FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW
http://forum.pasiekaambrozja.pl/

Ciasto miodowo cukrowo pyłkowe - receptura a zagrożenia
http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=35&t=25299
Strona 1 z 1

Autor:  lech [ 13 lutego 2023, 12:53 - pn ]
Tytuł:  Ciasto miodowo cukrowo pyłkowe - receptura a zagrożenia

Mam pytanie , czy przy wytwarzaniu ciasta miodowo cukrowo pyłkowego próbował ktoś zamienić miód na inwert cukrowy. W poprzednich latach stosowałem Apiffood i wszystko grało. W tym roku chcę spróbować zastosować inwert cukrowy , ale nabrałem wątpliwości czy w tym przypadku pyłek w cieście nie skwaśnieje.

Autor:  JM [ 13 lutego 2023, 13:58 - pn ]
Tytuł:  Re: Ciasto miodowo cukrowo pyłkowe - receptura a zagrożenia

A dlaczego miało by skwaśnieć?
Ciasto z miodem czy inwertem "aby było ciastem", a nie gęstym syropem, nie może zawierać więcej wody niż powinno.
Inwert ma nieco większą zawartość wody od cukru, aby więc ciasto nie było zbyt "lejące" będzie go trzeba dać odpowiednio mniej. W sumie zawartość cukru w cieście z inwetem będzie taka sama jak w cieście z miodem.
A przy tak wysokich stężeniach cukru kwaśnienie, fermentacja już nie zachodzi.
Producenci podobnych suplementów też nie używają miodu tylko inwertów.

Autor:  lech [ 13 lutego 2023, 14:44 - pn ]
Tytuł:  Re: Ciasto miodowo cukrowo pyłkowe - receptura a zagrożenia

Wątpliwość moja bierze się z mojego doświadczenia z poprzednich lat , kiedy to zrobiłem ciasto z cukru pudru z pyłkiem i wymieszałem do konsystencji ciasta z syropem cukrowym 2:1 . Wtedy to pyłek po 10 dniach kwaśniał.

Autor:  Beeman [ 13 lutego 2023, 15:05 - pn ]
Tytuł:  Re: Ciasto miodowo cukrowo pyłkowe - receptura a zagrożenia

Dodaj kwasku albo octu.

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/