FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 16 czerwca 2025, 00:45 - pn

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Wysokie Mazowieckie
Witam.
Mam pytanie ale od strony rolnika.
Zapytano mnie kilka razy co mają zrobić kiedy natkną się na postawione w ich polu bez uzgodnienia ule , czego sobie nie życzyli. Podpowiadam im o naklejeniu kartki na skrajny ul z prośbą o kontrakt.
Pozdrawiam.

Ule na jakich gospodaruję: Langstroth
Miejscowość z jakiej piszesz: HAMILTON
Ja bym postawil obok ogloszenie.
Sprzedam pszczoly, tanio. Tel "do rolnika"

Witam.Ten kto to zrobil to napewno nie jest pszczelarzem.Ja tez posiadam pszczoly.Rolnik powinien zglosic ten incydent na policję.W dzisiejszych czasach nie ma miejsc niczyich.Pozdrawiam kol. pszczelarzy.

Ule na jakich gospodaruję: Langstroth
Miejscowość z jakiej piszesz: HAMILTON
ydyp pisze:
Rolnik powinien zglosic ten incydent na policję.

Masz racje, ktos mu kradnie nektar i pylek z jego kwiatkow. I bezczelnie korzysta z jego ziemi stawiajac ule. Moze nie wie ze jego plony wzrosna nawet o 30%? W Stanach mozna dostac $400 za 10 dni, w Kanadzie $100 a w Polsce ....po gebię. Co kraj to obyczaj.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLP18
Miejscowość z jakiej piszesz: Siemianowice Śląskie
Dario pisze:
Witam.
Mam pytanie ale od strony rolnika.
Zapytano mnie kilka razy co mają zrobić kiedy natkną się na postawione w ich polu bez uzgodnienia ule , czego sobie nie życzyli. Podpowiadam im o naklejeniu kartki na skrajny ul z prośbą o kontrakt.
Pozdrawiam.

Przepraszam, ale kartki to powinien pszczelarz stawiać z prośbą o kontakt jeśli chce uzyskać zgodę, a w innej sytuacji wchodzi w szkodę i porzuca ule na prywatnym terenie... policja zgłoszenie szkody oraz narażenie życia ludzi oraz zwierząt gospodarskich i przepadek mienia po 3 dniach...skoro mu się ule wyroiły o osiadły na moim polu...

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 dadan
Piszecie o własności pola!!!??? A w konstytucji jest napisane,że ziemia należy do wszystkich obywateli. Czyli, że Ci co ją użytkują mają ją w tym czasowym użytkowaniu. W każdej chwili posłowie mogą zmienić prawo i zmienić właściciela.

Ule na jakich gospodaruję: wielkop.
zento pisze:
Piszecie o własności pola!!!??? A w konstytucji jest napisane,że ziemia należy do wszystkich obywateli. Czyli, że Ci co ją użytkują mają ją w tym czasowym użytkowaniu. W każdej chwili posłowie mogą zmienić prawo i zmienić właściciela.

Jak Waść z takim zrozumieniem jak do zapisów konstytucji podchodzisz do zagadnień pszczelarskich to strach się bać.

A co do tematu. Policja to może gdzieś tam na końcu, kartka z prośbą o kontakt i pewnie sprawę da się wyjaśnić normalnie. Takie sytuacje to będą najczęściej pomyłki, rolnik x pozwolił przywieźć pszczoły na swoje pole, ale tak się z pszczelarzem dogadał co do tego gdzie się ono zaczyna czy kończy, że tamten postawił na polu rolnika y.

MODERATOR
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: TrzyMiasto
zento pisze:
A w konstytucji...

A Kolega to tak na serio czy se "jaja" robi? :chytry: Ja kupując ten czy ów kawałek grajdołka, jestem z mocy prawa póki żyję - jego właścicielem co poświadczają stosowne dokumenty i ...coroczne podatki z tego tytułu. Tak samo jeśli chodzi o dzierżawę choć tu zawarta umowa jakby nieco luźniejsza. Nie mniej oby dwie formy własności, ustanawiają właściciela doczesnego jasno i precyzyjnie. Naruszenie tych praw przez stronę nieuprawnioną, niesie określone konsekwencje ale, na wniosek poszkodowanego.

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 dadan
ldawid, zapis konstytucjny, jest jasny. A co do własności to przepisy tym czasowe i rządzący mogą je zmienić, w każdej chwili. To tak jak z interpretacjami naszego sądownictwa. Każdy ma swoje racje???!!!!

Miejscowość z jakiej piszesz: Rzeszów
zento pisze:
ldawid, zapis konstytucjny, jest jasny. A co do własności to przepisy tym czasowe i rządzący mogą je zmienić, w każdej chwili. To tak jak z interpretacjami naszego sądownictwa. Każdy ma swoje racje???!!!!
Czyli mogę sobie u ciebie na (nie twojej ziemi ) postawić barak, i tobie to nie będzie przeszkadzało.

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Rudawa
Albo masz sieci komórkowej na 50m. Toż to cel publiczny i zdajsie nie trzeba specjalnych pozwoleń, wiec jeśli sąsiad za ogrodzeniem postanowi to może być problem żeby to powstrzymać.

A może pasiekę potraktować w ten sam sposób, w końcu to cel publiczny, pszczoły zapylają uprawy, którymi żywią się ludzie...

Interpretacji może być dużo.

MODERATOR
Awatar użytkownika

Miejscowość z jakiej piszesz: TrzyMiasto
zento pisze:
zapis konstytucjny, jest jasny

Tak. Kłania się tu art. 64 Konstytucji Rzeczpospolitej Polskiej ... prawo do własności.
Czyli podtrzymuję iż:
ldawid pisze:
jestem z mocy prawa póki żyję - jego właścicielem co poświadczają stosowne dokumenty i ..

no chyba, że
Cytuj:
Własność może być ograniczona tylko w drodze ustawy i tylko w zakresie, w jakim nie narusza ona istoty prawa własności

Co do "merituma" - stawianie uli pszczelich przez ich właściciela, bez zgody czy wiedzy właściciela gruntu - uchybia prawu własności.
Howgh

MODERATOR

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Rzepiennik
Ule bym zabrał postawił u siebie , zostawił kartkę i rachunek za usługę transportu
x3 lub 4 .
Ule mogły np; zagrażać naturalnym zapylaczom występującym w tym rejonie :nonono:

Awatar użytkownika

Beeman pisze:
ydyp pisze:
Rolnik powinien zglosic ten incydent na policję.

Masz racje, ktos mu kradnie nektar i pylek z jego kwiatkow. I bezczelnie korzysta z jego ziemi stawiajac ule. Moze nie wie ze jego plony wzrosna nawet o 30%? W Stanach mozna dostac $400 za 10 dni, w Kanadzie $100 a w Polsce ....po gebię. Co kraj to obyczaj.

Wiesz dlaczego w stanach płacą za zapytanie? Bo terytorium USA jest wielkości całej Europy + morze Śródziemne a pszczół mają mniej niż w Polsce. Małe na pszczelenie + duże odległości decydują o tym że jeśli ktoś chce mieć pewność za pylenia swoich upraw to musi za to zapłacić. W Europie a szczególnie w Polsce nie ma terenów bez pszczół dlatego pszczoły pracują za darmo a często pszczelarz musi zapłacić rolnikowi za możliwość postawienia uli na jego terenie bo to też jest uciążliwoscia

Awatar użytkownika

baru0 pisze:
Ule bym zabrał postawił u siebie , zostawił kartkę i rachunek za usługę transportu
x3 lub 4 .
Ule mogły np; zagrażać naturalnym zapylaczom występującym w tym rejonie :nonono:

musisz pamiętać że mieszkasz w Polsce i to by była kradzież.... W Polsce nie ma żadnego prawa własności, jesteśmy najwyżej dzierżawcami terenu do którego mamy prawo i płacimy za niego podatki. W każdej chwili dowolna instytucja państwowa czy prywatna może zrobić co będzie uważała na "naszym terenie" a w ostateczności w każdym momencie możemy zostać wywalaszczeni. Wystarczy zobaczyć co robią np z rolnikami gdy budowana jest jakakolwiek infrastruktura często prywatnych międzynarodowych firm, wpada ciężki sprzęt w uprawy i się grzebią przez rok albo i dłużej a rolnik ma tylko straty a żaden organ państwowy nie może nic zrobić bo mają ręce powiązane przepisami :haha:

Ule na jakich gospodaruję: Dadant 1/2
Miejscowość z jakiej piszesz: Paszenki
Kilka lat temu zgłaszałem systematycznie do weterynarii powiatu sąsiedniego, fakt przewozu uli na pożytek akacjowy na działce będącej nieużytkiem w/w starostwa. Po 2 latach, dopełniając formalnych zgłoszeń otrzymałem mailem odpowiedź mniej więcej takiej treści, aby nie zawracać *upy takimi zgłoszeniami. ;) I co o tym sądzicie?

Awatar użytkownika

Złote_pola pisze:
Kilka lat temu zgłaszałem systematycznie do weterynarii powiatu sąsiedniego, fakt przewozu uli na pożytek akacjowy na działce będącej nieużytkiem w/w starostwa. Po 2 latach, dopełniając formalnych zgłoszeń otrzymałem mailem odpowiedź mniej więcej takiej treści, aby nie zawracać *upy takimi zgłoszeniami. ;) I co o tym sądzicie?

Mam takie zdanie że w tym roku rozmawiałem z panią urzędnik w sprawie dzierżawy części działki bo cześć była już dzierzawiona Panu emerytowanemu urzędnikowi za grosze . Było wszystko pięknie ładnie pani powiedziała żeby wypełnić wniosek. A wczoraj pan listonosz przyniósł odmowę bo już działka jest wydzierzawiona a nie jest. Pan emerytowany urzędnik nie lubi sąsiadów a nie chce też płacić za dzierżawę całej nieruchomości i prawdopodobnie dlatego mnie zablokowali. Ot układy jak wszędzie

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]