FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW http://forum.pasiekaambrozja.pl/ |
|
Ciasto do klateczek z matkami pszczelimi http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=35&t=25571 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | cinek [ 26 czerwca 2023, 19:40 - pn ] |
Tytuł: | Ciasto do klateczek z matkami pszczelimi |
Cześć. Jak i z czego zrobić ciasto które nie będzie wysychać? Robiłem ciasto z cukru pudru + woda ale niestety wysycha w klateczce po kilku dniach i robi się twarde. |
Autor: | marcinbzyk [ 26 czerwca 2023, 19:56 - pn ] |
Tytuł: | Re: Ciasto do klateczek z matkami pszczelimi |
Cukier puder i ciepły miód, zagniata aż będzie twarde. |
Autor: | baru0 [ 26 czerwca 2023, 22:00 - pn ] |
Tytuł: | Re: Ciasto do klateczek z matkami pszczelimi |
marcinbzyk pisze: Cukier puder i ciepły miód, zagniata aż będzie twarde. I to kwestia praktyki, nie da się tego, obliczyć. Miód powoduje że ciasto jest plastyczne dłużej. Niestety nie da się "po kosztach" |
Autor: | StefanS [ 27 czerwca 2023, 00:41 - wt ] |
Tytuł: | Re: Ciasto do klateczek z matkami pszczelimi |
Miod nie jest zbyt praktyczny do tego celu ze wzgledu na duza higroskopijnosc - ciasto moze "poplynac" w wilgotniejszych warunkach. Zamiast miodu (lub bardzo niewielka jego ilosc) lepiej uzyc invertu. Ja u siebie uzywam "light corn syrup" plus lyzka miodu na 1 kg cukru pudru. Tak " pi razy oko lamane przez tramwaj" wychodzi srednio ok 1/5 syropu cukrowego na ilosc cukru pudru. Na zakonczenie "zagniatania" robie probe w postaci uformowania kulki ciasta wielkosci polowy pileczki pingpongowej i pozostawienie jej na blacie stolu na ok 30 min. jesli kulka nie trzyma w tym czasie swojej formy to znaczy ze musze dodac jeszcze troche cukru pudru i pozagniatac troche. ![]() |
Autor: | baru0 [ 27 czerwca 2023, 06:47 - wt ] |
Tytuł: | Re: Ciasto do klateczek z matkami pszczelimi |
Proszę, może się przyda ![]() viewtopic.php?f=52&t=2886 |
Autor: | stantom20 [ 27 czerwca 2023, 08:40 - wt ] |
Tytuł: | Re: Ciasto do klateczek z matkami pszczelimi |
Moim skromnym zdaniem powinno się zawsze używać paszy do zagniatania ciasta do klateczek wysyłkowych ,chyba ze na własne potrzeby Pozdrawiam |
Autor: | paweln [ 27 czerwca 2023, 19:25 - wt ] |
Tytuł: | Re: Ciasto do klateczek z matkami pszczelimi |
cukier puder z miodem, dobrze ugniecione. Ciasto trzyma wilgoć nie twardnieje nie płynie |
Autor: | baru0 [ 27 czerwca 2023, 21:27 - wt ] |
Tytuł: | Re: Ciasto do klateczek z matkami pszczelimi |
stantom20 pisze: Moim skromnym zdaniem powinno się zawsze używać paszy do zagniatania ciasta do klateczek wysyłkowych ,chyba ze na własne potrzeby Pozdrawiam Ważny aspekt - zdrowotny. Ciast musi spełniać wymogi, zimnej paki na tirze i gorąca na podszybiu u kuriera ![]() |
Strona 1 z 1 | Strefa czasowa UTC+1godz. [letni] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |