FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 30 lipca 2025, 17:07 - śr

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: dadant i 18,5 D
Witam
Mam pytanie czy ma ktoś jakiś pomysł na szybkie doczepienie wąsów do ramek WP aby powstały Dadanty. Mam do przewiezienia na wiosnę rodziny na ramkach które są na WP a a ule mam dadanty. Jak wiadomo odwrócona ramka WP staje się dadanowską tylko, że brakuje wtedy tych "wąsów" aby można było zawiesić ramkę w ulu.
Dlatego kombinuje z czego by można dorobić takie wąsy aby nie dokręcać listewki na szybko tylko np. wczepić jakieś uchwyty metalowe czy blaszki i zawiesić, bo jak wiadomo na ramce będzie woszczyna z pszczołami.
Mam swoje koncepcje z czego by można takie zaczepy zrobić ale może już ktoś spotkał się z taką sytuacją i podpowie co nie co.

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski/dadant
Powiedz czy ty będziesz kupował te pszczoły jeżeli tak to czemu kupujesz WP jak masz dadanty wiedz o tym że ramka WP nigdy nie będzie dadanowską choć ją obrócisz i dorobisz wąsy bo komórki są budowane pod kątem do góry

Zenon pisze:
Powiedz czy ty będziesz kupował te pszczoły jeżeli tak to czemu kupujesz WP jak masz dadanty wiedz o tym że ramka WP nigdy nie będzie dadanowską choć ją obrócisz i dorobisz wąsy bo komórki są budowane pod kątem do góry

Nie tylko pod kąrem do góry, te komórki, zauważ będą leżały na boku.
Prawidłowo komórka jest "dziubkiem" w dół i w górę.
Czy nie lepiej poszukać odkładów na dadancie lub rójki ?

kolopik pisze:
Zenon pisze:

Panowie A w czym tak to przeszkadza
nie jeden raz robiłem odkłady z Dadanta na WP i odwrotnie wycinając woszczynę i wprawiając w ramki WP czy Dadanta a nawet wielkopolski i nie zauważyłem żadnych efektów ubocznych
A co powiecie o obrotowym gnieździe ?

BoCiAnK pisze:
kolopik pisze:
Zenon pisze:

Panowie A w czym tak to przeszkadza
nie jeden raz robiłem odkłady z Dadanta na WP i odwrotnie wycinając woszczynę i wprawiając w ramki WP czy Dadanta a nawet wielkopolski i nie zauważyłem żadnych efektów ubocznych

Gdyby nie przeszkadzało to pszczoły dziewiczy plaster budowałyby jak popadło a budują właśnie tak.
Gdyby nie pszeszkadzało to węza nie oznaczana byłaby jako WP i Dadant tylko jako jeden ch. bo wymiary ma identyczne.

kolopik pisze:
Gdyby nie pszeszkadzało to węza nie oznaczana byłaby jako WP i Dadant tylko jako jeden ch. bo wymiary ma identyczne.

Kolego przykro mi ale się mylisz :wink:
Porównaj wymiary http://www.osppszczelarz.pl/weza.php

Ule na jakich gospodaruję: dadant
: A przecież te ramki WP nie będą siedzieć wiecznie w tych dadantach :D

Pozdrawiam.

BoCiAnK pisze:
kolopik pisze:

Kolego przykro mi ale się mylisz :wink:
Porównaj wymiary http://www.osppszczelarz.pl/weza.php

Masz racje a ja myślałem inaczej bo tak słyszałem/WP na bok i jest Dadant/, ja mam wielkopolskie.
Pozdrawiam. WŁ.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 dadanta
bonluk pisze:
Witam
Mam pytanie czy ma ktoś jakiś pomysł na szybkie doczepienie wąsów do ramek WP aby powstały Dadanty. Mam do przewiezienia na wiosnę rodziny na ramkach które są na WP a a ule mam dadanty. Jak wiadomo odwrócona ramka WP staje się dadanowską tylko, że brakuje wtedy tych "wąsów" aby można było zawiesić ramkę w ulu.
Dlatego kombinuje z czego by można dorobić takie wąsy aby nie dokręcać listewki na szybko tylko np. wczepić jakieś uchwyty metalowe czy blaszki i zawiesić, bo jak wiadomo na ramce będzie woszczyna z pszczołami.
Mam swoje koncepcje z czego by można takie zaczepy zrobić ale może już ktoś spotkał się z taką sytuacją i podpowie co nie co.

Nie baw się w blaszki czy inne patenty,najprościej obetnij z jednej strony wąs,obróć ramkę i przykręć 2-ma wkrętami listewkę.Pracując ostrożnie nie będziesz musiał nawet zmiatać pszczól.
Z tak obróconej ramki czerw się wygryzie i pszczoły pokarm pobiorą.
Wiadomo ,że nie jest to oryginalna ramka ,więc trzeba ją jak najszybciej zastąpić węzą lub prawidłową ramką.

kolopik pisze:
Masz racje a ja myślałem inaczej bo tak słyszałem/WP na bok i jest Dadant/, ja mam wielkopolskie.
Pozdrawiam. WŁ.

Jak obetniesz górną Beleczkę w WP to z trudem ale wciśniesz :wink:
Na tym skanie to widać tylko trzeba wziąć pod uwagę
że co Ksiądz to inna parafia i ramki
Obrazek

Ule na jakich gospodaruję: dadant
O czym Ty piszesz że z trudem ją wciśniesz, czy o węzie czy o ramce do ula.
Pozdrawiam

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski/dadant
BoCIAnK pisze Kolego przykro mi ale się mylisz :wink:
Porównaj wymiary http://www.osppszczelarz.pl/weza.php , tak zgodzę się że jak obrócisz na bok ramkę WP to ma takie same wymiary jak dadanowska ale chyba nie powiesz że wprawiasz węzę WP w ramkę dadanowską

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: dadant i 18,5 D
Panowie tu nie chodzi o układ komórek w plastrze bo już dawno wiadomo, że pszczoły mają to głęboko w d... Tu chodzi o pomysł na jak najlepsze przełożenie pszczół na ramkach WP do transportówek Dadanowskich. Które pojadą do miejsca docelowego np. 200-300 km. Rozchodzi się o sposób i pomysł. Ma być szybko i bez nadmiernej uciążliwości dla pszczół. Pomysł z ucięciem jednego wąsa i przykręcenia listewki 470 nie jest zły ale chyba ucinanie wąsa i przykręcanie listewki do ramki z pszczołami nie będzie za komfortowe zarówno dla pszczół jak i pszczelarza. Najprościej i najbezpieczniej było by przewieźć rodziny z ulami i przełożyć je na miejscu w bardziej komfortowych warunkach jak doradził mi kolega Leszek a on wie co mówi. hehe... ale jak już padło takie pytanie o łatwe przełożenie do dadantów to trzeba coś wymyślić. Mój pomysł jest w sumie podobny do dokręcenia listewki 470 tylko zamiast przykręcania ściągnąć tą listewkę do ramki plastikowymi opaskami tylko i tak trzeba obciąć wąsa z jednej strony i tu jest problem jak najszybciej i najlepiej to zrobić?

Ja być może na wiosnę ,będę próbował przekładać do dadanta . Nie będę obcinał żadnych wąsów ,tylko postaram się szybko i bezboleśnie :tasak: wkręcić czarne wkręty ,tak aby można było zawiesić ramkę na wręgu . Wąs jeden będzie wystawał ,ale nie ma to ,jak myślę znaczenia. Tyle ,że ja nie będę transportował.natomiast do transportu pomyśl o tym ,a dodatkowo możesz wszystkie ramki połapać listewka i przykręcić wkrętami .Możesz dodatkowo pod ramki włożyć listewkę ,aby si e ramki opierały .Ja tak to widzę.Ale może ,ktoś ma inne sposoby. :(

Ule na jakich gospodaruję: Dadant
Kolego ja bym proponował tymczasowo do transportówek na wysokości wręgu dokręcić z jednej strony listewkę np. 1x2 cm. Przygotować sobie wycięte listewki tak żeby przykręcić lub przywiązać drutem jedną stroną od dołu gdzie jest wąs w starej ramce a drugą stroną żeby ta listewka stanowiła zawieszenie w nowym położeniu. Tak będzie najszybciej i najmniej stresowo zarówno dla pszczół jak i dla pszczelarza. Jeśli nie da rady w takim czymś szczelnie zamknąć to po prostu nakryć jakąś starą firanką i związać w koło. Dowieziesz spokojnie, dodatkowo pszczoły będą miały wentylację. Żeby na szybko to zrobić to innego pomysłu nie mam, bierzesz wkrętarkę akumulatorową, listewki. Wyjmujesz ramkę WP, przekręcasz, dokładasz listewkę, 2 wkręty na szybko i wkładasz do transportówki. Dołem będzie się opierać na starym wąsie, tą samą stroną u góry na dokręconej listwie a z drugiej strony będzie najnormalniej wisieć. Pozdrawiam.

Sprawnie i w miarę szybko przewieść to trzeba się przygotować
Po co kombinować nie lepiej wziąć ze sobą wcześniej porobione z byle pilśni skrzynki transportowe WP
Po co się u pszczelarza xxx km od domu męczyć z ucinaniem wąsów dobijaniem listewek itp jak można sobie to na spokojnie robić po przewiezieniu rodzin u siebie na pasiece wtedy czas nie goni robimy to na spokojnie i tyle
przenieść pszczoły koło mając je koło domu to parę godzin roboty i są wszystkie w ulach jakich bym nie chciał
wystarczy nastroić nowe ramki dadanta po kolei wprawiać susz z Ramek WP i tyle
wybrać sobie pogodny dzień ustawić gdzieś z boku stół aby mieć na czym położyć i spokojnie wycinać plastry i przekładać
powiem tylko tyle że aby to wykonać na miejsce gdzie stoi przywieziona rodzina (która dokonała pełnego oblotu ) na to miejsce wstawiamy ul (do którego chcemy przełożyć ) a przywieziony odstawiamy na bok
z przywiezionego wyciągamy pierwszą skrajną ramkę pszczoły należy strząsnąć już do nowego ula i z tej ramki wycinamy woszczynę z zawartością wstawiając do ramki (w tym przypadku Dadanta ) i wkładamy już do ula gdzie siedzą strząśnięte pszczoły po czym przeglądamy ramki w skrzynce odnajdujemy matkę i delikatnie strząsamy już do ula z jedną ramką i powtarzamy operację aż do całkowitego przeniesienią wszystkich ramek

Ule na jakich gospodaruję: 1/2 D
Wąsa ci...ach sekatorem do gałęzi i po wąsie.
Ramki nie muszą wisieć, równie dobrze mogą się opierać o dno, jak hofmanowskie to tylko poukładać jedna obok drugiej i po zapełnieniu transportówki zaklinować z boku, jak zwykłe to powstawiać przekładki z listewek.
A może transportówka na tyle wysoka, że i bez ciachania wąsa by się obeszło?

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]