FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 24 kwietnia 2024, 19:46 - śr

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
Post: 13 lutego 2023, 12:53 - pn 

Rejestracja: 18 marca 2013, 21:12 - pn
Posty: 1243
Lokalizacja: woj. kujawsko-pomorski
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Mam pytanie , czy przy wytwarzaniu ciasta miodowo cukrowo pyłkowego próbował ktoś zamienić miód na inwert cukrowy. W poprzednich latach stosowałem Apiffood i wszystko grało. W tym roku chcę spróbować zastosować inwert cukrowy , ale nabrałem wątpliwości czy w tym przypadku pyłek w cieście nie skwaśnieje.


Ostatnio zmieniony 13 lutego 2023, 13:05 - pn przez ldawid, łącznie zmieniany 1 raz
doprecyzowano temat


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 lutego 2023, 13:58 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 listopada 2009, 02:01 - czw
Posty: 3699
Lokalizacja: mad górną Mierzawą
Ule na jakich gospodaruję: 1/2 D
A dlaczego miało by skwaśnieć?
Ciasto z miodem czy inwertem "aby było ciastem", a nie gęstym syropem, nie może zawierać więcej wody niż powinno.
Inwert ma nieco większą zawartość wody od cukru, aby więc ciasto nie było zbyt "lejące" będzie go trzeba dać odpowiednio mniej. W sumie zawartość cukru w cieście z inwetem będzie taka sama jak w cieście z miodem.
A przy tak wysokich stężeniach cukru kwaśnienie, fermentacja już nie zachodzi.
Producenci podobnych suplementów też nie używają miodu tylko inwertów.

_________________
Pozdrawiam, dziadek Józef


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 lutego 2023, 14:44 - pn 

Rejestracja: 18 marca 2013, 21:12 - pn
Posty: 1243
Lokalizacja: woj. kujawsko-pomorski
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Wątpliwość moja bierze się z mojego doświadczenia z poprzednich lat , kiedy to zrobiłem ciasto z cukru pudru z pyłkiem i wymieszałem do konsystencji ciasta z syropem cukrowym 2:1 . Wtedy to pyłek po 10 dniach kwaśniał.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 13 lutego 2023, 15:05 - pn 

Rejestracja: 11 marca 2020, 02:47 - śr
Posty: 429
Lokalizacja: Hamilton, Kanada
Ule na jakich gospodaruję: Langstroth
Miejscowość z jakiej piszesz: HAMILTON
Dodaj kwasku albo octu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 32 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

   baner na stron                



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji