FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 25 lipca 2025, 15:56 - pt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość

Ule na jakich gospodaruję: --
Witam,

na początku - krótka informacja dla was - na co dzień zajmuje się zdrowym trybem życia (posiadam stronę na ten temat), ekologicznie uprawianym ogródkiem, permakulturą, wobec tego rozwijając swoje zainteresowania spotkałem się z sugestiami sąsiadów, abym postawił sobie ul. Szukając informacji w internecie natknąłem się na dużą ilość informacji, lecz wszystko "profesjonalnie". Jedynymi narzędziami jakimi dysponuję do obróbki drewna to wkrętarka, wiertarka, szlifierka kątowa i piłka z brzeszczotem. Wystarcza na domowe potrzeby. Przechodząc do sedna - chciałbym się dowiedzieć jak najtańszym i w miarę skutecznym i pewnym sposobem zbudować najprostszy ul, chodzi o to, aby hodować pszczoły na własny użytek - miód. Ogród posiadam - 100m2, roślin kwitnących i warunki są z tego co czytałem w miarę dobre (lasy i zarośla dookoła). Do dyspozycji mam listwy różnej szerokości i grubości, deski o grubości 3cm, szerokości 14-18cm. Z pszczołami i innego tego typu owadami mam do czynienia, bowiem zrobiłem taką budkę, do której włożyłem wywiercone pieńki. Obserwując można było zauważyć, że pszczoły chętnie tam przesiadywały, 30% dziur została zalepiona gliną, lecz od jakiegoś tygodnia na razie nic nie widzę aby był tam jakiś ruch. Prosiłbym o ewentualne porady, może ktoś zna jakiś poradnik.

Jeszcze jedno - czy jeżeli postawiłbym już ten ul, pszczoły same by się wprowadziły? Czy wytwarzałyby konkretny miód?

benzulli to wszystko nie jest takie proste - pszczoły to żywe stworzenia o której dbać trzeba, nie mogą być ot tak sobie ozdobą.
Najlepiej na początek zaopatrz się w odpowiednią literaturę np. coś dla początkującego: http://www.kdc.pl/hodowla-pszczol_p11022621.html

W zimę będziesz miał sporo czasu na przemyślenia jak i ewntualnie kupno odpowiedniego ula (przez internet rzecz jasna), podstawowego sprzętu oraz odzieży.

Moje zdanie jest takie, że jeżeli nie miałeś z pszczołami w ogóle do czynienia to nie ma sensu rzucać się ot tak spontanicznie na tak głęboką wodę i później już na początku zimy czyścić ul z pszczelich trupków.

Rozumiem, zagłębiając się, wnioskuję iż jedyne wyjście to twoja opcja :) No nic, dzięki za dobrego linka.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WL,LG3/4, Ostrowskiej
jak juz chcesz miec dla własnych potrzeb to ul w dzikiej zabudowie moze byc warre czy japonski jaki tam chcesz już mniejsze prawdopodobienstwo ze cos zrobisz nie tak, a i miód lepszy, pszczoły beda w kazdym ulu ale podstawy wiedzy miec musisz i dobrze Ci radza zebys najpierw poczytał

Witam wszystkich po przerwie. Nie miałem zbyt chęci i motywacji aby zajmować się pszczołami, lecz ostatnio chodzę z tym pomysłem jakiś miesiąc i zakupiłem książkę "Moja własna pasieka" Georga Petrauscha.
Poczytałem i zdecydowałem się na zakup uli dadant od użytkownika z allegro: http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=22911405
Myślę, że na początek będzie lepiej, jeżeli zakupię coś profesjonalnego, aniżeli miałbym dłubać i stracić niepotrzebnie pieniądze z miernym wynikiem.

Chciałbym uzyskać od was pomoc, a konkretnie odpowiedzi na moje pytania:
1. Kupując ul od tego użytkownika co muszę dokupić, aby w pełni móc hodować pszczoły?
2. Czy sama czapka jako ubiór dla pszczelarza wystarczy? Resztę mógłbym zastąpić zwykłymi ciuchami, jakimiś rękawiczkami i ewentualnie taśmą olepić miejsca narażone na użądlenie (czyli te łączenia).
3. Jakie narzędzia są potrzebne oprócz tego kadzidła?
4. Kiedy mogę pszczoły wprowadzać do ulu (w jakim miesiącu - terminie)?
5. Skąd wziąć pszczoły, jak się w nie zaopatrzyć?
6. Jak to jest, ile w jednym ulu jest rodzin / rojów?

