Naukowcy z Würzburga wyodrębnili nową grupę pszczół ulowych.
Żeby czerw mógł się optymalnie rozwijać, musi mieć zapewnioną odpowiednią temperaturę / ok 35° C /.
Dbają o to pszczoły " ogrzewaczki " / drżenie mięśni /, dla których źródłem energii jest miód / pokarm /.
" Ogrzewaczki ", po 30 min. są tak " odcukrzone " i wyczerpane, że nie są w stanie dotrzeć do zapasów.
Odległość dzieląca powierzchnię zaczerwioną od zapasów , usytuowanych na obrzeżach ramek, może wynosić 20 cm. Nie są w stanie jej pokonać.
Ten logistyczny problem rozwiązują pszczoły " tankowaczki ", które krążą między zapasami, a rejonem z czerwiem i metodą " usta - usta " zasilają pszczoły ogrzewające w dający energię miód.
Po takim wzmacniającym " zastrzyku " " ogrzewaczki " natychmiast wracają do swoich obowiązków, a " tankowaczki " po nowy ładunek.
W ciągu 20- tu min. są w stanie zrobić 6 kursów po miód i za każdym razem " zatankować " do 30- tu pszczół ogrzewających czerw.
http://www.uni-wuerzburg.de/en/sonstiges/meldungen/detail/artikel/suesse-kuesse/