FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW
http://forum.pasiekaambrozja.pl/

Ciasto do klateczek z matkami pszczelimi
http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=35&t=25571
Strona 1 z 1

Autor:  cinek [ 26 czerwca 2023, 19:40 - pn ]
Tytuł:  Ciasto do klateczek z matkami pszczelimi

Cześć.
Jak i z czego zrobić ciasto które nie będzie wysychać?
Robiłem ciasto z cukru pudru + woda ale niestety wysycha w klateczce po kilku dniach i robi się twarde.

Autor:  marcinbzyk [ 26 czerwca 2023, 19:56 - pn ]
Tytuł:  Re: Ciasto do klateczek z matkami pszczelimi

Cukier puder i ciepły miód, zagniata aż będzie twarde.

Autor:  baru0 [ 26 czerwca 2023, 22:00 - pn ]
Tytuł:  Re: Ciasto do klateczek z matkami pszczelimi

marcinbzyk pisze:
Cukier puder i ciepły miód, zagniata aż będzie twarde.

I to kwestia praktyki, nie da się tego, obliczyć.
Miód powoduje że ciasto jest plastyczne dłużej.
Niestety nie da się "po kosztach"

Autor:  StefanS [ 27 czerwca 2023, 00:41 - wt ]
Tytuł:  Re: Ciasto do klateczek z matkami pszczelimi

Miod nie jest zbyt praktyczny do tego celu ze wzgledu na duza higroskopijnosc - ciasto moze "poplynac" w wilgotniejszych warunkach. Zamiast miodu (lub bardzo niewielka jego ilosc) lepiej uzyc invertu.
Ja u siebie uzywam "light corn syrup" plus lyzka miodu na 1 kg cukru pudru. Tak " pi razy oko lamane przez tramwaj" wychodzi srednio ok 1/5 syropu cukrowego na ilosc cukru pudru. Na zakonczenie "zagniatania" robie probe w postaci uformowania kulki ciasta wielkosci polowy pileczki pingpongowej i pozostawienie jej na blacie stolu na ok 30 min. jesli kulka nie trzyma w tym czasie swojej formy to znaczy ze musze dodac jeszcze troche cukru pudru i pozagniatac troche. :luzik:

Autor:  baru0 [ 27 czerwca 2023, 06:47 - wt ]
Tytuł:  Re: Ciasto do klateczek z matkami pszczelimi

Proszę, może się przyda ;).
viewtopic.php?f=52&t=2886

Autor:  stantom20 [ 27 czerwca 2023, 08:40 - wt ]
Tytuł:  Re: Ciasto do klateczek z matkami pszczelimi

Moim skromnym zdaniem powinno się zawsze używać paszy do zagniatania ciasta do klateczek wysyłkowych ,chyba ze na własne potrzeby
Pozdrawiam

Autor:  paweln [ 27 czerwca 2023, 19:25 - wt ]
Tytuł:  Re: Ciasto do klateczek z matkami pszczelimi

cukier puder z miodem, dobrze ugniecione. Ciasto trzyma wilgoć nie twardnieje nie płynie

Autor:  baru0 [ 27 czerwca 2023, 21:27 - wt ]
Tytuł:  Re: Ciasto do klateczek z matkami pszczelimi

stantom20 pisze:
Moim skromnym zdaniem powinno się zawsze używać paszy do zagniatania ciasta do klateczek wysyłkowych ,chyba ze na własne potrzeby
Pozdrawiam

Ważny aspekt - zdrowotny.
Ciast musi spełniać wymogi, zimnej paki na tirze i gorąca na podszybiu u kuriera ;)

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/