FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 28 kwietnia 2024, 05:09 - ndz

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
Post: 26 czerwca 2023, 19:40 - pn 

Rejestracja: 08 stycznia 2023, 23:16 - ndz
Posty: 93
Ule na jakich gospodaruję: WP+18wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: mazowieckie
Cześć.
Jak i z czego zrobić ciasto które nie będzie wysychać?
Robiłem ciasto z cukru pudru + woda ale niestety wysycha w klateczce po kilku dniach i robi się twarde.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 czerwca 2023, 19:56 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 października 2011, 19:22 - sob
Posty: 578
Lokalizacja: Chotcza
Ule na jakich gospodaruję: LG3/4
Cukier puder i ciepły miód, zagniata aż będzie twarde.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 26 czerwca 2023, 22:00 - pn 
MODERATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 kwietnia 2008, 22:09 - śr
Posty: 6444
Lokalizacja: Rzepiennik Biskupi
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
marcinbzyk pisze:
Cukier puder i ciepły miód, zagniata aż będzie twarde.

I to kwestia praktyki, nie da się tego, obliczyć.
Miód powoduje że ciasto jest plastyczne dłużej.
Niestety nie da się "po kosztach"

_________________
W wolnej chwili-Pasieka Bajorek
Dążyć do ideału nie znaczy nim być ;) .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 czerwca 2023, 00:41 - wt 

Rejestracja: 13 marca 2021, 02:44 - sob
Posty: 261
Ule na jakich gospodaruję: langstroth
Miejscowość z jakiej piszesz: USA
Miod nie jest zbyt praktyczny do tego celu ze wzgledu na duza higroskopijnosc - ciasto moze "poplynac" w wilgotniejszych warunkach. Zamiast miodu (lub bardzo niewielka jego ilosc) lepiej uzyc invertu.
Ja u siebie uzywam "light corn syrup" plus lyzka miodu na 1 kg cukru pudru. Tak " pi razy oko lamane przez tramwaj" wychodzi srednio ok 1/5 syropu cukrowego na ilosc cukru pudru. Na zakonczenie "zagniatania" robie probe w postaci uformowania kulki ciasta wielkosci polowy pileczki pingpongowej i pozostawienie jej na blacie stolu na ok 30 min. jesli kulka nie trzyma w tym czasie swojej formy to znaczy ze musze dodac jeszcze troche cukru pudru i pozagniatac troche. :luzik:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 czerwca 2023, 06:47 - wt 
MODERATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 kwietnia 2008, 22:09 - śr
Posty: 6444
Lokalizacja: Rzepiennik Biskupi
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Proszę, może się przyda ;).
viewtopic.php?f=52&t=2886

_________________
W wolnej chwili-Pasieka Bajorek
Dążyć do ideału nie znaczy nim być ;) .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 czerwca 2023, 08:40 - wt 
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 marca 2008, 22:33 - ndz
Posty: 983
Lokalizacja: Smęgorzów
Moim skromnym zdaniem powinno się zawsze używać paszy do zagniatania ciasta do klateczek wysyłkowych ,chyba ze na własne potrzeby
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 czerwca 2023, 19:25 - wt 

Rejestracja: 23 października 2011, 09:10 - ndz
Posty: 472
Lokalizacja: Czeladź
Ule na jakich gospodaruję: wlk
cukier puder z miodem, dobrze ugniecione. Ciasto trzyma wilgoć nie twardnieje nie płynie

_________________
www.pasiekazarki.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 27 czerwca 2023, 21:27 - wt 
MODERATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 kwietnia 2008, 22:09 - śr
Posty: 6444
Lokalizacja: Rzepiennik Biskupi
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
stantom20 pisze:
Moim skromnym zdaniem powinno się zawsze używać paszy do zagniatania ciasta do klateczek wysyłkowych ,chyba ze na własne potrzeby
Pozdrawiam

Ważny aspekt - zdrowotny.
Ciast musi spełniać wymogi, zimnej paki na tirze i gorąca na podszybiu u kuriera ;)

_________________
W wolnej chwili-Pasieka Bajorek
Dążyć do ideału nie znaczy nim być ;) .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 47 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

   baner na stron                



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji