FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 17 czerwca 2025, 07:24 - wt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Co robić
Awatar użytkownika

Wymieniłem w tym roku 7 matek czerwiły ładnie rodzinki pozostawiłem na 9 ramkach i podkarmiłem teraz obsiadają zaledwie 6 a góra 7 ramek jest jeszcze troche czerwiu pszczoły noszą jakiś żółty pyłek ale pszczół ubyło i boję się że nadal ubędzie szkoda mi połączyć i wyrzucać młode matki na ilu ramkach mozna naj mniej pozostawić ule wielkopolskie

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp
marekk, nawet na 4-5 ramkach mozna zimowac, ale
-wiadomo,ze rodzinka slabsza ma wieksze problemy z przezyciem
-zalezy od tego ile ramek czerwiu krytego miales pod koniec sierpnia

Tytuł:
Awatar użytkownika

marekk, tak jak pisze Adidar - 4 ramki ,
ale możesz też dla poprawy warunków cieplnych zazimować dwie rodzinki w jednym ulu - niewiem jakie masz dennice i czy masz możliwośc uruchomic zapasowy wylotek , jeśli masz wówczas ul dzielisz na połowe szczelnym zatworem i wtawiasz jedna rodzinę przy jednym wylotku , druga przy drugim odziela je zatwór ale ciepełko wymienia się tylko wylotkami bez przeciągów .
Dobrze jest jeszcze przy słabych rodzinach ustawić juz do zimowli ramki na zabudowę ciepłą, kwadratowe wiekopolskie z denicą odejmowaną dają takie możliwości - ale niewiem czym dysponujesz.

Pozdrawaim Szczupak :zeby:

Tytuł:
4 ramkowych rodzin sie nie zimuje nawet jakby był to dadant z tego kokosów nie bedzie
gospodaruje na ramce wielkopolskiej i 6 ramkowe rodziny (odkłady które sie nie rozwineły) oraz kilka co osłabiłem późną wymiana matek , łacze na zime w tym roku połaczyłem 20 rodzin ze 116 zbiłem na 96 ,ale ogólnie nie narzekam zrobiłem sporo odkładów i na przyszły rok stawiam drugą pasieke he he oby tylko przezimowały zdrowe :)

Tytuł:

Ja bym poniżej 6 ramek nie zimował, jeśli będą za słabe wiosną może Ci nie zostać prawie nic, Możesz połączyć w ten sposób że z trzech zrobisz dwie.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: l/n
Co za problem na wiosnę dołożyć parę ramek czerwiu od silnych rodzin, oczywiście jak przezimują.

Tytuł:
MODERATOR
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: ,wielkopolski i 435x250
Miejscowość z jakiej piszesz: Czaszyn
Piszesz ze jest troche czerwiu ale ile ,stara pszczola ci sie spracowala przy zakarmianiu a trzecia sprawa jak z warroza?

henry

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: brak
bialymis71 pisze:
Co za problem na wiosnę dołożyć parę ramek czerwiu od silnych rodzin, oczywiście jak przezimują.

i to jest moim zdaniem błędne rozumowanie. Po co osłabiać silne rodziny wiosną ? Nie od dzisiaj wiadomo ze jedna silna rodzina przyniesie więcej miodu jak dwie słabe. Nie po to się człowiek męczy jesienią aby zazimować jak najsilniejsze rodziny tylko po to aby je osłabiać wiosną !

Odbierać czerw z silnych rodzin można, a nawet trzeba w maju, ale nie wcześniej. Słabe łączyć.

marekk, jak pszczoły traktujesz jako hobby to nic nie kombinuj z łączeniem. Zastanów się gdzie popełniłeś błędy podczas układania gniazda na zimę (za szybko, za duże, brak czerwienia matki w odpowiednim czasie) abyś w przyszłym roku nie musiał się martwić ze coś jest źle.

Teraz proponuję ostatnie ramki dać na dennicę i lekko odsklepić. Jak będą przenosić pokarm to odsklepisz całą ramkę. Zapowiadają deszcze i ochłodzenie i nie wiadomo jak to będzie.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski styropianowy
I to są święte słowa popieram kolegę :brawo: w 100% nauka kosztuje ale też rozwija pozdrawiam :brawo:

Tytuł:
pewex pisze:

marekk, jak pszczoły traktujesz jako hobby to nic nie kombinuj z łączeniem. Zastanów się gdzie popełniłeś błędy podczas układania gniazda na zimę (za szybko, za duże, brak czerwienia matki w odpowiednim czasie) abyś w przyszłym roku nie musiał się martwić ze coś jest źle.

Teraz proponuję ostatnie ramki dać na dennicę i lekko odsklepić. Jak będą przenosić pokarm to odsklepisz całą ramkę. Zapowiadają deszcze i ochłodzenie i nie wiadomo jak to będzie.

Najwidocznie pozostawiłeś zbyt obszerne gniazda po przerobieniu cukru ubyło pszczół
Ja to zawsze przewiduję więc z cieśniam ich na maksa i już nic nie robię
spokojnie powinny przezimować nawet na 5 ramkach byle był w nich pokarm
zrób tak jak proponuje kol
Pewex

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WZ, WP, wlkp
Zeszłego roku jedną z rodzin zimowałem na 6 ramkach wlkp. Zastanawiałem się co z tego będzie na wiosnę a jak się okazało pózniej ta rodzina szybko doszła do maksymalnej siły. Co więcej - czerwiem z niej zasilałem w pózniejszym okresie małą rójke. Ogółem była ta rodzinka przez sezon na 11 ramkach i co ciekawe nie miała mimo znacznej siły w ogóle chęci do rójki. W tym roku zimę spędzi na 8 ramkach. Marekk pytasz na ilu ramkach wlkp najmniej mozna zimować - wystarczy że gniazdo będzie dostosowane do siły rodziny i to w znacznej mierze niweluje problemy zimowli o których koledzy wspominali wyżej.

Pozdrawiam.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
w tamtym roku zazimowałem 2 pozne odkłady, były na 5-6ramkach typu langstrotha tyle ze zabudowa ciepła, ociepliłem je bardzo mocno a pozostałe były na zabudowie zimnej ocieplone pojedynczym kocem (w ludym dopiero docieplałem) i wszystkie pięknie przezimowały, jednak najszybciej na wiosne rozwijały sie właśnie te odkłady.... to chyba zasługa ciepłej zabudowy

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: l/n
marekk pisze:
szkoda mi połączyć i wyrzucać młode matki

odpowiedziałem zgodnie z jego prośbą.
Jak na wiosnę zabierze po jednej ramce z silnych rodzin, to tak bardzo nie zubożeją.
Ja zimuję odkład robiony początkiem sierpnia na 5 ramkach wz. Zobaczę co z niego będzie na wiosnę.

Tytuł:

Można też wycofać matki z połowy rodzin, i połączyć je po dwie, dzięki czemu będzie większa pewność że przezimóją, i w takich połączonych rodzinach będzie więcej czerwiu wiosną, niż w sumie w dwóch małych. Wycofane matki można zimować w 2-ramkowych mini odkładach, wszystkie razem w jednym korpusie, przedzielone szczelnymi przegrodami, a wiosną duże rodziny spowrotem podzielić i połączyć z odkładami, żeby była w nich matka. Ale nie ma paniki, ja np. w zeszłym roku zazimowałem 2 odkłady na 5-ciu, a 1 na 6-ciu ramkach Ostrowskiej, i wszystkie przezimowały.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]