W miarę możliwości będę starał się cały czas dokształcać, czytać i dowiadywać nowych rzeczy na ten temat. Dziękuje z góry za pomoc :)

Nie wierze ze przeczytales ta ksiazke

Tylko rzuciłem okiem :thank: (nigdzie nie napisałem, że ją przeczytałem :P )

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolski leżak kombinowany
benzulli pisze:
Chciałbym uzyskać od was pomoc, a konkretnie odpowiedzi na moje pytania:
1. Kupując ul od tego użytkownika co muszę dokupić, aby w pełni móc hodować pszczoły?
2. Czy sama czapka jako ubiór dla pszczelarza wystarczy? Resztę mógłbym zastąpić zwykłymi ciuchami, jakimiś rękawiczkami i ewentualnie taśmą olepić miejsca narażone na użądlenie (czyli te łączenia).
3. Jakie narzędzia są potrzebne oprócz tego kadzidła?
4. Kiedy mogę pszczoły wprowadzać do ulu (w jakim miesiącu - terminie)?
5. Skąd wziąć pszczoły, jak się w nie zaopatrzyć?
6. Jak to jest, ile w jednym ulu jest rodzin / rojów?

Po pierwsze
Taniej i jakościowo podobnie wykonany ul dostaniesz tu --->TUMIDAJEWICZ lub skontaktuj się z kolegą z forum polskipszczelarz

ad1. jak wyżej jeśli kupisz kompletny ul napewno musisz do niego dokupić
ramki, drut do ramek, gwoździki, młotek (+ transformator do ładowania akumulatora, ale o tym później) i węzę. - To na początek
ad2. Sama czapka nie, ale musisz mieć kapelusz pszczelarski z siatką, a to już wystarczy. Nie przesadzaj z tą taśmą bo zaraz tu znajdą się tacy co wybuchną śmiechem.
ad3. Rozumiem, że pod słowem kadzidło kryje się jego fachowa nazwa - podkurzacz do podkurzacza potrzebujesz jeszcze próchno najlepiej wierzbowe topola osika, z podstawowych narzędzi pszczelarskich potrzebne ci będzie jeszcze dłuto, piórko ewentualnie miotełka pszczelarska
ad4. Najlepiej wiosną kwiecień
ad5. Szukaj w internecie lub już teraz zapisz się u kogoś z forum na odkłady, jeśli znajdziesz kogoś kto będzie Ci chciał sprzedać pszczoły to musisz pamiętać, że jeśli wybrałeś typ ula DADANT to szukaj kogoś kto oferuje sprzedaż pszczół właśnie na tego typu ramce.
ad6. To zależy od typu ula, czy jest dzielony na dwie rodziny czy nie, ale zasadniczo zawsze w jednym ulu jest jedna rodzina (rój to to co ucieka z ula widać niejednokrotnie jak uwiązuje się na gałęzi)
Traz dobra rada przeczytaj tą książkę + do tego kup sobie jeszcze Gospodarkę pasieczną Wandy Ostrowskiej.
Pozdrawiam tczkast

Dzięki. Książkę właśnie przed chwilą kupiłem na allegro. Teraz zajmę się kupnem akcesoriów.
Aha, ile kupić tych ramek? Chyba można zamówić od razu u wykonawcy ula?

Awatar użytkownika

http://www.uletumidajewicz.pl/ ma i ule i ramki na stronie masz napisane ile ramek wchodzi Ci do jednego korpusu. Zerknij na PRIVA

Napisałem już do polskiegopszczelarza w sprawie rodziny i ula. Poczekam na odpowiedź.

Ule na jakich gospodaruję: WZ WLKP
ja mysle ze na jednym sie nie skonczy:)

Pamiętaj że pszczelarstwo wciąga , jeden to stanowczo za mało .

Ule na jakich gospodaruję: WZ WLKP
niekiedy zadlenie przez pszcvzoly staje sie przyjemne a zapach z ula jest niepowtarzalny nieraz sie inchalowalem. mowilem sobie 2 starcza z 2ch zobily sie 4 z czterech, niewiem co wyniknie bo juz nastepne 4 sam zrobilrm

Ja zaczynałem od czterech , a teraz mam kilkanaście razy tyle
i myślę nad założeniem następnej pasieki w innym miejscu .

Znajdź pszczelarza w miarę blisko, co ma dadany (jeśli taki ul wybrałeś) i od niego kup odkład, niech on też Ci na początku pomoże i doradzi, bo uprawiając klasyczne pszczelarstwo z jednym ulem nie jest tanio ani prosto. Jak będziesz chciał wszystko robić albo kupować do jednego ula to Ci się to nie zwróci, zwłaszcza miodarka trochę kosztuje, a taki pszczelarz ma sprzęt i wiedzę i Cię trochę wciągnie. Poza tym czytaj książki pszczelarskie.

Poprzeglądałem sklepy internetowe, najbardziej mnie interesuje jakiś sklep, który sprzedaje od razu ule i odkłady. Przeglądałem stronę polskipszczelarz.pl i tak się zastanawiam czy od niego nie wziąć by tego ula i pszczół - warszawskich (mi tam to różnicy nie robi jaki ul wezmę, gdyż ważne jest to, aby pszczoły jakoś żyły). Byłem dzisiaj w tartaku i zakupiłem trochę desek, także w razie czegoś będę miał materiał aby dorobić drugi ul. Wychodzę z założenia, że w życiu trzeba wszystkiego popróbować i na każdy temat mieć jakąś wiedzę, aby w razie czego nie wołać fachowców do byle pierwszej usterki. Jeżeli dajmy na to kupiłbym ul od tego pszczelarza to kiedy mógłbym te pszczoły (jego pszczoły) do tego ula (mojego) wprowadzić? Wnioskuję, iż w kwietniu - z informacji tczkasta (oczywiście jeżeli by mi je wysłał, bo gdzieś czytałem, że dopiero w maju/czerwcu się przesyła).

Awatar użytkownika

benzulli, odkłady to w maju lub w czerwcu, jesli zakupisz rodziny (tłumaczyłem wiesz o co chodzi) to już w kwietniu :)
Jutro pdeślę na PRIV o co obiecałem
Pozdr tczkast

Weź pod uwagę, że polskipszczelarz jest na drugim końcu Polski niż Ty. Trzeba jednak przyznać, że jego ule znajdują uznanie tu na forum.

tczkast, czyli jeżeli zakupiłbym rodzinę to odkład nie jest konieczny? Rozumiem to tak: rodzina jest potrzebna, aby po prostu w ulu było życie i pszczoły gromadziły miód, a odkład jest to dodatkowa siła robocza, która jest opcjonalną metodą zwiększania populacji (bo przecież ta rodzina jest w stanie w dłuższym czasie wyprodukować optymalną ilość robotnic).

jarekab, raczej to nie robi problemu bo chyba przesyłki nie są zależne cenowo od odległości na terenie polski. W sumie mógłbym zakupić też ule u tumidajewicza, zastanowię się nad tym.

Rodzinę pszczelą mogę kupić nie zależnie od typu ula, w którym się ja hoduje? Tylko odkłady są zależne od ramki?

Aha, jeszcze jedno, czy można zrobić miodarkę domowym sposobem? Jakąś prymitywną? Czy w ogóle można ją jakoś zastąpić? Jest niezbędna? A jak bartnicy kiedyś wydobywali miód?

Awatar użytkownika

benzulli,
Zamówiłeś zaje....stą książkę "Gospodarkę pasieczną" tam się wszystkiego dowiesz - to jest taka biblia dla pszczelarza i wielu czytających ten temat doświadczonych przszczelarzy się ze mną zgodzi z niej się wszystkiego dowiesz.

Odkład są to pszczoły wyjęte z rodziny pszczelej (zazwyczaj celowo robi to pszczelarz aby zapobiec wpadaniu przez rodzinę w stan rojowy) na 3,4 lub 5 ramkach. Matkę pozostawia się w rodzinie (pozostawioną rodzinę z matką z którą wyjęło się te ramki z czerwiem i pszczołami nazywa się macierzakiem), do odkładu po 2 dniach podaje się matkę unasinnioną bądź nie, ale to już w dalszych odcinkach :wink: lub w książce.
Reasumując
Rodzina to w pełni funkcjonujące społeczeństwo pszczele
Odkład to część rodziny pszczelej (oddzielone pszczoły z rodziny taka mini rodzinka), w innym ulu lub w ulu odkładowym z nową matką, która musi się rozwinąć - powiększyć wówczas będzie w pełni funkcjonującą rodziną pszczelą.
Reszta w dalszych odcinkach i/lub w książce. :wink:
Pozdrawiam tczkast

benzulli pisze:
Aha, jeszcze jedno, czy można zrobić miodarkę domowym sposobem? Jakąś prymitywną? Czy w ogóle można ją jakoś zastąpić? Jest niezbędna? A jak bartnicy kiedyś wydobywali miód?
Można też produkować miód w plastrach na własny użytek. Bartnicy wydobywali miód niszcząc plastry bez użycia siły odśrodkowej przed upowszechnieniem miodarki. Wrzuć sobie w wyszukiwarkę tu albo w google: "leżak ze snozami" albo "top bar hive", jeśli szukasz tańszej i mniej skomplikowanej alternatywy.

Awatar użytkownika

Wirówkę do miodu dostaniesz na Allegro na 350-400 PLN
używaną oczywiście

Ule na jakich gospodaruję: Warszawski Poszerzony
Ale przede wszystkim zanim zajmiesz się już budową a potem zasiedleniem ula, musisz zapoznać się z literaturą, nawiązać jakiś kontakt z pszczelarzem żeby tobie pokazał co i jak bo sucha teoria to nie wszytko.
Jest to opieka nad żywą istotą która wymaga troski.
Ale najważniejsze w tym jest żeby to KOCHAĆ bo inaczej nic z tego nie będzie. :google:

Jak już wspomniałem, literaturę zakupiłem, w miarę możliwości się popytam i jeżeli będzie taka możliwość to oczywiście skontaktuję się z najbliższym pszczelarzem, zobaczymy.

Tutaj znalazłem jakiś filmik: http://www.youtube.com/watch?v=LQIf_sw1DsY
Rozumiem, że ten taki trapez to jest właśnie ten leżak ze snozami? Jeżeli dam tam te plastry i miód to wystarczy to "trząść" i miód sam wyleci? Ta siatka może być metalowa?

Ule na jakich gospodaruję: wlk
Nie trza trząś ramek aby miód wyleciał, wystarczy że słoiki do ula włożysz a one same przyniosą do nich miód. Nie oglądaj filmów tylko kup i przeczytaj książkę, bo coś mi się wydaje że tylko okładkę z tej książki widziałeś.

Dokładnie, przeczytaj książki najpierw a potem coś myśl. A takich filmów nie oglądaj. A jeżeli chodzi o książki zacznij od starszych wydawnictw i potem stopniowo przechodź na nowe. :D

Jak już będziesz miał ul i będzie potrzebna Ci węza, to napisz na pw , wyślę za free.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: 360x200
benzulli pisze:
Jak już wspomniałem, literaturę zakupiłem, w miarę możliwości się popytam i jeżeli będzie taka możliwość to oczywiście skontaktuję się z najbliższym pszczelarzem, zobaczymy.

Tutaj znalazłem jakiś filmik: http://www.youtube.com/watch?v=LQIf_sw1DsY
Rozumiem, że ten taki trapez to jest właśnie ten leżak ze snozami? Jeżeli dam tam te plastry i miód to wystarczy to "trząść" i miód sam wyleci? Ta siatka może być metalowa?

Kimkolwiek jesteś benzulli -udało, Ci się namieszać pszczelarzom na forum.
A co pszczelarzy niema w okolicy.?Najlepiej prosto w oczy patrzeć.
W razie czego służę pomocą-daleko nie masz.

Pozdrawiam

Ule na jakich gospodaruję: ramka 36-18
Coś mi się wydaje, że kolega "Kober" do nas powrócił w formie żartownisia jakobenzulli, . Próbował na Trutowisku lecz zlikwidowano jemu to forum. Pozdrawiam kolegę.

Dla sprostowania - to, że kupiłem literaturę nie oznacza tego, że ją przeczytałem. Zakupiłem książkę Wandy Ostrowskiej, lecz jak można wywnioskować po dacie postu nie miała szans do mnie dojść (chyba, że ktoś ma problemy z logicznym myśleniem - dam screeny z zaznaczoną datą wysłania postu).

Jeżeli chodzi o te miodarki - faktycznie, mój błąd, nie doczytałem kwestii chociażby w tej książce Georga Petrauscha - można użyć zwykłego sitka. Mój błąd i wina mojego lenistwa.

Podejrzewam, że mniej czasu zajęłoby wytłumaczenie celu korzystania z miodarki, aniżeli tworzenia bezsensownych sporów i oskarżeń.
Są ludzie, którzy wtrącają swoje cztery litery wszędzie tylko po to, aby kogoś wyśmiać, posądzić o coś czy pokazać swoją wyższość.

meteor, z pomocy i zaproszenia chętnie skorzystam :mrgreen:

Nie wiem jakim sposobem namieszałem tutaj na forum, tym, że przedstawiam swoje problemy w temacie założonym przeze mnie? Nigdzie nie wtrącam się i nikomu nie wadzę, nie szukam problemu.

Przyznam, że zbytnio wykorzystałem waszą gościnność i chęć pomocy. Postaram się teraz wpierw rozwiązać problem sam, aniżeli będę pisał bezsensowne posty 8)

Dzięki za pomoc i cierpliwość (a w szczególności tczkastowi).

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warszawski
Co kolega taki nerwowy. Jak nie zapytasz to się nie dowiesz. Poza tym nie wielu jest pszczelarzy którzy chętnie dzielą siś swoją wiedza bo większość uważa na s nowicjuszy za zagrożenie. Jeśli nie masz złych zamiarów to pytaj i się nie denerwuj. Na pewno znajdziesz kogoś kto odpowie na twoje pytania.

Ule na jakich gospodaruję: 360x210
[quote="polz"]. Poza tym nie wielu jest pszczelarzy którzy chętnie dzielą siś swoją wiedza bo większość uważa na s nowicjuszy za zagrożenie.

Nie wiem dlaczego tak myslisz i piszerz nie wystarczy przeczytac wszystko co tu napisane ilu kolegow odpowiada nieraz nawet po kilka razy na to samo pytanie a Ty twierdzirz ze nie chca odpowiadac jakie zagrozenie.

Jakaś dziwna atmosfera panuje w tym temacie... :pala:

Ule na jakich gospodaruję: Dadant i WLKP
tczkast pisze:
Wirówkę do miodu dostaniesz na Allegro na 350-400 PLN
używaną oczywiście

Obejrzałem dzisiaj oferty w sieci. Tak lekko nie jest, jak piszesz.
Takie wirówki za 350 zł, to jakiś siwozardzewiałe żelastwo.
Była też jakaś droższa za coś około tysiąca, ale na zdjęciach widać było rdzę, a miała być z nierdzewki. :)

Musisz szukać jeżeli chcesz trzymać faktycznie 1 ul lub kilka nie opłaca się tobie kupować takiego sprzętu... :)

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Na jeden ul nie opłaca się kupować tyle sprzętu bo się nie zwróci. Moim zdaniem powinieneś się najpierw spotkać z jakimś pszczelarzem z twojej okolicy porozmawiać z nim na pewno dużo się dowiesz a przede wszystkim zaglądnąć z nim do ula i się dowiesz czy ci się to podoba. I co najważniejsze musisz wiedzieć czy nie jesteś uczulony na jad pszczeli. Dopiero wtedy możesz myśleć a kupowaniu ula i całej reszcie. Pozdrawiam

Jeżeli chodzi o jad - nie jestem uczulony.

Zgodzę się z przedmówcami, nie warto wydawać pieniędzy na jeden ul. Na razie posłużę się zwykłym sitkiem. Do niedzieli powinienem zakupić ul, także w następnym tygodniu przedstawię swoje plany i ewentualne spostrzeżenia/zapytania. Zdecydowałem się na tumidajewicza.

Na razie czekam na książkę, po przeczytaniu podejmę następne kroki w celu kupna asortymentu pszczelarskiego (wszelakie narzędzia).

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warszawski
koledzy macie rację dzielicie się wiedza i wielu łącznie ze mną na niej korzysta. Wiem jednak co mówię. Podpytywałem pszczelarzy na swoim terenie i owszem udzielali informacji ale bardzo zdawkowo a przede wszystkim odradzali mi zajmowanie sie pszczołami.

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
Dlaczego odradzali ? powiedzieli ?

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: warszawski, ostrowskiej
A co mieli powiedzieć - daj sobie spokój bo będziesz nam konkurentem

Ule na jakich gospodaruję: 360x210
polz pisze:
koledzy macie rację dzielicie się wiedza i wielu łącznie ze mną na niej korzysta. Wiem jednak co mówię. Podpytywałem pszczelarzy na swoim terenie i owszem udzielali informacji ale bardzo zdawkowo a przede wszystkim odradzali mi zajmowanie sie pszczołami.

A oni ci pszczelarze przypadkiem nie rezygnuja z przczelarstwa zapytaj dlaczego .

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
Mi większość życzyła powodzenia i nawet pomaga to jak nawet na forum :pl: wogle dzięki wszystkim :)

robert-a pisze:
Mi większość życzyła powodzenia i nawet pomaga to jak nawet na forum :pl: wogle dzięki wszystkim :)

Tak trzymać !

Mi na przykład siostra odradzała z zawodu fryzjerka , ponieważ obliczyła sobie że ja za 1l miodu mam 30-40zł, a on musi obciąć 3-4 głowy żeby tyle zarobić. Wnioskiem jest takim , że pierwszy nie chce mieć mniejszego zarobku niż drugi ! ludzie cię obrobią ! na tej ziemi rożne gady żyją :haha:

Jeszcze dodatku Siostra Gaddemyt :|

Tazon pisze:
robert-a pisze:

Tak trzymać !

Mi na przykład siostra odradzała z zawodu fryzjerka , ponieważ obliczyła sobie że ja za 1l miodu mam 30-40zł, a on musi obciąć 3-4 głowy żeby tyle zarobić. Wnioskiem jest takim , że pierwszy nie chce mieć mniejszego zarobku niż drugi ! ludzie cię obrobią ! na tej ziemi rożne gady żyją :haha:

Jeszcze dodatku Siostra Gaddemyt :|

Jak slysze tego typu teksty od razu mowie to chodz sprzedam tobie ul i tez bedziesz miec miod i bedziesz sobie sprzedawac po 30 -40 zl w czym problem ;p

Ule na jakich gospodaruję: WLKPL
Mi sie wydaje ,ze zarówno fryzjer jak i pszczelarz to ni9e takie zafajne zawody ,jedni i drudzy wzmagaja się z problemami ,ja jako hobysta mialem w tym roku 10 pni ,ktore kupiłem od pszczelarza, a rok temu zazimowalem 15 i prawie wszystkie mi padły na dennice ,te co kupilem nie doszly do sily na zime przez caly sezon były na jednym korpusie i nie wiem czemu nie chciały sie rozwijac moze przez te ramki co im wkladałem po tych spadłych pszczołach???? ale nigdy mi sie tak nie dzialo noi z tych 10 ostatnio polaczylem bo nie doszly do sily i zimuje 3 rodziny . Zaczalem w 2006 ale wtedy warroza mi zerzarła pszczoły noi tylko miód zebralem w 2 sezonach jak na razie ale mysle ze nieszczenscia juz mnie ominą ,a jeszcze jedno czemu na nowej wenzie zasklep czerwiu jest taki ciemny na niektórych ramkach i pszczoły nie mogą sie wygryzac????

To wyszedłeś na tych pszczołach jak fryzjer na hippisach. :haha: :haha: :haha:
Mimo to współczuję.

Ule na jakich gospodaruję: WP, WZ ---> wlkp
vuko, jak masz taki ciemny i się nie wygryza to może być już zaziębiony ;/

Ramki pszczele

Ule na jakich gospodaruję: WP, WZ ---> wlkp
benzulli, mnie też możesz odwiedzić, zawsze chętnie służę pomocą i radą ;)

Ramki pszczele

Trochę daleko, nie mam jeszcze samochodu, jedynie bus wchodzi w gre. Na wakacjach prędzej jak teraz, mam ogrom nauki także dzięki za zaproszenie, pożyjemy, zobaczymy :P

Książka przyszła także zabieram się powoli do czytania.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]