FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 27 lipca 2025, 06:44 - ndz

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
Nowo zarejestrowani użytkownicy

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Nowy Sącz
Witam,

Zamawiał ktoś kiedyś matki w Apis Donau?

https://apis-donau.com/pl/

Jakieś doświadczenia z tym hodowcą i ewentualnie jakością matek?

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: D17
Miejscowość z jakiej piszesz: Sucha Beskidzka
chyba bardzo dobre, łatwe, tanie źródło zakupu włoszki, a później córeczki na FB :mrgreen:

https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/2uXs/

MODERATOR

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Rzepiennik
Pewnie kaukazy interesują ;) .

baru0 pisze:

Akurat bardziej zainteresowały mnie włoszki. Może nie na dalszą reprodukcję a raczej z ciekawości i chęci zobaczenia jak sobie będą u mnie radzić. Z kaukazami to może taki może nie do końca trafiony i zrozumiany żart ;)

Dużą szansa, że matka padnie w transporcie? Jakby nie patrzeć to około 4 dni w podróży.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.10r+wlkp-18tka=60uli prod
Miejscowość z jakiej piszesz: Warszawa
Ogólnie ich średnia ocena na Googlach to 3.5 gwiazdki na 5... Przy czym jest to ranking na podstawie 199 opinii.. I co jest niepokojące to to że graficznie na 1 opinię na 5 gwiazdek przypada ok 0.75 opinii na 1 gwiazdkę - dużo ludzi narzeka na nieterminowisc i brak kontaktu... W sensie miały przyjść matki, masz przygotowane odklady a tu ni widu ni slychu... Ani odpowiedzi na maile... Dziwi tylko ten duży rozstrzal że albo 5 albo 1 gwiazdka i mało tych wartości pośrednich...

Także ryzyk fizyk - ceny przystępne choć trzeba pamiętać że to Rumunia... 120 Eur za matkę sztucznie unasienniona to raczej drogo jak na Rumunię... A i brak info czy to matka że sprawdzonym czerwieniem czy bez... + nie wiadomo czy to matka z rodowodem - niby ma się nadawać do hodowli więc trutnie nie powinny być przypadkowe... A i cena raczej nie jak dla użytkowej... Ale jakoś brakuje mi info na temat selekcji... Pochodzenia etc... Taka za mocno "lukrowa" ta oferta... (A lukier to najtańszy składnik ciasta którym łatwo dodać więcej wagi...) podsumuję to tak - wygląda to na "biedronkowe matki w lidlowych cenach" - niby to ok a jednak nie do końca - przynajmniej w klasie reprodukcyjnej za mało info...

Awatar użytkownika

Iliasur pisze:
baru0 pisze:

Dużą szansa, że matka padnie w transporcie? Jakby nie patrzeć to około 4 dni w podróży.

4 dni to nie problem - 99 proc matek spokojnie to przeżyje... Z Niemiec potrafiły iść tydzień i było ok z nimi... Kwestia tylko dobrego przygotowania ich przed wysyłka - na minus klateczki jakich używają - powinni używać nicota - są większe i z matką podróżuje wówczas w nich więcej pszczół tj ok 20tu... - a tu na fotkach widać tylko po 4-5... Wg mnie to za mało pszczół na dalsze trasy - do tych ich klatek spokojnie można dać 8-12 szt... Wieksza ilość wg mnie ogranicza im stres...

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 D
tomi007 pisze:
Także ryzyk fizyk

A co wcześniej już było ryzyk fizyk?

Awatar użytkownika

JM,

wcześniej nigdy z tego źródła nie zamawiałem.... ale powiem tak - materiał reprodukcyjny jak ktoś ma dobry.. to nie hoduje go na "pęczki" a przede wszystkim nie sprzedaje reproduktorek włoszki, kaukaza, krainki, "karpatki" i buckfast jednocześnie...

dodatkowo to wszystko jest w ofercie od matki NU... poprzez unasiennione naturalnie i sztucznie a do tego są jeszcze w ofercie do sprzedaży "selekcjonowane 2 letnie" też z tego wszystkiego po 450€.... i teraz wyobraź sobie jak to "ogarnąc" aby było dobrze.. gdzie lata doświadczeń, selekcji ??? pracy nad daną rasą i jej liniami aby utrzymać stabliność i powtarzalnosć cech... także to już "metodologicznie" dla kogoś kto choć trochę ma wyobraźni jest "mocną lipą"... bo prawda jest taka, ze "pańskie oko" konia tuczy... tj musi być osoba która to ogarnia selekcjonuje etc.. liczenie na to że "najemni pracownicy" zrobią to dobrze to utopia - a tu mamy cała masę linii.. wiec takich "sepców" potrzeba by sporo - a najemnego speca "trzeba by w tym szkolić latami" aby był dobry.. malo tego - ile to by trzeba mieć uli pod to wszystko - pod te włoszki, kaukaza, krainki, "karpatki" i buckfast aby mieć z tego "swój materiał zarodowy" po którym można mieć w sprzedaży materiał reprodukcyjny - to tak jak ja bym sobie kupił teraz np. 2 matki repordukcyne dajmny na to Nieska.. i bym sobie je skrzyżował poprzez sztuczne unasienienie twierdził ze to co z tego wyszło to jest Nieska reprodukcyjna - niby genetycznie tak.. ale cena 120€ za takie reproduktorki to przesada - bo aby brać taką kasę to trzeba matki reprodukcyjne hodować po matkach zarodowych...a takie zarodowe to mają u siebie tylko "hodowcy" i raczej ich nie sprzedają byle komu...

Ci "normalni hodowcy" specjalizują się w danej pszczole i konkretnej linii i cały czas nad nią pracują i doskonalą latami... a tu masz co tylko chcesz - każdą rasę ale w zasadzie nie wiadomo jaką jej linię i skąd ona się wywodzi... matki są w takiej klasie jakiej tylko chcesz w cenie od 10 do 450€... - stąd to wcześniejsze moje porównanie do dyskontu (Lidla / Biedronki)... może dla kogoś kto kupuje materiał użytkowy nie ma to znaczenia... ale dla kogoś kto chce kupić warty uwagi materiał reprodukcyjny ma już ogromne... - dla mnie ładne obrazki i trochę nijakiego opisu na ładnej stronie www nie wystarczają...

Ule na jakich gospodaruję: dan coś tam
Miejscowość z jakiej piszesz: Cegłów
te pszczoły to bardziej BF niż włoszka .. zresztą radziwonowski kupuje tam reproduktorki więc daleko nie trzeba szukać

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wkp, LN.
Miejscowość z jakiej piszesz: Krosno
Iliasur pisze:
Akurat bardziej zainteresowały mnie włoszki.

Najlepiej szukać ich w kraju pochodzenia-we Włoszech. Są tam hodowle, wystarczy pogrzebać w sieci, albo poprosić ładnie pana właściciela-prezydenta, to wam sprowadzi.

wojciech_p pisze:
Iliasur pisze:
Akurat bardziej zainteresowały mnie włoszki.

Najlepiej szukać ich w kraju pochodzenia-we Włoszech. Są tam hodowle, wystarczy pogrzebać w sieci, albo poprosić ładnie pana właściciela-prezydenta, to wam sprowadzi.

Zgadam się, że najlepiej szukać u źródła. W tym momencie chciałem jednak tylko sprawdzić czy w ogole będą sobie one u mnie jakoś radzić. Bardziej chodzi mi o matkę użytkową niż reprodukcyjną.

MODERATOR
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: TrzyMiasto
Iliasur pisze:
. W tym momencie chciałem jednak tylko sprawdzić czy w ogole będą sobie one u mnie jakoś radzić.

W takim razie trzeba "Tytuł wątku" konstruować prawidłowo.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]