FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 01 lipca 2025, 21:38 - wt

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
W ramach kampanii promocyjnej reklamy LOLREAL PARIS zafundowała nam pszczelarzom za 1 milion Darmowych Badań Wosku i Węzy
Na podany Adres można wysyłać odpowiednie ilości wosku i węzy z zachowaniem anonimowości od kogo produkt węzy pochodzi
O wynikach badanych próbek będzie wiedział tylko i wyłącznie ich nadawca
Zaloguj i powiększ Skan dwa razy

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: WZ, WP, wlkp
Zaraz... jeśli wyśle sobie te w/w próbki to co?? Np. dowiem się że w danej węzie danego producenta jest czysty wosk bądź domieszka parafiny i innych dodatków barwnikowo-objętościowych??

Pozdrawiam Psepscóek. :)

Tytuł:
Czasami warto zrobić takie badania dla siebie aby rozwiać wątpliwości dlaczego na przykład pszczoły zgrywają węzę z czego ona się składa czy z czystego wosku czy też z innych dodatków jak parafina którą rozpuszczają kwasy które się stosuje przy zwalczaniu Varoozy
Różne rzeczy mogą się dziać z larwą pływającą zamiast w mleczku to w parafinie lub mleczku wzbogaconym parafiną i innymi dodatkami

:wink:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: leżak wielkopolski z nads 1/2D
Ja już wysłałem 7 próbek wosku i węzę z różnych miejsc .Nawet otrzymałem potwierdzenie o dotarciu . Teraz tylko czekać wyników.
Bynajmniej to ten sam adres który opisywał krzysglo w tym linku : http://www.pasiekaambrozja.pl/forum/vie ... php?t=1165

Czasem warto wiedzieć więcej w jakie się karty gra. I nawet zachęcam do robienia próbek wosku ,a szczególnie gdy jest to darmowe i robione w Konkretnym Labolatorium .

Z pozdrowieniami Andrzej

Tytuł:

Mialem kiedys taka weze ni cholery nie chcialy odbudowac -doslownie omijaly robiac dzika zabudowe. W sklepie pani powiedziala ze sprowadzaja ja ze Spoldzielni Pszczelarskiej /nie bede pisal z ktorej/. Dzwonilem do nich i stwierdzili ze zle podaje i nie w tym czasie. Takie badanie chyba by ich przekonalo?!

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: leżak wielkopolski z nads 1/2D
W końcu Labolatorim Wrocławskie rozsyła wynik analiz wosku które chętni wysyłali do badań . Ponizej zgrubsza pismo przewodne wraz z wynikami próbek. ja wysłałem dla samej wiedzy dla siebie jakie wosk ma parametry .Ale dobrze jest

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Tytuł:
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Szkoda ze dopiero teraz natrafiłem na ten link chciałem wysłać wosk do badania w katowicach tam wosku nie badają powiedzieli ze bada krakuw a krakuw odesłał mnie do Puław a tam podany telofon n ie odpowiada i tak w kułko macjeju. Jutro zadzwonie do Wrocławia Pozdrawiam miły_marian

Tytuł:
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

A Wrocław też nie bada. Wysłaly mnie spowrotem do Puław Wysle na slepo. Pozdrawiam miły_marian

Tytuł:
Marian podaję Ci tu i innym chcącym wysyłać próbki wosku /Miodu /Pszczół wycinki plastrów itp do badania nad
Zgnilcem
Warooza
Grzybicą
Nosemozą
Są to adresy diagnozujące choroby pszczół i czerwiu

Zakład Higieny Weterynaryjnej we Wrocławiu
Kierownik dr wet Renata Pastuch
tel 071 341 70 lub 071 3470 68

Zakład Higieny Weterynaryjnej w Wrocławiu oddział ter we Włocławku

Kierownik lek wet Katarzyna Gaworska Raszczyk
tel 054 234 10 38

Zakład Higieny Wet w Krakowie
kier lek wet Anna Piróg Komorowska
tel 012 411 81 22 lub 411 30 90

ZHW - w Opolu

Kierownik lek wet Witold Dereń
tel 077 457 50 10 ew 317

ZHW - Białymstoku oddział w Łomży
kier prof .dr hab Mirosław Kleczkowski
tel 086 216 34 58

Tytuł:
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Już dostałem wynikki z labolatorium z Puław bardzo dobre nie wykryto nic ale taka próbka kosztuje. 59zł. Pozdrawiam miły_marian

Tytuł:
miły_marian pisze:
Już dostałem wynikki z labolatorium z Puław bardzo dobre nie wykryto nic ale taka próbka kosztuje. 59zł. Pozdrawiam miły_marian

Mam rozumieć Marian że w tej próbie nawet obecności samych pszczół nie wykryto . Czasami nawet i tak bywa z tymi badaniami że przedstawiono Ci Twoje pszczoły w różowych kolorach żebyś był spokojny przez okres zimowy . Albo nie przyznajesz się w mniejszym lub większym stopniu próbujesz się usprawiedliwić , bo tak naprawdę jak ktoś czegoś szuka to zawsze znajdzie . Choć by nawet w tej wysłanej próbce do Puław .

Tytuł:
Pszczelarz Roku 2019
Pszczelarz Roku 2019
Awatar użytkownika

Wysłałem 2 prubki na obecnosć zgnilca. Jedna była węza a druga wosk. Nie stwierdzono ani we wosku ani w wezie zgnilca. Pozdrawiam miły_marian

Tytuł:
miły_marian pisze:
Wysłałem 2 prubki na obecnosć zgnilca. Jedna była węza a druga wosk. Nie stwierdzono ani we wosku ani w wezie zgnilca. Pozdrawiam miły_marian

A to przepraszam , bo myślałem że były to kompleksowe badania a które to już powinny być zrobione jednocześnie . Na drugi raz to przyślij do mnie takie próbki , ja bez badań (na oko ) Ci odpowiem że sporów zgnilca złośliwego nie stwierdzono .

Pozdrawiam Panią Marianową .

Tytuł:
miły_marian pisze:

Czyli ma się rozumieć że nic a nic nie wykryto ??????
No to jak makumbie wyślesz to i mi też poślij ja badał nie będę i Ci powiem że masz :mrgreen:
Każdy Ma tylko do jawnej postaci potrzeba spadek cukrów w jelicie larwy poniżej 2,5 % zaczyna się dramat

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]