Niektorzy pszczelarze sa zdania, ze nostrzyk zolty, a szczegolnie jego pylek jest trujacy dla zwierzat i dla ludzi, a to za sprawa kumaryny jaka ta roslina zawiera.
Innym znanym faktem jest to, ze wiele trucizn moze miec dzialanie lecznicze.
Olejek cynamonowy jest jednym z przykladow niezbicie potwierdzajacych te prawde.
Wiele tu o nim bylo dyskusji na Forum.
A czy sam cynamon jest trujacy?
Szkodliwy cynamon
W cynamonie oraz produktach z jego zawartością zakupionych w polskich sklepach wykryto groźną dla zdrowia kumarynę. „Świat Konsumenta” zlecił akredytowanemu laboratorium zmierzenie zawartości kumaryny w produktach z polskiego rynku: w czterech markach cynamonu oraz w siedmiu produktach z jego zawartością, takich jak herbaty, płatki śniadaniowe, deser dla dzieci i guma do żucia.
Co to jest kumaryna?
Kumaryna to naturalna substancja zapachowa. Występuje w niektórych roślinach, głównie trawach, a także w cynamonie – w największych ilościach w cynamonie gatunku cassia (Cinnamomum cassia). Jest on tańszy i uznawany za gorszy odcynamonu cejlońskiego (Cinnamomum zeylanicum), w którym znajduje się znacznie mniej kumaryny. To kumaryna odpowiada za przyjemny zapach świeżego siana. Jednak spożywana w zbyt dużych ilościach może uszkadzać wątrobę. Zgodnie z unijnym prawem, obowiązującym również w Polsce, w produktach spożywczych maksymalna dopuszczalna zawartość kumaryny wynosi 2 mg/kg produktu.
Jedynie w przypadku cynamonu jako przyprawynie ma regulacji prawnych odnośnie limitu kumaryny. Mimo to wykryte ilości kumaryny w badanym cynamonie są alarmujące. Naukowcy wyliczyli bowiem maksymalną bezpieczną dawkę kumaryny, jaką możemy dziennie spożyć, czyli TDI (tolerable daily intake). Jest to 0,1 mg na kilogram masy ciała. Czyli osoba ważąca 60 kg może bezpiecznie zjeść 6 mg kumaryny w ciągu dnia. Z badań „Świata Konsumenta” wynika, że dawkę tę łatwo przekroczyć, tym bardziej, że kumaryna trafia do organizmu z różnych źródeł, w tym i z kosmetyków.
Co wykazały badania?
Badania wykonane na zlecenie „Świata Konsumenta” wykazały, że w każdej testowanej próbce znajdowała się kumaryna. W przypadku herbat badaniu poddano produkt suchy przed zaparzeniem.
Oto zawartości kumaryny wykryte przez laboratorium (w mg/kg):
Cynamon mielony Appetita: 3710
Cynamon mielony Kamis: 2510
Cynamon mielony Kotanyi: 2370
Cynamon mielony Prymat: 2280
Mus jabłkowy BoboVita Szarlotka z cynamonem: 0,6 (w tym przypadku zawartość kumaryny znajdowała się poniżej dozwolonego limitu)
Lipton Morocco mięta z przyprawami: 752
Tetley herbata z jabłkiem i cynamonem: 122
Herbapol herbata cynamonowa: 121
Płatki śniadaniowe Cini Minis: 15,8
Pierniki Anna’s: 12,9
Guma do żucia Big Red Cinnamon: 5,1 (mieści się w normie, ponieważ górna dopuszczalna granica zawartości kumaryny w gumach jest wyższa niż w pozostałych produktach i wynosi 50 mg/kg)
Wyniki dotyczą badanych partii produktów.
Eksperci radzą, by ze względu na zawartość kumaryny cynamon jeść nie częściej niż jedną porcję raz w tygodniu.
To radza 'eksperci' - zartobliwie sie o nich czasem mowi, ze 'EKSPERT' to czlowiek, ktory nie mysli, ale wszystko wie.
Ja, wcale nie jako 'ekspert' wiem, ze kawa z dodatkiem cynamonu i galki muszkatolowej [psssss ... tez 'cos' zawiera] stawia na nogi!!!
Tylko, aby nie za duzo!