jak się zaczyna strzępić wycinam lutownicą następną formatkę. Dennice mam higieniczne.

Awatar użytkownika

polecam grubą folie taką jak robią zasłony na kowida, kupiłem w tym sezonie rolkę i jestem bardzo zadowolony, spokój na kilka lat rozwiązanie wielokrotnego użytku, ciężka i wiatr nie miota tym jak szatan, mam grubość trochę większą niż krata windurowa cenowo też wychodzi ok bo coś koło 12pln od m2 jeśli dobrze pamiętam, kupiłem bo mi gryzły zwykła folie w odkładówkach i siedziały w ociepleniu tj styropian wynosiły bo nie osłoniłem go sklejką,

wklejam tylko przykładową aukcje dla obrazu o co biega

https://allegro.pl/oferta/kurtyna-przez ... la_dom_ogród&ev_adgr=Architektura+ogrodowa,+doniczki+i+pojemniki+oraz+przedmioty+dekoracyjne&gclid=CjwKCAjw8-78BRA0EiwAFUw8LC2L9jp8gpRSWrVsS1xyWq5n0_s4nTic5Zg4OXcBaRR96wpjhx19gRoCqJ8QAvD_BwE

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 D
kudlaty, próbowałem podobnej folii i zrezygnowałem ponieważ była za ciężka, opadała, opierała się na ramkach, pszczoły nie miały dość siły aby się pod nią wciskać i kitowały ją do ramek niemiłosiernie. Nie masz z tym podobnego problemu?

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
kudlaty pisze:
polecam grubą folie taką jak robią zasłony na kowida, kupiłem w tym sezonie rolkę i jestem bardzo zadowolony, spokój na kilka lat rozwiązanie wielokrotnego użytku, ciężka i wiatr nie miota tym jak szatan, mam grubość trochę większą niż krata windurowa cenowo też wychodzi ok bo coś koło 12pln od m2 jeśli dobrze pamiętam, kupiłem bo mi gryzły zwykła folie w odkładówkach i siedziały w ociepleniu tj styropian wynosiły bo nie osłoniłem go sklejką,

wklejam tylko przykładową aukcje dla obrazu o co biega

https://allegro.pl/oferta/kurtyna-przez ... la_dom_ogród&ev_adgr=Architektura+ogrodowa,+doniczki+i+pojemniki+oraz+przedmioty+dekoracyjne&gclid=CjwKCAjw8-78BRA0EiwAFUw8LC2L9jp8gpRSWrVsS1xyWq5n0_s4nTic5Zg4OXcBaRR96wpjhx19gRoCqJ8QAvD_BwE

Mam tą folię na ulach jest dobra jak jest ciepło. Przy takich temperaturach jak obecnie robi się sztywna i jak się zegnie to ciężko ją rozprostować.

Awatar użytkownika

JM pisze:
kudlaty, próbowałem podobnej folii i zrezygnowałem ponieważ była za ciężka, opadała, opierała się na ramkach, pszczoły nie miały dość siły aby się pod nią wciskać i kitowały ją do ramek niemiłosiernie. Nie masz z tym podobnego problemu?

tak opada tyle ze ja kupiłem za grubą ale żaden problem wystarczy dac kulke wosku albo jakiś patyk, teraz moze bym kupił cieńszą choć wszystko ma swoje plusy i minusy, obecnie stosuje w odkładówkach gdzie nad ramkami mam coś koło 7mm luzu a daszek na to nachodzi bezpośrednio

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: D17
Miejscowość z jakiej piszesz: Sucha Beskidzka
kudlaty pisze:
gryzły zwykła folie w odkładówkach i siedziały w ociepleniu tj styropian wynosiły bo nie osłoniłem go sklejką
mi nie chcą gryźć Folia-tunelowa-UV-4. Steropianu w zatworach też nie chcą szatkować. Kiedyś miałem odkład na 5 ramkach plus zatwor, i dobrały się do zatworu. Wigorne to było tak, że od razu z okładu wyszły 3, 3 x ramkowe odkłady. :haha: :haha: :haha:

https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/2uXs/

Takiej foli nie podwiniesz na rogu, moim zdaniem za gruba , no może jak się ma dennice osiatkowane to nic nie trzeba robić , tylko nadkryć.
Gruba folia budowlana nie będzie zgryzana a pszczoły zawsze ją podniesą tworząc nadbudowę na ramkach.Oczywiście przykitują w sezonie i potrzeba przeczyścić ramki dłutem po wierzchu co jakiś czas jak przyjdzie ochota.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]