FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 16 czerwca 2025, 00:37 - pn

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Beskidy
Witam

Sprawa dotyczy jednego ula. Zwykle rodnię mam na jednym lub półtora korpusie wielkopolskim. To wydaje się optymalnie. Ale mam też jedną rodzinkę z nad wyraz jurną matulą, której dałem dwa pełne korpusy, a i to zalatuje już malizną. W dodatku rodzinka bardzo miodna, i nawet na potrzeby telewizji polskiej śmiało mogę powiedzieć, że zbliża się do wydajności internetowych. Reszta rodzinek tradycyjnie, szału nie ma, ale jojczyć też nie uchodzi. Taka mocna rodzinka, tak sobie to tłumaczę, wynika z tego, że matulki zwykle są mojego chowu i jak jak to przy takiej menażerii się zdarza, są matulki słabe, w większości standardowe, ale zdarzy się i taki rodzynek, że willa 300metrów mu mała. Zatem rodnię mam na dwóch korpusach i... uwaga, uwaga... na to mam założoną miodnię z dwóch pełnych korpusów wielkopolskich. Wczoraj zerknałem i nie chciało mi się wierzyć - oba korpusy pełne miodu!
No i tu zaczynają się schody. Miodobranie zawszy robię z użyciem przegonki. Podłożenie pustego korpusu z suszem pod miodnię jest awykonalne, z prostego powodu - najpierw musiałbym dzwignąć oba korpusy z miodem, potem podłożyć pusty korpus z suszem, przgonka i na to z powrotem dwa korpusy miodu. Za ciężko to raz i dwa musiałbym chyba skorzystać z drabiny!
No i tu wpadłem na taki pomysł. A gdyby tak zdjąć te dwa korpusy miodni, przewieźć je na inną lokalizację, potrzymać parę godzin, aby poczuły osierocenie, poczym położyć je na korpus z młodą matką, oczywiście też za pośrednictwem przegonki. Miałbym tym sposobem i odkład i gotową do miodobrania miodnię.
No i oczywiście pytanie jest takie, czy ma to ręce i nogi, gdzie kryją się jakieś nieprzewidziane paści?

Pozdrawiam kombinująco Beeskit.

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Rzeszów
Jeśli nie wykonalne przez ciebie jest zdjęcie miodni i podłożenie przegonki ,to jak chcesz przewieść miodnie w inne miejsce - wtedy dasz radę a teraz to nie.

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Miejscowość z jakiej piszesz: Wrocław
stach56 pisze:
Jeśli nie wykonalne przez ciebie jest zdjęcie miodni i podłożenie przegonki ,to jak chcesz przewieść miodnie w inne miejsce - wtedy dasz radę a teraz to nie.

rodnie ma na 2korpusach i miodnie na 2korpusach a musiałby podłożyć kolejny kormus, czyli na szybko licząc to ostatni korpus miodni ma na 2metrach bo zapewne ul stoi na jakimś stojaku :mrgreen:

MODERATOR

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Rzepiennik
Złodziejki , na 95% :wink:

Ule na jakich gospodaruję: Langstroth
Miejscowość z jakiej piszesz: HAMILTON
A co to miodobrania nie mozna zrobic bez przegonki, zwlaszcza jednego ula.
Kolego jak chcesz zrobic odklad z pszczoly z miodni to sa prostsze sposoby na to i nie potrzeba do tego targac na inna pasieke korpusow z miodem. (bo to raczej zakrawa na komedie)

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Rzeszów
Bo to jest komedia, z jednym ulem.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]