FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 17 czerwca 2025, 16:13 - wt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski
Witam mam taka sprawe, bedzie mi stolarz robił ule, zajmuje sie on tez troche pszczelarstwem ale robi ule wyłacznie dla siebie i tylko ule wielkopolskie.
Ja natomiast potrzebuje ula warszawskiego poszerzanego i wykonawca nie jest zorientowany do konca ile powinno byc ramek gniazdowych, czy wystarczy 12 ??
Dodam ze bedzie do tego nadstawka jeszcze, i tak sobie mysle ze jak bedzie to 12 ramek gniazdowych to i powinna byc nadstawka na całosci czyli równiez 12.
Widziłem na allegr ul warszawski 18ramek gniazdowych plus nadstawka 18 na całosci.
Co o tym myslicie moze ktos cos podpowie z doswiadczenia ???
Jestem poczatkujacy i szukam praktycznego rozwiazania

Tytuł:
A powiedz kolego czemu chcesz akurat warszawskiego poszerzonego, masz już takie ule i takiego chcesz z uwagi na zapas ramek i nadstawek? Ja mam wykonane przez Bogdana (BoCiAnK) warszawskie ale zwykłe z tym że chciałem i mam 20-sto ramkowe sam oceń tutaj kliknij. Co do warszawiaka poszerzanego to zgodnie z tabelą jaka jest zamieszczona w książce "Gospodarka pasieczna" Ostrowskiej powinien mieć 14 ramek gniazdowych o wymiarach 300x435 i 14 nastawki o wymiarach 360x130 gdyż taka powierzchnia plastrów w gnieździe zapewni dość miejsca rodzinie na rozwój i na składanie w plastrach miodu nie będąc jednocześnie za małą objętościowo a tym samym przy odpowiedniej gospodarce w takim ulu nie powinno dojść do rójki o ile nie będziesz trzymał pszczół, które mają do niej wysoką skłonność. ;-)

Tytuł:
Awatar użytkownika

wiedziałem ze bedzie pytanie, dlaczego warszawski, mianowicie mam kilka uli tylko na wlasne potrzeby i miedzy innymi jest to ul warszawski, jestem z niego zadowolony łatwo mi sie przcuje dodam ze dopiero zaczynam przygode z pszczołami.
Ule stacjonują koło domu tak ze nie mam potrzeby transportowac ich i meczyc sie z ciężarami.
Chce teraz zakupic wlasnie warszawski ale z nadstawka i zobacze jak to bedzie sie sprawowac.
Co do tego ula co piszesz to widziałem go juz wczesniej, kawał dobrej roboty moim zdaniem solidna praca

Tytuł:
No ok chcesz warszawiaki i moim zdaniem to dobry pomysł skoro zaczynasz przygodę z pszczołami ale napisałeś wcześniej że chcesz warszawiaka poszerzanego a ja mam zwykłe - one się różnią. W tym poście teraz już nie napisałeś czemu ma być poszerzany, domyślam się tylko że masz nadmiar ramek i nadstawek tego rozmiaru. ;-)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Edytowałem wczesniejszy post na temat ula twojego, poszerzany dlatego ze mam troche ramek wlaśnie i szkoda aby sie zmarnowały nadstawek nie mam dopiero sa w planach.
Ale chyba nie ma znacznej róznicy miedzy poszerzanym a zwykłym, nie patrzac na wymiary to ten sam ul

Tytuł:
Niby nie ma ale jednak, jak kiedyś będziesz przechodził na wielkopolskie to myślę że łatwiej będzie z zwykłego niż z poszerzanego. Może jeszcze ktoś kto gospodarował na poszerzanych coś ci napisze bo ja na takowych nie gospodarowałem. W mojej ocenie jakoś warszawskie zwykłe są zgrabniejsze. ;-)

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: inny
Masz 3 możliwości budowy WP. Na 20-24 ramki bez nadstawki. Dawny uznany na 16 ramek i nadstawka na ramkę 1/2 wielkopolska. Oraz 9-10 ramek warszawskich poszerzonych jako rodnia i korpusy nadstawkowe jako miodnia , ul budujesz tak by jako nadstawka pasował standardowy korpus wielkopolski lub ostrowskiej

Tytuł:
wojciechmoro pisze:
Oraz 9-10 ramek warszawskich poszerzonych jako rodnia i korpusy nadstawkowe jako miodnia

Wojtku ale w takim ulu powierzchnia całkowita plastrów użytkowych zarówno gniazdowych jak i nadstawkowych będzie za mała dla silnej rodziny i będzie mu trudno opanować rójkę.

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: inny
Nie zrozumieliśmy się ul ( rodnia na ramkę warszawską poszerzoną ) ma być tak zbudowany by można dodawać standardowe nadstawki ostrowskiej lub wielkopolskie 1lub2 lub więcej prowadząc gospodarkę nadstwwkową . Natomiast zimować na 9 ramkach WP rodni , problem poszerzania nie istnieje ,zalety zimowli na WP mamy .

Tytuł:
Chyba że tak, choć zimować na 9 WP czy aby nie za dużo? na 7 silna rodzina myślę starczy by obsiadały na czarno do zimowoli. ;-)

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: brak
zastanów się czy dla zaoszczędzenia teraz kilku złoty na ramkach które już masz nie popłyniesz z kasą w przyszłości jak będziesz chciał zrezygnować z WP na rzecz innych uli? Lepiej przemyśleć wszystko na spokojnie i pójść od razu w korpusowe ule.

Przez kilka lat gospodarowałem w warszawskich poszerzanych na 16 ramek i są zdecydowanie za małe. Tak jak napisał wojciechmoro min 20-24 ramki. Ale taki ule jest niewygodny w transporcie i zajmuje dużo miejsca na przyczepie.

Jak dla mnie wszystkie leżaki maja jedna wadę: jeśli chce się na jesieni łączyć po dwie rodziny do kupy to nie wiadomo jak gniazdo ułożyć ! Powiedzmy ze jest koniec sierpnia-początek września i w obu rodzinach jest po 5 ramek z czerwiem i kilka ramek z pyłkiem. Jak ułożyć gniazdo nowej połączonej rodziny ? z ilu ramek ?
W korpusowym nie ma z tym najmniejszego problemu - po prostu stawiasz jeden korpus na drugim

Tytuł:

wczoraj oglądałem ul poliuretanowy wielkopolski 12 ramkowy producenta z Pruchnika.
i to ten typ ula może być odpowiedni.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Chyba jednak zmienie zdanie, wszyscy odradzaja WP, wprost tego nikt nie mowi ale po co sie cofac do tyłu, trzeba isć z przyszłością.
Byłem wczoraj w Pruchniku ale w innej sprawie i zapomniałem ze mozna tam zobaczyc ule z poliuretanu.
Bedzie to ul wielkopolski na 100% bo mam takowe 2 które sa w rozsypce i na wiosne musze ta rodzinke przeniesc do nowego domku i zniknie mi problem bo miałem w planie kombinowac jak z Wielkopolskiego przeniesc je na WP a teraz ten problem zniknie.
Tylko teraz dylemat mam, drewno czy poliuretan ??
Wypowie sie ktos na temat tego ula???
Jak wyglada zimowla na tych korpusach??http://www.miodoland.pl/pl/wielkopolski.html

Tytuł:

spytaj producenta, albo umów się na wiosnę.

Tytuł:
Kolego jeśli pasiekę będziesz miał stacjonarną i nie zamierzasz z nią jeździć i przewozić uli bierz drewniane. Poliuretanowe nie mają z nimi porównania jeśli chodzi o jakość materiału, trwałość ula i bardziej zbliżone naturze pszczelej warunki w ulu. ;-)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Cordovan pisze:
Kolego jeśli pasiekę będziesz miał stacjonarną i nie zamierzasz z nią jeździć i przewozić uli bierz drewniane. Poliuretanowe nie mają z nimi porównania jeśli chodzi o jakość materiału, trwałość ula i bardziej zbliżone naturze pszczelej warunki w ulu. ;-)

tu masz racje, co natura to natura

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski styropianowy
kiko pisze:
Tylko teraz dylemat mam, drewno czy poliuretan ??
Wypowie sie ktos na temat tego ula???
Jak wyglada zimowla na tych korpu

Mam 3 ule poliuretany właśnie od Sęka.Dla mnie bajka.Super wykonanie.12ramkowe korpusy pozwalają na swobodę ,mam w nich po 11ramek.Pszczoły nadbudują troszkę ramki górą ,ale więcej luzu niż w 10ramkowych.
Daszki tak samo wysokie jak Babika pozwalają na umieszczenie podkarmiaczki na powałce bez dodatkowego korpusu.Cena niższa niż za porównywalne styropianowe.

Tytuł:

Co do zimowli to mam na jednym korpusie.10 ramek -ostatnia węza jako osłonowa zamiast zatworów.Na to powałka odsłonięty jeden pajączek z tyłu.W daszku jeden otwór wentylacyjny otwarty też z tyłu.

Tytuł:
Awatar użytkownika

co to jest ten pajaczek ??? moze głupie pytanie ale słysze to juz kilka krotnie a nie wiem co to takiego.
I jaka jest zabudowa w tych ulach poliuretanowych zimna czy ciepła ??
Gosc ma w ofercie ul wielkopolski lezak i stojak ja roznicy nie widze, to jest ten sam typ ramki tylko ze jeden sklada sie z wielu korpusów a drugi z jednej nadstawki, czy jeszcze czegos nie dostrzegam??
Zawsze myslałem ze jak chodzi o stojak to jest ramka jak w Warszawskim wasko wysoka

Tytuł:

kiko pisze:
ma w ofercie ul wielkopolski lezak i stojak
http://Nie pamiętam by miał w ofercie leżak.Pajączek to zakratowany otwór w powałce do podkarmiania i wentylacji. Na stronie www.miodoland.pl jest dokładne omówienie ,fotki i cennik
Te które brałem to stojaki dwa korpusy powałka dennica daszek i komora podkarmiaczki-(korpus apipol) zamiast niego brałem 1/2 dadant do niej włożę typowe ramki 1/2wkp. Zabudowa jako wkp tylko na ciepło

Tytuł:

sławek k.
a jaką pszczołe w nim obsadziłeś?
rozumiem że nie poławiasz obnóży pyłkowych?

Tytuł:

Krainka victoria i kundelki od ojca.W tym roku będę wymieniał matki na Prima ,Gema
chcę zrobić kilka odkładów.Zamówiłem też odkłady od P.Trzybińskiego ct46 i sklenary z Miodolandu.To moje początki na swoim,ojciec praktycznie nie wymieniał matek.
Pyłku nie poławiam.Jeśli zacznę to na ulach Babika.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]