FORUM PSZCZELARSKIE "AMBROZJA" WITA MIŁOŚNIKÓW
http://forum.pasiekaambrozja.pl/

Spożywanie czerwiu trutowego
http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?f=43&t=8615
Strona 1 z 1

Autor:  hoborg [ 21 listopada 2012, 15:13 - śr ]
Tytuł:  Spożywanie czerwiu trutowego

Pewien kucharz w Danii proponuje w swoim menu żywy czerw trutowy z jagodam :O
http://pbs.twimg.com/media/A8ObKtRCcAEDGmM.jpg:large

Autor:  marcyha [ 21 listopada 2012, 15:54 - śr ]
Tytuł:  Re: Spożywanie czerwiu trutowego

Raz jeden wycięłam truteńki - głowy ciachnęłam i stwierdziłam, że to akurat nie dla mnie metoda na warrozę. Jakoś szkoda mi takich bezbronnych kluseczek. I jakoś mi się nie widzą na talerzu. Może dlatego, że ogólnie nie jem zwierząt :mrgreen: .

Autor:  górski_pszczelarz [ 21 listopada 2012, 16:02 - śr ]
Tytuł:  Re: Spożywanie czerwiu trutowego

W innych kulturach jedzenie czerwiu i larw to standard. Oczywiście nas to brzydzi, ale poczytaj ile białka i innych cennych makro i mikroelementów taki czerw zawiera. Zastanawiam się właściwie dlaczego europejczycy tak negatywnie są do tego nastawieni i jedzą głównie mięso ssaków i drobiu no i oczywiście ryby.
Oczywiście sam mam wpojoną niechęć do tego typu "przekąsek" i raczej na co dzień nie raczyłbym się takim obiadem, ale jeśli taki truteń zostałby przyrządzony przez specjalistę w takiej kuchni to chętnie bym spróbował ;)

Autor:  Mariuszczs [ 21 listopada 2012, 16:42 - śr ]
Tytuł:  Re: Spożywanie czerwiu trutowego

Jaka cena takiej zakąski ?

Autor:  tczkast [ 21 listopada 2012, 18:02 - śr ]
Tytuł:  Re: Spożywanie czerwiu trutowego

miecio pisze:
europejczycy tak negatywnie są do tego nastawieni i jedzą głównie mięso ssaków i drobiu no i oczywiście ryby.

Dlatego, że to Dania zapewne pomysł nie przejdze - chyba, że zbije kasę na jakiś uchodźcach, którzy są w Danii

Autor:  pleszek [ 21 listopada 2012, 19:41 - śr ]
Tytuł:  Re: Spożywanie czerwiu trutowego

Moze maja przez te przekaski mniej warozy.

Autor:  polbart [ 21 listopada 2012, 21:14 - śr ]
Tytuł:  Re: Spożywanie czerwiu trutowego

Jadłem, super. :mniam miodek:
Czerw trutowy musi być w odpowiednim wieku, nie za młody nie za stary.
To był po prostu befsztyk tatarski z czerwiu trutowego.
Pomysł przyrządzenia tej zakąski podsunął po powrocie z Kongresu Apimondii w Japonii, nieżyjący już Prezes Świętokrzyskiego Związku Pszczelarzy - Tadeusz Kędracki.
1986 rok.
Pozdrawiam,
polbart

Autor:  górski_pszczelarz [ 21 listopada 2012, 21:30 - śr ]
Tytuł:  Re: Spożywanie czerwiu trutowego

Właśnie w Japonii to chyba przysmak jest lokalny :D

Autor:  jędruś [ 22 listopada 2012, 06:28 - czw ]
Tytuł:  Re: Spożywanie czerwiu trutowego

Podczas pobytu w Chinach jadłem smażone żuki-smakują jak smażony boczek.Po powrocie na głebokim tłuszczu usmażyłem i zjadłem dane mi dwie paczki skorpionów hodowlanych,smak podobny,smaczne :D .Pozdrawiam

Autor:  dudi [ 22 listopada 2012, 08:08 - czw ]
Tytuł:  Re: Spożywanie czerwiu trutowego

pleszek pisze:
Moze maja przez te przekaski mniej warozy.


No tak, zjedzą z czerwiem i po ch... im wynalazki od warozy :D

Autor:  adriannos [ 22 listopada 2012, 22:46 - czw ]
Tytuł:  Re: Spożywanie czerwiu trutowego

polbart, Sprubuj gotowanego w wodzie z miodem malinowym.

Autor:  polbart [ 22 listopada 2012, 22:48 - czw ]
Tytuł:  Re: Spożywanie czerwiu trutowego

To jest myśl :pl:

Autor:  adriannos [ 22 listopada 2012, 23:09 - czw ]
Tytuł:  Re: Spożywanie czerwiu trutowego

Poważnie pisałem. Dobry.

Autor:  polbart [ 22 listopada 2012, 23:36 - czw ]
Tytuł:  Re: Spożywanie czerwiu trutowego

Na śniadanie na pewno.
A jako zakąska?

Autor:  adriannos [ 22 listopada 2012, 23:42 - czw ]
Tytuł:  Re: Spożywanie czerwiu trutowego

Do kielicha niestety nie podchodzi. Ale na deserek się nadaje. Po ugotowaniu lekko twardawe. Miodzik wyostrza smak.

Autor:  polbart [ 22 listopada 2012, 23:47 - czw ]
Tytuł:  Re: Spożywanie czerwiu trutowego

Poczekamy do przyszłego roku, poprobujom jeszczio raz.
Dzięki :wink:

Autor:  adriannos [ 22 listopada 2012, 23:53 - czw ]
Tytuł:  Re: Spożywanie czerwiu trutowego

Tylko wrzuć do zimnej wody i poczekaj aż zawrze. Potem tylko chwilka gotowania.

Autor:  kolopik [ 23 listopada 2012, 00:08 - pt ]
Tytuł:  Re: Spożywanie czerwiu trutowego

górski_pszczelarz pisze:
Zastanawiam się właściwie dlaczego europejczycy tak negatywnie są do tego nastawieni i jedzą głównie mięso ssaków i drobiu no i oczywiście ryby.

Jedzą też robaczki w grzybach i czereśniach.

Autor:  robert-a [ 23 listopada 2012, 00:26 - pt ]
Tytuł:  Re: Spożywanie czerwiu trutowego

Europejczycy jedzą Francja Holandia skorupiaki pod wszelką maścią. Krewetki cała Europa.

Autor:  pawelpszczola [ 25 listopada 2012, 19:47 - ndz ]
Tytuł:  Re: Spożywanie czerwiu trutowego

WITAM WSZYSTKICH , rzeczywiscie niechec-obrzydzenie jedzenia np pedrakow ,larw itp moze byc dziwne ,kiedy bedac na wsi patrzy sie na swinke w patyku,wysmarowana wlasnym g----nkiem , no a schabowy smakuje niezmiennie - smacznego pawel

Autor:  BoCiAnK [ 25 listopada 2012, 20:26 - ndz ]
Tytuł:  Re: Spożywanie czerwiu trutowego

robert-a pisze:
Europejczycy jedzą Francja Holandia skorupiaki pod wszelką maścią. Krewetki cała Europa.


:mniam miodek:

Autor:  Zdzisław. [ 25 listopada 2012, 22:23 - ndz ]
Tytuł:  Re: Spożywanie czerwiu trutowego

Odnośnie Holandi ,jak ktoś rozsmakowany będzie w Roterdamie to polecam Japońską restauracje Szabu-Szabu ,miejsce na posiłek[sesje] trzeba zamówić z wyprzedzeniem ,cena...... do zaakceptowania ale jaka uczta dla amatora egzotyki .

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/