FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 20 czerwca 2025, 07:07 - pt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ] 
Autor Wiadomość
witam wszystkich
mam okazje kupic ule warszawskie zwykle, czy moglby mi ktos powieziec ile w tym okresie pszczoly powiny obsiadac ramek, i jakie powiny byc moje pierwsze czynnosci do zrobienia... z góry dziekuje

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: l/n
powinny obsiadać tyle im potrzeba zależy od siły rodziny, żeby nie miały za ciasno. Mogą obsiadać nawet na 1 ramce :leży_uśmiech: Ja w moich WZ mam ok. 15 ramek.
Najpierw przywieź sprawdź stan rodzin(ile ramek czerwiu, czy jest matka) zobacz czy mają pokarm, Niech się oblecą po nowej okolicy. Jeśli będziesz miał pożytek to sobie przyniosą papu. Ale jeślli go nie ma, daj syrop 1:1. Narazie tyle przychodzi mi do głowy.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
powinny mieć 8 - 10 obsiadanych ramek na czarno żeby można było mówić o w miarę dobrej rodzinie, oczywiście dużo czerwiu, teraz już powoli z przewagą zasklepionego, no i sporo zapasu, na początek na pewno przegląd a potem to zależy od tego co zastaniesz, jeśli jest mało zapasu to wypadałoby uzupełnić, jeśli jest niewiele czerwiu możesz dać ze 2- 3 razy syropu 1;1 po ok 1l, żeby matki się trochę rozczerwiły, potem przerwa i zacząć karmić na zimę, no i obowiązkowo zabiegi przeciw warrozie.

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)

Tytuł:
Awatar użytkownika

...na zimę na 8-10 ramek i powinno wystarczyć , ja u siebie na warszawskich poszerzanych zostawiam na 8 ramkach

Tytuł:
dziekuje za pomoc! mam jeszcze jedno pytanie jak wycenilibyscie taki ul (warszawski zwykly) z pszczolami juz troche sfatygowany....

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miód odebrany, pszczoły przed karmieniem, ul trochę sfatygowany.... zależy co jeszcze dołożą do tego ula (podkarmiaczki, woszczyna, maty itp.) myślę, że 200 zł to max.

Tytuł:
MODERATOR
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: ,wielkopolski i 435x250
Miejscowość z jakiej piszesz: Czaszyn
A to ciekawa cena bo jakmiś zniszczy rodzine nieważne czy zniszczy ul czy nie państwo wypłaca ponad 500 zł odszkodowania

henry

Tytuł:
Awatar użytkownika

150-200 zł to za samą zdrową silną rodzine sie daje - w każdym razie to co widzę w mojej okolicy - rodzina na wlk.
A z ulem warszawiakiem sfatygowanym + 150 zł według mnie, raczej nie więcej.

Tytuł:
aha, no to ok, bo ten pan od którego kupuje zyczy sobie 200 zl za ul z pszczolami, w takim razie rozumie ze cena jest dobra

Tytuł:
Awatar użytkownika

...zawsze można się potargować (jeżeli ule są sfatygowane ) wiadomo że i zapasu na zimę musisz pszczołom dać ( dowiedz się czy miód był wirowany )za 150 zł tak jak Karlik napisał to cena ok

Tytuł:
Miosnik lasu pisze:
aha, no to ok, bo ten pan od którego kupuje zyczy sobie 200 zl za ul z pszczolami, w takim razie rozumie ze cena jest dobra

popatrz na dole forum jest nowe ogłoszenie
Sprzedam 100 rodzin po 150 zl
nie wnikam w szczegół ale zapewne to są Tego roczne odkłady doprowadzone do 10 ramek
takimi rodzinami zawsze warto się zainteresować

Piszesz że masz okazję kupić warszawskie zwykłe ule wraz z pszczołami
OK - tylko pomyśl że te ule mają po xxx lat
Nie mam nic przeciw typowi tego ula , jest to ul jak każdy (no trochę nie nowoczesny ) ale czy za rok czy dwa nie będziesz sam chciał ich zmienić na przykładowe korpusowe
W takim ulu o tej porze powinno być 17 ramek na czarno obsiadanych przez pszczoły i z przynajmniej z 10 z czerwiem
W tym roku siła rodziny w dużej mierze zależy od właściciela i od pożytków gdy są naturalne to rozwój jesienny jest na poziomie jak wyżej napisałem
jak nie ma pożytku to trzeba karmić by to uzyskać a jak właściciel nie karmi to piernik wie co w ulu jest poza ramkami
Nim coś Kupisz warto się temu solidnie przyglądnąć by na wiosnę nie okazało się że kupiłeś starego grata za 200 zł

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 Dadanta
Zakup samych rodzin czy z ulami bywa czesto okazja.
Jeden z moich kolegow w dniu dzisiejszym pojechal obejrzec 20-pniowa pasieke do kupienia w calosci po 100,- PLN/pien.
Wg wstepnych informacji pszczoly sa zdrowe, zadbane, rodziny silne i juz wstepnie przygotowane do zazimowania - tylko jest chyba ze trzy rodzaje uli.
Ule nie sa nowe, ale prawdopodobnie tez zadbane.
W najblizszym czasie bede wiedzial czy transkacja doszla do skutku.
Jak z tego wynika, mozna jeszcze czasem znalezc cos ciekawego i calkiem w przyzwoitej cenie.

Tytuł:
dzisiaj bylem ogladac i wsumie jestem zadowolony, ule sa robione wlasnorecznie przez tego pana jeden jest z tego roku w stanie powiedzial bym bardzo dobrym drugi troszke starszy i gorszy ale zadbany takze mysle ze pociagnie jeszcze pare lat, co do kondycji pszczul to obsiadaja ok 10 ramek, jest czerw ale miodu malo, podobno w tym sezonie tak wogole mu sie malo udalo tego miodu zebrac...... a i co mnie pozytywnie zaskoczylo pszczoly sa bardzo lagodne, ogolnie pierwszy kontakt z pszczolami bardzo udany :oczko:

Tytuł:
No to super - śmiało wchodź w to - pszczoła pieniądz nosi + nauczysz się czegoś nowego

Tytuł:
witam ponownie.... ul juz jest u mnie (wyszlo tak ze tylko jeden:( ) ....i teraz moje kolejne pytanie jak najlepiej walczyc z waroza przed zima?

Tytuł:
Awatar użytkownika

No jak masz ul to z warrozą nie ma co walczyc ... najlepiej walka wychodzi gdy w ulu są jeszcze pszczoły :) :leży_uśmiech:

A tak na powaznie jeśli juz szykujesz rodzinki do zimy ułuż gniazdo tak by były w nim same jasno brązowe ramki, bez dziur i ubytków.
Mateczka musi być zdrowa i czerwiąca.
Możesz zacząć podkarmiać pszczoły syropem - mi na solidną pszczelą rodzinę na wlk - wychodzi po 10-12 kg cukru na rodzine. Równocześnie mozesz zawiesić paski warrozobójcze lub odymiać Apiwarolem AS - co 2 tyg trzy razy, lub przy wiszacych paskach co 2 tyg stosować beevital hive clean :) Pszoły powinny być zdrowe :pojedynek: i silne;)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warsz. posz. wklp korp
apiwarol stosuje się co 4-6 dni, 3-4 razy, tak żeby działaniem amitrazy objąć caly jeden cykl rozwoju pszczoły, jak masz paski w ulu to lepiej niczym nie polewać, na bevital to już trochę późno, bynajmniej nie na sam bevital, najlepszy i najprostszy sposób to apiwarol,

Pozdrawiam Wszystkich, którzy kochają pszczółki :)

Tytuł:
Awatar użytkownika

tak bivital tylko to za mało ale na pewno nie za późno na niego ... najlepiej działą i tak w mniejszych temperaturach poniżej 25 i w dół ... wiec właśnie teraz najlepszy okres i we wrzesniu na jego stosowanie ... równoczenie z innym zabiegiem

Tytuł:
jeszcze jedno mnie niepokoji.... co to moze oznaczac jak spora liczba pszczól dosyc chaotycznie lata przy wejsciu do ula, gdzies mi sie obilo ze moga tak reagowac na brak matki...

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
ja bym stawiał na oblot młodej pszczoły - przegrę

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5

Tytuł:
czyli wszystko wporzadku?

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
jeśli miało to miejsce miedzy 12.00 a 16.00, jak było ciepło i po około 1-2 godzinach wróciło do normy to moim zdaniem wszystko jest OK

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5

Tytuł:

Miłosnik lasu Masz wszystko w porządku, gdy nie masz doświadczenia najprościej i najskuteczniej odym Apiwarolem 4 razy co 4 dni, później popraw 1 raz co miesiąc dopóki pszczółki latają . Gdy się ochłodzi ,ale będzie dzień gdy pszczółki będą się oblatywać możesz polać roztworem kwasu szczawiowego lub czymś co zawiera KS.

Tytuł:
dzieki za odpowiedzi wszystkim... juz zamówilem apiwarol :oczko:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]