FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW http://forum.pasiekaambrozja.pl/ |
|
Krystalizacja syropu cukrowego w plastrach http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=35&t=25110 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | kudlaty [ 23 września 2022, 17:06 - pt ] |
Tytuł: | Krystalizacja syropu cukrowego w plastrach |
Jak w temacie, spotkałem się w rodzinach przy domu podczas wyrywkowej kontroli stanu za karmienia z kryształkami cukru w plastrach. Już zgłupiałem co może być nie tak góra plastrów ok natomiast środek i dołem widoczne kryształki cukru : To są odkłady zostawione na 6-7 ramkach bez szaleństwa jeśli chodzi o sile ale miały miejsce i czas żeby pokarm rozłożyć jak trzeba. Karmione od ok 20 sierpnia małymi dawkami tj po 2 litry co ok 3 dni w późniejszym okresie 2x w tygodniu by kończyć na 2l raz w tygodniu Syrop 1 do 1 mieszany w zimnej wodzie z, dodatkiem kwasku cytrynowego 1 gram na kilogram cukru. Cukier mieszam dzień wcześniej a rozlewam dzień później do podkarmiaczek więc nawet gdyby się coś nie wymieszało opada na dno zbiornika a zlewam czysty syrop. Cukier kupiłem w tym roku oraz kończyłem zapasy z przed 2-3 lat wszystko z marketów po 1kg, marki królewski i polski cukier. W plastrach wygląda to tak jakbym nasypal prosto z torebki do komórek. Na tej pasiece brak rolnictwa, wkoło sam las, jedyne co kwitło w tamtym czasie to może pół ha nawloci ale wg mnie to bez znaczenia bo od lat woziłem odkłady na nawłoć i tam karmie. Będę musiał zobaczyć jak sprawa wygląda na innych miejscówkach i ewentualnie pozamieniać ramki z pokarmem |
Autor: | baru0 [ 23 września 2022, 18:05 - pt ] |
Tytuł: | Re: Krystalizacja syropu cukrowego w plastrach |
A nie miały dostępu do gorczycy ? U mnie sytuacja wystąpiła w tych ulach które przerabiały aronię ,część po prostu skrystalizowała , i to tak wybiórczo. Podejrzewam gorczyca albo modrzew bo doszedł kolor brązowy. |
Autor: | kudlaty [ 23 września 2022, 23:10 - pt ] |
Tytuł: | Re: Krystalizacja syropu cukrowego w plastrach |
baru0 pisze: A nie miały dostępu do gorczycy ? U mnie sytuacja wystąpiła w tych ulach które przerabiały aronię ,część po prostu skrystalizowała , i to tak wybiórczo. Podejrzewam gorczyca albo modrzew bo doszedł kolor brązowy. Wątpię aby to była wina poplonów bo brak mi informacj na ten temat. Przejrzę w niedzielę pozostałe rodziny na tej pasiece, ogarnę sprawę ale bardziej chodzi mi o to co się stało |
Autor: | Maxik [ 24 września 2022, 08:22 - sob ] |
Tytuł: | Re: Krystalizacja syropu cukrowego w plastrach |
może invertu naniosły. Dziwna sprawa, przy małych dawkach, wtedy było ciepło, powinny dokładnie przerobić. Modrzew, czyli maltoza betonuje komórkę w kostkę, po ponowym przerobniu przerobieniu przez pszczoły jest OK. Na wiosnę w wyjedzonych komórkach wodać kryształki, pewnie to glukoza. Tak wiec trzeba zabezpieczyć taki kryształek i dać do analizy. Może ktoś z kolegów badał pod mikroskopem podobne kryształki ? |
Autor: | bialywoj [ 24 września 2022, 17:00 - sob ] |
Tytuł: | Re: Krystalizacja syropu cukrowego w plastrach |
kudlaty pisze: spotkałem się w rodzinach przy domu podczas wyrywkowej kontroli stanu za karmienia z kryształkami cukru w plastrach. Już zgłupiałem co może być nie tak góra plastrów ok natomiast środek i dołem widoczne kryształki cukru Mam u siebie to samo w tym roku.baru0 pisze: A nie miały dostępu do gorczycy ? Taki sam efekt jest u mnie na obydwu pasiekach, oddalonych od siebie 8km. Tak więc chyba pożytek gorczycowy można by wykluczyć jako przyczyna krystalizacji.Jedyne co przychodzi mi do głowy to jakość cukru w tym roku? ![]() |
Autor: | asan [ 24 września 2022, 17:34 - sob ] |
Tytuł: | Re: Krystalizacja syropu cukrowego w plastrach |
Kapustne nie robią problemów przy karmieniu cukrem, nic mi nie krystalizuje a w okolicy gorczycy sporo i problemów brak. Co innego przy inwercie zbożowym. Może ktoś w okolicy karmił inwertem i pszczoły sobie go przyniosły ze zdechlaków? |
Autor: | bialywoj [ 24 września 2022, 17:40 - sob ] |
Tytuł: | Re: Krystalizacja syropu cukrowego w plastrach |
asan pisze: Może ktoś w okolicy karmił inwertem i pszczoły sobie go przyniosły ze zdechlaków? W przypadku mojej głównej pasieki, w promieniu 4km nie mam w okolicy żadnego pszczelarza.
|
Autor: | StefanS [ 24 września 2022, 19:43 - sob ] |
Tytuł: | Re: Krystalizacja syropu cukrowego w plastrach |
1. zrodlo(dostep) wody w okolicy pasieki? 2. temperatury i wilgotnosc powietrza od 20 sierpnia? pyatm bo moze byc powodeem bylo gorace i suche powietrze a male ilosci wody w okolicy wiec pszczoly wykorzystywaly syrop 1:1 na schlodzenie uli (o czym moze swiadczyc gdzie ten skrystalizowany cukier jest zlokalizowany), czesc zas przerobily na pozywienie i zlozyly w gornych czesciach ramek. Lub mogla nastapic zmiana temperatur i wowczas skladowaly przerobiony syrop na odpowiednie miejsce,. Rozpuszczony cukier znow skrystalizuje po odparowaniu wody. |
Autor: | baru0 [ 24 września 2022, 20:22 - sob ] |
Tytuł: | Re: Krystalizacja syropu cukrowego w plastrach |
bialywoj pisze: Jedyne co przychodzi mi do głowy to jakość cukru w tym roku? ![]() U mnie cukier częściowo z tamtego roku, było ok a reszta ze Słowacji ![]() Ja bym obstawiał spadź modrzewiową albo podobną , jakiś inny rodzaj mszyc? |
Autor: | astroludek [ 24 września 2022, 20:56 - sob ] |
Tytuł: | Re: Krystalizacja syropu cukrowego w plastrach |
asan pisze: Co innego przy inwercie zbożowym. Owszem ale taki efekt następuje dopiero na przedwiośniu, nie na początek jesieni przy karmieniu. |
Autor: | madmax [ 24 września 2022, 21:24 - sob ] |
Tytuł: | Re: Krystalizacja syropu cukrowego w plastrach |
A może to resztki po rzepaku ci sie zawieruszyły na ramkach? Dużo tego? Zapodaj zdjęcie jak wygląda. |
Autor: | bialywoj [ 25 września 2022, 08:36 - ndz ] |
Tytuł: | Re: Krystalizacja syropu cukrowego w plastrach |
baru0 pisze: Ja bym obstawiał spadź modrzewiową albo podobną , jakiś inny rodzaj mszyc? No fakt... w bliskich okolicach obu pasiek znajdują się połacie modrzewi. W pt było u mnie takie ładne okienko pogodowe, to poświęciłem czas na łączenie ulików weselnych. I patrzę, że w tych maluchach jest to samo. Były zakarmiane tym samym syropem.
|
Autor: | Marek_Kańko [ 26 września 2022, 16:47 - pn ] |
Tytuł: | Re: Krystalizacja syropu cukrowego w plastrach |
U mnie jest to samo.....cukier mam mieszany z tego i z tamtego roku różnych producentów....po.obdymianiu sobotnim sprawdzałem osyp waroa...a razem z warroza leżały kryształki.cukru....ramek nie przeglądałem dokładnie ale pewnie jest tam lekka.krystalizacja... Ja obstawiam teorie ze było gorąco nawet bardzo ...zbyt szybko woda parowała i syrop nie został dostatecznie wzbogacony enzymami...pszczoly musiały go mniej razy przenosić do komórek.Zakarmialem.3:2 |
Autor: | Artur1 [ 28 września 2022, 22:14 - śr ] |
Tytuł: | Re: Krystalizacja syropu cukrowego w plastrach |
3 lata do tyłu miałem to samo w słabszych rodzinach. Karmiłem syropem 3/2 z dodatkiem kwasu cytrynowego. Wszystkie przeżyły. |
Autor: | lalux5 [ 29 września 2022, 08:45 - czw ] |
Tytuł: | Re: Krystalizacja syropu cukrowego w plastrach |
Coś takiego występuje . Karmie cukrem , nigdy nie zważałem na markę cukru , nigdy nie było problemu . W tym roku na jednej pasiece da się zauważyć . Jeszcze jedno , przy odsklepianiu poszytych plastrów , pod zasklepem pokarm wygląda jak skrystalizowany miód . Odpada raczej gryka , modrzew i .....cukier , bo gdzie indziej w pariatku , a cukier z tego samego zapasu.Rodziny silne , powinny sobie poradzić . |
Autor: | bialywoj [ 30 września 2022, 21:54 - pt ] |
Tytuł: | Re: Krystalizacja syropu cukrowego w plastrach |
Tak to wygląda na ramkach w moich miniplusach: ![]() ![]() Na ramkach w dużych rodzinach, czy to w produkcyjnych, czy odkładach do zimowania, wygląda to tak samo. Słabo to wygląda, do tego stopnia, że pszczoły zaczęły to wynosić z komórek. Mam wkładki pozakładane do kontroli osypu po odymianiu, i dzisiaj wyciągam wkładkę, a tam zonk!!! Jakby kto na wkładkę szklankę cukru wysypał. Sprawdziłem organoleptycznie ![]() ![]() |
Autor: | emka24 [ 01 października 2022, 09:16 - sob ] |
Tytuł: | Re: Krystalizacja syropu cukrowego w plastrach |
bialywoj, W/g mnie spadź modrzewiowa. |
Autor: | lalux5 [ 01 października 2022, 10:02 - sob ] |
Tytuł: | Re: Krystalizacja syropu cukrowego w plastrach |
U mnie nie uświadczysz modrzewia w promieniu kilkunastu km i problem mniejszy niż pokazany na zdjęciu wyżej . W pasiece obok której jest kilka ha modrzewia jest wszystko w porządku , na tej podstawie stwierdzam , że to nie modrzew , przynajmniej w moim przypadku. |
Autor: | astroludek [ 01 października 2022, 10:19 - sob ] |
Tytuł: | Re: Krystalizacja syropu cukrowego w plastrach |
Sprawa jest prosta, to algi ![]() |
Autor: | lalux5 [ 01 października 2022, 10:52 - sob ] |
Tytuł: | Re: Krystalizacja syropu cukrowego w plastrach |
astroludek pisze: Sprawa jest prosta, to algi ![]() Tylko jeszcze pszczoły nie leżą do góry brzuchami , a służby państwowe nie reagują na pierwsze doniesienia ![]() |
Autor: | kudlaty [ 03 października 2022, 19:22 - pn ] |
Tytuł: | Re: Krystalizacja syropu cukrowego w plastrach |
