FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 16 czerwca 2025, 10:27 - pn

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
Post: 17 czerwca 2024, 10:50 - pn 
Nowo zarejestrowani użytkownicy

Rejestracja: 28 stycznia 2022, 14:03 - pt
Posty: 10
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Warszawa
Ostatnio osoba, która ode mnie kupowała miód tegoroczny (17% wody) zwróciła uwagę na wieczko, że "pyka" tzn nie jest ani wklęsłe ani wypukłe. Powiedziała że do tej pory jak kupowała miody to miały wieczka wklęsłe.

Nigdy się nad tym nie zastanawiałem i dla mnie było oczywiste że wieczko nie będzie wklęsłe bo miodu się nie pasteryzuje i powietrze nie zostanie wypchnięte ze słoika w wysokiej temperaturze i nie wytworzy się podciśnienie w słoiku po ochłodzeniu.

Jednak w sklepowych słoikach wieczka faktycznie są wklęsłe.

Jak to jest robione?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 czerwca 2024, 11:17 - pn 

Rejestracja: 18 stycznia 2017, 12:19 - śr
Posty: 827
Lokalizacja: Kostarowce/Sanok
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Kostarowce
mwoj, Sklepowy miód jest sterylizowany tak jak mleko UHT. Miód jest przegrzany i dla tego niekrystalizuke. Jeżeli zaczyna krystalizować to od środka jak by winogrono w środku słoika

_________________
[email protected]
Pozdrawiam Tomek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 czerwca 2024, 12:15 - pn 

Rejestracja: 18 maja 2024, 06:42 - sob
Posty: 44
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Łódzkie
A co z HMF (Hydroksymetylofurfural czy jakoś tak)
To jest szkodliwe i powstaje najszybciej podczas podgrzewania miodu, a miód marketowy na bank jest badany.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 czerwca 2024, 12:52 - pn 

Rejestracja: 11 marca 2020, 02:47 - śr
Posty: 524
Lokalizacja: Hamilton, Kanada
Ule na jakich gospodaruję: Langstroth
Miejscowość z jakiej piszesz: HAMILTON
tomaszgenda pisze:
Sklepowy miód jest sterylizowany
[/quote] Nie wszystkie miody rynkowe są pasteryzowane. Aby odwirować i przefiltrować kilka ton miodu na godzinę, korpusy z ramkami umieszcza się w pomieszczeniu o temperaturze 40 C i suchym powietrzu na 24-48 godzin. Następnie trafia do odstojnika i do słoików jeszcze ciepły, dlatego wieczka są wklęsłe. Oczywiście podobnie będzie po pasteryzacji.
Wingrul pisze:
A co z HMF
Przy tej temp. nie bedzie wytwarzany.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 17 czerwca 2024, 21:58 - pn 
MODERATOR

Rejestracja: 02 kwietnia 2008, 22:09 - śr
Posty: 6787
Lokalizacja: Rzepiennik Biskupi
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Rzepiennik
Wingrul pisze:
A co z HMF (Hydroksymetylofurfural czy jakoś tak)
To jest szkodliwe i powstaje najszybciej podczas podgrzewania miodu, a miód marketowy na bank jest badany.

HMF jest szkodliwy podobno dla pszczół, kolega gotuje syrop od 20 lat i pszczoły ma ,nie padają.
Wieczko jest wklęsłe bo,miód do rozlania przez automaty musi być podgrzany i naturalnie później robi się wklęsłe, bo stygnie , od cała "technika" .

_________________
sprzedam odkłady na ramce wielkopolskiej
Było by niebo dookoła, gdyby każdy dał z siebie tyle co pszczoła.
autor B.B.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 czerwca 2024, 05:26 - wt 

Rejestracja: 18 marca 2013, 21:12 - pn
Posty: 1465
Lokalizacja: woj. kujawsko-pomorski
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Wingrul pisze:
A co z HMF (Hydroksymetylofurfural czy jakoś tak)
To jest szkodliwe i powstaje najszybciej podczas podgrzewania miodu, a miód marketowy na bank jest badany.

Aby nie wytworzył się HMF miód szybko podgrzewa się do temperatury około 70 st.C na krótki czas , a następnie szybko schładza.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 czerwca 2024, 07:08 - wt 

Rejestracja: 18 stycznia 2017, 12:19 - śr
Posty: 827
Lokalizacja: Kostarowce/Sanok
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Kostarowce
Do wytworzenia HMF od tęperatury ważniejszy jest czas ekspansji.

_________________
[email protected]
Pozdrawiam Tomek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 czerwca 2024, 07:09 - wt 

Rejestracja: 27 maja 2015, 18:49 - śr
Posty: 1930
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Rudawa
Czyli krótko mówiąc guzik warty jest taki miód...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 18 czerwca 2024, 11:08 - wt 

Rejestracja: 19 listopada 2009, 02:01 - czw
Posty: 3753
Lokalizacja: mad górną Mierzawą
Ule na jakich gospodaruję: 1/2 D
HMF (Hydroksymetylofurfural) powstaje z fruktozy i z glukozy.
Z syropu "buraczanego" nie, można go gotować i HMF'u w nim nie będzie.

_________________
Pozdrawiam, dziadek Józef


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 29 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

            



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji