FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 26 lipca 2025, 03:15 - sob

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość

Wiadomość sprzed kilku dni.
Czytałem artykuł w amerykańskim "The Independent" w Empiku, a tutaj macie skrót po polsku...

http://odkrywcy.pl/kat,111406,title,Wie ... omosc.html

Jeśli to prawda, to Bayer zafundował nam katastrofę ekologiczną na skalę światową...

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolski
“Jestem przekonany, że Dr Pettis w warunkach laboratoryjnych zaobserwował bardzo ciekawe zjawiska, jednak w rzeczywistości, gdy skupimy się na tym istotne, czyli tym co dzieje się w środowisku, nic takiego nie może mieć miejsca. Pszczoły są bardzo, bardzo ważnymi owadami dla Bayer CropScience i zdajemy sobie sprawę z ich wagi.” :leży_uśmiech:

ameryki to nie odkryli tym artykułem :do bani: tam gdzie są miliardowe zyski daje się łapówy w milionach... oni maja doświadczenia w produkcji różnych trucizn...Firma Bayer ma ciekawe korzenie bo dorobiła się na sprzedaży CYKLON-u B używany podczas II wojny do wiadomych celów, nie mówiąc tu już o przewadze nad konkurencją jaką zdobyli dzieki temu że mieli okazje przeprowadzać eksperymenty na ludziach :cry:

Tytuł:

Cyklon B był później.
Bayer zdobył fortunę jako firma która WYNALAZŁA Heroinę.
Po raz pierwszy zsyntezowano ją w laboratoriach Bayera w 1897.

Tytuł:

a kto dopuścił to na naszym rynku? i zalecił stosowanie?

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie
Nie chcę się wymądrzać, ale heroinę wynalazł anglik Adler Wright 23 lata wcześniej (1874). Natomiast w Bayerze w 1987 roku Felix Hoffmann tylko ją zsyntetyzował. Nawiasem mówiąc parę dni po tym jak wynalazł kwas acetylosalicylowy czyli aspirynę wszystkim znaną, której był wynalazcą (i tego zaszczytu mu nie odbieram). Myślę również, że to w własnie aspiryna była przyczyną gigantycznych zysków koncernu i sławę trwająca po dziś dzień.

Tytuł:

Też nie chcę się wymądrzać, chodzi mi o język :pl: , ale wynaleźć można coś co nie istnieje (np. dynamit), natomiast istnienie kwasu acetylosalicylowego można było tylko odkryć...

Witam!!
Byłem dziś na konferencji sadowniczej prowadzoną przez firmę Bajer. I prucz propagandy, jaką nam proponowali było krótko o pszczołach jak to owa firma jest przyjazna tym owadą.
Co mnie zaciekawiło to, że jeden z przedstawicieli tłumaczył, że produkty zawierające imidachlopyrydy stosowane w Francji w latach?90. Mający miejsce w Niemczech, póżniejszy wypadek z udziałem chlorotianidyny zaowocowało zwiększeniem środków zapobiegawczych w celu uniknięcia takich zdarzeń.
Przedstawiciele firmy Bajer uważają, że dziś na temat bezpieczeństwa pszczół związanego z neonikotynioidami wiadomo dużo więcej niż na inne grupy substancji chemicznych.
Przeprowadzili wiele badań w USA, Australii, Belgii, Kanadzie, Francji i Niemczech, wykazały one, że słabe zdrowie pszczół związane jest z obecnością warrozy, wirusów i wielu innym czynnikom. Lecz nie znaleziono związku, ze stosowania insektycydów.

Jak doszło do dyskusji odnośnie tych środków to przedstawiciele tłumaczyli się, że rolnicy używali niewłaściwego sprzętu do zaprawiania i do siania gdzie pył unosił się w powietrze a nie w glebę. I w tym celu umieścili etykiety na workach z nasionami, zawierające wszystkie niezbędne informacje.

Na koniec firma zapowiedziała, że poszukuje aktywnie rozwiązań w celu poprawienia zdrowia i bezpieczeństwa pszczół
-dostarczenie produktów eliminujących roztocza, warrozy i odkrywanie nowych metod zwalczania tego pasożyta.

Nie wiem, co mam na ten temat myśleć z owej książeczki Firma Bajer uważa, że te środki są nieszkodliwe i nadal będą w sprzedaży.

Pozdrawiam serdecznie!!

Ule na jakich gospodaruję: 360x210
kol.rumcajs.
jak inaczej maga mowic ,nie przyznaja sie do winy
pozdrawiam.

Koledzy. Z ginięciem pszczół może być tak jak z ocieplaniem klimatu. Ktoś chce zbić interes na propagandzie zagłady i tyle. Kilka lat temu, jak pamiętacie, u nas też była epidemia CCD i co ? Ustąpiła ?

Awatar użytkownika

Ule na jakich gospodaruję: Wlkp
Jakiś czas temu napisałem post na mojej stronie załączając film pszczelarza z Niemiec, który doświadczył "dobrotliwej opieki Bayeru"

http://www.pszczolyimiod.pl/pestycydy-z ... a-pszczol/

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]