FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 27 kwietnia 2024, 21:03 - sob

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
Post: 02 marca 2024, 12:43 - sob 

Rejestracja: 15 września 2009, 11:54 - wt
Posty: 1305
Lokalizacja: Olsztyn
Ule na jakich gospodaruję: Wlkp i Dadant
Cześć.
Mam gryczany miód który jest rozwarstwiony, na dole słoika miód skrystalizowany a na górze płynny.
Nie czuć drożdży, nie pieni się, raczej nie jest sfermentowany.
Jak mogę go podać pszczolom? Dodać wody, przegotować w słoik i do ula? Bo wydaje mi się, że mogą mieć mało jedzenia.

_________________
Pozdrowienia z Warmii


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 marca 2024, 13:40 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 listopada 2009, 02:01 - czw
Posty: 3699
Lokalizacja: mad górną Mierzawą
Ule na jakich gospodaruję: 1/2 D
Wsmarować w plaster, ale tak żeby nie ściekało i do ula.

_________________
Pozdrawiam, dziadek Józef


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 marca 2024, 16:34 - sob 

Rejestracja: 15 września 2009, 11:54 - wt
Posty: 1305
Lokalizacja: Olsztyn
Ule na jakich gospodaruję: Wlkp i Dadant
Prawdopodobnie sfermentowany nie jest ale nie mam pewności bo się nie znam. Co wtedy? Nie zaszkodzi?

_________________
Pozdrowienia z Warmii


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 marca 2024, 09:17 - czw 

Rejestracja: 15 września 2009, 11:54 - wt
Posty: 1305
Lokalizacja: Olsztyn
Ule na jakich gospodaruję: Wlkp i Dadant
Miód ten wygląda tak
Obrazek

_________________
Pozdrowienia z Warmii


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 marca 2024, 09:37 - czw 

Rejestracja: 18 stycznia 2011, 20:17 - wt
Posty: 565
Lokalizacja: lubelskie
Ja tu nic złego nie widzę.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 marca 2024, 12:05 - czw 

Rejestracja: 15 września 2009, 11:54 - wt
Posty: 1305
Lokalizacja: Olsztyn
Ule na jakich gospodaruję: Wlkp i Dadant
Na górze jest warstwa płynna a na dole skrystalizowana.
nawet gdy go wymieszałem (co kilka godzin odwracalem słoik o 180 stopni) to po czasie i tak wrócił do widocznej postaci.

_________________
Pozdrowienia z Warmii


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 marca 2024, 13:52 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 listopada 2009, 02:01 - czw
Posty: 3699
Lokalizacja: mad górną Mierzawą
Ule na jakich gospodaruję: 1/2 D
Jarek pisze:
...to po czasie i tak wrócił do widocznej postaci.
- i musiał powrócić... Takie kryształki podlegając ciążeniu, a nie napotykając na opór opadają. Praw fizyki Pan nie zmienisz... :D
https://youtu.be/z4dMWaI6MBY?t=135

_________________
Pozdrawiam, dziadek Józef


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 marca 2024, 15:28 - czw 

Rejestracja: 20 kwietnia 2012, 22:00 - pt
Posty: 250
Lokalizacja: nad Pilicą
Ule na jakich gospodaruję: dadan
JM- "i musiał powrócić... Takie kryształki podlegając ciążeniu, a nie napotykając na opór opadają. Praw fizyki Pan nie zmienisz... :D"

Kryształki mają większą gęstość od płynnego miodu i dlatego opadają. Ciążeniu podlegają kryształki i miód płynny. Na spodzie zawsze znajduje się substancja o największej gęstości.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 marca 2024, 16:11 - czw 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 listopada 2009, 02:01 - czw
Posty: 3699
Lokalizacja: mad górną Mierzawą
Ule na jakich gospodaruję: 1/2 D
roman2 pisze:
Ciążeniu podlegają kryształki i miód płynny. Na spodzie zawsze znajduje się substancja o największej gęstości.
Zgadza się, zgadza.
Chciałem jedynie na szybko sparafrazować nieco kwestię ze skeczu bez roztrząsania szczegółów.

_________________
Pozdrawiam, dziadek Józef


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 marca 2024, 10:26 - pt 

Rejestracja: 15 września 2009, 11:54 - wt
Posty: 1305
Lokalizacja: Olsztyn
Ule na jakich gospodaruję: Wlkp i Dadant
Nie chodzi mi o walkę z prawami fizyki bo te są nieublagalne (z jednym wyjątkiem którego nauczyłem się na studiach - kobietę o większej masie łatwiej poderwać).
Chodzi mi o to że nie skrystalizowal równomiernie. Cześć tak a cześć nie.
Stąd wywnioskowałem, że może być zepsuty. Nigdy wcześniej nie miałem miodu o takiej strukturze.

_________________
Pozdrowienia z Warmii


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 08 marca 2024, 11:57 - pt 

Rejestracja: 18 stycznia 2011, 20:17 - wt
Posty: 565
Lokalizacja: lubelskie
Jarek pisze:
Chodzi mi o to że nie skrystalizowal równomiernie. Cześć tak a cześć nie.Stąd wywnioskowałem, że może być zepsuty. Nigdy wcześniej nie miałem miodu o takiej strukturze.

Ja nieraz tak miałem. Nic złego się nie dzieje. Można jeść, można podać pszczołom.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 41 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

   baner na stron                



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji