FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 17 czerwca 2025, 16:10 - wt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ] 
Autor Wiadomość

Mam pytanie. Jestem początkujący i mam dopiero 16 lat a chciałbym w tym roku założyć pasiekę tak ok. 4-7 pni przeczytałem o pszczelarstwie coś 7 książek więc sądzę że wiedze teoretyczną chyba jakąś posiadam. Tylko mam problem co do typu ula zastanawiam sie między warszawskim zwykłym-warszawskim poszerzanym a dadanta i czy wiek ma coś do teko kiedy można samemu coś zacząć działać ?? Poparcie mam u kilku znajomych pszczelarzy którzy powiedzieli że mi pomogą ale co do typu ula to sie muszę sam zdecydować i jakiej rasy pszczoły wprowadzić na początek

Dominik

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Tytuł:
Awatar użytkownika

mateusz1234, Pozrozmawiaj ze znajomymi pszczelarzmi o tym jakie mają ule. Na tej podstawie wybierz typ ula. Wiek w twoim przypadku nie ma znaczenia, ale jak się ma 60 - 65 la i przyjdzie dźwigać nadstawki z miodem to już ma. A jeżeli chodzi o rase to taką jaka jest w okolicy. Pamiętaj jednak, że nie ul decyduje o ilości miodu a silna i zdrowa rodzina i dobre pożytki. I jeszcze jedno jak sie już zdecydujesz na typ ula to tylko jeden typ ula w pasiece o jednym wymiarze ramek. Moim zdaniem najłatwiej jest zaczynać na WP. Pozdrawiam

Tytuł:
Cytuj:
Mam pytanie. Jestem początkujący i mam dopiero 16 lat a chciałbym w tym roku założyć pasiekę tak ok. 4-7 pni przeczytałem o pszczelarstwie coś 7 książek więc sądzę że wiedze teoretyczną chyba jakąś posiadam. Tylko mam problem co do typu ula zastanawiam sie między warszawskim zwykłym-warszawskim poszerzanym a dadanta i czy wiek ma coś do teko kiedy można samemu coś zacząć działać ?? Poparcie mam u kilku znajomych pszczelarzy którzy powiedzieli że mi pomogą ale co do typu ula to sie muszę sam zdecydować i jakiej rasy pszczoły wprowadzić na początek

mateusz1234, Jak dla ciebie polecam dadanta i wielkopolski ale wybór należy do ciebie. Na początek jest dobrze mieć 5uli po możesz połączyć z słabszymi rodzinami lub zasilić czerwiem inne rodziny, i kup sobie odkłady ponieważ w pierwszym roku przyzwyczaisz się z użądleniami jest mniej roboty dokładasz tylko węzę na zimę karmimy i leczysz. Rasę pszczół sobie dobierz łagodną np: Krainka lub BF.

Wiek nie ma tutaj roli, jeśli masz chęci i pasje to trzeba ją rozwijać. :oczko:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
Widzę że koledzy radzą ze szczerego serca.Ja jednak wolę dżwigać nadstawki,zwłaszcza takie bardzo ciężkie .
odnośnie rasy tak jak koledzy wcześniej pisali to mają być łagodne nie rojliwe i mają duuuuużo nosić . Do wiosny jeszcze sporo czasu to forum aż kwitnie opisami ras i linii.
Życzę dobrego wyboru.

TANKUJĘ TYLKO NA-PKN ORLEN

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Bydgoszcz
Kolego wiek to u ciebie odpowiedni czas zająć śię ja zaczynalem od 12 z początku na 5 ulach teraz mam 60 ,ul musisz sobie dobrać sam tak samo linie pszczół, zycze powodzenia .Pawel

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wkp wz
mateusz1234 ja powiem ci tylko popatrz na hodowców co robią odkłady prawie wszyscy albo wszyscy robią na ramce wielkopolskiej jak będziesz miał naprzykład ul WZ to zobaczysz ilu masz hodowców :pl: :pl: :pl:

Tytuł:
Awatar użytkownika

mateusz1234 pisze:
mam problem co do typu ula zastanawiam sie między warszawskim zwykłym-warszawskim poszerzanym a dadanta

Witaj na forum! Pogratulować wyboru hobby :oczko: Ja na twoim miejscu jeśli myślisz o pszczelarstwie bardziej powaznie nie pakowałbym się w jakieś leżaki czyli warszawski odpada, w stojakach gospodarka wszystkie czynnosci wykonuje sie szybko, można je spokojnie przenosić, przewozić samochodem, ja osobiscie mam wielkopolskei i langstrothy, te pierwsze nie dlatego że lubie ale dlatego że ten rozmiar ramki jest u nas bardzo popularny, chcąc w przyszłości np sprzedawać odklady należy przewidzieć takie ''szczegóły'', z warszawiaków ludzie powoli się wycofują dlatego wg mnie należy pomyśleć o czymś innym :uśmiech:

Tytuł:

Witam! ;-) Znajomy pszczelarz właśnie mnie namawiał na langstrothy bo ponoć sie na nich dobrze pracuje są wygodne a pszczoły dobrze zimują. Myślałem o nich tym bardziej że powiedział że mógłbym do wiosny zrobić sobie sam kilka materiały na wszystko mam tylko nie mogę znaleźć rysunku o który mogę sie oprzeć . Proszę o pomoc z góry dzięki a co do tych warszawiaków to chyba z nich zrezygnuje bo są trochę ciężkie i nieporęczne a mam np miejsce i moja ciotka ma coś 3h własnego lasu a w zeszłym roku było tam dosyć sporo spadź a z warszawskimi to raczej bym tam nie pojechał .

Pozdrawiam :rolf:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule typu langstrothy oraz dadant są ulami najbardziej rozpowszechnionymi na świecie,ale istnieje dużo różnych modyfikacj tzn.ramki mogą się różnić wysokością ale co gorsza długośccią,najpierw radziłbym porozmawiać z pszczelarzami którzy pracują na tych ulach,wybrać wersje ula i zrobić na prube np.po 5 szt.przetestować i zdecydować się na jeden z wariantów,troszke to trwa ale oszczędza rozczarowań,taka jest moja sugestia.

Tytuł:
Ja polecam wielkopolski od Babika

Tytuł:
Wiek raczej nie ma bo Czym skorupka za młodu nasiąknie tym na starość śmierdziała będzie ;-)
Z mojej strony polecam Ci każdy korpusowy jest tylko jeden ul którego nie polecam
bo go po prostu nie lubię ;-)
Zdzisław
napisał Ule typu langstrothy oraz dadant są ulami najbardziej rozpowszechnionymi na świecie a ja do tego dodam Wielkopolski w Polsce ;-)

Tytuł:

Względnie niedawno ćwiczyłem temat. Wybrałem wlkp. i nie żałuję, choć każdy ul ma swoje zalety i wady. Trochę argumentów za i przeciw, czyli kto jest twoim idolem i dlaczego Lenin:
Ogólnie leżaki to dla małych pasiek stacjonarnych (bo ciężkie), w ostrym klimacie i dla pszczół niechętnie idących do nadstawek. Łączenie rodzin trudne, sprzątanie trudne, transport trudny, małoelastyczne jeśli chodzi o powiększanie, ramki najczęściej ciężkie, o osiatkowanej dennicy zapomnij itd. Jak masz po dziadku to na początek możesz się pobawić, ale po co się męczyć.
Stojaki korpusowe to w zasadzie jedna banda - łatwo się pracuje, sprząta, zamienia, przenosi i przewozi (zwłaszcza styropiany), łączy rodziny, przesiedla, powiększa ule, powiększa pasiekę, steruje rozwojem... Wymiary ramki mniej istotne - najłatwiej z reguły jest o wielkopolską więc
... wybór należy do ciebie :oczko: . Prawie jak kolor w Fordzie T.

Tytuł:

no nie zgodzę się Kolegą, bo czym innym jest gospodarka w ulach lezakach a czym innym w stojakach.
gdy ktoś ze chce się przestawić to dopiero się zdziwi, uważam że trzeba odrazu na początku zacząć gospodarkę w ulu docelowym, a te jakieś stare czy po dziadku postawić gdzieś na boku dla ozdoby, czy jako magazynek.

Tytuł:

Doprawdy nie widzę w czym się nie zgadzamy... Pisząc
Jarosław Drozd pisze:
ale po co się męczyć
właśnie to miałem na myśli.

Tytuł:

Dziękuje kolegom za wszystkie odpowiedzi . Sądzę że chyba jednak faktycznie najlepszy będzie wielkopolski. Znajomi też mi taki typ ula doradzają

Tytuł:

Witam. Gratuluje odwagi w wyborze hobby i zycze konsekewncji w działaniu. ja rozpocząlem zabawę z pszczołami w II gimnazjum a teraz mogę sie pochwalić stażem prawie 9 letnim;) Pamiętaj że pszczołami trzeba się opiekować i wymagaja pewnej terminowości. Sam miałem troszke problemów z czasem- w wciągu ostatnich 2 lat straciłem 50% pni, no ale cóż czowiek uczy się na błędach. pozdrawiam

Tytuł:
Awatar użytkownika

witam kolegów pszczelarzy. ja dopiero będę zaczynał przygodę z pszczółkami. mam zamiar zacząć od maja. jakiego typu ul byście doradzili( mam w planie warszawski poszerzany)?

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: Dadant
Witaj zbycho81, moim zdaniem idealny ul na początek i bardzo dobry ogólnie. Wygodny dla pszczółek i dla pszczelarza :brawo:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witaj Andrzeju W., a jeszcze takie pytanko: a jaką odmianę pszczół byś polecił? Chodzi mi o to żeby były łagodne i mało rojliwe.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WP
ja tez zaczolem od tego typu ula i polecam dla poczatkujacych :D

Tytuł:
Awatar użytkownika

zbycho81 pisze:
witam kolegów pszczelarzy. ja dopiero będę zaczynał przygodę z pszczółkami. mam zamiar zacząć od maja. jakiego typu ul byście doradzili( mam w planie warszawski poszerzany)?

Kolego właśnie zaczynam 3 sezon z pszczołami, kiedyś miałem jak dylematy jak Ty teraz.
Planowałem WP, do tego Sklenary..... poznałem Tadeusza z tego forum, porozmawialiśmy kilka razy, wytłumaczył mi o co chodzi z ulami i nie tylko..... no i mam Wielkopolski i bcf.

Jestem zadowolony z typu ula, o pszczołach niewiele mogę powiedzieć, bo tylko te mam, pewnie niedługo popróbuję z 2 rodzinami innych, może krainki, włoszki, zobaczymy.

Jeżeli chodzi o typ ula to argumenty miał proste: po co się cofać, teraz i pszczoły i sprzęt robi się pod ule korpusowe.

Wybór i tak będzie należał do Ciebie :)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dziękuję za porady. Na razie nie wiem mam jeszcze trochę czasu więc pomyślę. Na razie czytam literaturę W. Ostrowskiej i przyznam, że nie czaję tego układania ramek, ale nie rezygnuję. Myślę, że jak już będę miał ule to poćwiczę :oczko: Gdyby jakiś forumowicz chciał mi coś doradzić to bardzo chętnie przyjmę każdą lekcję. No i powiem szczerze, że jestem napalony na pasiekę, bo od zawsze szanowałem pszczoły jako cenne owady. myślę, że to będzie pasja mojego życia.

Tytuł:

Ja zacząłem uczyć się pszczelarstwa jak miałem 12 lat, a swoją pasiekę załorzyłem jak miałem 17. Mam też kumpla który samodzielnie prowadzi własną pasiekę od 11. roku życia, teraz ma 25 lat, 100 pni i się z nich utrzymuje. Polecam ule korpusowe, odradzam warszawiaki bo są trudniejsze w utrzymaniu i trudniej prowadzić w nich bardziej skomplikowaną gospodarkę. Robiłem kiedyś na jednym warszawskim poszerzonym, a teraz używam uli Ostrowskiej i moim zdaniem różnica jest naprawdę duża. Powodzenia!

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: Ostrowski
Dobrze się zastanów nad typem ula, bo jak bedziesz zmieniał w trakcie to potem są tylko problemy i najlepiej mieć 1 rodzaj ramki w pasiece.

Tytuł:

Potwierdzam to co pisze PawełS, ja to przerabiałem- jeden sezon do tyłu i kupa roboty.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Mój wybór ula jest między innymi spowodowany tym, że mam znajomego pszczelarza, który od kilkudziesięciu lat też ma Warszawiaki. myślę, że w razie jakiegoś problemu będzie mu łatwiej przyjść mi z pomocą. :oczko:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]