FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 14 sierpnia 2025, 10:38 - czw

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Witam chciałem się podpytać w jaki sposób przechodziliście z ramki wielkopolskiej na niższą. Wiadomo trudno przejść ze względu na różnicę w wysokości. Nie jeden z forumowiczów pewnie miał taki problem więc prosiłbym o podpowiedzenie jak to u Was wyglądało. Ja mam dwa pomysły jeden to taki żeby dorobić kołnierze 8 centymetrowe pomiędzy dennicą a korpusem , a drugi bardziej radykalny podcięcie woszczyzny z ramkami. Wiadomo piszę o ramkach używanych przez rodziny w korpusach.

Za fachową i szczerą opinię dziękuje z góry
pozdrawiam SL

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: klasyczny wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Tomice/Wadowice
Wszystko zależy czy chcesz to zrobić radykalnie czy mały kroczkami?

Użyj korpusu na ramkę 18 cm jako nadstawkę do którego przełóż matkę. Sukcesywnie będziesz poszerzał ramkami korpus górny a dolny wycofasz jak całość czerwiu się wygryzie.

Druga opcja to możesz zrobić tak jak Tomek Miodek czyli zasiedlić pakietem na węzie.

Ule na jakich gospodaruję: inny
podetnij ramki od dołu

Ja przechodziłem ale na korpusy h-14 więc nie było problemu bo wycinałem cały plaster, przecinałem na pół i wstawiałem w dwa korpusy, górną część plastra w górny a dolną w dolny. Ale to na wiosnę.
Tobie też radzę zrobić ten zabieg na wiosnę gdy zaczniesz dawać węzę. Dasz w dwa korpusy ramki pełne a węzę w nowe by była jedna nad drugą i tak aż do skutku. Dziką zabudowę pod starymi ramkami potraktuj jako ramkę pracy i przy okazji wychwycisz warozę.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp
fb01667, zrob jak radzi kolega Alpejczyk.

zrob na przyszly rok nadstawki 18-stki i daj je w kwietniu na ule wlkp ktore masz, nad krate, nad rodnią. Pszczoly odbuduja weze na rzepaku, a potem w czerwcu wpusc matke na te odwirowane ramki 18-stki i doloz drugi korpus 18-stkowy. Na te 2 korpusy 18-stki poloz krate i na niej ustaw cale gniazdo gdzie wczesniej byla rodnia.
W ten sposob otrzymasz bardzo silna rodzine w polowie czerwca i zapobiegniesz nastrojowi rojowemu, a ponad to bedziesz mial juz 2 korpusy odbudowane. W czerwcu zaleja Ci miodem miodnie wielkopolską (która wcześniej stanowiła rodnię) zaczekasz do lipy. Po lipie zabierzesz do wirowania ramki wielkopolskie i zostawisz rodziny na 2 korpusach 18tkowych, a do trzeciego na powałkę wstawisz słoik z syropem na czerw jesli nie masz nic w okolicy kwitnącego. Takie rodziny zazimujesz na 2 korpusach 18-stkowych, czyli na nowych ramkach.

To jest moj plan przjescia na te korpusy - tylko jednoscienne. Teraz bede kupowal w castoramie deski podłogowe sosnowe 25 mm z piorem i wpustem. 2 złączone deski dają szerokość 21 cm, więc trzeba oberżnąć tylko 2 cm i korpusy będą gotowe. Zanim jednak do tego dojdzie, deski poleżą miesiąc na dworzu pod wiatą, żeby nabrały odpowiedniej wligotności. To tyle. Myslę, że to najlepszy sposób na dokonanie przejścia w 1 roku.
Ramka wlkp jest za mała na plenne linie, które obecnie są dostępne. Natomiast 2 korpusy 18-stkowe dają powierzchnię zbliżoną do 11 całych ramek wlkp, więc siła rodzin wzrasta o 10%.
Natomiast jesli chodzi o odbieranie miodów odmianowych to zdecydowanie inna bajka. Ideałem by był langstroth, ale jak tu przejsc ze 100 uli na takiego langa, za duzo roboty. :haha:

Ule na jakich gospodaruję: wlkp/wlkp 18cm
1) Możesz też wpakować ramki wielkopolskie w dwa korpusy osiemnastkowe i systematycznie dokładać osiemnastkowych ramek wycofując ramki wielkopolskie np. do odkładów.
2) Czy wkładać ramki osiemnastkowe do uli z ramkami wielkopolskimi i później je wycofywać ale w tej metodzie jest trochę zabawy z nadbudową pod ramkami.
3) Obsadzić pakiet lub rójkę na węzie.
4) Podczas porządnego pożytku np rzepaku wpakować na gniazdo konkretnej rodziny korpus osiemnastek z węzą. Mocna rodzina odbuduje korpus i zasklepi go.

Awatar użytkownika

Dziękuje wszystkim za odpowiedź będę musiał trochę pokombinować bo mam wielkopolskie 12 ramkowe. ale pomysł Alpejczyka i Adidara też mi się podoba. Adidar dokładnie jak Ty będę robił jedno ścienne. Materiał będę miał lada chwilka i do dzieła.

ps. też jestem z zachodniopomorskiego 8)

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
ja też od wiosny przechodze na ramki 18 :mrgreen: mam mase wolnych korpusów, na zabudowe zimną to są LN a na ciepło będą wielkopolskie 18cm wchodzi tak 12 ramek, mając dwa korpusy 18 na rodnie mam miejsce na czerw, pyłek oraz zapas miodu i miodnie w rozsądnej wadze wszystko oczywiście jednoscienne z wejmutki :wink:

Ule na jakich gospodaruję: brak
adidar pisze:
Teraz bede kupowal w castoramie deski podłogowe sosnowe 25 mm z piorem i wpustem.

liczyłeś ile ta przyjemność Cię wyniesie ?

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 360x200
[quote="adidar"

To jest moj plan przjescia na te korpusy - tylko jednoscienne. Teraz bede kupowal w castoramie deski podłogowe sosnowe 25 mm z piorem i wpustem. 2 złączone deski dają szerokość 21 cm, więc trzeba oberżnąć tylko 2 cm i korpusy będą gotowe. Zanim jednak do tego dojdzie, deski poleżą miesiąc na dworzu pod wiatą, żeby nabrały odpowiedniej wligotności. To tyle. Myslę, że to najlepszy sposób na dokonanie przejścia w 1 roku.
Ramka wlkp jest za mała na plenne linie, które obecnie są dostępne. Natomiast 2 korpusy 18-stkowe dają powierzchnię zbliżoną do 11 całych ramek wlkp, więc siła rodzin wzrasta o 10%.
[/quote]

Skoro mamy wysokość deski 21cm-to aż się prosi ramka 20cm wysoka.Dwudziestka jest super ramką.
Dwa korpusy o ramce 360x200 to standard jako rodnia latem i zimą jako gniazdo.
Polbart by powiedział że i tak to za mały ul.
A ja powiem że już dawno dawno temu zimuje na dwu pełnych korpusach 36x20 i jest dobrze.
A matki będą jeszcze plenniejsze.

Pozdrawiam

adidar, Zamów sobie pięknej tarcicy 25 suszonej 1klasy deski powyżej 20cm cenna 1m3 1000zł może u ciebie tańsza jest.

deska w castroramie pewnie powyżej 45zł m2

A na pierona ci pióro i wpust , chociaż jak będziesz miał deskę 14cm szeroką to dotniesz listewkę 4cm i chwyć na wkrętach tą listwę. Kup sobie szlifierkę taśmową i hebel załatwi sprawę.

meteor, Po prostu kombinują.

Ubiegłej zimy Leszek zachwalał ramkę wysoką na 18cm i ule z pojedynczej deski i poczyniłem (zrobiłem) sobie 6 korpusów 11ramkowych ,przód i tył korpusu deska 30mm boki 20mm(korpus jest kwadratowy)nie ma problemu z obróceniem na zabudowę ciepłą ,pod koniec Maja zrobiłem zsypańce po ok. 2kg pszczół i do tego mamuśka na samą węze ,za niecałe dwa tygodnie węza była odbudowana i mamuśka szalała ,oczywiście trzeba było pilnować na początku aby miały coś w podkarmiaczce.Do zimy idą w dobrej sile .

Oczywiście pszczółki dostały po dwa korpusy na ul i dennice osiatkowaną

jerzy9666 pisze:
biegłej zimy Leszek zachwalał ramkę wysoką na 18cm

Źle zrozumiałeś chodzi nie o wysokość ramki tylko o przestrzeń , Polbart tak ma 18 po gospodarzy w LN

Się zgadza że Leszek gospodaruje na LN ale ja mam wielkopolskie i postanowiłem przetestować na wielkopolskiej obniżonej i mam nadzieję że będzie wszystko dobrze bo deski kupiłem na wiosnę na następne korpusy i się suszą .

Ule na jakich gospodaruję: WLKP 12r
Deska grubości 25mm jest wystarczająca na przezimowanie rodziny (woj. LUB)??

Kurde, mam trochę gotowego materiału, może i ja bym pokombinował i skonstruował sobie kilka jednościennych uli, muszę się jedynie zaopatrzyć we frezarkę, żeby wręgi móc robić i jakoś to pospasowywać do wszystko.

Moje pytania są następujące:
Czemu chcecie obniżać ramkę WLKP???
Ze względu na ciężar pełnowymiarowych korpusów zalanych miodem??
Nie lepiej zrobić ul WLKP 12 ramek jeśli pszczołom 10 to za mało???

Nie mam wiedzy w tej materii i moje pytania powstały wyłącznie z czystej ciekawości.

Awatar użytkownika

pewex, Tazon, poszukam w tartaku, ale to co mi potrzebne jest na tą zimę to około 1 m3. Natomiast to co w castoramie teraz maja to 36 zł/ m2 i w każdej chwili mogę dokupić tyle ile mi potrzebne.
Pozdrawiam!

Cezary256 pisze:
Czemu chcecie obniżać ramkę WLKP???

Osiłków coraz mniej :haha: a prawdę mówiąc to jeden korpus nawet dwunastka na rodnię to za mało a dwa czasem za dużo więc trzy 18 jest prawie, prawie dobrze.

Awatar użytkownika

Cezary256, dokładnie tak - chodzi o ciężar i bardziej precyzyjne trafienie z pożytkiem. Do 18-stek pszczoły przyniosą nektar i zasklepią. Zauważ natomiast, że przy umiarkowanym pożytku w dużych ramkach wlkp pszczoly beda sklepic i sklepic i skonczyc nie moga. A chodzi o dojrzaly przeciez miod. W ramkach nizszych tego prroblemu nie ma, pszczoly naniosa i sklepia i mozna zabierac.

Ule na jakich gospodaruję: WLKP 12r
No tak, obaj macie rację i klopik i adadir. Nawet teraz kiedy podnosiłem korpus z rodziną zakarmioną na 8 ramkach ro czuć to w plecach, a co dopiero będzie się działo z pełnym korpusem 12-tką na rzepaku :shock: z tym sklepieniem miodu to też jest prawda, mniejsze ramki sklepią jak szalone, a wyższe to tak z mniejszym entuzjazmem :lol:

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
I jeszcze jedno.. zimowla na 2 korpusach 18 lepsza niż na pełnej ramce 26. Mój drugi rok.. zaczynałem od WZ, na wiosnę wprowadziłem WL 1+3x1/2, a teraz kolejna zima i planuję budowę właśnie 36x18. Uczę się, ale wiem jedno - standaryzacja ramki w całej pasiece to podstawa - chyba, że ktoś dodatkowo robi odkłady - wtedy wiele typów uli się przydaje. Przyszłość zweryfikuje, czy to dobry wybór.

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
witam wszyskich mam takie pytanie : produkuje ktos rami o wymiarach 18 cm???? jaki to koszt w porownaniu do ramki wielkopolskiej?

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 40 uli 360x300 plus 3x 1/2 WLP
fb01667 pisze:
Ja mam dwa pomysły jeden to taki żeby dorobić kołnierze 8 centymetrowe pomiędzy dennicą a korpusem , a drugi bardziej radykalny podcięcie woszczyzny z ramkami. Wiadomo piszę o ramkach używanych przez rodziny w korpusach.

Przyłączam się do Kolegów, którzy odradzają Ci ramkę 18 cm.
Jeżeli planujesz matki plenne jak BF itp.(jak to nazywa jeden z administratorów -mięso)-to są przecież ule Dadanta czy ule WLP 12 ramkowe.

pozdrawiam

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WLKP 18cm
skorpion81 pisze:
witam wszyskich mam takie pytanie : produkuje ktos rami o wymiarach 18 cm???? jaki to koszt w porownaniu do ramki wielkopolskiej?

Polskipszczelarz robi ramki na wymiar. Bardzo dobra jakość drewna jak i wysoka precyzja wykonania. Cenowo .. Ja za ramkę 26x20 płaciłem w granicach 1.40zł. Poszerzana do 3.5cm.

Awatar użytkownika

komeg pisze:
fb01667 pisze:
Ja mam dwa pomysły jeden to taki żeby dorobić kołnierze 8 centymetrowe pomiędzy dennicą a korpusem , a drugi bardziej radykalny podcięcie woszczyzny z ramkami. Wiadomo piszę o ramkach używanych przez rodziny w korpusach.

Jeżeli planujesz matki plenne jak BF itp.(jak to nazywa jeden z administratorów -mięso)-to są przecież ule Dadanta czy ule WLP 12 ramkowe.

pozdrawiam

Kolego wszystko się zgadza tylko jedna rzecz matka dostaje do dyspozycji na gniazdo dwa takie korpusy, czyli ma do dyspozycji 36 cm / 36 cm to chyba więcej niż 12 wlkp.

fb01667 pisze:
Kolego wszystko się zgadza tylko jedna rzecz matka dostaje do dyspozycji na gniazdo dwa takie korpusy, czyli ma do dyspozycji 36 cm / 36 cm to chyba więcej niż 12 wlkp.

Ajak jej mało to śmiało możesz podać trzeci i jak w niego wejdzie to tamte dwa nad kratę i szykujesz beczki.

Ule na jakich gospodaruję: 360x210
komeg pisze:
fb01667 pisze:

pozdrawiam

Nie mialem nigdy BF ale mysle ze to tez pszczola i mozna pokierowac tak ta pszczola zeby tak jak piszez nie bylo nadmiar miesa i ramka ma tu majmiejsze znaczenie .

pleszek pisze:
Nie mialem nigdy BF ale mysle ze to tez pszczola i mozna pokierowac tak ta pszczola zeby tak jak piszez nie bylo nadmiar miesa i ramka ma tu majmiejsze znaczenie .

Kolego. Żeby mieć dużo miodu to najpierw trzeba wyprodukowąć dużo "mięsa". Ale tą produkcją trzeba z głową sterować a tu trzeba wiedzieć jak rozkładają się pożytki.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]