FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW

Miód Pasieka Ule Matki - Pszczelarstwo to Nasza pasja.
baner czasopisma Pasieka Portal Pszczelarski
Dzisiaj jest 27 kwietnia 2024, 18:07 - sob

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
Post: 19 lutego 2012, 21:11 - ndz 

Rejestracja: 19 stycznia 2009, 21:00 - pn
Posty: 406
Lokalizacja: Kuj-pom.
Szwedzcy uczeni, szukając w miodzie pożytecznych bakterii, znależli w świeżym miodzie i w nektarze odebranym pszczołom wracającym do ula bakterie kwasu mlekowego.
Bakterii tych nie stwierdzono w nektarze w kwiatach. Po zbadaniu różnych części ciała pszczoły, znaleziono w jej żołądku całkowicie nową florę zawierającą co najmniej 12 bakterii / szczepów / kwasu mlekowego. 10 z nich nie było dotychczas znanych. Te same bakterie znaleziono u pszczół w Ameryce i Afryce.
Stwierdzono, że bakterie te są niezbędne dla zdrowia pszczół i wprowadzone do miodu korzystnie wpływają na jego właściwości.
Przy zbieraniu pyłku pszczoły dodają do niego trochę nektaru z żołądka, aby łatwiej było go transportować. Tak dostają się do niego pierwsze bakterie kwasu mlekowego. Przy ubijaniu pyłku w komórkach dodawana jest kolejna porcja nektaru z bakteriami. Następuje fermentacja i po 2 tygodniach pierzga jest tak zakwaszona, że wszystkie mikroby , łącznie z bakteriami kwasu mlekowego, obumierają. W np. 7-tygodniowej pierzdze nie ma żadnych żywych bakterii.
Bakterie kwasu mlekowego produkują kwasy organiczne tzn. kwas mrówkowy, mlekowy i octowy.
Uczeni postanowili zbadać zawartość oparów tych kwasów w powietrzu ulowym. W lecie stwierdzono znaczne ilości kwasu mrówkowego i octowego. Ich zawartość, podczas karmienia zimowego, wzrosła aż 10-cio krotnie.
Obecność w powietrzu ulowym kwasów ma określony wpływ na warrozę. Postanowiono zbadać jaki wpływ na mikroklimat w ulu ma jego częste otwieranie oraz zimowanie na otwartej dennicy. W tym celu 5 rodzin zaopatrzono w odpowiednią aparaturę pomiarową i zazimowano na miodzie. Wyniki będą upublicznione w przyszłości.

Dodatkowo:
W rodzinie pszczelej występuje ok. 8000 mikroorganizmów / wszystkie mają inne geny /, oraz ponad 100 rodzajów roztoczy. Roztocza te nie żyją pasożytniczo, lecz odżywiają się odpadami / pyłek, wosk itp. /. Są " dojadaczami ". Są też takie, które polują na te " dojadacze ". Inne zjadają grzyby.
Pierzga zawiera 107 grzybów pleśniowych, 81 drożdżowych i 29 różnych bakterii.
Gdy ilość grzybów w ulu wzrasta tzn., że rodzina się kończy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 lutego 2012, 13:33 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 maja 2011, 19:55 - pt
Posty: 1540
Lokalizacja: Tomice
Ule na jakich gospodaruję: klasyczny wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Tomice/Wadowice
Imkerei poczytaj sobie temat o probiotykach.

_________________
Pozdrawiam! Krzysztof


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 lutego 2012, 17:48 - pn 

Rejestracja: 19 stycznia 2009, 21:00 - pn
Posty: 406
Lokalizacja: Kuj-pom.
Ciekawe. Czytałem , ale nie zwróciłem uwagi na to, że są zawarte w układzie pokarmowym. Wcześniej sądzono, że pszczoły je przynoszą z nektarem. Mam na myśli bakterie kwasu mlekowego.
Jeżeli chodzi o probiotyki, to wczoraj w TV zalecano ostrożność przy ich zakupie. Są ostatnio modne i coraz więcej firm je ściąga np. z Chin, robi tabletki, nadaje jakąś nazwę i reklamuje jako coś wspaniałego. Nikt nie wie jaki jest ich skład, bo nie ma obowiązku przeprowadzania takich badań.
Wybiórczo zbadano jakieś partie i okazało się, że ich skład nie był zgodny z podanym opisem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 lutego 2012, 18:32 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 maja 2011, 19:55 - pt
Posty: 1540
Lokalizacja: Tomice
Ule na jakich gospodaruję: klasyczny wielkopolski
Miejscowość z jakiej piszesz: Tomice/Wadowice
Bakterie kwasu mlekowego Lactobacillus występują wszędzie. Mały przykład postaw mleko w cieple, skwaśnieje i w głównej mierze właśnie z powodu tej bakterii. Po zażywaniu antybiotyków każdy lekarz przepisuje w kapsułkach zawiesinę bakterii kwasu mlekowego aby odbudować florę bakteryjną w jelitach, która została zniszczona przez terapię antybiotykową.

_________________
Pozdrawiam! Krzysztof


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 20 lutego 2012, 18:42 - pn 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 czerwca 2009, 08:23 - pt
Posty: 1940
Lokalizacja: Kraków / Maków Podhalaski
Ule na jakich gospodaruję: Wielkopolskie
Alpejczyk pisze:
Bakterie kwasu mlekowego Lactobacillus występują wszędzie. Mały przykład postaw mleko w cieple, skwaśnieje i w głównej mierze właśnie z powodu tej bakterii. Po zażywaniu antybiotyków każdy lekarz przepisuje w kapsułkach zawiesinę bakterii kwasu mlekowego aby odbudować florę bakteryjną w jelitach, która została zniszczona przez terapię antybiotykową.


JA też dodam od siebie ;) kwas mlekowy jest także na dnie słójów z ogórkami kiszonymi :mrgreen:

_________________
Pasieka Majowa Pszczela manufaktura


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 15 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

   baner na stron                



Chcesz zareklamować swoją stronę na naszej skontaktuj sie z Administratorem


"Wszystkie prawa zastrzeżone"©. Zakaz powielania i rozpowszechniania treści oraz zdjęć z forum bez zgody autora i Administracji