stantom20 pisze:
Marek55 ma napewno swoją metode na izolator i skoro takich używa to ma w tym określony cel , wie kiedy matki zamknąc a kiedy je uwolnić
Dzięki stantom20 za uznanie. Tak, mam metodę, chyba skuteczna, TAK na pewno TAKA jest !. Nie jest ona jednak moja tylko Pana Janusza Mazurka. To on mnie prowadził przez ostatni rok swojej działalności i pierwszy rok moich eksperymentów z pszczołami. Jemu zawdzięczam to co wiem i to jakie mam sukcesy. Tak jak Janusz dzielił się swoją wiedzą, tak i ja chętnie napiszę Wam jak to robię. Może jednak w innym, nowym temacie.
stantom20 pisze:
dokładnie dopasowując ją do swoich pożytków do swoich matek
Tak, to bardzo ważne.
Ja miałem sytuację pożytkową prawie taką samą jak była u Janusza, nasze pasieki były w lini prostej ok. 5-7 km, w promieniu 10 -15 km nikt nic nie sieje, itp, więc terminy i metodę prawie kopiowałem. Było mi łatwiej. Tym bardziej że od początku, praktykując nawet zimą u Janusz, prowadzę zapis cyfrowy.
stantom20 pisze:
Marek55 ma napewno swoją metode na izolator i skoro takich używa to ma w tym określony cel , wie kiedy matki zamknąc a kiedy je uwolnić wie kiedy je zmienić , .....
Też mam słabe pożytki też mam izolator i też musiałem wszystko dopasować i nadal to poprawiam .
Pytam swego czasu P.Mazurka ; P.Januszu u kogo warto kupić matki .
Tak, to wiem. Nie wiem jednak wszystkiego !!!! i długo jeszcze będę się uczył. BTW - czekam na odpowiedzi z wcześniejszych moich wpisów.
Przyjmij gratulacje stantom20 - widzę rozpoznałeś linię matek od Janusza na tym zdjęciu

Bardzo sprawdzają się u mnie ! Jednak kupuję 1-2 matki co drugi rok. Lubię trochę ryzyko a i nie chcę narazić się hodowcom matek
Komeg, nie załamuj się, nie oddawał tych izolatorów! Pogadamy i zapewne je włożysz do ula między 1.05 a 15.05
P.s. Zbliża się Wszystkich Świętych, będę na grobie Janusza. Bardzo dużo mu zawdzięczam, świeczkę z prawdziwego wosku zapalę i "Zdrowaśkę" prześlę, by mu chociaż w ten sposób zwrócić zaciągniete długi.