FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 31 lipca 2025, 14:57 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 97 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Dziś zaglądając do swoich dwóch rodzin zauważyłem w obu dość zaawansowany rabunek. Natychmiast w każdym ulu zmniejszyłem radykalnie wielkość wylotka do 1 cm. Z pewnością pomoże to moich pszczołom w obronie jednak szturm najeźdźców trwa nadal. Obce pszczoły pchają się zarówno głównym wejściem jak i otworami wentylacyjnymi, które mam na szczęście zabezpieczone kratą.
Moje pytanie brzmi co jeszcze w takiej sytuacji mogę zrobić? Moja oba pnie są prawie całkowicie zakarmione na zimę. Czy w takiej sytuacji po wieczornym odymieniu apiwarolem zabezpieczyć wlotki siatką na komary? Nie zaszkodziło by to pszczołom? A może przenieść bardzo późnym wieczorem ul w inne miejsce? Czy można coś takiego robić?

Proszę o szybkie odpowiedzi.

Tytuł:
Radek zmocz jakieś spory kawał białej szmaty wykręć go porządnie i wilgotny połóż na całym ulu od góry do dołu a wylot zmniejsz tylko na jedną pszczołę 4 mm. a nie na 1 cm. Masz zasuwki takie blaszane przez które mogą pszczoły wychodzić a na czas np. transportu odwraca się je wycięciami do góry by pszczoły nie wyszły wcale? :oczko:

Jeśli masz takie

Obrazek

odwróć ją wycięciami do góry i zasuń zostawiając 4 mm otwartego wylotu na przejście jednej pszczoły.

Tytuł:
Jeszcze nie mam takich zasuwek ale dzięki wielkie Cordovan za radę. Zmniejszę wejście do 4 mm.

Tytuł:
Koniecznie na ule załóż mokre ale by nie lała się z nich woda (wykręcone) jakieś np. stare prześcieradła zostawiając jednak wylot tak by pszczoły mogły wylatywać oczywiście twoje pszczoły. :oczko:

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: Dadant i WLKP
Czy nie ma takiej metody, żeby te pszczoły rabujące przejąć w swoim ulu?
Może, gdyby w to miejsce wstawić pusty ul z otworem umożliwiającym wejście, a nie umożliwiającym wyjście, a tamten ul zamknąć i przetrzymać choćby w piwnicy?
Da się to technicznie zrobić? Co na to praktycy?

Tytuł:

Ule na jakich gospodaruję: WP
Oczywiście że sie da, ale jaki sens w tej chwili?Co Ci zostanie do jesieni z takiego odkładu nawet z czerwiąca matka ?

Tytuł:
Malcolm pisze:
Moje pytanie brzmi co jeszcze w takiej sytuacji mogę zrobić?

Jeżeli zwężenie wylotu nic nie pomogło to dziwne że nie bronią wylotu ( zazwyczaj w takiej sytuacji nie ma matki w rodzinie ) posmaruj wylot olejkiem goździkowym lub migdałowym
Przy intensywnym rabunku kiedyś polecane było przestawienie uli
W tym celu musiał byś odnaleźć które to ule rabują i przestawić
jedynym radykalnym wyjściem jest odwieź ule z pasieki
Ale wpierw należy sprawdzić przyczynę rabunku - Silna rodzina nie powinna dać się rabować

Tytuł:
BoCiAnK pisze:
Jeżeli zwężenie wylotu nic nie pomogło to dziwne że nie bronią wylotu

Bronią wejścia, zwężenie pomogło ale chyba połowicznie. Dużo czasu spędziłem dziś przy obserwacji uli i zauważyłem dalej zażartą walkę w tym najbardziej rabowanym (na szczęście jest to rodzina silniejsza).

BoCiAnK pisze:
zazwyczaj w takiej sytuacji nie ma matki w rodzinie

Matki są w obu rodzinach.

BoCiAnK pisze:
posmaruj wylot olejkiem goździkowym lub migdałowym

Spróbuję tego jutro tak samo jak tego obłożenia uli materiałami nawilżonymi wodą co doradzał mi Cordovan.

Co do tych materiałów.. to one mają zakryć kompletnie ul, tzn nawet otwory wentylacyjne? Wydaje mi się, że tak bo przez nie wychodzi zapach miodu..

PS. Pszczoła która rabuje jest obca, nie pochodzi z mojej mini pasieki.

Tytuł:
Malcolm pisze:
Spróbuję tego jutro

Byle z samego rana a najlepiej nawilżyć dwa waciki i wstawić w wylot

Tytuł:
BoCiAnK pisze:
a najlepiej nawilżyć dwa waciki i wstawić w wylot

To znaczy miałbym tymi wacikami zmniejszyć wylot pozbywając się drewnianych wkładek?

Tytuł:

Ja też nie mogłem sobie poradzić z rabunkiem w jednym ulu,wywiozłem go do kolegi na odległość ok 4 km.Kiedy go mogę przywieść spowrotem do pasieki.

Tytuł:

na wiosnę

Tytuł:
Wiecie chyba nic nie dały poczynione przeze mnie kroki. Dalej mam najazd obcej pszczoły, której są już chyba setki. Na wylotku trwa ciągła walka, dużo pszczół leży martwych. Nie pozostaje mi chyba nic innego jak zamknąć wylotki i ule na 2 - 3 dni przenieść w inne miejsce.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: l/n
Malcolm, wytłumacz mi jakim cudem silna rodzina jest rabowana, bo za cholerę nie mogę zrozumieć jakim cudem daje się rabować, jeżeli jak piszesz wszystko jest ok jest matka, silna rodzina itd.? Nie spotkałem się jeszcze z tym, żeby silna rodzina dawała się rabować. W ubiegłym roku zrobiłem sobie odkład pod koniec lipca no i wtedy przekonałem się dlaczego warto mieć silne rodziny i co to jest rabunek :bosie: .
Może podczas karmienia rozlewasz syrop po całym ulu, wtedy to inna bajka. Coś mi tu śmierdzi. Przenieść musisz jak najszybciej, bo Ci rodzinę osłabią i zostanie garstka niedobitków. Przenieś najlepiej na jakieś "zadupie" gdzie w obrębie najlepiej 5 km nie ma pszczół.

Tytuł:
bialymis71 pisze:
wytłumacz mi jakim cudem silna rodzina jest rabowana, bo za cholerę nie mogę zrozumieć jakim cudem daje się rabować, jeżeli jak piszesz wszystko jest ok jest matka, silna rodzina itd.?

Wiesz jest silna jak na moje standardy, a to mój pierwszy rok z pszczołami. Zimuję ją na 8 ramkach w poszerzanym warszawiaku. Drugą słabszą na 6.. więc wiesz.. dla mnie jedna jest silniejsza, druga słabsza, a dla Was obie są b. słabe.

bialymis71 pisze:
Może podczas karmienia rozlewasz syrop po całym ulu

Nie.

bialymis71 pisze:
Przenieść musisz jak najszybciej, bo Ci rodzinę osłabią i zostanie garstka niedobitków. Przenieś najlepiej na jakieś "zadupie" gdzie w obrębie najlepiej 5 km nie ma pszczół.

Przeniosę ją w znaczeniu zmienię drastycznie położenie ula na mojej działce bo nie mam możliwości technicznych wywozu. Przeniosę go o kilkanaście - kilkadziesiąt metrów dalej.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: weza*350/200
Hallo Rabunek spowodowany jest zazwyczaj brak feromonu lub za slaby-spowodowane matka wadliwa ma bakterie melanose- jak rozpoznac ze to to?? nie bedzie znosic jajeczek.
Ale nie koniecznie przyczyn moze byc wiele .Co zrobilbym zwezil wylotek na 2 pszczoly bo czytalem ze rodziny malutkie i pozamykal wylotki wetylacyjne ,przed lekko je umyc zeby juz nie denerwowaly pszczol zapachem.I tak bym zostawil ,bo jak cos nie gra rzeczywiscie to lepiej zostawic to naturze ,niech sie same wyselekcjonuja.A w przyszlym roku jak sobie poczyta to forum to rabowane pasieki beda rabowac.Silna rodzina to zdrowa rodzina.
poz d

Tytuł:
Awatar użytkownika

Malcolm pisze:
Wiesz jest silna jak na moje standardy, a to mój pierwszy rok z pszczołami. Zimuję ją na 8 ramkach w poszerzanym warszawiaku. Drugą słabszą na 6.. więc wiesz.. dla mnie jedna jest silniejsza, druga słabsza, a dla Was obie są b. słabe.

8 ramek w poszerzanym to nie jest słaba rodzina, tylko jeśli mówimy o sile to ja rozumiem, że pszczoły osiadają na czarno wszystkie ramki włącznie z zatworem i ścianami. Przy 6 ramkach też nie ma tragedii. Jeśli pszczoły nie obsiadają na czarno wszystkich ramek to zabierz im nadwyżkę. Pszczoły karmisz w dzień czy wieczorem?
Malcolm pisze:
Przeniosę ją w znaczeniu zmienię drastycznie położenie ula na mojej działce bo nie mam możliwości technicznych wywozu. Przeniosę go o kilkanaście - kilkadziesiąt metrów dalej.

Coś mi się wydaje, że "obcym" pszczołom nie będzie przeszkadzać zmiana położenia uli o kilka metrów. Radzę dokładnie prześwietlić ul. Jeśli nie masz możliwości wywozu uli, to schowaj ule na kilka dni 2-3 do jakiegoś pomieszczenia. Po tym czasie wystaw je pod wieczór. To pewnie będzie najlepsza metoda, jeśli atak jest tak zmasowany. Pamiętaj zabrać oba ule, bo jak zbierzesz tylko jeden to rabunek przeniesie się na drugi ul.

Tytuł:
bialymis71 pisze:
8 ramek w poszerzanym to nie jest słaba rodzina, tylko jeśli mówimy o sile to ja rozumiem, że pszczoły osiadają na czarno wszystkie ramki włącznie z zatworem i ścianami.

Nie do końca. U mnie obsiadają wszystkie ramki + trochę ściany frontowej. Na zatworze oraz pozostałych ścianach kręci się zwykle zaledwie kilkanaście pszczół.

bialymis71 pisze:
schowaj ule na kilka dni 2-3 do jakiegoś pomieszczenia

Póki co zamierzam je przestawić 200 m od sadu za budynek gospodarczy. Wylotki zabezpieczę siatką na komary (mam nadzieję nie dadzą rady jej przegryźć).

Czy pszczołom nic się nie stanie gdy wylotek będzie zakratowany te 2 - 3 dni, a całe ule nakryte mokrymi szmatami?

Tytuł:
bialymis71 pisze:
Malcolm, wytłumacz mi jakim cudem silna rodzina jest rabowana, bo za cholerę nie mogę zrozumieć

To proste
Są tu tylko dwie opcje
zakładam pierwszą że o 21 w tym ulu nie ma już żadnej pszczoły bijące na wylotku za dnia a ul jest pusty z resztką pokarmu ten rabunek to pszczoły to zlot z całej pasieki lub okolicznej pobliskiej biją się która więcej ma wynieść
druga opcja to taka że do rabusi przystały już nawet ulowe które pucują swojego ula nosząc do rodziny do której przystały czyli początkowego rabusia

Podam prosty przykład z zeszłego roku
Gość twierdził że ma silne pszczoły obsiadające na czarno 8 ramek
Owszem za dnia nawet na własne oczy to widziałem tylko jedno mnie zastanowiło jak wyjął ramko z gniazda to wszystkie obsiadające je pszczoły odlatywały
już wtedy powiedziałem że to nie rabunek bo ulowych pszczół tu nie ma gość mnie wyśmiał tylko że zmusiłem go do otwarcia ula o 10 w nocy była tam grobowa cisza i parę pszczół leżących na dennicy a rano larmo od nowa Wtedy dopiero uwierzył

Tytuł:
Bogdanie wczoraj dawałem im kolejną dawkę apiwarolu po godzinie 20 i pszczoły (te moje) były, bardzo nerwowe ale były. Wyłaziły trochę nawet na wylotek gdy zbyt mocno go oświetlałem przy wkładaniu tabletki. Zresztą późniejszy szum (wentylowanie) podczas jej spalania tylko potwierdził, że pszczoły w ulach są.

Tytuł:
Kiedyś miałem taki przypadek podobny do twojego zrobiłem tak że otwarłem wylot na maksa ale założyłem siatkę (wieczorem ) aby miały solidną wentylację zacieniłem ula mokrymi szmatami polewając je co jakiś czas wodą
tak siedziały dwa dni rabusie przylatywały ale nie miały możliwości wejścia do środka
wylot smarowałem na przemian raz octem raz olejkiem goździkowym po 1 dniu rabusie odstąpiły ale odczekałem jeszcze jeden dzień dla pewności i udało się potem był Św spokój - możesz wypróbować ;-)

Ule na jakich gospodaruję: WP
Malcolm pisze:
Dziś zaglądając do swoich dwóch rodzin zauważyłem w obu dość zaawansowany rabunek. Natychmiast w każdym ulu zmniejszyłem radykalnie wielkość wylotka do 1 cm. Z pewnością pomoże to moich pszczołom w obronie jednak szturm najeźdźców trwa nadal. Obce pszczoły pchają się zarówno głównym wejściem jak i otworami wentylacyjnymi, które mam na szczęście zabezpieczone kratą.
Moje pytanie brzmi co jeszcze w takiej sytuacji mogę zrobić? Moja oba pnie są prawie całkowicie zakarmione na zimę. Czy w takiej sytuacji po wieczornym odymieniu apiwarolem zabezpieczyć wlotki siatką na komary? Nie zaszkodziło by to pszczołom? A może przenieść bardzo późnym wieczorem ul w inne miejsce? Czy można coś takiego robić?

Proszę o szybkie odpowiedzi.

Szkoda,że nie czytasz tego forum-tu jest więcej wiedzy fachowej niż w Wikipedii-tylko jest problem, że trzeba samemu czytać.
Musisz sobie zapamiętać raz na zawsze pewne odwieczne zasady pszczelarskie;
-ule muszą być szczelne,(wszelkie otwory wentylacyjne i inne osiatkowane),
-szerokość wylotka ustalona wg siły rodziny,
-syropami ciepłymi miodowymi lub cukrowymi karmimy wieczorem,po ustaniu lotu pszczół.
-broń Boże nie rozlewamy syropu po ulach, nie wystawiamy ramek na zewnątrz ula do osuszenia(nauka rabunku)
-itp itd.....

Tytuł:
Dziękuję za podpowiedzi Bogdanie, tak zrobiłem + przeniosłem ule 50m dalej. Są już nawet zakryte. W razie odnalezienia uli przez rabusi będę polewał wylotki octem.

kazik11 pisze:
Szkoda,że nie czytasz tego forum-tu jest więcej wiedzy fachowej niż w Wikipedii-tylko jest problem, że trzeba samemu czytać.

Czytam kazik11 ale w tym przypadku za dużo stracił bym czasu wertując dziesiątki, a może setki wątków. Tymczasem sytuacja wymagała natychmiastowej reakcji.

kazik11 pisze:
Musisz sobie zapamiętać raz na zawsze pewne odwieczne zasady pszczelarskie;
-ule muszą być szczelne,(wszelkie otwory wentylacyjne i inne osiatkowane),
-szerokość wylotka ustalona wg siły rodziny,
-syropami ciepłymi miodowymi lub cukrowymi karmimy wieczorem,po ustaniu lotu pszczół.
-broń Boże nie rozlewamy syropu po ulach, nie wystawiamy ramek na zewnątrz ula do osuszenia(nauka rabunku)

Rabunek był spowodowany na 100% z mojej winy. Syrop dawałem na początku mojej przygody z pszczołami nawet w dzień. Nie raz trochę mi się rozlał na górne części ramek, a samą ramkę głupi też ostatnio wystawiłem obok wylotka na jakieś 5 min!

Błędy karygodne ale jak to się mówi na nich się człowiek uczy.. :do bani:

Tytuł:
Malcolm pisze:
tak zrobiłem + przeniosłem ule 50m dalej.

To :wnerw: . Źle zrobiłeś bo przecież ich do zimy zamkniętych nie będziesz trzymał
a jak otworzysz to na dzień dobry stracisz pszczoły lotne bo wrócą na stare miejsce
najwyżej potrzymaj tak z dzień góra dwa mocno zacień wylot ( może pomyślą że ta noc ma nie 12 a 30 godzin :leży_uśmiech: i wróć z powrotem na stare stanowisko bo przecież musisz ich kiedyś otworzyć

Tytuł:
Awatar użytkownika

Malcolm pisze:
Syrop dawałem na początku mojej przygody z pszczołami nawet w dzień. Nie raz trochę mi się rozlał na górne części ramek, a samą ramkę głupi też ostatnio wystawiłem obok wylotka na jakieś 5 min!

Nie można było tego napisać w pierwszym poście?, a tak bawimy się w wróżbitów :brawo:

BoCiAnK pisze:
bialymis71 pisze:
Malcolm, wytłumacz mi jakim cudem silna rodzina jest rabowana, bo za cholerę nie mogę zrozumieć

To proste
Są tu tylko dwie opcje
zakładam pierwszą że o 21 w tym ulu nie ma już żadnej pszczoły bijące na wylotku za dnia a ul jest pusty z resztką pokarmu ten rabunek to pszczoły to zlot z całej pasieki lub okolicznej pobliskiej biją się która więcej ma wynieść
druga opcja to taka że do rabusi przystały już nawet ulowe które pucują swojego ula nosząc do rodziny do której przystały czyli początkowego rabusia

Podam prosty przykład z zeszłego roku
Gość twierdził że ma silne pszczoły obsiadające na czarno 8 ramek
Owszem za dnia nawet na własne oczy to widziałem tylko jedno mnie zastanowiło jak wyjął ramko z gniazda to wszystkie obsiadające je pszczoły odlatywały
już wtedy powiedziałem że to nie rabunek bo ulowych pszczół tu nie ma gość mnie wyśmiał tylko że zmusiłem go do otwarcia ula o 10 w nocy była tam grobowa cisza i parę pszczół leżących na dennicy a rano larmo od nowa Wtedy dopiero uwierzył

Dobrze, że napisałeś fajne przykłady warte zapamiętania. Jednak w tym przypadku obie opcje odpadają. Twoje przykłady odrzuca 3 post Malcolma, :piwko:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: w dziupli
Ją na rabunki robiłem tak :

1. Wykrywalem który ul rabuje
2. Podchodzilem pod ten ul że spodkiem napelnionym syropem i przykladalem do wylotka
3. Na spodek w kilka sekund miałem z 50 pszczół
4. Brałem spodek z pszczolami pijacymi syrop szlem z 150 metrow
5. Spodek kladlem na ziemi i pszczola napiwszy się wracała do ula mówiąc gdzie syrop
6. Do pół godziny rabunku nie było a na spodku pełno pszczół
7. Do wieczora krążyły koło spodka a rano miałem spokój

Moze to amatorski sposób ale u mnie to działa

Tytuł:
Około 6:30 odwiedziłem dziś miejsca gdzie stały oba przeniesione ule. Przy gnieździe mniejszej rodziny spokój, ale już kilka kroków obok tam gdzie znajdowało się gniazdo tej mocniejszej nerwowo krążyła dość duża chmara zdezorientowanych obcych pszczół. Dla nich caritas się skończył.. :leży_uśmiech:

Swoją drogą mam nadzieję po dzisiejszym dniu rabusie odpuszczą..

BoCiAnK pisze:
a jak otworzysz to na dzień dobry stracisz pszczoły lotne bo wrócą na stare miejsce

Wylotki są osiatkowane, a na całość nałożyłem dodatkowo kartonowe pudełko i o ile bez kartoników spacerując na osiatkowanych "werandach" próbowały opuszczać "domek" to teraz siedzą spokojnie.

BoCiAnK pisze:
najwyżej potrzymaj tak z dzień góra dwa mocno zacień wylot

Planuję by dziś około 18:00 ule wróciły już na swoje miejsca ale siatkę i mokre szmaty zostawię jeszcze na jutrzejszy dzionek.

bialymis71 pisze:
Nie można było tego napisać w pierwszym poście?

Można było ale nie chciałem się jeszcze mocniej kompromitować.. :leży_uśmiech: :zeby:

harpia pisze:
Ją na rabunki robiłem tak :

1. Wykrywalem który ul rabuje
2. Podchodzilem pod ten ul że spodkiem napelnionym syropem i przykladalem do wylotka
3. Na spodek w kilka sekund miałem z 50 pszczół
4. Brałem spodek z pszczolami pijacymi syrop szlem z 150 metrow
5. Spodek kladlem na ziemi i pszczola napiwszy się wracała do ula mówiąc gdzie syrop
6. Do pół godziny rabunku nie było a na spodku pełno pszczół
7. Do wieczora krążyły koło spodka a rano miałem spokój

Moze to amatorski sposób ale u mnie to działa

Ciekawe rozwiązanie warte zapamiętania. Jeżeli kiedyś zdarzy mi się rabunek pnia przez pień z mojej pasieki zastosuję..

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
Najlepiej nie prowokować rabunków,do tego co już było napisane w tym temacie dodałbym jeszcze taką rade: Nie rozlewać --obojętnie czy syrop , czy inwert .
Jak już się zdarzy to natychmiast zmyć wodą ,ul czy otoczenie ula.

Tytuł:
Po części skapitulowałem. Pszczoły po długim czasie wiszenia na siatce znalazły wyjście, ule byłem zmuszony odstawić na miejsce. Zwęziłem wylotki do 1 pszczoły i niech moc będzie z moimi pszczołami.. :tasak: :wnerw:

PS. Pocieszające jest tylko to, że walka trwa na zewnątrz. Wydaje się jakby obcym pszczołom nie było już tak łatwo wejść do środka.

Tytuł:
Załóż na ul mokre prześcieradło od ziemi po daszek tak by twoje pszczoły nie wychodziły ani nie wchodziły inne. Dziurę gdzie twoje wychodzą zatkaj a wylot zakratuj. :oczko:

Tytuł:

Posmaruj wacikiem to małe wejście nasączonym w oleju migdałowym,nakryj przód ula mokrą szmatą zostawiając małą szparę tam gdzie wejście i obserwój.Ja tak zrobiłem i chyba sie rabusie wyniosły,ale wygląda na to że krążą koło małego ulika/odkład 5-cio ramkowy/.Od 2 tygodni walcze z rabunkiem,poczetaj moje posty w temacie "rabunki".

Tytuł:

Dokładnie tak jak piszą koledzy posmaruj wlot olejkami pszczoły rabujące przejdą zapachem olejków i będą miały problem z wejściem do własnego ula
Pozdrawiam Mariusz

Tytuł:
Sytuacja w obu rodzinach wydaje się po części opanowana. Widać jeszcze walki w jednym z tych dwóch nieszczęsnych rodzin ale zdecydowanie pomogło:
Cytuj:
Zwęziłem wylotki do 1 pszczoły

Pójdę za Waszą radą i jutro skoro świt posmaruję okolice małego wejścia olejkiem migdałowym.

Tytuł:
Dziś jest jeszcze lepiej, rabusiów już prawie nie ma. Wylotki smaruję na przemian olejkiem migdałowym i waniliowym.

Serdeczne dzięki wszystkim za cenne rady. ;-)

Tytuł:

Witam!! Dziś na wieczór zauważyłem o koło wylotów kilkanaście martwych os ok. 50 może więcej. Nie wiem czy mam zatkać wylotki posiadam ule warszawskie zwykłe z dwoma wylotami na froncie i dwoma na boku ula. Czy mam zatkać te boczne a może wszystkie po trochu?
Mam pszczoły pierwszy rok i nigdy nie spotkałem się z rabunkiem, czy jak pokonał te osy to dadzą one spokój czy znów zaatakują, jest też sporo martwych pszczół, (ale uważam, że zginęły w obronie)
Proszę o rade, co mam robić czy może nic????
Dodam, że ul jest prawie pełny obsiadanych pszczół niema tylko 3 ramek.
Pozdrawiam serdecznie!!!

Tytuł:
rumcajs pisze:
Witam!! Dziś na wieczór zauważyłem o koło wylotów kilkanaście martwych os ok. 50 może więcej. Nie wiem czy mam zatkać wylotki posiadam ule warszawskie zwykłe z dwoma wylotami na froncie i dwoma na boku ula. Czy mam zatkać te boczne a może wszystkie po trochu?
Mam pszczoły pierwszy rok i nigdy nie spotkałem się z rabunkiem, czy jak pokonał te osy to dadzą one spokój czy znów zaatakują, jest też sporo martwych pszczół, (ale uważam, że zginęły w obronie)
Proszę o rade, co mam robić czy może nic????
Dodam, że ul jest prawie pełny obsiadanych pszczół niema tylko 3 ramek.
Pozdrawiam serdecznie!!!

nie czytałem tego tematu ale wydaje mi się ze jest o rabunku pszczół, Ty piszesz ze osy rabują twoja rodzinę, piszesz ze widziałeś martwe osy, tylko dlatego bo pszczoły się obroniły. osy czasami zaglądają do uli, ale rzadko która wychodzi z niego żywa. Zredukuj wylotki

Tytuł:
Sam już nie wiem co o tym myśleć.. rabunek czy tylko przegrzewanie się uli? Na początku zwiększoną aktywność pszczół zaobserwowałem w 1 ulu stojącym od rana na słońcu. Teraz podobnie mam przy drugim odkąd zaczęło go grzać. Są niby jakieś walki na wylotce, wyjąłem "wkładki na 1 pszczołę". Roje są zmobilizowane do obrony swojego gniazda. Nie wiem co o tym myśleć, same się obronią? Zostawić to czy może wykonać inne zwężenia wylotków np. z jakiejś siatki tak by miały super wymianę powietrza w ulu?

Wylotek 1 ula:

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Wylotek 2 ula:

Obrazek

http://imageshack.us/photo/my-images/689/dscf1430v.jpg/

Otwór wentylacyjny 2 ula:

Obrazek

PS. Gdy robiłem fotkę ula nr 2 ten dopiero znalazł się na słońcu więc było nieźle co pokazuje wcześniej zamieszczony link. Teraz po 2 - 3 godzinach nagrzewania wokół niego kręcą się dziesiątki pszczół.

EDIT:

Byłem przed chwilą przy ulach - jest spokojnie, dużo obrońców 20 - 30. Wylotki są w pełni otwarte.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp korpusowe jednościenne
Malcolm a powiedz może jak sama pszczoła w pasiece się zachowuje ?? Czy pszczoły z tych uli są agresywne ?

Weź zajrzyj do tego ula wieczorem i sprawdź jego stan jeśli będą trupy to masz rodzinę w trakcie rabunku jeśli nie będzie trupów a twoich pszczół dużo to znaczy że jest im za gorąco i za mała wentylacja. Gniazdo zwężone, pewnie maty masz wstawione góra też ocieplona i wylotek 1 cm. Jakie tam u ciebie są temperatury ??
Zresztą rabunek trwający 2 tygodnie to chyba nie realne.

Pozdr
Witamina

Tytuł:
Na początku to były diabły. Potrafiły zaatakować grupowo gdy próbowało się podejść bliżej wylotka. Ostatnio jednak wydawały mi się nawet łagodne.. choć prawdę mówiąc teraz mało do nich zaglądam. Zakarmiłem, wyleczyłem, przygotowałem gniazda na zimę finito - już teraz staram się by miały względny spokój..

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: KLASYCZNY WIELKOPOLSKI
Drogi Radku a wiesz co to jest przegra i jak wygląda.Bo tak mi coś z tych zdjęć na to pasuje :oczko:

Tytuł:
Witamina pisze:
sprawdź jego stan jeśli będą trupy to masz rodzinę w trakcie rabunku

Sprawdzę jutro. Dziś gdy wstawiałem małą podkarmiaczkę słoikową (ostatnie 0,5l syropu) nie zauważyłem żadnych martwych pszczół.

Witamina pisze:
pewnie maty masz wstawione góra też ocieplona

Ul ocieplany jest styropianem, mat w środku żadnych nie mam, na ramkach też jeszcze nic nie leży.

mendalinho pisze:
Drogi Radku a wiesz co to jest przegra i jak wygląda.Bo na to mi własnie wygląda

Sam już nie wiem. Nie myślałem o tym.. w końcu na wylotkach widziałem trwające walki..

Tytuł:
Jeszcze jedna fotka gdzieś z godziny 11 - 13.

Obrazek

Może jutro uda mi się nagrać zachowanie pszczół. :tasak:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Tu masz link jak wygląda napad :rolf:

http://www.youtube.com/watch?v=Fm5pPmZTkWQ

Pozdr
Witamina

Tytuł:
Witamina pisze:

Pozdr
Witamina

:rolf: Tu już nie ma co nawet ratować wieczorem tylko zabrać ramki i ula
Ale film Super oddaje właśnie całą prawdę o rabunku
;-)
Jednak mam duże wrażenie że to nagranie jest swingowane może to być Osuszanie Ramek w ulu ;-)
Ale przykład Super :brawo:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Siła rabunku jest różna ale kolega Malcolm podał siłę swoich rodzin i chyba jego rodziny do silnych nie należą :oczko: więc jak już miałby rabunek to z dużym impetem :tasak:

Pozdr
Witamina

Tytuł:
Witamina bardzo podobnie to wygląda u mnie jedynie pszczół jest mniej. Sporo krąży przy wylotkach, część kotłuje się na nim próbując wejść do środka, kilka inny z kolei krąży przy otworze wentylacyjnym. Jedyne pocieszenie jest takie, że nie wygląda to u mnie tak źle jak na tym filmie. No i najważniejsze: straż wycina intruzów (albo przynajmniej próbuje, tak mi się wydaje).

Tytuł:
Awatar użytkownika

Jutro jak będzie takie zachowanie to możesz robić tak;
co jakiś czas na chwilę zamykasz wylotek i pszczoły które weszły do ula zostaną ścięte przez twoją rodzinę kilka takich zamknięć i rodzina rabowana bardziej się mobilizuje ( małe zwycięstwa zwiększają morale ), dodatkowo na wylotek możesz położyć nasączony wacik naftą pszczoły nie lubią tego zapachu.
Kurcze ale przy rabunku powinieneś mieć ścięte pszczoły przed wylotkiem.

Pozdr
Witamina

Tytuł:
Witamina pisze:

To bardzo proste słaba rodzina , syrop poddawany za zatworem , wystarczyło ,ze weszła jedna pszczoła i pobrała syrop przekazała informacje i sie zaczęło.
Po za tym to nie rabuje obca pasieka .

Tytuł:
Oto jak wyglądała sytuacja w ulu nr 2 gdzieś w godzinach 11 - 15.

Obrazek

A tu nagranie z dnia dzisiejszego. Ul nr 1 godzina 9:00. Jakość kiepska bo klip nagrywany był zwykłą kompaktówką. :leży_uśmiech:

http://youtu.be/SPQHSsYUmco

Tytuł:
Radek tu nie ma mowy o rabunku, nie podałeś czasami ciepłego syropu? :oczko:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 97 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]