kiban, jeżeli wszyscy by kupywali susz to by go w końcu brakło, gniazda poszerzaj węzą , gdy nie będzie pożytku czy nie pogoda to podkarmiając pszczółki wybudują sobie potrzebną ilość plastrów ale dodawanie węzy musi być stopniowe - dostosowane do siły rodziny/ odkładów , jeżeli masz 20 ramek z suszem to na 4 ule Ci wystarczy na poszeżanie gniazd wiosną .Ja nie miałem nic na wiosnę a jakoś sobie poradziłem i za zimowałem 2x tyle rodzin. Wiosną musisz pamiętać ,że są chłodne noce i musisz zachowac pewną świadomość ( aby nie stworzyć zbyt obszernego gniazda) bo jeżeli dodasz nadstawkę to powiększysz ul o 100% i może Ci rodzina

osłabnąć jak by przyszły chłody , ale jeżeli masz półnadstawki to na przemian :węza|susz|węza|susz(...) z jednej ramki wielkopolskiej wytniesz plaster przetniesz go na pół i wpraw w 1/2Wlkp (z jednej całej 2 półnadstawkowe plastry ) i przy powiększaniu nie stworzysz sytuacji w której pszczoły nie będą w stanie ogrzać całej kubatury gniazda .
Ale mówię o pożytkach wczesnych sady, mniszek jeżeli masz późniejszy termin pożytku towarowego to masz bardzo wygodną sytuację bo rodziny będą silne i spokojnie z węzą sobie poradzą.
Marcin
P.S Pszczoły wypacają wosk już od zakwitnienia agrestu czyli od połowy kwietnia i wcześniej...