FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 19 kwietnia 2024, 13:34 - pt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
Post: 16 lipca 2021, 21:30 - pt 

Rejestracja: 27 stycznia 2018, 22:48 - sob
Posty: 91
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Wysokie Mazowieckie
Jak w temacie.
Wirowałem miód malina / kruszyna zasklepiony z w słoikach robią się takie skrzepy jak na zdjęciu. Winem jeszcze nie czuć.Czy miód który zaczyna fermentować można dać pszczołom do przerobienia. Czy da się taki miód jeszcze uratować ?

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 lipca 2021, 21:37 - pt 

Rejestracja: 06 lipca 2010, 12:31 - wt
Posty: 178
Lokalizacja: łódzkie
Ule na jakich gospodaruję: wlkp, wp
Skąd pewność, że fermentuje? Przy otwieraniu słychać ulatniające powietrze?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 lipca 2021, 21:48 - pt 

Rejestracja: 27 stycznia 2018, 22:48 - sob
Posty: 91
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Wysokie Mazowieckie
Nie nie słychać. Nie spotkałem się z takim widokiem. Ramki nadstawkowe były po rzepaku.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 16 lipca 2021, 22:07 - pt 

Rejestracja: 24 sierpnia 2011, 23:35 - śr
Posty: 4140
Lokalizacja: Ełk
Ule na jakich gospodaruję: 1/2D
Dario pisze:
Nie nie słychać. Nie spotkałem się z takim widokiem. Ramki nadstawkowe były po rzepaku.

produktem fermentacji jest gazowy dwutlenek węgla i alkohol . Otwarciu słoika sfermentowanego miodu towarzyszy syk ulatniającego się gazu i bąbelki oraz specyficzny "winny" zapach. U Ciebie miód jest niejednorodny i są jądra krystalizacji pewnie jak sam piszesz miodu rzepakowego. Jak cały skrystalizuje nie będzie tego widać. Smacznego.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 lipca 2021, 08:26 - sob 

Rejestracja: 13 kwietnia 2012, 22:42 - pt
Posty: 289
Lokalizacja: Bolesławiec
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie 12 r.
Dario pisze:
Jak w temacie.
Wirowałem miód malina / kruszyna zasklepiony z w słoikach robią się takie skrzepy jak na zdjęciu. Winem jeszcze nie czuć.Czy miód który zaczyna fermentować można dać pszczołom do przerobienia. Czy da się taki miód jeszcze uratować ?

Obrazek
Na moje oko to Nie Jest fermentacja tylko zmieszane miody o różnym tempie krystalizacji. Miód, ktury fermentuje ma zawsze wybrzuszony dekielek i przy otwieraniu słychać psyk.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 lipca 2021, 11:07 - sob 

Rejestracja: 27 stycznia 2018, 22:48 - sob
Posty: 91
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Wysokie Mazowieckie
Chyba wymieszałem ten miód z wiosennym, który nie był jeszcze zasklepiony więc go nie brałem. Mam kolejne doświadczenie :D
Dziękuję za pomoc.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 lipca 2021, 12:10 - sob 
Raczej podaj do przerobienia dwóm rodzinom , to w ostatnich trzech latach problem, który narasta.


Na górę
  
 
Post: 18 lipca 2021, 12:08 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 sierpnia 2012, 08:49 - czw
Posty: 254
Lokalizacja: Jarosław
Ule na jakich gospodaruję: wlkp-->dadant
O tak :) Z pewnością teraz przerobią tyle, że na czerw.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 lipca 2021, 15:08 - ndz 
sinat-ra pisze:
O tak :) Z pewnością teraz przerobią tyle, że na czerw.

Myślałem o jakiejś ilości a nie o litrze czy pięciu. Przy takiej ilości wstawiasz miód do lodówki aby skrystalizował i już nie fermentuje.


Na górę
  
 
Post: 22 lipca 2021, 06:28 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 lipca 2011, 16:47 - pt
Posty: 4332
Lokalizacja: Mrozy/mazowieckie
Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
Miód skrystalizowany fermentuje tak samo jak płynny.

_________________
Węza z własnego wosku.
511 110 110


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 lipca 2021, 18:58 - pn 
adamjaku pisze:
Miód skrystalizowany fermentuje tak samo jak płynny.

Po wyciągnięciu z lodówki tak , na własne potrzeby można używać. Wyjmując z lodówki sukcesywnie. Na handel się nie nadaje.


Na górę
  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 23 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

   baner na stron                



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji