FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka
Dzisiaj jest 08 grudnia 2021, 09:08 - śr
api-inhalacje.pl

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
Post: 19 maja 2014, 22:36 - pn 

Rejestracja: 03 grudnia 2007, 23:00 - pn
Posty: 283
Lokalizacja: grudziadz
W zeszłym roku po lipie nie dałem ramek do osuszenia.Obecnie wiróję miód i stwierdzam że trafiają mi sie ramki ze skrystalizowanym miodem.Czy powodem tego mogą być nieosuszone ramki? Prosze o wypowiedzi.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 maja 2014, 22:38 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 sierpnia 2012, 21:31 - wt
Posty: 860
Lokalizacja: Okolice Rybnika (Śląskie)
Ule na jakich gospodaruję: Ostrowskiej --> 1/2 Dadant
Jeśli wirujesz rzepak to może to być właśnie on, pszczoły raczej wyczyściły te ramki

_________________
Pamiętajcie ,,Przy Pszczołach Nie Ma Jutra''


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 maja 2014, 22:54 - pn 

Rejestracja: 03 grudnia 2007, 23:00 - pn
Posty: 283
Lokalizacja: grudziadz
Wydaje mi sie że nie zdążyły oczyscic ramek i zalały nektarem a w plastrach były resztki miodu (zaszczep) Tak sobie to tłumaczę.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 maja 2014, 22:56 - pn 
Nie zdążyły? nie złożą ci nakropu w komórkę z resztakami skrystalizowanego, wypolerują najpierw komórkę i dopiero składaja nakrop. Rzepak ci krystalizuje i tyle.


Na górę
  
 
Post: 19 maja 2014, 23:34 - pn 

Rejestracja: 03 grudnia 2007, 23:00 - pn
Posty: 283
Lokalizacja: grudziadz
Dziekuję za wypowiedzi.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 19 maja 2014, 23:59 - pn 

Rejestracja: 27 listopada 2010, 00:02 - sob
Posty: 1847
Lokalizacja: Szprotawa
Ule na jakich gospodaruję: WP leżak i WP korpus
Co jest przyczyną w tym roku, że miód rzepakowy po wykręceniu po czterech dniach jest tak twardy, że trudno go nabrać łyżką, rzepaku jest bardzo dużo w tym roku, ale tak mocno poprzednio nie krystalizował.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 maja 2014, 00:05 - wt 

Rejestracja: 10 stycznia 2011, 17:43 - pn
Posty: 764
Lokalizacja: łódzkie
Już w ulu jest zimny wirowanie jeszcze bardziej wychladza a do tego niska zawartość wody 17%. Krystalizacja postępuje błyskawicznie :-/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 maja 2014, 08:20 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 lipca 2013, 19:58 - pn
Posty: 773
Lokalizacja: Oławski
Ule na jakich gospodaruję: WP, wlkp.
Marian., ja podczas wirowania korpusy czekające na swoją kolej trzymałem przy piecu, taki był gęsty. Mętniał już w miodarce. Stożek przy nalewaniu to wystawał ze słoika. Miód jak nigdy dojrzały w tym roku.

_________________
https://play.google.com/store/apps/developer?id=BigBee - Moje aplikacje dla pszczelarzy
http://blog.bigbee.eu - Mój blog


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 lipca 2021, 15:19 - pn 

Rejestracja: 26 lutego 2012, 13:22 - ndz
Posty: 160
Ule na jakich gospodaruję: WLKP
Pozwolę sobie odkopać temat. A mianowicie jaki jest czas krystalizacji miodu w ramkach , czy w ogóle można to określić , czas i gatunek ?
Wybrałem wczoraj i grykę i lipę , dziś biorę się za wirowanie ale już wiem , że do czwartku nie wyrobie się , w czwartek zaczynam krótki urlop. Czy jeśli wywiruję lipę za jakieś 10 dni będzie ok czy może krystalizować w ramkach ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 lipca 2021, 16:05 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 lipca 2015, 17:01 - śr
Posty: 2023
Lokalizacja: Warszawa/Bydgoszcz
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.10r+wlkp-18tka=60uli prod
Miejscowość z jakiej piszesz: Warszawa
neryng pisze:
Pozwolę sobie odkopać temat. A mianowicie jaki jest czas krystalizacji miodu w ramkach , czy w ogóle można to określić , czas i gatunek ?
Wybrałem wczoraj i grykę i lipę , dziś biorę się za wirowanie ale już wiem , że do czwartku nie wyrobie się , w czwartek zaczynam krótki urlop. Czy jeśli wywiruję lipę za jakieś 10 dni będzie ok czy może krystalizować w ramkach ?


Tempo krystalizacji zależy od rodzaju miodu i temperatury otoczenia - ogólnie im więcej w miodzie glukozy tym szybciej krystalizuje i im niższa temp temp otoczenia… (ale ponoć poniżej 2-3C przestaje już krystalizować - a w ujemnej pozostaje płynny)-

miód lipowy nie należy do b. szybko krystalizujących chyba ze doniosły Ci tam nektaru z roślin krzyżowych (typu właśnie rzepak / gorczyca etc) ale wg mnie to mało prawdopodobne... bardziej prawdopodobny jest dodatek spadzi a ona tez wolno krystalizuje... trzymaj ramki w temp pokojowej tj ok 20-24 C i nie powinno się nic skrystalizować w nich przez te 10 dni - co najwyżej miód się będzie gorzej wirować/cedzić przez sito bo będzie gęściejszy z racji niższej temp niż po wyjęciu z ula...

mi w tym roku w 1 ulu skrystalizował miód wiosenny tj majowy ale brany pod koniec czerwca - na kilku ramkach 18-tkach a to dlatego że to był ul w którym nie udała mi się wymiana matki przez dłuższy okres nie było czerwiu... więc i pszczoły nie grzały "od dołu"... w innych ulach ten sam miód z tego samego okresu zachował płynność…

_________________
matki pszczele

Krainka: Celle, Nieska, Hinderhofer, Hinderhofer AGT
Buckfast od Polbarta: saharnesis S113
Buckfast KB "po selekcjonowanej matce w Danii" za 450 EUR
matki od J. Kollera z DE - Primorski, Elgon14, i Buckfast B47
kaukaz - CAU Woźnica od K. Loc

Więcej na https://facebook.com/pasiekamioduszka/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 38 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  

Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Słoje 900   baner na stron                



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji