FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 17 czerwca 2025, 10:16 - wt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Ciekawostka!!!
Post: 20 lutego 2011, 13:00 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lutego 2011, 12:33 - sob
Posty: 24
Lokalizacja: Lubelskie
Ule na jakich gospodaruję: warszawski poszeżony
W zeszłm roku znajomy posiał około 3 hektary wyki jarej w odległości mniej więcej 1 km. od mojej pasieki. Cikawa sprawa związana z tym była, bo pszczółki nie zaglądały do kwiatków tej że wyki tylko zlizywały nektar z łodyg. Pierwszy raz zaobserwowałem takie zjawisko. Może ktos ma wytłumaczenie tej ciekawostki? Z Pszczelarskim Pozdrowieniem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 20 lutego 2011, 15:19 - ndz 
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 grudnia 2007, 15:35 - sob
Posty: 3496
Lokalizacja: ślonsk
Bo to była spadz. Ja widziałem jak pszczoły siadały na lisciach trzciny i lizały spadz. Pozdrawiam miły_marian


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 20 lutego 2011, 15:42 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 grudnia 2009, 18:32 - wt
Posty: 2159
Lokalizacja: Płock
maniek444 i już wszystko wiesz !

_________________
waldek6530


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 lutego 2011, 15:50 - ndz 

Rejestracja: 28 lutego 2010, 20:12 - ndz
Posty: 384
Lokalizacja: Warszawa
maniek444 pisze:
W zeszłm roku znajomy posiał około 3 hektary wyki jarej w odległości mniej więcej 1 km. od mojej pasieki. Cikawa sprawa związana z tym była, bo pszczółki nie zaglądały do kwiatków tej że wyki tylko zlizywały nektar z łodyg. Pierwszy raz zaobserwowałem takie zjawisko. Może ktos ma wytłumaczenie tej ciekawostki? Z Pszczelarskim Pozdrowieniem.


Witam.Pszczoły nie sięgają do nektaru ,jest za głęboko. Jeśli wcześniej nie odwiedził kwiatu trzmiel, który przegryza kwiat z boku, pszczoły nie mogą korzystać z tej stołówki.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 20 lutego 2011, 16:47 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lutego 2011, 12:33 - sob
Posty: 24
Lokalizacja: Lubelskie
Ule na jakich gospodaruję: warszawski poszeżony
Więc jaki miód pszczólki przyniosły? Spadziowy czy nektarowy? Szkoda że nie przyjrzałem kwiatom wyki czy czasem nie były uszkodzone.

_________________
"Jeśli pszczół zabraknie, ludzkość przetrwa cztery lata"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 20 lutego 2011, 22:00 - ndz 
Skoro piszesz że zbierały z łodyg to pobierały spadź jaką wytwarzała mszyca żerująca na tej wyce. ;-)


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: 21 lutego 2011, 09:51 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lutego 2011, 12:33 - sob
Posty: 24
Lokalizacja: Lubelskie
Ule na jakich gospodaruję: warszawski poszeżony
A czy sa jakieś testy, sposoby żeby można było rozróznić jaki jest miód? Czym się rózni miód nektarowy od spadziowego? Ja swoją przygodę z pszczólkami zaczynam dopiero (cztery lata) i nie bardzo się oriętuję.

_________________
"Jeśli pszczół zabraknie, ludzkość przetrwa cztery lata"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 21 lutego 2011, 10:22 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 października 2009, 12:44 - czw
Posty: 3148
Lokalizacja: Olsztyn
Ule na jakich gospodaruję: KLASYCZNY WIELKOPOLSKI
Cytuj:
A czy sa jakieś testy, sposoby żeby można było rozróznić jaki jest miód? Czym się rózni miód nektarowy od spadziowego? Ja swoją przygodę z pszczólkami zaczynam dopiero (cztery lata) i nie bardzo się oriętuję.




Polska norma określa miód jako produkt spożywczy wytworzony przez pszczoły z nektaru roślin , spadzi lub z nektaru roślin i spadzi. W związku z tym rozróżniamy 3 typy miodów:
1. nektarowy
2. spadziowy
3. nektarowo-spadziowy

Podstawowym surowcem do produkcji miodu nektarowego jest nektar wytwarzany przez nektarniki kwiatów. Substancja ta zwabia owady zapylające, swoją wonią i wysoką koncentracją cukru. Miód spadziowy powstaje z wydaliny mszyc i czerwców, albowiem owady te po pobraniu soku roślinnego przyswajają białko i inne substancje, natomiast cukry wydalają nie strawione. Te słodkie wydaliny zwabiają pszczoły i mrówki, które gromadzą go jako swój pokarm.

Odmiana miodu nektarowego zależy od gatunku rośliny z jakiej pszczoła pobrała nektar. Tak więc możesz spotkać różne odmiany miodu nektarowego np.:
- rzepakowy
- akacjowy
- lipowy
- gryczany
- wrzosowy
- wielokwiatowy
Miód spadziowy natomiast może powstać ze spadzi iglastej jak i z liściastej.

Polska norma nie obowiązuje od 2003 roku.Gdzies juz o tym Kober pisał


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 21 lutego 2011, 11:14 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 11:02 - pt
Posty: 5589
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
mendalinho pisze:
...
Polska norma nie obowiązuje od 2003 roku...


A w to miejsce wprowadzono
http://www.zwiazek-pszczelarski.pl/inde ... =43&#tresc


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 21 lutego 2011, 12:04 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 lutego 2011, 12:33 - sob
Posty: 24
Lokalizacja: Lubelskie
Ule na jakich gospodaruję: warszawski poszeżony
Wszystko to jest fajnie napisane. Tylko czy jest sposób żeby klien kupujacy miód mógł stwierdzić jaki to jest miód? Czy musi zaufać pszczelarzowi który mówi- to jest miód spadziowy!

_________________
"Jeśli pszczół zabraknie, ludzkość przetrwa cztery lata"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 27 lutego 2011, 04:26 - ndz 

Rejestracja: 26 września 2010, 01:38 - ndz
Posty: 136
Lokalizacja: Warszawa
Jest metoda: trzeba rozpuścić miód w niewielkiej ilości wody i zalać go spirytusem. Jeśli jest spadziowy, powstaną widoczne gołym okiem kłaczki, powstałe ze ściętego przez spirytus białka, które zawiera spadź. W przypadku miodu nektarowego roztwór powinien być klarowny.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 27 lutego 2011, 04:31 - ndz 

Rejestracja: 26 września 2010, 01:38 - ndz
Posty: 136
Lokalizacja: Warszawa
A poza tym wiadomo, w przypadku popularnych miodów łatwo ocenić organoleptycznie, zwłaszcza że popularne spadziowe akurat bardzo łatwo rozrużnić, ale jeśli z wyki to co innego... :oczko:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 71 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

            



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji