stantom20 pisze:
Ja używam dwu-ramkowych dla rodzin produkcyjnych dla matek reprodukcyjnych trzy-ramkowych zamykam matki przed Akacją i wymieniam je przed 25lipca , staram sie połączyć to z leczemiem i wymianą ramek na węze ,nie wymieniam ramek w izolatorze przez cały krótki sezon (nie dotyczy matek rep.) jeżeli jest odpowiednia struktura rodziny to pszczół nie ubywa bardzo bo pszczoły nie wychowują wiele czerwiu a więc żyją zdecydowanie dłużej podobnie jak pszczoła zimowa .Nie korzystam z nawłoci spadzi ostatni pożytek to (około-lipowy) więc te rozwiązania mi bardzo odpowiadają i zdaje sobie sprawe że gdzie indziej napewno się nie sprawdzą
Jestem przekonnany że w przyszłości przy coraz mniejszej bazie pżytkowej będzie (nosić struktura a nie siła )więc izolator będzie coraz bardziej docenionym narzędziem w pasiece nie wspomne o innych walorach jego używania
Pozdrawiam
Dzięki . Nie masz rzepaku u siebie że zamykasz matki dopiero na akacje czy pozwalasz zeby sie na maxa rowineły na akacje kosztem pożytku rzepakowego? Zakładam że przy izolatorach nie ma problemu z rójkami?