bialywoj pisze: Tak to wygląda na ramkach w moich miniplusach: ![]() ![]() Na ramkach w dużych rodzinach, czy to w produkcyjnych, czy odkładach do zimowania, wygląda to tak samo. Słabo to wygląda, do tego stopnia, że pszczoły zaczęły to wynosić z komórek. Mam wkładki pozakładane do kontroli osypu po odymianiu, i dzisiaj wyciągam wkładkę, a tam zonk!!! Jakby kto na wkładkę szklankę cukru wysypał. Sprawdziłem organoleptycznie ![]() ![]() dokładnie o takie widoki mi chodziło u mnie wygląda to trochę lepiej bo wyższa ramka ale mimo wszystko pozostaje czekać na ocieplenie żeby jakoś zareagować. Zimować na takim pokarmie to jakby im deskę dać do jedzenia. Padną z głodu albo się osraja |
Autor: | KNIEJA [ 03 października 2022, 20:32 - pn ] |
Tytuł: | Re: Krystalizacja syropu cukrowego w plastrach |
Masz tak we wszystkich ulach? |
Autor: | baru0 [ 03 października 2022, 21:11 - pn ] |
Tytuł: | Re: Krystalizacja syropu cukrowego w plastrach |
kudlaty pisze: Zimować na takim pokarmie to jakby im deskę dać do jedzenia. Padną z głodu albo się osraja A co z tą "Amerykańską deską " z cukru zapomniałem nazwę ,podobno dają radę a to zbity ledwo wilgotny cukier. |
Autor: | maq123 [ 03 października 2022, 21:43 - pn ] |
Tytuł: | Re: Krystalizacja syropu cukrowego w plastrach |
baru0 pisze: zapomniałem nazwę metoda "mountain camp" ![]() |
Autor: | StefanS [ 03 października 2022, 22:21 - pn ] |
Tytuł: | Re: Krystalizacja syropu cukrowego w plastrach |
baru0 pisze: kudlaty pisze: Zimować na takim pokarmie to jakby im deskę dać do jedzenia. Padną z głodu albo się osraja A co z tą "Amerykańską deską " z cukru zapomniałem nazwę ,podobno dają radę a to zbity ledwo wilgotny cukier. maq123 pisze: baru0 pisze: zapomniałem nazwę metoda "mountain camp" ![]() Mountain camp - to suchy cukier wysypany na np. papier gazetowy bezposrednio na beleczkach ramek). Natomiast @baru pisze o sugar cake (cukier z dodatkiem wody - konsystencja kuly sniegu) lub fondant (przygotowywane przez niektore piekarnie mieszanina cukru pudru i wody). Pszczoly w kazdym przypadku dadza sobie rade o ile maja wode (najczesciej ze scianek ula w zimie). |
Autor: | Maxik [ 04 października 2022, 08:16 - wt ] |
Tytuł: | Re: Krystalizacja syropu cukrowego w plastrach |
StefanS pisze: Mountain camp - to suchy cukier wysypany na np. papier gazetowy bezposrednio na beleczkach ramek). Warto jeszcze podkreślić -- słabe i średnie mogą mieć problem z dostępem do zimnego candy broard czy Mountain camp.
Natomiast @baru pisze o sugar cake (cukier z dodatkiem wody - konsystencja kuly sniegu) lub fondant (przygotowywane przez niektore piekarnie mieszanina cukru pudru i wody). Pszczoly w kazdym przypadku dadza sobie rade o ile maja wode (najczesciej ze scianek ula w zimie). |
Autor: | baru0 [ 04 października 2022, 08:50 - wt ] |
Tytuł: | Re: Krystalizacja syropu cukrowego w plastrach |
Maxik pisze: candy broard To miałem na myśli ,znajomy zapodał to awaryjnie do rodzin i zdało egzamin.Więc tutaj może też nie będzie tragedii. |
Autor: | bialywoj [ 04 października 2022, 21:15 - wt ] |
Tytuł: | Re: Krystalizacja syropu cukrowego w plastrach |
KNIEJA pisze: Masz tak we wszystkich ulach? Nie w każdym, ale w większości. A w tych rodzinach w których jest to zjawisko, to też nie w każdej o takiej samej intensywności. W jednych mniej, w innych więcej. Czyli to może jednak efekt jakiegoś pożytku.
|
Strona 1 z 1 | Strefa czasowa UTC+1godz. [letni] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |