FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 16 czerwca 2025, 00:32 - pn

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ] 
Autor Wiadomość
Post: 10 czerwca 2024, 18:42 - pn 

Rejestracja: 16 kwietnia 2021, 11:02 - pt
Posty: 267
Ule na jakich gospodaruję: 3/4 langstroth
Miejscowość z jakiej piszesz: władysławów
Witam.Mam małe pytanie. (W stanach zwłaszcza) Przed wirowaniem w korpusach odparowuje się miód. Ma ktoś z was pomysł jak to zrobić w "domowych"warunkach? Jeżeli nie posiadam odpowiedniego pomieszczenia. Oraz jakie wyposażenie powinno mieć takie pomieszczenie jeżeli bym chciał takie wybudować?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 10 czerwca 2024, 21:58 - pn 

Rejestracja: 11 marca 2020, 02:47 - śr
Posty: 524
Lokalizacja: Hamilton, Kanada
Ule na jakich gospodaruję: Langstroth
Miejscowość z jakiej piszesz: HAMILTON
Grzejnik, wiatrak i osusacz powietrza.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 czerwca 2024, 05:07 - wt 

Rejestracja: 18 marca 2013, 21:12 - pn
Posty: 1465
Lokalizacja: woj. kujawsko-pomorski
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
paziu pisze:
Witam.Mam małe pytanie. (W stanach zwłaszcza) Przed wirowaniem w korpusach odparowuje się miód. Ma ktoś z was pomysł jak to zrobić w "domowych"warunkach? Jeżeli nie posiadam odpowiedniego pomieszczenia. Oraz jakie wyposażenie powinno mieć takie pomieszczenie jeżeli bym chciał takie wybudować?

A nie jest prościej zbudować lub zakupić osuszacz miodu?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 11 czerwca 2024, 17:33 - wt 

Rejestracja: 11 kwietnia 2014, 16:23 - pt
Posty: 99
Lokalizacja: Gniezno
Ule na jakich gospodaruję: Wlkp, LN 3/4
Miejscowość z jakiej piszesz: Gniezno
Osuszacz miodu to ratunek gdy miod już wywirowany. Jeśli pszczelarz sprawdzi wilgotność przed wirowaniem to zdecydowanie taniej i łatwiej dosuszyć miód jeszcze w ramkach. To żadna nowość


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 października 2024, 10:34 - pt 

Rejestracja: 16 kwietnia 2021, 11:02 - pt
Posty: 267
Ule na jakich gospodaruję: 3/4 langstroth
Miejscowość z jakiej piszesz: władysławów
A jeszcze zapytam. Ostatnio na Facebooku gościu w komentarzu napisał że osuszony nektar to nie miód . Może będzie ktoś z was wiedział co mogło mu chodzić? Jak nie miód to co sok z kwiatka???


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 października 2024, 10:54 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 marca 2021, 00:59 - pn
Posty: 455
Lokalizacja: Radomsko/Warszawa
Ule na jakich gospodaruję: wlkp 12r
Miejscowość z jakiej piszesz: Warszawa
Pewnie chodziło że nie jest w pełni przetworzony przez pszczoły - mniej enzymów etc.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 października 2024, 13:05 - pt 

Rejestracja: 16 kwietnia 2021, 11:02 - pt
Posty: 267
Ule na jakich gospodaruję: 3/4 langstroth
Miejscowość z jakiej piszesz: władysławów
No dobra a co jak to jest nawłoć?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 października 2024, 19:12 - pt 

Rejestracja: 10 lutego 2013, 20:06 - ndz
Posty: 392
Lokalizacja: małopolska
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Myślę, że jest to w miarę proste do wykonania we własnym zakresie.
Można zrobić coś takiego na następny sezon do ususzenia nawłociowego.
Na dole półkorpus do którego należy wprowadzić rurę z osuszacza (nawiew), na nim można postawić 4 korpusy z ramkami, na tym kolejny półkorpus z wyprowadzoną rurą do osuszacza. To musi być zakryte daszkiem. Czyli obieg zamknięty powietrza przez osuszacz. Jeżeli to nie spełni oczekiwań to wystarczy dołożyć grzałkę z regulacją temperatury do 35 stopni.

_________________
Jestem pszczelarzem i kolekcjonerem kapsli. Jeśli masz jakieś kapsle napisz do mnie na PW, lub maila. Moja kolekcja: http://www.janko-kapsle.prv.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 października 2024, 20:18 - pt 

Rejestracja: 19 listopada 2009, 02:01 - czw
Posty: 3753
Lokalizacja: mad górną Mierzawą
Ule na jakich gospodaruję: 1/2 D
wersa pisze:
Czyli obieg zamknięty powietrza przez osuszacz.

Wszystko ładnie, tylko nie ten obieg zamknięty.
W obiegu zamkniętym powietrze szybko osiągnie wilgotność bliską 100% i takim powietrzem nic się już nie osuszy, niezależnie od jego temperatury.
Osuszać należy powietrzem "suchym" (o niskiej wilgotności względnej).
Obniżoną wilgotność względną powietrza można uzyskać przez jego ogrzanie, ale nie zadziała to w układzie zamkniętym.
Układ musi być zasilany z zewnątrz, powietrzem suchym, ewentualnie jeżeli jest wilgotne musi być ogrzane aby takim się stało - i ma być potem wydalone również na zewnątrz.

_________________
Pozdrawiam, dziadek Józef


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 października 2024, 20:33 - pt 

Rejestracja: 10 lutego 2013, 20:06 - ndz
Posty: 392
Lokalizacja: małopolska
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
JM pisze:
wersa pisze:
Czyli obieg zamknięty powietrza przez osuszacz.

Wszystko ładnie, tylko nie ten obieg zamknięty.
W obiegu zamkniętym powietrze szybko osiągnie wilgotność bliską 100% i takim powietrzem nic się już nie osuszy, niezależnie od jego temperatury.
Osuszać należy powietrzem "suchym" (o niskiej wilgotności względnej).
Obniżoną wilgotność względną powietrza można uzyskać przez jego ogrzanie, ale nie zadziała to w układzie zamkniętym.
Układ musi być zasilany z zewnątrz, powietrzem suchym, ewentualnie jeżeli jest wilgotne musi być ogrzane aby takim się stało - i ma być potem wydalone również na zewnątrz.

A na jakiej zasadzie jest osuszany miód w tym urządzeniu?
Też jest obieg zamknięty. Ja proponuje to samo tylko obieg przez korpusy z nieodwirowanymi ramkami.
https://www.youtube.com/watch?v=37jr7sPrh68

_________________
Jestem pszczelarzem i kolekcjonerem kapsli. Jeśli masz jakieś kapsle napisz do mnie na PW, lub maila. Moja kolekcja: http://www.janko-kapsle.prv.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 04 października 2024, 23:58 - pt 

Rejestracja: 19 listopada 2009, 02:01 - czw
Posty: 3753
Lokalizacja: mad górną Mierzawą
Ule na jakich gospodaruję: 1/2 D
Nie, Ty nie proponujesz "to samo". Sam tylko obieg zamknięty to za mało, nic nie daje.
Żeby cokolwiek osuszyć, koniecznie trzeba wilgoć (wodę) wyprowadzić na zewnątrz układu.
W powyższym urządzeniu jak widzę zainstalowana jest z jednej strony grzałka, ale również chłodnica powodująca wykraplanie się wody i wyprowadzenie jej wężykiem na zewnątrz. I dopiero wtedy układ działa poprawnie i sprawnie.

_________________
Pozdrawiam, dziadek Józef


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 października 2024, 01:58 - sob 

Rejestracja: 11 marca 2020, 02:47 - śr
Posty: 524
Lokalizacja: Hamilton, Kanada
Ule na jakich gospodaruję: Langstroth
Miejscowość z jakiej piszesz: HAMILTON
wersa pisze:
Czyli obieg zamknięty powietrza przez osuszacz.
JM pisze:
Wszystko ładnie, tylko nie ten obieg zamknięty.
W obiegu zamkniętym powietrze szybko osiągnie wilgotność bliską 100%
Nic podobnego, przeciez napisal ze powietrze przechodzi przez osuszacz. Czyli jak sama nazwa wskazuje bedzie osuszal powietrze czyli wilgoc zabrana z miodu. Podobnie robi sie to na wielka skale, korpusy umieszcza się w dobrze ogrzanym pomieszczeniu (tam jest obieg zamkniety) i do tego osuszacze. 24 godziny i miod jest gotowy do wirowania. O dziwo nawet miod zasklepiony tez traci wilgoc.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 października 2024, 20:24 - sob 

Rejestracja: 19 listopada 2009, 02:01 - czw
Posty: 3753
Lokalizacja: mad górną Mierzawą
Ule na jakich gospodaruję: 1/2 D
Beeman pisze:
Nic podobnego, przeciez napisal ze powietrze przechodzi przez osuszacz.
Racja , jakoś mi to umknęło.
Co to jednak ma być tym osuszaczem, żeby się w tym obiegu zamkniętym również nie osuszało się analogicznie jak ten osuszany miód?
Bo żeby osuszyć np. o 5% 4 korpusy (100 kg) miodu, to trzeba odebrać z niego powiedzmy około 5 litrów wody. Jaki osuszacz miałby tyle zaabsorbować?
Beeman pisze:
Podobnie robi sie to na wielka skale, korpusy umieszcza się w dobrze ogrzanym pomieszczeniu (tam jest obieg zamkniety)
W pomieszczeniu jako takim obieg jest może i częściowo zamknięty, ale to nie jest tożsame z obiegiem zamkniętym w obręie wyłącznie kilku korpusów z miodem. Kubatura pomieszczenia wielokrotnie przekracza kubaturę korpusów, jest to więc duży bufor pozwalający zgromadzić znaczne ilości wilgoci, zwłaszcza przy podwyższonej temperaturze. Później, lub nawet w trakcie, pomieszczenie musi być wywietrzone, bo po obniżeniu temperatury byłoby całe zalane rosą, a niesklepiony miód ponownie nabrał by wilgoci.

_________________
Pozdrawiam, dziadek Józef


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 05 października 2024, 21:33 - sob 

Rejestracja: 18 marca 2013, 21:12 - pn
Posty: 1465
Lokalizacja: woj. kujawsko-pomorski
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
JM pisze:
Beeman pisze:
Nic podobnego, przeciez napisal ze powietrze przechodzi przez osuszacz.
Racja , jakoś mi to umknęło.
Co to jednak ma być tym osuszaczem, żeby się w tym obiegu zamkniętym również nie osuszało się analogicznie jak ten osuszany miód?
Bo żeby osuszyć np. o 5% 4 korpusy (100 kg) miodu, to trzeba odebrać z niego powiedzmy około 5 litrów wody. Jaki osuszacz miałby tyle zaabsorbować?
Beeman pisze:
Podobnie robi sie to na wielka skale, korpusy umieszcza się w dobrze ogrzanym pomieszczeniu (tam jest obieg zamkniety)
W pomieszczeniu jako takim obieg jest może i częściowo zamknięty, ale to nie jest tożsame z obiegiem zamkniętym w obręie wyłącznie kilku korpusów z miodem. Kubatura pomieszczenia wielokrotnie przekracza kubaturę korpusów, jest to więc duży bufor pozwalający zgromadzić znaczne ilości wilgoci, zwłaszcza przy podwyższonej temperaturze. Później, lub nawet w trakcie, pomieszczenie musi być wywietrzone, bo po obniżeniu temperatury byłoby całe zalane rosą, a niesklepiony miód ponownie nabrał by wilgoci.

W suchym pomieszczeniu za pomocą osuszacza bez problemu przez 24 godziny zbije wilgotność miodu w tej ilości o 5%. Warunek musi spowodować przepływ powietrza pomiędzy ramkami. Żaden układ zamknięty nie jest potrzebny.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 października 2024, 12:39 - ndz 

Rejestracja: 23 lutego 2013, 20:30 - sob
Posty: 55
Ule na jakich gospodaruję: leżak
JM pisze:
Bo żeby osuszyć np. o 5% 4 korpusy (100 kg) miodu, to trzeba odebrać z niego powiedzmy około 5 litrów wody.

Osuszając 100 kg miodu o 5 litrów wody osuszasz go o 25% a nie o 5%.
Miód to nie sama woda.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 października 2024, 20:00 - ndz 

Rejestracja: 19 listopada 2009, 02:01 - czw
Posty: 3753
Lokalizacja: mad górną Mierzawą
Ule na jakich gospodaruję: 1/2 D
ares, ok.
Kto nie zrozumiał o co miałem na myśli teraz już nie ma wątpliwości.

_________________
Pozdrawiam, dziadek Józef


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 06 października 2024, 23:47 - ndz 

Rejestracja: 11 marca 2020, 02:47 - śr
Posty: 524
Lokalizacja: Hamilton, Kanada
Ule na jakich gospodaruję: Langstroth
Miejscowość z jakiej piszesz: HAMILTON
Zakladajac ze mielismy 100kg miodu o zawartosci 20% wody to po odparowaniu 5 litrow bedziemy mieli 0k 84% cukru i ok 16% wody czyli zbilismy zawartosc wody o 4%.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 października 2024, 07:21 - pn 

Rejestracja: 18 marca 2013, 21:12 - pn
Posty: 1465
Lokalizacja: woj. kujawsko-pomorski
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Beeman pisze:
Zakladajac ze mielismy 100kg miodu o zawartosci 20% wody to po odparowaniu 5 litrow bedziemy mieli 0k 84% cukru i ok 16% wody czyli zbilismy zawartosc wody o 4%.

