FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 17 czerwca 2025, 13:23 - wt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wz i Wp
Hej mam takie pytani ostatni przegląd zrobiłem 12 września w trakcie pólowy dokarmiania kture skonczyłem 15 września 0d 15 zaczełem odymia zabieg powtarzałem co 5 dni 3 krotnie przypomne że wiosną odymaiłem 2 krotnie pszczółki mam w dobrej kondyci systematycznie wycinałem mateczniki zero rojenia rodziny mocne zazimowałem na ulach wz 7-10 ramek 3 roziny i wp 7-9 ramek w lipcu obsiadali wz do 16 a wp do 14 ramek zbiory były dobre nie narzekam a teraz czekam na piekny słoneczny dzień zapowiadają na weekend chce dokona ckrutkiego wglądu jak śadice na co zwrucic szegulna uwage mogły sie pszczólki masowo osypac>???? po obserwaći w miare słoneczne dni w 6 mojch ulach pszczułki zywo i dużą iloscią latają i zbierają z gorczycy którą posiałem i 4 dni temu pięknie zakwitłą proszę o wypowiedzi z góry serdeczne Dziękuje..... : :oczko: :oczko: :oczko: :oczko:

Tytuł:
Jak nie dawales pasków , gnizado do zimowli ułozyłeś podcza ostatniego przegladu to tak prawdę powiedziawszy nie ma co zagladać do wszystkich uli , wyrywkowo możesz sprawdzic kilka podnosząc powałke czy siedzą i jaka siła i chyba tyle.

Tytuł:

Niema po co, chyba że dla zabawy :oczko:

Tytuł:
Hee z Ciekawości to możesz wyjąć wkładkę wylotowa i wieczorkiem przyswiecić latarką w wylot powinienes widzieć pszczółki o ile masz możliwość widzieć ramki
Jak już tak bardzo chcesz sprawdzić czy wszystko jest OK to weź podczas dnia ale gdy temp będzie ok 8-10 stC wyciąg beleczkę przy ostatniej ramce a desce zatworowej czy tam są pszczoły jak są to Bardzo Super jeżeli nie ma to wyciąg następna powinny być
Tym że nie będą obsiadać ostatnich skrajnych uliczek to się nie przejmuj bo czym zimniej tym bardziej zacieśniają kłąb ( broń Cie zabrać te ramki ) bo z nastaniem ocieplenia pszczoły się rozluźnia i zajmą uliczki ;-)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wz i Wp
Witam dzięnkuje za odpowiedzi wiecie teraz pogoda nie pozwala ale jak się ociepli to tak z ciekawośći zajrze na minutke na ostatnia rameczke i napisze pozdrawiam Z Podlasia.... :oczko: :oczko: :oczko: :oczko:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: dadan.wlkp
Ja mam trochę inne pytanie a nie chcę zakładać nowego tematu . Dzisiaj w jednym z uli z tegoroczną matką zauważyłem że po wylotku spacerowały trutnie 3 szt. , odlatywały i przylatywały nie wiem czy te same czy inne, pszczoły wpuszczły je do ula. Wydaje mi się że o tej porze roku nie powinno już być trutni? Rodzina bardzo silna, matkę miały wymienioną początkiem czerwca.

Tytuł:
Nie martwiłbym się, skoro pszczoły ich same nie usunęły oznacza to że jeszcze to zrobią, u mnie też jeszcze widziałem trutnie. Pszczoły wiedzą czy i kiedy należy się pozbyć trutni. ;-)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]