FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW http://forum.pasiekaambrozja.pl/ |
|
Wierzbówka kiprzyca http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=38&t=18770 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | bagisek1 [ 11 listopada 2016, 10:37 - pt ] |
Tytuł: | Wierzbówka kiprzyca |
https://www.youtube.com/watch?v=JtfA1Nkhk6I Pożytek dla pszczółek , super oblatywana roślinka , ale również jest roślina , całkowicie jadalną. A wygląda pięknie , gdy są kwiatki , a na nich pszczoły. |
Autor: | paraglider [ 11 listopada 2016, 12:43 - pt ] |
Tytuł: | Re: Wierzbówka kiprzyca |
bagisek1 pisze: A wygląda pięknie , gdy są kwiatki , a na nich pszczoły. Dodaj jeszcze że jej wydajność z 1h wynosi 400 kg a miód jest bardzo smaczny . Opanowuje bardzo szybko teren na zrębach , po pożarach lasu . Jeździłem latami na pożytek z wierzbówki kiprzycy - czaj też umiem robić. Nauczyłem się podczas okupacji , kiedy trudno było o prawdziwą herbatę . |
Autor: | bagisek1 [ 11 listopada 2016, 18:56 - pt ] |
Tytuł: | Re: Wierzbówka kiprzyca |
https://www.olx.pl/oferta/iwan-czaj-her ... d8t4l.html A ja zakupiłem herbatkę , na drugi rok będzie " Swojak Czaj " ![]() http://www.apiflora.pl/jupgrade/index.p ... ustifolium |
Autor: | manio [ 11 listopada 2016, 19:20 - pt ] |
Tytuł: | Re: Wierzbówka kiprzyca |
Patrz Pan , a ja obojętnie przechodziłem całe lato obok takiego cennego zioła ![]() |
Autor: | bagisek1 [ 11 listopada 2016, 19:47 - pt ] |
Tytuł: | Re: Wierzbówka kiprzyca |
Iwan Czaj - tradycyjna rosyjska herbata; wywar z liści Wierzbówki Kiprzycy. Skarb wśród herbat. Nie uzależnia; nie zawiera kofeiny, kwasów purynowych szczawiowego i moczowego - główną przyczynę chorób metabolicznych. Zawiera w dużych ilościach kwas askorbinowy, magnez, potas, sód, wapń, witaminę C. * obniża aktywność ośrodkowego układu nerwowego; doprowadza do zmniejszenia napięcia, uczucia niepokoju oraz pobudzenia nerwowego. Wywołuje stan odprężenia psychicznego. Jest skutecznym środkiem na bezsenność - szczególnie polecanym przy utrudnionym zasypianiu, spowodowanym stanami napięcia i pobudzenia nerwowego. Poprawia jakość snu, poprzez zmniejszenie czasu potrzebnego do zaśnięcia, wydłużenie czasu snu oraz zmniejszenie ilości wybudzeń w ciągu nocy. korzystnie wpływa na przewód pokarmowy oraz metabolizm. Ma działanie rozkurczowe. Szczególnie zalecane przy zaparciach, zapaleniu błony śluzowej żołądka oraz zapaleniu jelita grubego. Skutecznie przeciwdziała chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Łagodzi skutki ostrych i przewlekłych postaci choroby, także w okresach pooperacyjnych. Usprawnia pracę jelit. Pomaga usunąć zalegające w nich resztki pokarmu, a tym samym zapobiega powstawaniu zaparć. Tworzy w przewodzie pokarmowym warstwę ochronną, czyli korzystną mikroflorę bakteryjną. Pektyny usuwają szkodliwe produkty przemiany materii oraz zalegające toksyny. Wspomagają produkcję białych krwinek (przeciwciał), a tym samym wzmacniają odporność i zapobiegają infekcji wirusowej oraz bakteryjnej. Pektyny są również wykorzystywane w leczeniu otyłości. Wypełniają żołądek, co zwiększa poczucie sytości. Regulują gospodarkę kwasów żółciowych. Usuwają ich nadmiar, chronią przed powstawaniem kamieni żółciowych oraz ułatwiają i przyspieszają trawienie tłuszczów. Dodatkowo, dzięki zdolności wiązania jonów, oczyszczają organizm z toksyn i metali ciężkich: ołowiu oraz kobaltu. * wspomaga leczenie chorób układu moczowo-płciowego; skąpomocz, krwiomocz, gruczolak, prostata, zapalenie pęcherza moczowego, stan zapalny nerek, pęcherza i moczowodów, zapalenie jąder i jajników, kamica nerkowa, zaburzenia miesiączkowania, obniżone libido. Działa moczopędnie. Zawartość Iwan Czaj (mg%) 100 g: * Witamina C - do 588 mg%: stężenie 5-6 razy wyższe niż w owocach cytrusowych. Przeciwutleniacz, środek redukujący, zwiększa odporność na infekcję. * Witaminy z grupy B - zapewnia normalne funkcjonowanie systemu nerwowego, gruczołów dokrewnych, zdrowej skóry i błon śluzowych. * B-karoten - naturalna odporność organizmu, przeciwutleniacz, adaptogen. * Bioflawonoidy (witaminy grupy P) - substancje o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym i antyoksydacyjnym. Spowalniają procesy starzenia organizmu oraz zapobiegają rozwojowi chorób określanych jako cywilizacyjne. * Kwasy organiczne - pobudzają trawienie, neutralizują toksyny. * Kwas galusowy - działanie przeciwzapalne i antyseptyczne * Lektyny - środek przeciwbakteryjny, przeciwwirusowy, immunostymulujący, działanie antynowotworowe. * Taniny 7-20 mg% - aktywność przeciwdrobnoustrojowa. Wzmacnia naczynia włosowate. * Śluz 15 mg% - uzdrawia śluz, zwłaszcza przewodu pokarmowego (zapalenie błony śluzowej żołądka, wrzody), działanie przeciwbólowe. * Żelazo 23 mg% - jest składnikiem hemoglobiny, uczestniczy w procesach redoks. * Miedź 2,3 mg% - przeciwutleniacz, wspiera system immunologiczny * Mangan 16 mg% - udział w tworzeniu witamin w układach nerwowych i układu odpornościowego. Brak manganu w organizmie prowadzi do zmęczenia, otyłości, niepłodności, osteoporozy, opóźnienia wzrostu i rozwoju u dzieci. * Nikiel 1,3 mg% - poprawia przemianę materii, normalizuje prace wątroby i nerek. * Tytan 1,3 mg% - udział w pracy układu nerwowego i tworzeniu krwi. |
Strona 1 z 1 | Strefa czasowa UTC+1godz. [letni] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |