FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 28 kwietnia 2024, 00:39 - ndz

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: probiotyki
Post: 05 lutego 2012, 21:52 - ndz 

Rejestracja: 26 października 2009, 19:26 - pn
Posty: 53
Lokalizacja: Siedlce
Dzisiaj byłem na kilkugodzinnym szkoleniu dotyczącym probiotyków. Ciekawe sprawy. W zakresie pszczół firma proponowała Mieszanki Paszowa Uzupełniające: ApiFarma i ApiBioFarma. Kupiłem (i wielu innych) ten drugi. Jest to preparat mikrobiologiczny zawierający specjalnie dobrane szczepy pożytecznych mikroorganizmów, ich metabolity, wyciągi z ziół i mikroelementy. Wykazuje działanie stabilizujące rozwój rodzin pszczelich, zmniejsza ubytki, wydłuża żywotność ogranicza szkodliwość patogennej mikroflory, ogranicza rozwój mikroflory chorobotwórczej, poprawia proces trawienia, ogranicza zatrucia. Poprawia warunki sanitarne w gnieździe. Poprawia trwałość syropu.
Szkoda, że nie gotuje. (?) Czy ktoś miał z tym do czynienia?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: probiotyki
Post: 05 lutego 2012, 22:04 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 października 2010, 11:20 - ndz
Posty: 392
Lokalizacja: Opole
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korpusowe
Było już...poszukaj na forum

_________________
Człowiek wytwarza zło, jak pszczoła miód - William Golding


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: probiotyki
Post: 05 lutego 2012, 22:20 - ndz 
lestef pisze:
Dzisiaj byłem na kilkugodzinnym szkoleniu dotyczącym probiotyków. Ciekawe sprawy. W zakresie pszczół firma proponowała Mieszanki Paszowa Uzupełniające: ApiFarma i ApiBioFarma. Kupiłem (i wielu innych) ten drugi. Jest to preparat mikrobiologiczny zawierający specjalnie dobrane szczepy pożytecznych mikroorganizmów, ich metabolity, wyciągi z ziół i mikroelementy. Wykazuje działanie stabilizujące rozwój rodzin pszczelich, zmniejsza ubytki, wydłuża żywotność ogranicza szkodliwość patogennej mikroflory, ogranicza rozwój mikroflory chorobotwórczej, poprawia proces trawienia, ogranicza zatrucia. Poprawia warunki sanitarne w gnieździe. Poprawia trwałość syropu.
Szkoda, że nie gotuje. (?) Czy ktoś miał z tym do czynienia?


też byłem na tym spotkaniu ,trochę mieszane odczucia (za dużo marketingu a za mało rzeczowych informacji szczególnie dotyczących stosowania w pszczelarstwie ) trochę jak rumianek nie zaszkodzi ...............


Na górę
  
 
 Tytuł: Re: probiotyki
Post: 05 lutego 2012, 22:36 - ndz 

Rejestracja: 18 grudnia 2011, 08:52 - ndz
Posty: 1881
Lokalizacja: dolny slask
Ule na jakich gospodaruję: 360x210
zastosuj na wisne nawet w wodzie w poidle zobaczysz jak dziala ja dalem
na jesien do cukru ,na jesien jeszcze opryskiwalem plastry zpszczolami
pszczoly jak by byly jakies zywsze takie mialem odczucie.
zaczelem stosowac dopiero na jesien kol.dawal juz na wiosne itwirdzil
ze ma wiecej czerwiu ale to trzeba sprawdzic przez kilka sezonow na
wiosne bende tez to dawal ApiBioFarma jesl na zime ma dodatek ziol
ale mozna stosowac tez wiosna


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: probiotyki
Post: 05 lutego 2012, 23:39 - ndz 

Rejestracja: 26 października 2009, 19:26 - pn
Posty: 53
Lokalizacja: Siedlce
Czyli zakup raczej udany. Zabiegi to opryski (mgiełka) ramek z pszczołami, wnętrza ula, dodawanie do syropu przy podkarmianiu i karmieniu. Również oprysk ścian zewnętrznych ula i terenu. Zabiegi stosować należy wieczorem lu rano - wskazana wilgotność powietrza. Preparat nie wpływa na bardzo silne rodziny. Te radzą sobie same


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: probiotyki
Post: 05 lutego 2012, 23:43 - ndz 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 grudnia 2007, 01:11 - ndz
Posty: 643
Lokalizacja: Tarnów
Ja tam dawalem na wiosne do kilku uli z woda i szczegolnie nie zauwazylem jakiegos dobroczynnego dzialania.
stachu pisze:
trochę jak rumianek nie zaszkodzi ...............

podzielam Twoje zdanie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: probiotyki
Post: 06 lutego 2012, 19:18 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 maja 2011, 19:55 - pt
Posty: 1540
Lokalizacja: Tomice
Ule na jakich gospodaruję: klasyczny wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Tomice/Wadowice
Może troszeczkę wyjaśni ten tekst;
"Zastosowanie probiotycznych preparatów w hodowli pszczół

Słowo ?probiotyk? wywodzi się z języka greckiego i jest połączeniem słów ? pro? ? ?dla? i ?bios? ? ?życie?. Można więc wnioskować, że probiotyki są przyjazne dla życia i je wspierają. Według definicji szczegółowej probiotyki są specyficznymi szczepami mikroorganizmów, które podawane człowiekowi lub zwierzętom wywierają na ich organizmy korzystny wpływ. Wynika on głównie z zapewnienia właściwej równowagi mikroflory zasiedlającej dany organizm [1].

Każdy żywy organizm jest częścią środowiska, w którym wszechobecne są mikroorganizmy?każdy organizm bez względu na to czy tego chce, czy nie chce, współżyje z mikroorganizmami i to one w przeważającej mierze decydują o jego zdrowiu lub chorobie. W środowisku naturalnym nie ma właściwie miejsc, w których nie byłoby mikroorganizmów. Są obecne w wodzie, glebie, powietrzu. Zasiedlają każdą roślinę i zwierzę i występują nawet tam, gdzie nikt by się ich nie spodziewał: w gorących źródłach i lodowcach, w głębinach morskich i radioaktywnych ściekach, solankach i roztworach o najniższym pH. Wspólną cechą mikroorganizmów zwanych również drobnoustrojami lub mikroflorą, są ich małe rozmiary.


Do mikroorganizmów zaliczamy głównie bakterie, grzyby strzępkowe, drożdże i wirusy. Mikroorganizmy mają różne kształty. Z jednej małej komórki bakterii po kilku dniach wyrasta kolonia o średnicy 2-3 mm, w której ilość osobników jest zbliżona do ilości ludzi na Ziemi.

Wśród mikroorganizmów spotykamy gatunki zarówno przyjazne dla środowiska i człowieka, jak i takie, które wywołują choroby, gnicie i śmierć. Do najbardziej znanych mikroorganizmów pożytecznych zaliczyć możemy drożdże, które każda gospodyni wykorzystuje do przygotowania ciasta drożdżowego, natomiast gospodarz doceniać może inne zalety drożdży: produkcję alkoholu, w której uczestniczą drożdże gorzelnicze, winiarskie i browarnicze. Drożdże wykorzystywane są również na cele paszowe. Kolejną dobrze znaną grupą mikroorganizmów pożytecznych są pleśnie. Dzięki nim na naszym stole pojawia się kwasek cytrynowy (wytwarzany przez kropidlaka czarnego ? pospolitą czarną pleśń, którą można znaleźć na pleśniejącym chlebie ? tu już nie ma pożytecznego charakteru). Pleśnie uczestniczą również w dojrzewaniu serów pleśniowych typu Camembert i Roquefort, wytwarzając na ich powierzchni lub we wnętrzu aromatyczną, białą lub niebieskawo-zieloną grzybnię. Pleśnie są również dostarczycielami antybiotyków, np. penicyliny (Penicillium), streptomycyny i gryzeofulwiny. Spośród dużej grupy pożytecznych bakterii na uwagę zasługują bakterie wytwarzające ocet z alkoholu oraz bakterie fermentacji mlekowej. Dzięki tym drugim uzyskujemy z mleka jogurty, kwaśne mleko, kefiry, sery, kumys, kwaśną śmietanę. Produkty te mają kwaskowy smak, ponieważ bakterie uczestniczące w ich powstawaniu korzystają z cukru zawartego w mleku i przekształcają go min. w kwas mlekowy. Bakterie te mogą wykorzystywać również cukry zawarte w roślinach i farszach mięsnych, dzięki czemu uzyskujemy kiszoną kapustę, kiszone ogórki, kiszonki dla zwierząt i zakwas chlebowy oraz wędliny fermentowane (salami). Oprócz kwaskowego smaku wszystkie te produkty łączy przedłużona trwałość. W tym przypadku nie mamy jednak do czynienia z konserwantami syntetycznymi a biologicznymi. Do związków konserwujących (antydrobnoustrojowych) wytwarzanych przez bakterie fermentacji mlekowej zaliczyć można: kwas mlekowy i inne kwasy organiczne, etanol, bakteriocyny, nadtlenek wodoru?

Szczepy mikroorganizmów probiotycznych należą najczęściej do bakterii fermentacji mlekowej. Już w starożytności funkcjonowało przekonanie o korzystnym wpływie tej grypy mikroflory na zdrowie. Pliniusz Starszy zalecał spożywanie fermentowanych napojów z mleka w dolegliwościach żołądkowo-jelitowych?stosowano je również w zakażeniach lub oparzeniach skóry. Dopiero jednak w XX wieku rosyjski uczony I. Miecznikow znalazł naukowe dowody na korzystne oddziaływanie bakterii fermentacji mlekowej na zdrowie i długość życia. Dziś już wiadomo, że szczepy probiotyczne przywracają właściwy skład mikroorganizmów w jelitach. Probiotyki hamują rozwój szczepów wywołujących różne choroby. Łagodzą przebieg i skracają czas trwania biegunek bakteryjnych i wirusowych wywołanych np. przez Salmonella, Shigella, Escherichia coli czy rotawirusy. Poza tym łagodzą przebieg biegunek poantybiotykowych i popromiennych, przyczyniają się do likwidacji nietolerancji laktozy, obniżają poziom cholesterolu.. Pomagają w zaburzeniach wątrobowych i normują motorykę jelit. [1]

Mikroorganizmy probiotyczne wspomagają również mechanizmy obronne człowieka i zwierząt: po kilku tygodniach spożywania probiotyków wzrasta liczba naturalnych komórek bójczych w surowicy krwi, dochodzi do zwiększenia ilości limfocytów, immunoglobuliny A i interferonu y. Dzięki temu ostatniemu probiotyki pomagają w łagodzeniu objawów alergii. Znana jest również aktywność przeciwnowotworowa bakterii mlekowych. Mechanizm tej aktywności może wiązać się z odpowiednia stymulacją układu odpornościowego oraz hamowaniem rozwoju w jelitach takich bakterii, które katalizują przemiany prekursorów kancerogenów w kancerogeny (związki rakotwórcze). Bakterie fermentacji mlekowej mogą również neutralizować związki rakotwórcze (nitrozoaminy, azobarwniki, mikotoksyny czy pirolizaty aminokwasów). [1]

Nic więc dziwnego, że zastosowanie probiotyków w gospodarce pasiecznej przynosi pozytywne rezultaty. Doświadczenia z zastosowaniem preparatów mikrobiologicznych, produkowanych przez Dolnośląskie Centrum Mikroorganizmów z Długołęki, zainicjowali sami pszczelarze. Początkowo byli to tylko pszczelarze z rejonu Oleśnicy, w ślad za nimi podążyli i inni. Do tej pory testowano trzy preparaty: preparat podstawowy Ema ( po rejestracji Api-farma), preparat wzbogacony ziołami (po rejestracji Api-biofarma) oraz Ema5. Preparaty Ema i Ema5 są stosowane do biologicznego użyźniania gleby i bioaktywacji roślin (obecne na rynku, z przeznaczeniem dla rolnictwa).

Pszczelarze podawali mikroorganizmy na wiele sposobów: jako dodatek do wody w okresie od wiosny do jesieni, dodatek do syropu w okresach bezpożytkowych, opryski wnętrza ula (ramek i pszczół), higienizacja narzędzi do pracy w pasiece, zaszczepianie uli na odkłady. Wydatek preparatu na jedną rodzinę pszczelą kształtował się w ilościach od 50 do 150 ml na jedną rodzinę w okresie całego roku (średnio 25 ml na rodzinę do jednego podania). Do oprysków wykorzystywano roztwór 1:50 z wodą bez chloru. W trakcie doświadczeń zauważono, że pszczoły preferują wodę z dodatkiem probiotycznych mikroorganizmów. Pozostałe obserwacje:
?Przyrost ogólnej ilości pszczół w ulu (czerwienie matek na całej powierzchni plastra),
?Stabilizacja rozwoju rodzin osłabionych po zimie,
?Poprawa kondycji pszczół, poprawa przeżywalności,
?Wzrost odporności na choroby,
?Ograniczenie rozwoju chorób - szczególnie grzybic,
?W silnych rodzinach nie zauważono zmian,
?Długie przerwy w dostarczaniu preparatu (ponad 3 tygodnie) powodowały nawrót zjawisk chorobowych.
?Ograniczenie występowania warrozy (wymaga dalszych badań).



Kolejnym krokiem będzie rejestracja preparatów Api-farma i Api-biofarma do zastosowania w gospodarce pasiecznej. Mikroorganizmy nie są dla pszczoły czymś obcym. Istotnym składnikiem układu pokarmowego pszczół jest mikroflora pożyteczna, która stanowi jeden z elementów obrony organizmu pszczelego. W środowisku układu pokarmowego, szczególnie w obrębie błony perytroficznej, rozwijają się mikroorganizmy, które konkurują z potencjalnymi patogenami o pożywienie (kompetycja pokarmowa) oraz o przestrzeń (antybioza bakteryjna). Do mikroorganizmów najliczniej zasiedlających układ pokarmowy pszczół zaliczamy właśnie bakterie kwasu mlekowego. Właściwości obronne tych bakterii związane są z wytwarzaniem przez nie związków o działaniu antydrobnoustrojowym, o czym była mowa już wcześniej. Kwasy organiczne wytwarzane przez mikroorganizmy probiotyczne obniżają pH treści jelit pszczół, stwarzając tym samym niedogodne warunki dla rozwoju patogenów. Ważną cechą bakterii kwasu mlekowego jest zdolność do wytwarzania szeregu enzymów poprawiających strawność pokarmu. W tym miejscu warto wspomnieć, że naukowcy poszukujący przyczyny CCD zauważyli w treści jelit umarłych pszczół zupełnie nie przetrawiony pyłek, co może wskazywać na brak pożytecznej mikroflory w ich układzie pokarmowym. Można więc spodziewać się, że jedną z przyczyn CCD jest brak bakterii kwasu mlekowego w organizmie pszczoły (wyjałowienie), wywołany poborem ze środowiska związków ograniczających rozwój mikroflory ( antybiotyki, pestycydy?).

Do najważniejszych zadań bakterii kwasu mlekowego w środowisku pasiecznym bez wątpienia zaliczyć należy fermentację pierzgi. Pierzga stanowi białkowy pokarm pszczół, powstający z pyłku kwiatowego zmieszanego ze śliną pszczół (szczepionka pożytecznej mikroflory). Pszczoły umieszczają tak przygotowany pyłek w komórkach plastra i ubijają go głową. Dzięki temu usuwają tlen z wolnych przestrzeni (tlen jest przeszkodą w prawidłowym procesie fermentacji mlekowej). Enzymy trawienne bakterii kwasu mlekowego uszkadzają osłonkę pyłku, uwalniając tym samym białko. Tylko dzięki temu pszczoła może wykorzystać ten najważniejszy składnik budulcowy zawarty w pyłku. Jednocześnie sam proces fermentacji wpływa na polepszenie walorów smakowych pierzgi, gdyż wywołujące go bakterie kwasu mlekowego produkują związki zapachowo-smakowe: diacetyl, acetoinę, aldehyd octowy. Dzięki wytwarzaniu przez bakterie kwasów - pH pierzgi obniża się do ok. 4, co wraz ze wspomnianym nadtlenkiem wodoru wpływa na trwałość pokarmu pszczelego. W obrębie układu pokarmowego bakterie kwasu mlekowego wykazują jeszcze jedną istotną cechę: rozkładają niepożądane składniki pożywienia. Dzięki temu pszczoła jest w stanie przetrwać pewne niskie stężenia toksycznych substancji pobieranych wraz z pokarmem ze skażonego środowiska.

Jak widać życie każdego organizmu bez mikroorganizmów jest niemożliwe.



Artykuł dedykuję wszystkim zaprzyjaźnionym pszczelarzom.

Wanda Huk, dyr. Działu Badań i Rozwoju Dolnośląskiego Centrum Mikroorganizmów

Bibliografia:[1] ?Mikrobiologia techniczna? pod redakcją Zdzisławy Libudzisz, Krystyny Kowal i Zofii Żakowskiej. Wydawnictwo Naukowe PWN , Warszawa 2008"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: probiotyki
Post: 07 lutego 2012, 18:43 - wt 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 maja 2011, 19:55 - pt
Posty: 1540
Lokalizacja: Tomice
Ule na jakich gospodaruję: klasyczny wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Tomice/Wadowice
Witam, jeśli ktoś z Kolegów bardziej chce się wgłębić w temat probiotyków odsyłam do poniższej strony;
http://www.zdrowa-ziemia.pl/pszczoly

_________________
Pozdrawiam! Krzysztof


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: probiotyki
Post: 27 lutego 2012, 14:19 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 sierpnia 2010, 12:56 - czw
Posty: 752
Lokalizacja: Dabrowno / Mazury
Ule na jakich gospodaruję: dadant/wlkpl
Mam pytanie apropos apibiofarmy, kupilem ja w zeszlym roku ...ale na opakowaniu nie ma terminu przydatnosci, czy ktorys z kolego ma podana date na swojej apibiofarmie ??

_________________
www.pasiekadabrowno.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: probiotyki
Post: 27 lutego 2012, 15:35 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 sierpnia 2010, 12:56 - czw
Posty: 752
Lokalizacja: Dabrowno / Mazury
Ule na jakich gospodaruję: dadant/wlkpl
No wiec zadzwonilem do Dolnoslaskiego Centrum Mikroorganizmow i sie dowiedzialem ze apibiofarma ma waznosc 6 miesiecy - tylko tyle!
wiec Ci ktorzy kupili preparaty rok temu i nie wykorzystali moga teraz smialo zastanowic sie nad nowym zakupem.
swoja droga ciekawe dlaczego na mojej butelce nie bylo daty.

_________________
www.pasiekadabrowno.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: probiotyki
Post: 27 lutego 2012, 19:50 - pn 

Rejestracja: 18 grudnia 2011, 08:52 - ndz
Posty: 1881
Lokalizacja: dolny slask
Ule na jakich gospodaruję: 360x210
Trajanus pisze:
No wiec zadzwonilem do Dolnoslaskiego Centrum Mikroorganizmow i sie dowiedzialem ze apibiofarma ma waznosc 6 miesiecy - tylko tyle!
wiec Ci ktorzy kupili preparaty rok temu i nie wykorzystali moga teraz smialo zastanowic sie nad nowym zakupem.
swoja droga ciekawe dlaczego na mojej butelce nie bylo daty.

trzeba kazda flaszeczke sprawdzac ja na jesien kupilem w sklepie chemicznym i daty nie bylo zareklanowalem i na drugi dzien dowiezli juz
wszystkie z data . Mam 15 km do firmy api bio farma i chyba bede juz kupowal bezposrednio unich.
pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: probiotyki
Post: 27 lutego 2012, 20:41 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 października 2010, 11:20 - ndz
Posty: 392
Lokalizacja: Opole
Ule na jakich gospodaruję: wielkopolskie korpusowe
6 miesięcy to i tak dużo tam są szczepy grzybów. U mnie w zeszłym roku część butelki sfermentowała bo niewłaściwie ją przechowywałem.

_________________
Człowiek wytwarza zło, jak pszczoła miód - William Golding


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: probiotyki
Post: 27 lutego 2012, 21:08 - pn 

Rejestracja: 18 grudnia 2011, 08:52 - ndz
Posty: 1881
Lokalizacja: dolny slask
Ule na jakich gospodaruję: 360x210
BartekOpole pisze:
6 miesięcy to i tak dużo tam są szczepy grzybów. U mnie w zeszłym roku część butelki sfermentowała bo niewłaściwie ją przechowywałem.

a jak jego przechwywales mowil w churtowni ze w chlodnym miejscu
kupilem na jesieni 2 butelki mi zostaly i tez nie wiem czy bedzie jeszcze dobry termin mija w marcu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: probiotyki
Post: 27 lutego 2012, 22:08 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 sierpnia 2010, 12:56 - czw
Posty: 752
Lokalizacja: Dabrowno / Mazury
Ule na jakich gospodaruję: dadant/wlkpl
pleszek, no ja wlasnie kupowalem 1 raz dopiero, co lepsze prosto ze zrodla, omijajac wszelkie sklepy.
tymczasem wlasnie tam nie bylo daty, zdziwilem sie prawde mowiac ale uzywalem.
dzisiaj za to dodatkowo otrzymalem widomosc maila (poza informacja telefoniczna) , napisalem ze mam apibiofarme kupiona w zeszlym roku (chyba w maju) w odpowiedzi bylo :
"Szanowny Panie
okres gwarancji produktu to 6 m-cy !!!!!!
Proszę nie używać tego produktu dla pszczół ale można zasilić ogródek albo kompostownik !"


nie wiem czy uzywajac jeszcze do pszczol moglbym im zaszkodzic...ale ryzykowac nie bede.
wniosek z tego ze nalezy kupowac w kwietniu aby produkt sie nie zestarzal przez zime.
swoja droga zastanawialem sie czy w apibiofarmie wiekszy wplyw na pszczoly maja emy czy te ziola ktore sie w plynie znajduja.

_________________
www.pasiekadabrowno.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: probiotyki
Post: 27 lutego 2012, 22:23 - pn 

Rejestracja: 18 grudnia 2011, 08:52 - ndz
Posty: 1881
Lokalizacja: dolny slask
Ule na jakich gospodaruję: 360x210
ja tez mysle ze wyleje to pod kwiatki i kupie w marcu swieza tylko musze sprawdzic date .kopuje w sklepie bo tam jak zamowie to mam na drugi
dzien i po cenie producenta i kosztow przesylki
pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: probiotyki
Post: 28 lutego 2012, 20:16 - wt 

Rejestracja: 18 grudnia 2011, 08:52 - ndz
Posty: 1881
Lokalizacja: dolny slask
Ule na jakich gospodaruję: 360x210
witam.
jeszcze o priobiptykach i zastosowaniu.
w zeszlym rolu na jesieni oprucz dodawania do syropu robilem oprysk
ramek ,scian uli pszczol kilka razy, moje pyt.czy ktos stosowal takie opryski i jakie spostrzezenia.Chce w tym roku tez stosowac api bio farme
ale juz od wiosny do poidla i
pare opryskow.
prosze o wypowiedzenie sie z gory dziekuje .
pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

   baner na stron                



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji