FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 16 czerwca 2025, 16:48 - pn

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość

Witam!
W dniu dzisiejszym odwiedziłem pasiekę. W większości uli wylotek zasypany był całkowicie śniegiem, więc postanowiłem je nieco odśnieżyć - wiem, że może nie powinienem, ale stało się.
Pytanie dotyczy natomiast takowej kwestii. Otóż w kilku ulach przy odgarnianiu śniegu zauważyłem kilka, kilkanaście martwych pszczół - jakby padły przy próbie odśnieżania. Wypadły razem ze śniegiem z wylotków.
Czy to zjawisko jest normalne, nie powinny teraz siedzieć w kłębie i odpoczywać -od dwóch tygodni pogoda iście zimowa.
Pozdrawiam!

Tytuł:
spoko kolego, nic się nie dzieje, mogły przed opadem śniegu zostać na przykład wyniesione martwe i śnieg przyprószył...i widzę że wiesz że najlepiej dla nich będzie jak w spokoju doczekają wiosny... :piwko:

Tytuł:
Kilka dni temu zauwazyłem to samo tak jakby próbowały odsniezać zasypany wylotek
u mnie zauwazyłem wiekszy osyp 20-50 pszczół.

Tytuł:

Dziś byłem w pasiece i niektóre rodziny pszczele wynośiły martwe pszczoły przed wylot.ogólnie boje się że nie wytrwają do wiosny.czy to wszystko normalne jest :piwko:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Koledzy bez obawy pszczoly wiedzą co robią - jeżli prawidłowo przygotowane do zimowli to się niczego nie obawiajcie - i co najważniejsze nie przeszkadzajcie im doczekać w spokoju do oblotu , no może 5-7 dni przed oblotem.

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: D 1/2
jv2m pisze:
im doczekać w spokoju do oblotu , no może 5-7 dni przed oblotem.
Witam . Juz kilka razy spotkałem sie z zaleceniami wymiany dennic lub podmiatania kilka dni przed oblotem. Ja taki termin tych czynności uważam za najgorszy z możliwych. Pszczoły mają za sobą często kilkumiesięczne przesiadywanie w ulach,jelito wypełnione do granic możliwości i każde stuknięcie może powodować że będą oddawać kał wprost na plastry czy nie lepiej poczekać aż się wypróżnią i dopiero wymienić dennice ? Pozdrawiam.

Tytuł:

ma.rek pisze:
czy nie lepiej poczekać aż się wypróżnią i dopiero wymienić dennice

Jeśli Potrafisz przewidzieć datę oblotu to lepiej to zrobić tuż przed oblotem, własnie o to chodzi aby osypu nie wynosiły pszczoły tylko miały już czysto i nie miały z nim kontaktu.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: KLASYCZNY WIELKOPOLSKI
ma.rek pisze:
czy nie lepiej poczekać aż się wypróżnią i dopiero wymienić dennice ?

Jasne że lepiej byłoby poczekać .Tylko rodziny po oblocie błyskawicznie sprzątaja dennice a jak jest 100 dennic do podmiany i do opalenia(ja tak robię) to przy 20 dennicy zorientujesz się ze w 80 pozostałych juz masz posprzatane.Pozdrawiam

Tytuł:
anZag pisze:
ma.rek pisze:
czy nie lepiej poczekać aż się wypróżnią i dopiero wymienić dennice

Jeśli Potrafisz przewidzieć datę oblotu to lepiej to zrobić tuż przed oblotem, własnie o to chodzi aby osypu nie wynosiły pszczoły tylko miały już czysto i nie miały z nim kontaktu.

A po co czekać i coś przewidywać
Ja to robię co roku przed oblotem w lutym
gdy jest temp ok 6-10 st C podnoszę korpus odstawiam na bok podmieniam dennice i korpus z powrotem przy tej temp nic pszczoła nie grozi a z ula nie wylatują tak chętnie
Owszem można to robić nawet dwa razy w zimie ale czy jest sens :?: no chyba że komuś się bardzo nudzi
Podczas oblotu nie należy przeszkadzać pszczołom zaglądając do uli ani nic bo każda która wyleci z uliczki ma problem z trafieniem do wylotu

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
To że troszczymy się o nasze kochane pszczółki dobrze o pszczelarzu świadczy.
Lecz należy przy tym zachować umiar żeby nie poprawiać Matki Natury. :nonono:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]