Winno być:
Zakładając , że mieliśmy 100 kg miodu o zawartości 20% wody to po odparowaniu 5 litrów będziemy mieli 80 kg cukru i 15 kg wody , czyli razem 95 kg , czyli 15 litrów wody w 95 kg miodu daje 15,79 % wody, czyli zbiliśmy zwartość wody o 4,21%.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 października 2024, 16:42 - pn 

Rejestracja: 19 listopada 2009, 02:01 - czw
Posty: 3753
Lokalizacja: mad górną Mierzawą
Ule na jakich gospodaruję: 1/2 D
Czyli mamy już precyzyjne i ostateczne obliczenia.
Pozostaje do rozwiązania jeszcze zasadnicza kwestia - jak i z czego skonstruować amatorski "osuszacz", który zamontowany w obiegu zamkniętym wespół z 4 korpusami miodu, byłby w stanie zaabsorbować bez wydalania na zewnątrz 5 litrów wody. Warto przy tym mieć na uwadze to, że miód jest wysoce higroskopijny i istnieje ryzyko, że to miód właśnie wyciągał by więcej wody z osuszacza niż jakiś osuszacz z miodu.

_________________
Pozdrawiam, dziadek Józef


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 października 2024, 19:03 - pn 

Rejestracja: 11 marca 2020, 02:47 - śr
Posty: 524
Lokalizacja: Hamilton, Kanada
Ule na jakich gospodaruję: Langstroth
Miejscowość z jakiej piszesz: HAMILTON
lech pisze:
Beeman pisze:
Zakladajac ze mielismy 100kg miodu o zawartosci 20% wody to po odparowaniu 5 litrow bedziemy mieli 0k 84% cukru i ok 16% wody czyli zbilismy zawartosc wody o 4%.

Winno być:
Zakładając , że mieliśmy 100 kg miodu o zawartości 20% wody to po odparowaniu 5 litrów będziemy mieli 80 kg cukru i 15 kg wody , czyli razem 95 kg , czyli 15 litrów wody w 95 kg miodu daje 15,79 % wody, czyli zbiliśmy zwartość wody o 4,21%.
Wiedzialem ze jak nie uwzglednie tysiecznych czyli gramow to bedzie zle.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 października 2024, 19:21 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 marca 2021, 00:59 - pn
Posty: 455
Lokalizacja: Radomsko/Warszawa
Ule na jakich gospodaruję: wlkp 12r
Miejscowość z jakiej piszesz: Warszawa
JM pisze:
Pozostaje do rozwiązania jeszcze zasadnicza kwestia - jak i z czego skonstruować amatorski "osuszacz"


Tak to robi Bob, wydaje sie ze daloby rade zrobic to samo ale na mniejsza skale

https://www.youtube.com/watch?v=B2-w4P8BPsQ

https://youtu.be/IxiqnndpP-I?feature=shared&t=28


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 07 października 2024, 19:48 - pn 

Rejestracja: 18 marca 2013, 21:12 - pn
Posty: 1465
Lokalizacja: woj. kujawsko-pomorski
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Beeman pisze:
lech pisze:
Beeman pisze:
Zakladajac ze mielismy 100kg miodu o zawartosci 20% wody to po odparowaniu 5 litrow bedziemy mieli 0k 84% cukru i ok 16% wody czyli zbilismy zawartosc wody o 4%.

Winno być:
Zakładając , że mieliśmy 100 kg miodu o zawartości 20% wody to po odparowaniu 5 litrów będziemy mieli 80 kg cukru i 15 kg wody , czyli razem 95 kg , czyli 15 litrów wody w 95 kg miodu daje 15,79 % wody, czyli zbiliśmy zwartość wody o 4,21%.
Wiedzialem ze jak nie uwzglednie tysiecznych czyli gramow to bedzie zle.

Przecież tu nie chodzi o gramy i zaokrąglenia , tylko o błędny sposób liczenia procentów dokonany przez Kolegę.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 23 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

            



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji