FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 21 lipca 2025, 23:11 - pn

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Rzeszów
Witam mam pytanie co lepsze przy takim załamaniu pogody i ogólnie na wiosnę ciasto czy syrop a może jednak nic nie robić -wezmą zapasy .W tamtym sezonie to niczego nie dawałem ale teraz zaczynam się zastanawiać -jak czytam niektóre posty o pobudzaniu a opinie są oczywiście różne. Ciasto na pewno wygodniejsze dla pszczelarza ale czy lepsze dla pszczoły? Syrop pytanie czy wezmą ? i czy nie ochłodzi podkarmiaczka powałkowa - styrodury .Z tego co czytam na wiosnę przewija się temat ciasta , znalazłem wzmiankę o syropie 1:1 a i głos na nie też są co o tym sądzicie

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Ciasto z pyłkiem.

Ule na jakich gospodaruję: Dadant
Miejscowość z jakiej piszesz: Łódzki-wschodni
lech pisze:
Ciasto z pyłkiem.

One je wręcz teraz pochłaniają, kilka dni cieplejszych (pyłkodajnych) wystarczyło że matki gwałtownie wystartowały , na dzień przed ochłodzeniem była bardzo duża przewaga czerwiu otwartego i jajeczek, gwałtownie przerwane dostawy pyłku, po zużyciu niewielkich zapasów z ramek spowodują zjadanie czerwiu dla którego braknie pokarmu. Dlatego tak ważne jest teraz podtrzymanie pokarmu z pyłkiem.
stach56,
Ciepły syrop możesz podać (tam gdzie zaczyna brakować) w woreczkach foliowych bezpośrednio na ramki (zrobić kilka dziurek agrafką), pobiorą migiem.

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Rzeszów
Raczej nie powinno brakować ale poddałem w leżakach w podkarmiaczkach ramkowych a stojakach w powałkowej , pyłku było bardzo dużo z iwy, czerwiu też sporo przybyło ale moje krainki słabiej i póżniej czerwią jak u większości - ale taki rejon ,że wszystko póżniej zaczyna wegetację. Na przyszłość pomyślę o cieście .Dzięki za odpowiedz.Dopiero we wtorek sprawdzę czy wzięły syrop i dam znać .

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: D17
Miejscowość z jakiej piszesz: Sucha Beskidzka
my debatujemy
Cytuj:
Ciasto czy syrop
,
w tym czasie rodziny skłebiły się wokół czerwiu
i padło tysiące rodziń z głodu, mając skrajne ramki z pokarmem.

Ciasto nad kłebem ma za zadanie uchronić przed powyższym. Tak wiec - albo ciasto - albo zawczasu pokombinować coś z ramkami z papu.

Ciasto z pyłkiem - niby chroni rodzinę przez "rozbiałbczeniem" towarzysta. Ma sens wczesną wiosną przed lotami pyłkowymi. Mówimy tu o cieście robionym przez pszczelarza, lub produktu klasy "SUPER PROTEIC" Substytut ApiPollen 20%, ( 10% SUROWEGO białka), aaa muszą jeszcze ciasto zjadać "ze smakiem". Jako dowód przytoczę zachowanie z przed 28-03-2022, sami widzieliście jakie ilośći pyłku natargały. Zmagazynowały w komórkach, gdzie za tydzień - po tych zbiorach, pozostanie jedynie historia.

Syrop, lewar powiekszający powierznię czerwiu.

https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/2uXs/

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Zamosc
w tym czasie rodziny skłebiły się wokół czerwiu
i padło tysiące rodziń z głodu, mając skrajne ramki z pokarmem.

Skąd masz takie dane ?

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: D17
Miejscowość z jakiej piszesz: Sucha Beskidzka
KNIEJA pisze:
Skąd masz takie dane ?
W czoraj 2 pszczelarzy powiedziało co u nich. Trochę przesadziłem dramaturgią, ale ... z 1,77 mln rodzin pszczelich tysiące to jest dużo np. 3tys

https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/2uXs/

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Maxik pisze:
KNIEJA pisze:
Skąd masz takie dane ?
W czoraj 2 pszczelarzy powiedziało co u nich. Trochę przesadziłem dramaturgią, ale ... z 1,77 mln rodzin pszczelich tysiące to jest dużo np. 3tys

Było tyle dni ładnej pogody , że wszyscy co chcieli zadbali o pokarm w ulach.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.10r+wlkp-18tka=60uli prod
Miejscowość z jakiej piszesz: Warszawa
nie wiem jak u Was.. ale u mnie to pszczoły teraz ogołacają tylne ramki tj ostatnie od strony ściany z tyłu przy zabudowie na ciepło - znaczy że mogą przejść do samego tyłu - w nocy faktycznie są przymrozki ale w dzień jest na plusie - są rozkłębione - grzeją czerw więc obsiadają więcej plastrów niż zimą... także upadek teraz to raczej z braku pokarmu ewentualnie padło coś b. słabego co się w kulkę zbiło że nie dało rady pobrać pokarmu z tylnych ramek - w ulach czuć mocno ciepło - górą spokojnie sobie mogą chodzić po całym ulu i nie skrzepną... fakt ze się zdziwiłem w 2 rodzinach bo pokarmu malutko... no ale zaczął się teraz okres kiedy "paruje on w oczach" - tym bardziej przy takiej pogodzie - a przez te klika dni ciepłego końca marca to matki mocno podczerwiły - zaczął się więc mocny intensywny rozwój a wygryza się już sporo młodej pszczoły która będzie najlepszą karmicielką - także "reakcja łańcuchowa"...

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.10r+wlkp-18tka=60uli prod
Miejscowość z jakiej piszesz: Warszawa
a i zapomniałem napisać co.. czy ciasto czy syrop... wszystko zależy - ciasto łatwiejsze w podaniu i najmniej "kłopotliwe" - dać na górę ramek i juz.. syrop przy tej pogodzie to większy problem - a i podkarmiaczki różne.. ramkowe - tu pszczoły mogą się topić jak jest zimno bo nie leje się pełnych i to co się wlewa jest najniżej - czyli jest najzimniejsze - mogą nawet tego nie pobrac... stąd powałkowe lepsze - też mogą nie chcieć pobrać ale dużo mniejsze ryzyko że sie potopią bo idą po ten syrop zaraz z nad ciepłego kłebu a nie tak jak do ramkowych przez 2 zimne ramki z zapasem...

podając ciasto - warto tutaj pomyśleć aby było poidło blisko - przy tej pogodzie warto im zaoszczędzić pracy... ogolnie jak słabe i nie mają pokarmu a nie mamy ramek z zapasem to ciasto.. u silnych - ciasto jeżeli chcemy uzupełnić zapas... lub ciepły (letni) syrop ale w małej ilości podawany często/regularnie co 1-2 dni jeżeli chcemy je mocniej rozczerwić - tylko tez trzeba to z głową robić bo jak nie ma sie w okolicy wczesnych pozytków to po co sobie koszty i pracy dodawać a i potem z drabiną latać zamiast patrzeć jak miód te teraz "słabsze" noszą

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]