FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 24 czerwca 2025, 11:47 - wt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 34 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Jak podkarmić
Post: 29 marca 2013, 20:15 - pt 

Rejestracja: 16 września 2010, 11:16 - czw
Posty: 228
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Witam. Podkarmiłem już swoje podopieczne 2 razy tydzien po tygodniu ciastem miodowo-cukrowym. Na jutro zaplanowałem kolejne podkarmianie: zrobiłem już ciasto miodowo-cukrowe oraz cukrowo-drożdżowe. Do ciasta miodowo cukrowego chcę dodać zeszłoroczną dobrze przechowaną wydłubaną pierzgę. Co wy na to??? Czy pszczoły wykorzystają tą pierzgę??? Dodam że podkarmiam kładąc ciasto w woreczkach foliowych nad gniazdo. Pszczoły mają za matami plastry z pokarmem, ale przy takiej temp. to raczej grzeją czerw..... Gniazda mam pomniejszone( udało mi się to zrobić w tych dwóch dniach pogody +22 w słońcu)

_________________
Nie tylko produkty pszczele są arcyzdrowe, zdrowe jest również samo zajmowanie się pszczołami.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 marca 2013, 20:29 - pt 
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 grudnia 2007, 15:35 - sob
Posty: 3496
Lokalizacja: ślonsk
Jak najbardziej możesz do ciasta miodowo cukrowego dać pieżge. Piezga jest lepsza od pyłku. Pozdrawiam miły_marian


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 marca 2013, 20:41 - pt 

Rejestracja: 16 września 2010, 11:16 - czw
Posty: 228
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
ale zgnieść zmielić czy podać w postaci "wydłubanej"??

_________________
Nie tylko produkty pszczele są arcyzdrowe, zdrowe jest również samo zajmowanie się pszczołami.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 marca 2013, 21:08 - pt 
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 grudnia 2007, 15:35 - sob
Posty: 3496
Lokalizacja: ślonsk
W postaci wydłubanej. Piezga jest już w postaci zakonserwowanej i już pszczoły ją ( zmieliły).Z ciastem trzeba dobrze wymieszać zeby była kozystencja ciasta nie lejoncego ale nie i twardego. Pozdrawiam miły_marian


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 marca 2013, 21:22 - pt 

Rejestracja: 16 września 2010, 11:16 - czw
Posty: 228
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
dzięki Marian. Wesołych życzę Tobie i pozostałym bywalcom tego forum

_________________
Nie tylko produkty pszczele są arcyzdrowe, zdrowe jest również samo zajmowanie się pszczołami.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 marca 2013, 22:14 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 listopada 2010, 15:36 - wt
Posty: 656
Lokalizacja: Lipnica Wielka pod Babią Górą
Ule na jakich gospodaruję: ramka 36x18 korpusy
Na rynku jest parę firm produkujących cukier puder czy są wśród nich bardziej polecane pod kątem dodatków antyzbrylających i czy te dodatki szkodzą pszczołom?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 marca 2013, 22:44 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 października 2012, 17:46 - wt
Posty: 2279
Lokalizacja: Poznań- Trzek Mały
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
kustosz, Na żadnym cukrze czy to w kostkach czy puder czy kryształ niestety nie ma napisanego składu poza cukrem . A na stronach cukrowni nie można takich info uzyskać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 marca 2013, 22:51 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 02 listopada 2010, 15:36 - wt
Posty: 656
Lokalizacja: Lipnica Wielka pod Babią Górą
Ule na jakich gospodaruję: ramka 36x18 korpusy
Chodziło by mi o to czy nie mieliście z jakimś cukrem problemów?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 marca 2013, 22:59 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 15 marca 2012, 21:04 - czw
Posty: 3637
Lokalizacja: Góry Sowie
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
kustosz, Ja nie miałem.

_________________
"Mała jest pszczoła wśród latających stworzeń, lecz owoc jej ma pierwszeństwo pośród słodyczy." (Syr 11, 3);


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 29 marca 2013, 23:02 - pt 
Ja zawsze mielę normalny , zapytajcie tych co pracuję w cukrowni , oni wiedzą co dodają.


Na górę
  
 
Post: 29 marca 2013, 23:37 - pt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 lutego 2010, 16:16 - sob
Posty: 3884
Lokalizacja: Małopolska
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
kustosz pisze:
Na rynku jest parę firm produkujących cukier puder czy są wśród nich bardziej polecane pod kątem dodatków antyzbrylających i czy te dodatki szkodzą pszczołom?


najczęściej stosowanym antyzbrylaczem w cukrze pudrze jest skrobia ziemniaczana.

_________________
Matki pszczele oraz odkłady Carnica Celle, AGT, Buckfast, Elgon z Pasieki Górskie Miody
http://www.gorskie-miody.pl/matki-pszczele/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 marca 2013, 14:33 - sob 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 października 2012, 17:46 - wt
Posty: 2279
Lokalizacja: Poznań- Trzek Mały
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
Zapytałem oficjalnie w cukrowni p. z działu jakości odpowiedzi do dziś nie dostałem. Z dzieciństwa pamiętam że zawsze w cukierniczce cukier się zbrylał, cukier puder na posypkę ciasta dla Mamy tarłem na tarce kupiony juz w sklepie był bryłkowaty, cukier po zakupie również jeśli kupionych było parę paczek ostatnia wyciągana z szafki kuchennej była twarda. Takie fakty pamiętam sprzed prawie 30 lat co się zmieniło wiadomo jak cukier wygląda a podobno zawiera samą sacharozę. Wiadomo silne pszczoły dają z tym radę dla nas to są minimalne dodatki licząc 1 łyżeczkę do herbaty. Sprawdzenie sodu czy innych substancji nie jest problemem w każdym laboratorium może ktoś zerknie co tam jest?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 30 marca 2013, 15:08 - sob 
Instytut w Puławach robił ostatnio badania cukru z wszystkich cukrowni w Polsce i cukier jaki jest u nas produkowany nadaje się do karmienia pszczół. Na ten temat mówił na konferencji pszczelarskiej w Bałtowie Dr. Piotr Skubida z Puław.


Na górę
  
 
Post: 31 marca 2013, 10:39 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 października 2012, 17:46 - wt
Posty: 2279
Lokalizacja: Poznań- Trzek Mały
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
ja-lec pisze:
Instytut w Puławach robił ostatnio badania cukru z wszystkich cukrowni w Polsce i cukier jaki jest u nas produkowany nadaje się do karmienia pszczół. Na ten temat mówił na konferencji pszczelarskiej w Bałtowie Dr. Piotr Skubida z Puław.

Gdzie można zerknąć na wyniki tch badań ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 marca 2013, 16:15 - ndz 

Rejestracja: 18 grudnia 2011, 08:52 - ndz
Posty: 1881
Lokalizacja: dolny slask
Ule na jakich gospodaruję: 360x210
A kiedy nie nadawal się do karmienia pszczol.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 31 marca 2013, 22:06 - ndz 
pleszek pisze:
A kiedy nie nadawal się do karmienia pszczol.


Nie wiem chciałem tylko rozwiać wątpliwości jakie są w tym temacie.


Na górę
  
 
Post: 01 kwietnia 2013, 15:54 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 października 2012, 17:46 - wt
Posty: 2279
Lokalizacja: Poznań- Trzek Mały
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
Kiedyś nadawał się na 100 % kwestia ile % się zmieniło :mrgreen: i w której cukrowni ile.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 kwietnia 2013, 18:03 - pn 

Rejestracja: 18 grudnia 2011, 08:52 - ndz
Posty: 1881
Lokalizacja: dolny slask
Ule na jakich gospodaruję: 360x210
robert-a pisze:
Kiedyś nadawał się na 100 % kwestia ile % się zmieniło :mrgreen: i w której cukrowni ile.


Podkarmiam od zawsze cukrem i nie widze ruznicy kiedyś a dziś.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 kwietnia 2013, 18:16 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 października 2012, 17:46 - wt
Posty: 2279
Lokalizacja: Poznań- Trzek Mały
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korp i 1/2
Ja też nie widzę różnicy cukier biały jak był, pszczoły dają radę a jeśli byłby mało szkodliwy z jednej cukrowni a z innej lepszy to zmienił byś ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 01 kwietnia 2013, 18:21 - pn 

Rejestracja: 18 grudnia 2011, 08:52 - ndz
Posty: 1881
Lokalizacja: dolny slask
Ule na jakich gospodaruję: 360x210
Nie wybieram cukrowni ani cukru jaki kupie taki daje.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 kwietnia 2013, 08:16 - wt 

Rejestracja: 13 listopada 2010, 22:09 - sob
Posty: 463
Lokalizacja: ALEKSANDROW KUJ
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski styropianowy
Norma na cukier nie zmienia się wraz ze zmianą cukrowni.
Zawsze karmiłem cukrem i nigdy nie zawracałem sobie głowy ze sprawdzaniem z jakiej jest cukrowni.
Z wykształcenia jestem technologiem cukrownictwa więc wiem o czym piszę.
Inwerty są wygodniejsze w użyciu i nic poza tym.
Korzystają ci którzy je produkują bo są tańsze w produkcji.Dlatego są obecnie modnym zamiennikiem cukru w tańszych napojach czy słodyczach.
Zastosowanie ich w pszczelarstwie to dla części firm nimi handlujących po prostu nowa szansa na zbyt przy dużych możliwościach produkcyjnych.

_________________
Pozdrawiam Sławek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 kwietnia 2013, 08:49 - wt 

Rejestracja: 03 stycznia 2010, 20:39 - ndz
Posty: 48
Lokalizacja: z Wojsławia
Witam a można teraz karmić syropem cukrowym :shock:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 kwietnia 2013, 09:03 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 stycznia 2011, 17:54 - śr
Posty: 3365
Lokalizacja: Lubelskie.51°10'51.50"N 22°35'32.23"E
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
Tomasz pisze:
Witam a można teraz karmić syropem cukrowym :shock:

Można ale musisz podać nad gniazdo w taki sposób aby nie schłodzić nadmiernie gniazda a jednocześnie żeby ten syrop był ciepły.

_________________
Wiesiek33

TANKUJĘ TYLKO NA-PKN ORLEN


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 kwietnia 2013, 16:39 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 11:02 - pt
Posty: 5589
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
Tomasz,
podając obecnie syrop na powałkę ryzykujesz tym, że część pszczół będzie wylatywała z ula (stworzysz im złudzenie pożytku w polu) i niestety krzepła. Dużo bezpieczniejsze będzie jednak ciasto

_________________
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego..."

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 kwietnia 2013, 19:10 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 stycznia 2011, 17:54 - śr
Posty: 3365
Lokalizacja: Lubelskie.51°10'51.50"N 22°35'32.23"E
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
CYNIG pisze:
Tomasz,
podając obecnie syrop na powałkę ryzykujesz tym, że część pszczół będzie wylatywała z ula (stworzysz im złudzenie pożytku w polu) i niestety krzepła. Dużo bezpieczniejsze będzie jednak ciasto

W przypadku ciasta mogą zacząć szukać wody . Tak na prawdę poddawanie ciasta cukrowego czy syropu cukrowego powoduje starzenie pszczoły która powinna jeszcze do czerwca nosić miód a tym zabiegiem skrócimy jej życie , a obecne karmicielki będą musiały przejąć funkcję zbieraczek .Taki pobudzanie rodzin do niczego dobrego nie prowadzi i powinno być traktowane jako zabieg ratujący rodzinę przed głodem .

_________________
Wiesiek33

TANKUJĘ TYLKO NA-PKN ORLEN


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 kwietnia 2013, 19:11 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 lipca 2008, 11:02 - pt
Posty: 5589
Lokalizacja: Łaziska Górne
Ule na jakich gospodaruję: wlkp.
Zakładałem że rozmawiamy w tym momencie wyłącznie o ratowaniu rodzin przed głodem.

_________________
"Zawsze spodziewaj się niespodziewanego..."

https://www.youtube.com/channel/UCosWos ... OWqAAL66fg
https://www.facebook.com/tomek.kasiak.5


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 kwietnia 2013, 19:43 - wt 

Rejestracja: 18 grudnia 2011, 08:52 - ndz
Posty: 1881
Lokalizacja: dolny slask
Ule na jakich gospodaruję: 360x210
[quote="wiesiek33"][quote="CYNIG"][b]
W przypadku ciasta mogą zacząć szukać wody . Tak na prawdę poddawanie ciasta cukrowego czy syropu cukrowego powoduje starzenie pszczoły która powinna jeszcze do czerwca nosić miód a tym zabiegiem skrócimy jej życie ,

Nie wie czy pszczoly zimowe nawet gdy nie przerabiaja wiosna ciasta czy syropu beda jeszcze zyc do czerwca, mysle ze już na początku maja ich nie będzie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 kwietnia 2013, 19:58 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 stycznia 2011, 17:54 - śr
Posty: 3365
Lokalizacja: Lubelskie.51°10'51.50"N 22°35'32.23"E
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski DanLan 435/170
pleszek pisze:
mysle ze już na początku maja ich nie będzie.

Ja u sibie w ubiegłym roku widziałem pszczoły zimowe jeszcze po 20 czerwca .Zimowa pszczoła żyje do 9 miesięcy, oczywiście nie wszystkie mam na myśli sporadyczne przypadki.

_________________
Wiesiek33

TANKUJĘ TYLKO NA-PKN ORLEN


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 02 kwietnia 2013, 20:17 - wt 

Rejestracja: 29 marca 2013, 21:08 - pt
Posty: 504
Ule na jakich gospodaruję: Ostrowski wlkp
pleszek pisze:
Nie wie czy pszczoly zimowe nawet gdy nie przerabiaja wiosna ciasta czy syropu beda jeszcze zyc do czerwca, mysle ze już na początku maja ich nie będzie.


To nie będziesz miał pszczół idąc Twoim tokiem rozumowania bo jest 2 kwiecień . Matka musiałaby zaczerwić od teraz do 10 kwietnia pełne 3-4 ramki czerwiu .Powodzenia
Zimowa pszczoła ze zdrowych rodzin lekko pociągnie do 20 maja bo nie było czerwiu zimą oczywiście nie może być spracowana przerobem ciast i syropów.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 kwietnia 2013, 05:43 - śr 

Rejestracja: 18 grudnia 2011, 08:52 - ndz
Posty: 1881
Lokalizacja: dolny slask
Ule na jakich gospodaruję: 360x210
PASIG pisze:
pleszek pisze:
Nie wie czy pszczoly zimowe nawet gdy nie przerabiaja wiosna ciasta czy syropu beda jeszcze zyc do czerwca, mysle ze już na początku maja ich nie będzie.


To nie będziesz miał pszczół idąc Twoim tokiem rozumowania bo jest 2 kwiecień . Matka musiałaby zaczerwić od teraz do 10 kwietnia pełne 3-4 ramki czerwiu .Powodzenia
Zimowa pszczoła ze zdrowych rodzin lekko pociągnie do 20 maja bo nie było czerwiu zimą oczywiście nie może być spracowana przerobem ciast i syropów.


Może i tak a co masz w pasiece senatorium?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 kwietnia 2013, 06:21 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 stycznia 2011, 09:09 - pn
Posty: 1276
Lokalizacja: Busko-Zdrój woj.świętokrzyskie
Ule na jakich gospodaruję: 40 uli 360x300 plus 3x 1/2 WLP
wiesiek33 pisze:
a u sibie w ubiegłym roku widziałem pszczoły zimowe jeszcze po 20 czerwca


a ja oglądałem program w TV o 106 letniej babci-całkiem sprawnej fizyczne i z sensem mówiącą. Sic
Co ciekawe narzekała, że nie ma do kogo pójść, bo wszystkie koleżnki się dawno przeniosły do lepszego świata.
Wypowiadał się też 80-letni synek.....
Można więc sądzić, że wśród pszczół są też osobniki długo wieczene ale to nie stanowi o sile rodziny.

pozdrawiam

_________________
sklep internetowy ModneButy.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 kwietnia 2013, 13:23 - śr 
MODERATOR

Rejestracja: 02 kwietnia 2008, 22:09 - śr
Posty: 6790
Lokalizacja: Rzepiennik Biskupi
Ule na jakich gospodaruję: wlkp
Miejscowość z jakiej piszesz: Rzepiennik
wiesiek33 pisze:
W przypadku ciasta mogą zacząć szukać wody .

Postawić im więc koło ciasta słoiczek z wodą .
Żeby nie miały daleko szukać .

_________________
sprzedam odkłady na ramce wielkopolskiej
Było by niebo dookoła, gdyby każdy dał z siebie tyle co pszczoła.
autor B.B.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 kwietnia 2013, 13:58 - śr 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 marca 2010, 10:49 - wt
Posty: 971
Lokalizacja: Zielona Góra
Ule na jakich gospodaruję: Wlkp 300 rodzin produkcyjnych
PASIG pisze:
pleszek pisze:
Nie wie czy pszczoly zimowe nawet gdy nie przerabiaja wiosna ciasta czy syropu beda jeszcze zyc do czerwca, mysle ze już na początku maja ich nie będzie.


To nie będziesz miał pszczół idąc Twoim tokiem rozumowania bo jest 2 kwiecień . Matka musiałaby zaczerwić od teraz do 10 kwietnia pełne 3-4 ramki czerwiu .Powodzenia
Zimowa pszczoła ze zdrowych rodzin lekko pociągnie do 20 maja bo nie było czerwiu zimą oczywiście nie może być spracowana przerobem ciast i syropów.


pszczola zimowa zyje okolo 8,7miesiaca jesli do maja nie wyjdzie kolejne pokolenie to rodziny drastycznie oslabna. Dobrze ze byla ciepla jesien jest jeszcze sporo pszczoly z wrzesnia a nawet pazdziernika.

pozdrawiam rever

_________________
https://pasiekahania.pl/kurs-pszczelarski/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 03 kwietnia 2013, 19:33 - śr 

Rejestracja: 18 grudnia 2011, 08:52 - ndz
Posty: 1881
Lokalizacja: dolny slask
Ule na jakich gospodaruję: 360x210
rever pisze:
PASIG pisze:
pleszek pisze:
Nie wie czy pszczoly zimowe nawet gdy nie przerabiaja wiosna ciasta czy syropu beda jeszcze zyc do czerwca, mysle ze już na początku maja ich nie będzie.


To nie będziesz miał pszczół idąc Twoim tokiem rozumowania bo jest 2 kwiecień . Matka musiałaby zaczerwić od teraz do 10 kwietnia pełne 3-4 ramki czerwiu .Powodzenia
Zimowa pszczoła ze zdrowych rodzin lekko pociągnie do 20 maja bo nie było czerwiu zimą oczywiście nie może być spracowana przerobem ciast i syropów.


pszczola zimowa zyje okolo 8,7miesiaca jesli do maja nie wyjdzie kolejne pokolenie to rodziny drastycznie oslabna. Dobrze ze byla ciepla jesien jest jeszcze sporo pszczoly z wrzesnia a nawet pazdziernika.

pozdrawiam rever





To jeżeli młode wygryzły się w październiku to proszę oblicz do kiedy będzie zyla pszczola a jeszcze niech wystapi pożytek np. z rzepaku pod koniec kwietnia co w tym roku jest malopodobne a w poprzednie tak było.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 34 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 14 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

            



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji